VIDRA / OTTER /-Kada plivaju sa velikim brzinama, oni valjaju i svo svoje tijelo, uključujući i rep, gore i dolje, a njihova šape su volan.

VIDRA / OTTER /-Kada plivaju sa velikim brzinama, oni valjaju i svo svoje tijelo, uključujući i rep, gore i dolje, a njihova šape su volan.

Nažalost njima je ozbiljno zaprijećeno brzim uništavanjem staništa, lova i zagađenjem. Njihovo kretanje među stanovništvom opada unatoč tome što je zaštićena vrsta.

Apel je da se čuvaju u zoo vrtovima i specijalnim akvarijima.
Jedan od najvećih  je u Zoo Baselu. Tamo je otvoreni vidra izložba  na oko 2000 četvornih metara i ima dvije rijeke, četiri bare, sa više od deset tunela. Samo jedna obitelj vidre živi u tom prostoru. 


Orijentalna kratkonokta vidra MALI SLATKIŠI:
Orijentalna malih šapa vidra (Amblonyx cinerea), također poznata kao azijska malih šapa vidra, je najmanja vrsta vidre na svijetu, težine manje do 5 kg. Ona živi  slatkovodnim močvarama Bangladeša, Burme, Indije, južnoe Kine, Laosu, Maleziji, Indoneziji, Singapuru, Filipinima, Tajlandu, i Vietnamu. Šape su obilježje, a njihove kandže ne izlaze izvan mesnatih krajnjih jastučićia njihovih djelomično isprepletenih prstiju na rukama i nogama. To im daje visok stupanj spretnosti, tako da  može koristiti svoje šape da se hrani sa mekušcima, rakovima i drugim malim vodenim životinjama.
Orijentalna malih šapa vidra živi u proširenim obiteljskim skupinama sa samo uzgoj alfa par; potomci iz prethodnih godina pomoći da se podignu mladi. Zbog stalnog gubitka staništa, zagađenja, i lova u nekim područjima, orijentalna kratkonokta vidra je ocijenjena kao ranjiva i na  Crvenom je popisu ugroženih vrsta.
   
Orijentalna mala-grebala vidre su najmanje postojeće  vrste vidri. Ukupna duljina može biti u rasponu od 70 do 100 cm , od kojih je oko 30 cm   rep. Težina se može kretati od 1 do 5,4 kg . Tijelo je vitko, uravnoteženo  te je dovoljno fleksibilno kako bi se omogućilo dotjerivanje gotovo cijelom tijelu. Tamno, sivo-smeđe krzno pokriva većinu  površine s lakšom krem ​​bojom na ventralnoj površini, posebno na licu i vratu. Krzno ima relativno kratke dlake manje od 2,5 cm u dužini, gusto i baršunasto. Vidre imaju dvije vrste krzna: Duga, pune zaštitne dlake i kratke, fine poddlake. Orijentalna mala-grebala vidre imaju spljoštene glave i kratke, debele vratove. Oči su smještene prema prednjem dijelu glave. Uši su male i zaobljene i imaju strukturu ventila  što im omogućuje da se zatvore tijekom plivanja pod vodom. Nos /jastučići/ su zagasito ili ružičaste  boje.  Osjetljive su  na dodir i na podvodne vibracije,i  to je važno u otkrivanju pokreta plijena.
Slično kao i druge vidre, orijentalna mala-grebala vidre imaju relativno kratke noge, koje se koriste za kupanje, šetnju,.. Stopala su vrlo uska, a samo plovnom kožicom do posljednjeg zgloba, značajno  se  razlikuje orijentalna kratkonokta vidra od svih ostalih vrsta vidre. Ove djelomično isprepletene šape im daju izvrstan osjećaj dodira i koordinacije, pružajući im više spretnosti nego drugim vidrama. Za razliku od ostalih vidri, hvataju svoj plijen sa svojim šapama umjesto sa svojim ustima.
Kod orijentalne kratkonokte vidre rep je dug oko jedne trećine ukupne dužine tijela. Rep je debeo u podnožju, mišićav, fleksibilan, i sužava se do točke. Potkožne i mirisne žlijezde nalaze se  u bazi repa. Rep se koristi za pogon tijekom plivanja pri velikoj brzini,  i za ravnotežu kada stoji uspravno na stražnjim nogama.

Ova vrsta može se naći u obalnim područjima od južne Indije do Južne Kine, jugoistočne Azije, Sumatre,i Jave.


Stanište

Orijentalni mala-grebala vidre mogu se naći u slatkovodnim močvarnim sustavima, kao što su močvare, vijugave rijeke, i plima bazeni. One se nalaze u navodnjavanim poljima riže i lutaju  između zakrpa od trstike i rijekih otpadaka, gdje su mnoge vrste rakova  mogu naći. One ne vole gola i otvorena područja koja ne nude nikakav zaklon.Kada su u riječnom sustavu biraju područja s niskim rastinjem i tu su njihova gnijezda.Većinu svog vremena provode na kopnu za razliku od većine drugih vrsta vidre.
Reprodukcija
Orijentalni mala-grebala vidre formiraju monogamne parove za život. Estrus ciklus u ženki je 28 dana s rokom od tri dana estrusa. U parenju  par može imati do dva legla od jednog do šest mladih godišnje,a trudnoća  traje oko 60 dana. Novorođena mladunčad su relativno nerazvijena, kada su rođena, i teže oko 50 g,  bez zuba su, gotovo nepokretni sa zatvorenim očima. Oni ostaju u svojim  jazbinama  prvih nekoliko tjedana gdje se doje i spavaju. Štenaci se doje svaka tri do četiri sata,  10 do 15 minuta na vrijeme. Oni otvoraju oči nakon 40 dana, a potpuno su od sise odbijaju nakon 14 tjedana. U narednih 40 dana, mladi će  početi jesti čvrstu hranu, a mogu plivati sa  tri mjeseca života. Mlade vidre će ostati s majkom do sljedećeg legla i rođenja. Mužjak  pomaže ženki graditi gnijezdo prije rođenja te je zadužen i za nabavku hrane nakon porođaja.
Životni vijek ove vrste je oko 11 do 16 godina.
Ponašanje.
Orijentalni mala-grebala vidre su dnevne životinje (aktivne tijekom dana), koje se nalaze u udaljenim područjima, bez ljudskog uznemiravanja. Međutim, neke su se prilagodile životu u blizini sela. Azijski mala-grebala vidre su izvrsni plivači; plivaju pomicanjem stražnje noge i repa. Kada plivaju sa velikim brzinama, oni valjaju i svo svoje tijelo, uključujući i rep, gore i dolje, a njihova Šape su volan. One mogu roniti pod vodom oko šest do osam minuta. Obično nakon plivanja ili hranjenja, ova vrsta će se trljati oko trupaca i razne vegetacije oko njihove teritorije, tako da oni tu mogu ostaviti svoj miris. To se zove "miris obilježavanja '. One također stvaraju male količine fekalija, poznat kao spraint. Spraints je važan za komunikaciju među vidrama; one s različitim mirisima i izgledom ukazuju na prisutnost stranaca. Općenito, vidre spavaju i odmaraju se na kopnu ili iznad tla ili u zimskom snu. One često spavaju u područjima s umjerenom poremećajima. Orijentalni mala-grebala vidre su uglavnom društvene životinje. One žive u proširenim obiteljskim skupinama od oko 12 jedinki. One se često mogu vidjeti u igri (što se može vidjeti na zoološkim vrtovima) i kliznju na blatnim obalama i u vodi u regijama gdje koje često posjećuju ili žive. One brane svoje teritorije radeći, grebanje i povremenu borbu.

Komunikacija
Ova vrsta koristi vocalizations, oznake mirisa u komuniciranju. One imaju najmanje 12 različitih vrsta vokalizacija, ali miris je najvažniji osjećaj za komunikaciju, a posebno za obilježavanje teritorijalne granice. Repovi su mirisne žlijezde koje oni koriste u polaganju mošusnog mirisa na spraint. Spraint je pohranjen ili u deblu ili na kamenim blokovima, staza i rubovima bazena. Oni su također potpisali hrpe koje su vizualni indikatori prisutnosti vidre. Znak hrpa je mali humak od pijeska, šljunka, trava i mulja koje stvore  struganjem  gore  dolje. Osim ovih postupaka, oni komuniciraju s kemijskim i dodirom, kao što su društveno dotjerivanje, hormonalne promjene i poziranje.
Ishrana
Orijentalni mala-grebala vidre hrane se uglavnom beskralješnjacima poput rakove i školjki, a također se zna da se hrane kralježnjnicima, posebno vodozemacima. Najudaljeniji gornji zubi  su široki i robusni i specijalizirani su za drobljenje egzoskeleta od rakova i ostalih sličnih plijenova. One se također se hrane kukcima i malim ribama kao što su gouramis i som. One nadopunjuju svoju prehranu s glodavacima i zmijama.Postoji mnogo sezonskih varijabilnosti u prehrani. Vrebaju hranu pomoću svoje vibrissae detektirati pokrete plijena u vodi. Oni koriste svoje osjetljive šape za lociranje i snimanje predmeta, a ne usta. One kopaju u pijesku i blatu za plijenove kao što su školjke, dagnje i rakovi. Da bi dobile na meso su ručno slome ljuske ili nekd toplina od sunca prisili školjke da se otvore
Orijentalni mala-grebala vidre konzumiraju male račiće koji se smatraju poljoprivrednim štetočinama, međutim, one mogu iskorijeniti biljke u poljima riže. 







Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Kunić lavlja glava- karakteristike ovog specifičnog kunića i kako se o njemu brinuti.

Ovnoliki-patuljasti-kunic-prava sam maza.

LAVLJOGLAVI KUNIĆI-ISHRANA MALIH MAZA.