KUNIĆI-Ako nabavljate kuniće, učinite to više radi njih nego radi sebe. Pružite im dobar dom, pružite im život u kojem im sloboda života u prirodi neće previše nedostajati.

KUNIĆI-Ako nabavljate kuniće, učinite to više radi njih nego radi sebe. Pružite im dobar dom, pružite im život u kojem im sloboda života u prirodi neće previše nedostajati.
Uglavnom, kad se nauče na wc idu u kavez, a slobodni mogu bit po stanu, ne grizu kablove, niti bilo sto drugo. Posvetiti im mnogo pažnje prvih godinu dana kako bi ga naučili gdje treba da ide na wc .Ukoliko se popiški ili pokaki na tepih,parket, pločice, nemojte ga ružiti, samo ga stavite u kavez i zatvorite na sat vremena, nakon čega ga opet pustite,a zaprljano mjesto operite nekim sredstvom za čisćenje kako ga ne bi privlačilo. Ako ga planirate držati puštenog u stanu, bitno je i da ga naučite da se ne penje na krevet. Bitno je i da ima jednu korpu-kavez gdje će se osjećati kao kod kuće, koja-i će uvijek stojati na istom mjestu i u kojoj će on biti siguran (kada nije u kavezu).
Za nestašne se može nabaviti velika ograda.
Kunići su jako nestašni u pubertetu (od 6. do 12. mj. života) i ako nisu kastrirani. Naučite ga da ne skakuče po kauču.
Ako mislite da imate vremena da ih pripitomite i lijepo vaspitate onda ih uzmite, ali ako niste sigurni onda nemojte. 
Kunići zahtijevaju pažnju, njegu i veliko znanje kako s njima, jer su jako osjetljivi. Kunić će gristi sve kada nema na čemu da krati zube. Njihovi zubi konstantno rastu i moraju grickati grančice, glodalice i igračke namjenjene njima kako ne bi počeli gristi namještaj. Ukoliko nemaju gdje da ih krate zubi im počnu urastati i oštećivati meso i obraze i onda je potrebna hitna intervencija veterinara.
Kunići u pubertetu imaju jaku potrebu da označavaju teritorij i onda piške gdje stignu.
Dok ste na poslu, držati ih obavezno u poprilično velikom kavezu, 100x60x60cm, da ima dovoljno prostora za WC (oni su čisti i kake u jedan ćošak koji odaberu).To je dovoljno, jer svakako cijeli dan dremuckaju. Obavezno se trebaju puštati najmanje 3-4h dnevno da se istrče. Prije nego kunić počne da hoda po stanu morate zaštititi kablove, zatvoriti rupe iza namještaja ili ostaviti dovoljno prostora da se može provući. Generalno oni vole "brloge", tj. prostore u koje mogu da se zavuku i spavaju. To im je u krvi i ne treba im to uskraćivati osim ako nije sigurno za njih. U početku savjet je postepeno upoznavanje sa teritorijom. Prvo neka se navikne na kavez i nauči da je to ključno mjesto gdje jede i obavlja nuždu. Nakon prve sedmice treba ga puštati u jednoj prostoriji, pa onda nakon 2-3 sedmice upoznati ga sa dodatnim prostorom. Bit ćete sami sebi zahvalni, jer je to osnovni trening za korištenje WC-a. 
  Budite spremni na investiciju.
Strašno su umiljati. Nekako čovjek nema dodira sa kunićima, pa je svaki njihov pokret zanimljiv. Često iznenadi sa pokušajima da vas nadmudri. Kunići, kao i svako biće, zahtijevaju vrijeme (više nego mace) i značajnu njegu, jer su osjetljivi. U startu trebate biti svjesni da će trebati uložiti vremena. Kunići moraju da se istrče, da ispolje svoju prirodu. Više mužjaka imaju probleme oko teritorije i znaju se tući. Dvije ženke isto tako se loše podnose. Naročito na malom prostoru. Da bi se to smirilo moraju se kastrirati i mora im se dati više prostora da bi svako pronašao svoj kutak.
Kunići ne smrde. Smrdi kavez kada sene čisti dovoljno često. Dezinfekcija kaveza je jako bitna, jer se može razviti e.colli i može završiti kobno. To se radi jednom sedmično. Kunići se ne kupaju nego se sami lickaju, ali ne mogu povratiti dlaku, pa se desi začep crijeva i tu preventivno davati malt pasticu svako par dana. Kada se linja češljati je furminatorom da odstranite višak dlake, a malt pastu davati svaki dan.
Niti jedan kunić nije ljubitelj prevelikog nošenja. To već vrijeme donosi kako se bude privikavako na vas... Pravo su plašljivi i to može potrajati dugo.... Kunić će doći na ruku i moći ćete ga maziti, ali ćete morati da se spustite na pod u većini slučajeva.
Nemoj zaboraviti da ćete ga zavoljeti i da vam neke stvari nimalo neće biti problem.
Držanje kunića možda nije tako jednostavno. Barem ne u početku. Ali jednom kada se međusobno razumiju i vole, kada imaju dnevni ritam hranjenja, dovoljno prostora itd., bit će predivni kućni ljubimci. Toliko su slatki da ih često poželite imati na krilu i maziti kao mačku. Kunići nisu životinje za maženje kao mačka ili pas i to se mora poštovati. To ne umanjuje užitak da ih obožavate prosmatrati – kada se međusobno čiste, kada leže zajedno, kada trče i skaču, kada su nestašni, kada jedu... A s dovoljno strpljenja, oni će sami doći k vama. Sjednete ili legnete na pod i oni uvijek znatiželjno doći. Ako još imate i neku poslasticu za njih, ne možete se odbraniti od njih, popnu se u krilo i žicaju baš kao psi. Kad dobiju poslasticu, odjure. Ima ih i koji se više vole maziti, svaki kunić je poseban.
Ako razmišljate o nabavi kunića, razmislite imate li zaista uslove za njih. Možete li im pružiti ono što trebaju..
Ako nabavljate kuniće, učinite to više radi njih nego radi sebe. Pružite im dobar dom, pružite im život u kojem im sloboda života u prirodi neće previše nedostajati.


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Kunić lavlja glava- karakteristike ovog specifičnog kunića i kako se o njemu brinuti.

Ovnoliki-patuljasti-kunic-prava sam maza.

LAVLJOGLAVI KUNIĆI-ISHRANA MALIH MAZA.