KUNIĆ-Ako ste dobri prema njemu, on će biti dobar prema vama.Koji ih umobolnici mogu uzgajati i koristiti za ishranu.

KUNIĆ-Ako ste dobri prema njemu, on će biti dobar prema vama.Koji ih umobolnici mogu uzgajati i koristiti za ishranu.
Kunić kao kućni ljubimac
Onaj ko se prvi put susreće sa ovom idejom često će se zapitati gdje je tu zadovoljstvo. No nemojmo krenuti sa predrasudama. Kunići su izrazito druželjubive životinje koje, kada vam jednom uđu u srce, teško odatle izlaze. Vrlo brzo ćete se zaljubiti u njih.
Kunić nije glodar kako mnogi misle. Zbog toga što kunići imaju dva para prednjih gornjih zuba, par normalnih zubića koji su nam lako vidljivi i još jedan par šiljatih zubića koji se nalaze iza normalnih, svrstavamo ih u posebnu grupu koja se zove dvojezubac ili dvozubac.
Kunićima je urođena potreba za grickanjem. Ako im ne obezbijedite dovoljno grančica za grickanje vjerovatno će preći na vaš namještaj. Kunići nisu psi i mačke na koje smo navikli. Ponašaju se znatno drugačije zbog toga što nisu predatori i nemaju ni približno slične životne navike.
Kunići su sve češće kućni ljubimci, ali još uvijek na neki način važe za “domaće životinje” koje se koriste u prehrani. Ljudi ih čuvaju u kavezima i ne obraćaju pažnju na njihove potrebe. Zbog toga se smatra i da su kunići idealna igračka za dijecu. Kunići su jako osjetljiva bića, te u brigu o njima treba unijeti puno emocija i posvećenosti. Oni nisu igračke i prema njima se tako ne treba ponašati. 

Kunići mogu živjeti i do deset godina. Imajte to u vidu prije nego nabavite kunića. Oni su životinje koje su najčešće aktivne noću zato što vrlo dobro vide u mraku, pa će većinu dana provesti u snu. Obožavaju pažnju. Nemojte im je nikada uskraćivati, jer bez nje mogu postati frustrirani ili agresivni.
Kunić je životinja koju lako možete pripitomiti, životinja koja voli da se mazi. Da biste razumijeli kuniće i njihovo ponašanje morate ih dobro upoznati, saznati kakve su njihove navike, šta im prija, a šta ne.

Prije nabavke kunića dobro razmislite i zapitajte se da li je to pravi ljubimac za vas zato što kunići teško podnose razdvajanje i napuštanje :
Kunići žive do 10 godina i za to vrijeme potrebna im je svakodnevna njega i pažnja.
Kunići su ponekad bolesni, te im je neophodna veterinarska pomoć koja zna biti skupa.
Kunići nisu ljubimci za diecu, zato što se dijeca sama bez vaše pomoći ne mogu brinuti o kuniću.
Kunići mogu da vam unište namještaj, pregrizu kablove,izgrickaju zidove, ako ne zaštitite svoje pokućstvo po preporukama-sve dok ih ne pripitomite.
Kuniće treba često četkati i brinuti o njihovoj higijeni.
Kunići nisu igračke i ne vole kada se prema njima tako ponašamo.
Kunić će jednoga dana postati star i trebaće mu vaša nega i pomoć.
Kunići vole slobodu i ne podnose da budu stalno zatvoreni.

 
Šta je kunić
Kuniće često nazivamo “zekama”.
Kunić nije zec.
Zečevi su divlje životinje koje žive u šumi, iznad zemlje, račaju mlade koji su prekriveni krznom, izričiti su individualci, ne žive u zajednicama, imaju izraženo duge uši i šape. Oni ne mogu biti kućni ljubimci, zbog svoje divlje prirode.
Kunići imaju kraće uši i šape, žive u zajednicama, kopaju rupe ispod zemlje gdje se nastanjuju i rađaju mlade koji su slijepi i nemaju dlaku. Kunić može biti kućni ljubimac.
Postoje razne vrste kunića. Mnogi kunići mogu biti divlji, ali ih čovjek može pripitomiti, dok zec ostaje divlji te je nemoguće od njega načiniti kućnog ljubimca.
Osnovne razlike:
Kunice nose mladunce 28/34 dana.
Kunice rađaju mlade ispod zemlje, u gnjezdu koje prave od svoje dlake. U prosjeku ima pet mladih po leglu. Tek rođena mladunčad teži svega 50 grama. Bebe su mirne i najviše vremena provode u snu. Kunići zive u grupama i jako vole društvo.
Mogu biti kućni ljubimci i lako se navikavaju na stan i ljudsko društvo.
Oni se mogu zbližiti sa čovjekom i lako ih je pripitomiti.
Latinski naziv kunića je Orcyctolagus Cuniculus. 
Zečice svoje mlade nose 40/42 dana.
Rađaju ih na livadama, u šumama, iznad površine zemlje i ne prave gnjezda.
U prosjeku ima oko dva mladunca u leglu. Tek rođena mladunčad teži 100 grama. Bebe od prvih dana svog života skaču, mogući su ugrizi,frktanje…
Ne mogu biti kućni ljubimci i nikako ne mogu živjeti u zatočenistvu zato što su u tim uslovima skloni samopovrijeđivanju. Zečevi su vrlo plahe životinje.
Latinski naziv zeca je: Lepus Europaeus Pallas.
Da li je kunić idealni ljubimac
Kunići su plahe životinje. Vrlo lako se mogu pripitomiti i naučiti na život sa čovjekom.
Da bi čovjek naučio da živi sa kunićem, on mora dobro upoznati njegovo ponašanje koje se znatno razlikuje od ponašanja pasa i mačaka. Potrebna je ljubav i strpljenje, jer ništa se ne može preko noći. Kunići će vam mnoge stvari jasno pokazati i staviti do znanja.
Kunići uživaju u maženju. Najviše vole da se maze po glavi,iza ušiju,po obrazima… Radite to polako i nježno. Kunići će najčešće sami dolaziti kada žele da se maze, ali će takođe i sami odlaziti. Ne primoravajte kunića na maženje, jer će početi to da doživljava kao silu te mu neće biti primamljivo.
Da biste se što bolje zbližili sa svojim kunićem, spustite se na njegov nivo. Pokušajte da zamislite kako kunić gleda na svijet i stvari oko sebe.
Kunići nam govore, treba ih slušati.
Lezite na zemlju i promatrajte njegovo ponašanje. Budite u njegovoj blizini i učite. Ako vam vaš kunić priđe i počne da vas njuška to znači da je zainteresovan za vas.
Ako vas gurne njuškicom, želi vašu pažnju, ili ste mu se jednostavno našli na putu i želi da se pomjerite.
Kruženje oko nogu obično znači seksualnu privlačnost i to će najčešće raditi ne kastrirani kunići. Trljanje brade o stvari je obelježavanje mirisnom žljezdom koja se nalazi na bradi kunića.
Veoma često ćete videti svog kunića kako poskakuje i jedan dio tijela zabacuje u stranu. To zovemo zečji ples. To je znak da je vaš kunić radostan, zadovoljan i osjeća se sigurno.
Škrgutanje zubima označava veliko zadovoljstvo i to će raditi dok ga mazite, kao mačke kada predu.
Lupanje zadnjom šapom o pod znači da kunić osjeća da je u velikoj opasnosti.
Ako se kunić iznenada baci na bok i prestane da se pomjera, ne plašite se. Oni tako spavaju.
Kunići su teritorijalne životinje. To znači da oni vole prostor u kojem su i osjećaju da su u obavezi da ga brane i obelježavaju. Prostor obelježavaju kugličarenjem, trljanjem brade o stvari, mokrenjem (ne važi za kastrirane kuniće).
Samim tim kunić neće biti oduševljen kada čistite njegov kavez, tj. kada sklanjate i brišete mjesta koja je on obelježio. Često kunići u tim situacijama postaju pomalo agresivni, te će režati na metlu, vašu ruku, krpu… Ne brinite, to je normalno ponašanje.
Kunići uče jedni od drugih. Nemojte se začuditi ako kunić nauči pridošlicu nekim svojim trikovima.
 
Agresivan kunić
Kunići su rijetko agresivni. Ta agresivnost najčešće nastaje kao posljedica lošeg ophođenja prema kuniću, neke preživljene traume, straha, zanemarivanja. Da bi kunić bio druželjubiv morate se družiti sa njim. Kunići koji cijele dane provode u kavezu ili su zapostavljeni biće loše raspoloženi, pa čak i agresivni.
Ako ste dobri prema kuniću, on će biti dobar prema vama. Poštujte njegovo i naučite njega da poštuje vaše.

Kunića nikada ne smijete udarati-kažnjavati. Ako kunić uradi nešto što se ne smije, stavite ga u kavez na 5 minuta. Oni su inteligentne životinje, vrlo lako razumiju zašto su zatvoreni.
Kunići takođe vrlo brzo ukapiraju oštro i glasno NE. Svaki put kada vidite da kunić radi nešto pogrešno recite mu Ne. Tako će naučiti šta smije, a šta ne smije. Kunići se lako nauče lijepom ponašanju.
Kunići vole društvo.
Kunići obožavaju društvo. Najbolje društvo za kunića je drugi kunić. Ali i čovjek može da posluži. Igrajte se sa kunićem, mazite ga, upoznajte njegove navike, njegove strahove, ponašanje. Kunić vrlo lako može postati veoma odan ljubimac koji će vas pratiti svuda po kući, potpuno isto kao pas. Da biste postali prijatelj svom kuniću, morate provoditi što više vremena zajedno.
Ne zaboravite, kunić se jako razlikuje od psa i mačke, te je i njegovo ponašanje drugačije. Nemojte od kunića očekivati da će vam cio dan sjediti u krilu. Kunići imaju drugačije navike i potrebe. Naučićete da ih zadovoljite onda kada upoznate svog ljubimca.
Kunići žive do 10 godina. Budite spremni da dijelite život sa svojim ljubimcem do kraja.
Disciplina
Kuniće je nemoguće disciplinvati na način na koji disciplinujemo pse i mačke. Udarac novinom preko njuške neće objasniti kuniću ništa. Kunići koji su tučeni postaće agresivni i bojaće vas se. Oni su u prirodi plijen i nasilne metode discipline, kao što su batine, doživljavaju potpuno drugačije od pasa i mačaka. Na te agresivne metode vaspitavanja oni reaguju na način: „Bori se ili biježi“ Kunić koji je tučen neće više biti vaš prijatelj već će biti prestravljeno stvorenje koje će od vas biježati i smatrati da ste neprijatelj. Kunića takodje možete ozbiljno povrijediti ako pokušate da ga udarite. Stoga, strogo izbjegavajte bilo kakav vid fizickog kaznjavanja.
Divno je to što agresivno ponašanje nije jedina metoda u vaspitanju kućnih ljubimaca. Puno uspjeha ćete postići ako svom kuniću kažete oštro,glasno i kratko NE kada ga vidite da radi nešto što ne bi trebao. Ova tehnika funkcioniše dobro kod gotovo svih kunića. Svakako je najbolji savjet da prvo uklonite sva „iskušenja“ tj. sve ono što bi kunić potencijalno mogao da uništava.
Dobro se pokazala metoda koja predlaže zatvaranje ljubimca u kavez na 15 minuta onda kada uradi ono što ne treba. Dok to radite budite uzdržani, nemojte mu tepati i ne obraćajte pažnju na njega. Prije ili kasnije, svaki kunić će shvatiti zašto je zatvoren.
Dobro ponašnje uvijek treba nagraditi. Kada kunić uči nove stvari i uradi „zadatak“ onako kako treba, veoma je stimulativno i poželjno nagraditi ga brusnicom, kolutom banane, ili nekom drugom omiljenom hranom.
Kada jednom kunić shvati da je njegova poslušnost isplativa manje su šanse da odstupi od zahtijevanog. 
Higijena
Kunića je potrebno redovno četkati. Za to koristite četke za kućne ljubimce. Najbolja četka za kuniće je FURminator četka. Na krilo stavite peškir, pa zatim kunića, mazite ga jednom rukom, a drugom ćetkajte. Kunić četkanje može doživjeti kao zabavu ako to radite uz maženje. Nemojte grubo prelaziti četkom preko kunićeve dlake. Nemojte ga čupati. Nemojte pritiskati četkom da ne biste oštetili kožu.
Rezanje noktiju je potrebno obavljati na svaka tri mjeseca ili češće. Za rezanje noktiju su nam potrebne makazice za kućne ljubimce. Kod siječenja noktiju morate paziti da ne presiječete žilu koja se nalazi unutar nokta i lako je vidljiva kod kunića koji imaju svijetle nokte. Kunića siječenje noktiju ne boli.
Mnogi će primjetiti da kunić ne uživa u siječenju noktiju. To je normalno. Ako se kunić otima i pokušava da pobjegne najradije pozovite nekoga ko bi vam pomogao i pridržao kunića dok vi siječete nokte.
Svaki kunić ima peritalne otvore. Oni se nalaze lijevo i desno, odmah uz polni organ kunića. Peritalne otvore treba provjeravati. Ako se nakupila prljavština koja je obično tamno crvene boje, treba je očistiti štapićima za uši namočenim u vodu. Nemojte se iznenaditi neprijatnim mirisom, to je normalno.
Kunići su veoma čiste životinje, čistije od mačaka. Njihovo krzno nema miris. Kuniće nije potrebno nikada kupati.
Kuniće je potrebno redovno vagati. Gubitak težine može značiti da je kunić bolestan.
Pregledajte svom kuniću uši, šape, oči, zube. Svaka promjena može značiti da nešto nije u redu, te je treba uočiti na vrijeme. Ako kunić isprlja šapice ili mu je guza prljava, možete ga oprati pod mlazom tople vode najradije bez bilo kakvih šampona.
Bitno je zapamtiti da kunići ne vole kada im se radi nešto neugodno, tako da će kuni najverovatnije pokušavati da pobjegne dok obavljate redovnu higijenu.
 
WC i kunici

Kunići se mogu naučiti upotrebi wc-a. To je sasvim izvodljivo uz malo dobre volje i strpljenja. Morate takođe razumijeti da nekastrirani kunići ne mogu da kontrolišu svoj nagon za kugličarenjem i mokrenjem, jer time obelježavaju prostor u kojem se nalaze. Oni će se teško navići na wc. Sa kastriranim kunićima to ide puno lakše zato što oni imaju znatno manju potrebu za obelježavanjem. Bitno je prije svega kuniću obezbijediti prostran wc sa kvalitetnom podlogom (drveni pelet) i iznad wc-a staviti sjenilicu. Kunić će ulaziti u wc da bi jeo sijeno i krenuće sa kugličarenjem i mokrenjem unutar wc-a. U početku će se dešavati da kunić i dalje piški na nekim mijestima van wc-a. Obrišite to salvetom i salvetu stavite u wc. Nakon nekog vremena vaš ljubimac će shvatiti šta želite od njega, te će obavljati nuždu samo na jednom mijestu koje je za to predodređeno. 
 

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Kunić lavlja glava- karakteristike ovog specifičnog kunića i kako se o njemu brinuti.

Ovnoliki-patuljasti-kunic-prava sam maza.

LAVLJOGLAVI KUNIĆI-ISHRANA MALIH MAZA.