GLODARI-KUNIĆ I ZAMORAC- životinjice koje su izuzetno poželjni kućni ljubimci.

GLODARI-KUNIĆ I ZAMORAC- životinjice koje su izuzetno poželjni kućni ljubimci.
Ovo su životinje koje su izuzetno poželjni kućni ljubimci jer nisu zahtjevni kao pas ili mačka, što je ključan faktor kod donošenja odluke da se nabavi kućni ljubimac.Glodari su prikladni kućni ljubimci za školsku djecu.
Sa zamorcem i patuljastim kunićem treba nježno postupati. Oni će, za razliku od miša i hrčka, razviti prisniji odnos s djetetom i uživat će u maženju i igranju s njim. Dijete poučite da poslije igre s bilo kojom životinjom obavezno opere ruke, te da ne ljubi svog ljubimca, ma koliko ga voljelo.
Kod kunića i zamorčića sijeno je osnovna namirnica – čini čak 80% dnevnog obroka, a održava zdravim njihov probavni sustav, te pomaže u trošenju zubi. Za svakog ljubimca najbolje je za početak kupiti gotovu mješavinu spravljenu baš za njih. Njome dopunite dnevne obroke u količini od 5%, a redovno nudite i raznoliku svježu hranu kao što su jabuka, mrkva, lišće maslačka i razne livadske trave. Kupljeni slatkiši za glodavce, razni snackovi i grickalice mogu biti dopuna redovnoj prehrani. Svim glodavcima zubi neprestano rastu čitavog života. Stoga im je nužno omogućiti da ih redovno troše, kako ne bi izrasli predugački, te životinjici nanijeli bolne ozljede i onemogućili joj dalje uzimanje hrane. Prije nego se to dogodi, odvedite životinju na pregled veterinaru koji će po potrebi posebnim kliještima podrezati zube i riješiti problem. Takođe provjeravajte i dužinu noktiju, te zamolite veterinara da vas pouči kako ih redovno (svaka 3 mjeseca) podrezivati. U kavez stavite za glodanje komad drveta s korom ili pregršt svježih grančica s pupovima. Odaberite granu lješnjaka, jabuke ili kruške. Životinjici možete ponuditi i i mineralni kamen. Za sve glodare obavezna je pojilica s vodom.
 
Ispunite li osnovne prehrambene i higijenske uslove, glodari nisu skloni obolijevanju, a većinu vrsta nije potrebno ni cijepiti protiv bjesnoće i ostalih zaraznih bolesti, kao što je to nužno činiti sa psima i mačkama.
Pojave li se znaci bolesti kod vašeg glodara (životinja ne jede, miruje ili se povlači u ugao, kašlje ili joj curi iz njuškice, oči su suzne ili slijepljene, a dlaka zaprljana i neuredna, te se pojave oštećenja na koži) treba odmah potražiti pomoć veterinara. Troškovi pregleda i liječenja manji su nego za pse i mačke. Dok veterinar ne utvrdi o kojoj se bolesti radi i ne izliječi vašeg ljubimca, djeca se ne bi trebala s njima igrati.
Krzno zdravih i ispravno hranjenih životinja gusto je i ugodno za maženje. Kod većine sitnijih glodavaca linjanje traje kratko vrijeme ili je čak gotovo neprimjetno, te održavanje krzna ne zahtijeva brigu vlasnika.  Na dno kaveza svim je glodarima najbolje staviti krupnu piljevinu ili hoblovinu koju treba čistiti po potrebi: miševima svakih 7-14 dana, ostalim glodavcima dva do tri puta sedmično. Kavez najmanje zagađuju gerbili (skočimiševi) – s obzirom da su pustinjske životinje, pa mokre vrlo malo. Redovno provjeravajte je li stelja na kojoj boravi vaš ljubimac suha, jer im vlažna podloga svima škodi. Zamorci imaju najbržu izmijenu tvari, te zbog toga najviše zagađuju svoj kavez. Odmah za njima slijede kunići. Kod te dvije vrste najbrže će se pojaviti neugodan miris. 
Patuljasti kunići lako se naviknu na obavljanje nužde u plastičnom wc-u koji im postavite u ugao kaveza. To će vam ujedno olakšati redovno čišćenje.
Svi glodari mogu postati “maze” ako se vlasnik s njima dovoljno bavi.
Većina glodara ne grize niti ne grebe svoje vlasnike. Izuzetak su životinjice s kojima se duže vrijeme postupa grubo ili na neprimjeren način, no i to su obično tzv.mali ugrizi upozorenja koji ne nanose ozbiljnije ozljede vlasniku. Promjenom ponašanja vlasnika, životinja obično gubi potrebu za takvom vrstom “komunikacije” s čovjekom. Zato uvijek nadzirite kako se dijete ophodi sa životinjom i poučite ga ako griješi u nečemu. Vaš glodar bit će vam na tome neizmjerno zahvalan.
 
Za svakog je glodara potrebno nabaviti kavez primjerene veličine u koji im stavite drvenu ili plastičnu kućicu, izdubljeni kokosov orah ili slično skrovište u kojem će zadovoljno spavati i puniti ga zalihama hrane. Prostor im obogatite raznim igračkama: kolutom za trčanje, cijevima za provlačenje, grančicama i ljestvicama za penjanje. Zamorac i kunić zahtijevaju prostran kavez – površine barem 40x80cm, dok je visina manje važna. Kavez uvijek treba smjestiti na svijetlom mjestu, ali ne na direktnom suncu ili drugom izvoru toplote i svakako zaštićenom od propuha, na koji su svi glodari vrlo osjetljivi. Bez obzira na veličinu kaveza, životinjama omogućite svakodnevno slobodno trčkaranje u prostoru u kojem nema električnih kablova, koje redovno pregrizu, što može biti opasno za njih, ali i za ukućane. Sve životinje stvaraju zvukove tokom dana, a neke i noću: kopaju, grebu, glođu i grickaju. Glasaju se najviše zamorci, koji glasnim skvičanjem traže hranu.
 
Postupate li ispravno sa životinjama, kunići i zamorci mogu živjeti čak od 10 do 12 godina.
 
KUNIĆ
Mnogi
će reći – kunić je idealni kućni ljubimac, treba malo vremena, malo prostora i ne košta puno. Ovakve izjave česte su na internetskim stranicama i to je, nažalost, postalo rašireno mišljenje. Krivo. Svim potencijalnim vlasnicima kunića savjetujemo da se prije preuzimanja takve obaveze dobro informišu o njihovim potrebama, uslovima držanja i isrhrani. Izvor za ovakve informacije trebaju biti ljudi sa iskustvom koji će vam najbolje znati reći što vas očekuje.
Prvo se zapitajte – zašto želite kuni
ća „Baš mi je slatki“ nije razlog. Imate li dovoljno slobodnog vremena, strpljenja i niste previše osjetljivi na namještaj.. Spremni ste voditi brigu o svom ljubimcu narednih 8 do 12 godina (ili više). Ako su ogovori potvrdni, nastavite čitati, ako nisu, kunić nije ljubimac za vas.
Moji blogovi nastali su kako bi buduće, a i nove vlasnike kunića, upoznali sa nekim od poteškoća s kojima se možete susresti tokom vašeg druženja, a na koje neki nisu spremni. Kunići nisu ljubimci za ljude bez strpljenja, te za djecu koja nisu odgovorna. Potrebno im je puno pažnje i ljubavi da bi vam počeli vjerovati i prvenstveno, ne bojati se. 
 
Povjerenje kunića jako je teško steći, ali jednom kada do toga dođe, vidjet ćete da se sav trud duplo isplatio. Kunić je praktički na dnu hranidbenog lanca, u prirodi je uvijek plijen i kao takav, uvijek je na oprezu. Oni su izuzetno plahe životinje i jako podložne stresu. Vršenje nužde i grickanje su dva problema s kojima ćete se prvo susresti i rješavanje navedenog prvenstveno Vama olakšava život.
 
Zapitajte se što morate učiniti da bi vaš kunić bio sretan,zadovoljan i zdrav i da li ste spremni na to. Iz već izloženog jasno je da kunić zahtijeva jako puno vremena, truda, pažnje i prvenstveno strpljenja. Dakle – dvije stvari koje svaki vlasnik kunića mora imati – strpljenje i puno slobodnog vremena. Možda se neki sada pitaju – zašto bi uopće onda imao/la kunića. Zato što su kunići predivne, nježne i osjećajne životinje koje iziskuju puno truda ali ga i stostruko vraćaju i ljubimci pored kojih nikada ne možete biti loše raspoloženi.
Novi dom
Nakon što donesete novog ljubimca u vaš dom, narednih nekoliko dana nemojte ga previše dirati niti vaditi van iz kaveza. Morate se staviti u njegovu poziciju i pokušati razmišljati na taj način. Kunići se obično kupuju u pet – shopovima ili od uzgajivača, gdje su u kavezu zajedno sa drugim kunićima. Odjednom, kunić je izdvojen iz svoje grupe i dolazi u potpuno novu sredinu. Njemu je to velik stres, a dok su ovako mali, stres može biti poguban. Zato ga ne dirajte previše prvih dva-tri dana dok se ne upozna s novim mirisima i zvukovima. Nakon toga možete mu početi polagano prilaziti, stavite ruku u kavez da vas pošnjofka, pustite ga van i lezite na pod. Koliko god da su plahi, toliko su i znatiželjni i kad-tad će doći do vas na upoznavanje. Izbjegavajte dizanje i nošenje kunića u rukama jer se boje visine. Kunić uvijek više voli biti na svoje četiri. U kavez mu možete staviti manju drvenu ili kartonsku kućicu i napuniti je sijenom. Tamo će mu biti sklonište, gdje će se osječati ugodno i sigurno dok se ne navikne na novu okolinu. Pričajte mu tiho i mazno. Kada vidite da je kunić legao potrbuške ili se ispružio, onda se već osjeća kao kod svoje kuće.

Djeca i kuniči

Kunić
i brzo osvoje simpatije djece, no neće sva djeca znati kako se odnositi prema njemu. Zato je velika uloga i na roditeljima. Primjer, djeca se obično vole igrati s kunićima, nositi ih okolo i gladiti ih. Nekada to kunići smatraju gnjavažom. Mogu ugristi ili ogrepsti.Roditelji moraju objasniti djeci kada se smiju i kako igrati s vašim ljubimcem. Da biste naučili svoju djecu kako da brinu za svog kunića, šarenim bojama ispišite popis i objesite ga blizu kunićeva kaveza:
- Pri
čaj mi nježno i tiho jer ću te se inače bojati
- Nemoj me vaditi iz kaveza kada spavam
- Nemoj me nositi i nemoj me povla
čiti za uši
- Hrani me samo sijenom, odre
đenim povrćem koje dozvoli mama i mojom hranom
- Volim svježu stelju, ne smrdljivu, mokru stelju
- Svaki dan mi daj svježu vodu
- Kada slaviš sa svojim prijateljima ili slušaš glasnu muziku, odnesi me na tiše mjesto
-
Čekaj dok ja dođem do tebe i onda me gladi, kunići ne dolaze kad ih zoveš poput pasa
- Ve
ć si bio vani danas, jesi li se sjetio da i mene pustiš van

Maloj djeci, koja su zaigrana nabavite mačku, jer galama, trčanje i šutiranje, navlačenje, čupanje šteti kunićima. Ne kupujte ih djeci ako niste sigurni da će se redovno i s ljubavlju brinuti za njih. Valjda ste svjesni da kunić nije plišana životinja. Ne možete ga staviti u ugao sobe ili pod krevet kad djetetu postane dosadno igrati se s njime. Događa im se da ih vračaju, odbace, puste ili još neke groznije stvari. To nemojte nikako napraviti. Ako vašem djetetu treba nešto za igranje i razbijanje dosade, kupite mu igračku.
Kunići i ostali kućni ljubimci
Nažalost, zajedni
čki život kunića i ostalih vaših ljubimaca zavisi o karakterima životinja. Neki se brzo sprijatelje, nekima treba duže, a neki to ne uspiju nikada. Zbog sigurnosti, životinje različitih vrsta ne bi smjeli ostaviti bez nadzora ako se nisu do kraja sprijateljili.

Neki smatraju kako kuni
ć i zamorac mogu živjetia zajedno, u istom kavezu.
Kunić svakako mora biti kastriran/sterilizirana, jer su veliki teritorijalci.
 
Najbolje im je odvojiti posude sa hranom, vodom, staviti svakome u različite uglove kučice kako bi imali svoj mir. No ipak, savjetuje se da ih držite svakog u njegovom kavezu, to će ipak najbolje funkcionisati. Glasanje papiga ili drugih ptica može uticati stresno na kunića, jer se boje glasnih i visokih tonova (takođe pripazite na glasno upaljen radio, tv ili telefonsko zvono). Držite ga dalje od susjedovih mačaka i tuđih pasa.
Navikavanje kunić
a na mačke i pse:
- Ako ste nabavili mladog kuni
ća i mladu macu/psa trebali bi se složiti, jer će odrasti zajedno kao prijatelji.
- Prvo ostavite kuni
ća neka se navikne na novu okolinu i prostoiju u kojoj boravi.
- U me
đuvremenu, malo se igrajte sa psom, pa malo s kunićem posebno, neka vam miriše ruke kako bi upoznali mirise druge životinje.
- Kada prvi put upoznajete kuni
ća i psa/mačku, stavite kunića u kavez, a psa za svaki slučaj držite na distanci. Lajanje ili skakanje na kavez prekorite. Ako mačka pokuša doprijeti do kunića kroz rečetke kaveza, takođe je prekorite i ako je potrebo, poprskajte je hladnom vodom iz boce ili vodenog pištolja.
- Dobro ponašanje mač
ke/psa treba nagraditi maženjem i poslasticama. Ukoliko ih budete samo grdili, počet će kunića povezivati s nečim negativnim, a to ne želite. Tako se neće sprijateljiti.
- Kuni
ća možete pustiti izvan kaveza, samo ako ste sigurni da mu ostale životinje neće nauditi. Nikako nemojte dopustiti da vaš pas/mačka poganja kunića, čak niti ako vam se čini da se igraju. 
 
- Ako niste u potpunosti uspjeli sprijateljiti životinje, nemojte ih ostavljati zajedno bez nadzora.


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Kunić lavlja glava- karakteristike ovog specifičnog kunića i kako se o njemu brinuti.

Ovnoliki-patuljasti-kunic-prava sam maza.

LAVLJOGLAVI KUNIĆI-ISHRANA MALIH MAZA.