KUNIĆ-Kako odoljeti toj prekrasnoj životinjici koja je u stanju otopiti čak i najtvrdokornija srca.

KUNIĆ-Kako odoljeti toj prekrasnoj životinjici koja je u stanju otopiti čak i najtvrdokornija srca.
 
Držanje zeca kao kućnog ljubimca nije baš najsretnije rješenje. Ne podnose dobro zatočeništvo, a kada ih pustite da slobodno skakuću prave priličan nered, posebno kada su fazi tjeranja. Adekvatnija opcija je - kunić.
Mnogi greškom kunića nazivaju zecom no on to nije. Zec ima duže noge, posebno zadnje, dosta duže uši i izduljeniju njuškicu. Kunići žive u grupama dok kod zečeva to nije slučaj.
Postoji više vrsta koje se dijele na velike, srednje i male, odnosno na one kratkodlake i one dugodlake. Među velikim najpoznatiji je orijaški kunić koji se može javiti u sivosmeđoj, čeličnoj, crnoj, bijeloj, žutoj i činčila boji. Može težiti više od 8 kilograma. Od srednjih su najpopularniji engleski ovnoliki i novozelandski dok među malima nalazimo, između ostalog, ruskog, holandskog i hermelina. Ne brinite, za kojeg god da se odlučite, nećete primjetiti bitnije razlike u ponašanju osim što će oni veći uzimati nešto veću količinu hrane.
Morate se pobrinuti da vaš kunić uvijek ima dostupnu svježu vodu i kvalitetno sijeno. Ukoliko vam je ovo prvo iskustvo s tom životinjicom nastojte joj u početku organizovati ishranu tako da se oko 80 posto onog što pojede sastoji upravo od sijena, a postepeno dodajte svježu hranu-zavisno o starosnoj dobi. Kunić će, naravno, najsretniji biti ukoliko dobije priliku skakutati na livadi i na njoj pojesti travu, maslačak i djetelinu, a ukoliko takvu mogućnost nemate dobro bi bilo da naberete takvo bilje za njega no pritom pazite da ih u početku hranite malim količinama jer kunići jako teško podnose nagle promjene u prehrambenim navikama. Isto vrijedi i za povrće poput mrkve, peršina, lišća korabica i rotkvica, radiča, i raznih vrsta zelene salate te za voće poput banana, jagoda, krušaka, trešanja i grožđa. Prilikom uvođenja bilo koje vrste hrane prvo im dajte samo mali komadić,i čekajte da vidite kako će njegov probavni sustav reagirati i tek ako vidite da je sve u redu, postepeno uvodite nešto veće količine te hrane no nemojte nikada pretjerati. Mrkvu je dobro da jedu samo u vrlo ograničenim količinama jer u suprotnome mogu imati ozbiljnih želučanih smetnji.
Što se tiče smještaja, sami morate odlučiti želite li kunića držati u kavezu ili ćete ga pustiti da slobodno skakuće. Ukoliko se odlučite isključivo za kavez - opcija koja će se vašem ljubimcu manje svidjeti - pobrinite se da bude dovoljno prostran i da u njemu ima dovoljno mjesta za vodu i hranu te za igru. U slučaju da ste odlučili pustiti kunića da slobodno skakuće, ipak bi bilo dobro prije no što ga pustite u istraživanje kuće provesti neke prventivne mjere. Sklonite sve kablove jer postoji opasnost da bi ih mogli izgristi, a morate se i potruditi uvježbati ga da svoju nuždu obavlja samo na jednom, za njega predviđenom mjestu. U slučaju da se vaš kunić tek navikava na slobodno kretanje stanom, dobro bi bilo da to čini samo pod vašim nadzorom, a da dok je sam kod kuće ipak bude u kavezu kako ne bi po povratku u vlastiti dom naišli na nepopravljivi nered. Ako ga vodite izvan kuće, u prirodu, budite vrlo oprezni. Psi mu mogu ozbiljno nauditi, čak i smrtno, a ni mačke nisu za kuniće potpuno bezopasne. Zbog toga svog kunića u prirodi uvijek strogo držite na oku.
Kuniće nije pametno držati u društvu drugih vrsta životinja no svakako preporuka je da uz sebe ima pripadnika svoje vrste, i to suprotnog pola. Kunić koji živi sam vrlo je nesretan, a ženkica u njegovoj blizini pomoći će mu i oko održavanja vlastite higijene. Kunići se, naime, obožavaju međusobno čistiti i taj simpatičan ritual predstavlja važan dio njihovih života.Poželjna je kastracija, ukoliko ne želite potomke. 
 
Kunić je, inače, vrlo čista životinja i nema nikakav miris, baš kao i mačka. Brzo ćete ga naučiti da obavlja nuždu na jednom mjestu, a vidjet ćete i da dobar dio vremena provode čisteći se. Linjaju se svaka tri mjeseca i tada je poželjno redovno ih četkati. Osim što će tako vaš ljubimac ljepše izgledati, spriječit ćete ga da proguta preveliku količinu svoje dlake koju ne može probaviti pa to može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema. Kunić će uživati, a vi ćete spasiti njegovo zdravlje.
 
Kunići su noćne životinje pa očekujte da će veći dio dana provesti mirno, dremuckajući. Obožavaju maženje i vole kada se s njima razgovara pa im svakako nastojte posvetiti što je moguće više pažnje. Komunikativne su životinjice i jako se vole igrati.Bit će vrlo uporni ukoliko zaključe da nisu dobili dovoljno pažnje od vas. Osim što će vam pokušati skočiti u krilo i gurati se u vas njuškicom, moguće je i da će u stanu namjerno napraviti nekakav nered kako bi vas kaznili jer se niste dovoljno njima bavili. 
 
Kunić je vrlo zabavan kućni ljubimac no zahtjeva puno pažnje i posebnU brigu kada je u pitanju njegova ishrana i njega krzna. Takođe sigurno VAM može uljepšati ili zagorčati život. NA VAMA JE....

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Kunić lavlja glava- karakteristike ovog specifičnog kunića i kako se o njemu brinuti.

Ovnoliki-patuljasti-kunic-prava sam maza.

LAVLJOGLAVI KUNIĆI-ISHRANA MALIH MAZA.