Patuljasti kunići- su predivni ljubimci. Mislim da nema ljepšeg i pametnijeg sitnog ljubimca.

Patuljasti kunići- su predivni ljubimci. Mislim da nema ljepšeg i pametnijeg sitnog ljubimca.


Kunići su dosta zahjevni kao kućni ljubimci i potrebno je puno, brige, pažnje, znanja a i finansija. Za mlade kuniće što se tiče ishrane- nemojte im davati ništa osim sijena, vode i kupljene hrane. Niti slučajno  ne dajite ništa od svježe hrane, odn. voće i povrće. To se postepeno uvodi tek nakon 6 mijeseci. Sijena neka uvijek imaju na raspolaganju i neka ga jede koliko hoće - ishrana kunića trebala bi se sastojati od 80% od sijena i svaki dan dodajte svježe. Ujutro i naveče  dajte šaku (otprilike jednu šalicu) kupovne hrane. Može se i između malo dodati, ali kasnije  se to sa uvođenjem svježe hrane treba smanjivati.
Patuljasti kunići su jako pametni i  opšte ne smrde kao što ljudi znaju da kažu. Ono što se kod njih osjeti je mokraća i to ako nemaju odgovarajuću podlogu.. Piljevina nije baš najbolji izbor jer ne upija baš najbolje (barem jednom dnevno mora da se mijenja) dok su drveni paleti fenomenalna stvar.
Ako ste kunića naučili na wc onda je još lakša stvar jer ne mora da se stavlja podloga po cijelom kavezu nego samo u wc.



Najvažnija je ishrana. Žitarice nikako jer nemaju nikakve hranljive vrijednosti i samo goje. Isto tako nikakav zeleniš do 6 mijeseci starosti jer nažalost kod nas se kunići odvajaju prerano od majke i imunitet im nije najbolje razvijen pa zeleniš ne podnose najbolje.
Sijeno treba da bude 80% ishrane i igra jako vanu ulogu što se zdravlja zubića i stomaka tiče.
Bez obzira na to koliki kavez ima kunić treba da bude pušten minimalno 2 sata dnevno da bi protegao noge.
Sa 4 mijeseca bi trebao da ima manje od 1 kg.
Kad dostigne god dana treba da ima izmedju 1,2 kg do 1,6. Lavlja glava je malo krupnija.

Osnovne stvari koje će Vam trebati jesu:
-kavez(ukoliko ne želite da kunić bude svo vrijeme pušten,što se ne preporučuje makar ne po noći, jer bi mogao pronaći nešto što ne treba,pojesti  i uginuti),
-pojilica (lakše je sa njom kako  ne bi prosipao ako ima činijicu),
-wc za kuniče (treba ga redovno čistiti,-znaci iz wc izvadite dio gdje se ----- i dodate malo čiste piljevine,
-malu činiju gdje  stavite one njihove sjemenkice..mada to može da bude i neki stari poklopac od tegle ili mala pepeljara,
-hrana:
-sijeno,sijeno i samo sijeno-nešto što je najvažnije u ishrani kunića...realno to je logično- jer je osnovna hrana svih kunica i zečeva  sijeno odnosno trava.
 -sjemenkice ima raznih proizvodjača,
(sjemenke neka vm služe kao nagradice- jer su ludi za njima,
-povrće i pomalo voće ali se ne preporučuje prije 6 mijeseci i uvodi se postepeno,
-vakcinacija -to  bolje dogovoriti sa veterinarom.



Patuljasti kunići- su divni ljubimci. Mislim da nema ljepšeg i pametnijeg sitnog ljubimca.
Primjene ikakve sile koja treba apsolutno da bude zabrenjena.Samo  veeeliko ne!!! To su plahe, nježne i osjećajne životinje i sa njima samo na fino.
Ima i onih tvrdoglavih- ali kao i svaka zivotinja onakva je kakvom je vlasnik napravi.

Oni ne smiju da jedu kupus ni bilo šta drugo što izaziva gasove,a u to spadaju i žitarice.
Slatko-voće isto ne smiju mnogo.Najbolje je davati im hranu za kuniće i recimo malo krastavca,šargarepe isto malo i jabuke,ponekad cveklu,oni obozavaju peršunov list ali  ne treba pretjerivati ni u čemu.Jedino sijeno može u neograničenim koločinama. Takodje povrće mora da se lijepo opere i mora da se osuši skroz prije nego što im se da.Ako je povrće ili voće mokro od vode,mogu da dobiju proliv koji može da ih ubije za jedan dan.
Vodu uvijek moraju da imaju bez obzira na to koliko povrća jeli.
Do nekih 5 ili 6 mijeseci starosti,kunićima ne treba davati povrće već samo suhu hranu i vodu, a povrće im se uvodi postepeno u malim količinama kada dostignu tu starost.
Takodje u periodu linjanja koji ih zadesi tri puta godišnje treba im preventivno dati malt pastu da se ne bi nakupile dlake u crijevima.Malt pasta ima i za kuniće ali ako ne možete da nadjete tu onda može i malt pasta za mačke ali se mora paziti na količinu koju date.
Probiotici  im se daju u slučaju poremećaja probave (ako ima proliv ili zatvor-ne zna se šta je gore) i to se daje jedna kapsula dnevno na odraslog kunića.








Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Kunić lavlja glava- karakteristike ovog specifičnog kunića i kako se o njemu brinuti.

Ovnoliki-patuljasti-kunic-prava sam maza.

LAVLJOGLAVI KUNIĆI-ISHRANA MALIH MAZA.