Leminzi su po prirodi društvena bića. Nikad ih ne bi trebalo držati pojedinačno.

Leminzi su po prirodi društvena bića. Nikad ih ne bi trebalo držati pojedinačno. 
Leming (Lagurus Lagurus) zovu ga još i stepski leming ili stepska voluharica. To je mali, prijateljski raspoložen i vrlo radoznali glodar koji potiče iz stepa Rusije i Ukrajine. Dugačak je 8 do 14 cm i težak 25 do 35 grama. U zatočeništvu žive 2 do 2,5 godine.
Vrlo su društveni i vole živjeti u kolonijama, no vrlo su teritorijalni, pogotovo mužjaci, prema svakom novom članu čak i na članove svog gnjezda ukoliko je nastamba pretrpana. Najpovoljnije je držati 3 do 8 leminga u koloniji i to ne više od 1 mužjaka na 2 do 3 ženke.
Za stelju im je pogodna piljevina i obavezno im treba staviti sijena jer vrlo brzo naprave gnjezda. Vole trčanje i penjanje, no s obzirom da im je prirodno stanište ravno imaju slab osjećaj za visinu. Za održavanje kondicije potrebno im je staviti kolut, no često dolazi do borbe i za kolut (opet češće među mužjacima) tako da bi bilo najbolje kada bi bilo moguće staviti za svakog leminga po jedan kolut. Vodu mogu piti iz posudice, no vrlo je često zatrpaju piljevinom tako da se radije preporučuje pojilica. Jedu hranu za zamorčiće te mješavinu za hrčke i gerbile. Zbog intolerancije glukoze izbjegavati treba voće bogato šećerom, melasom (šećernim sirupom) i suncokretove sjemenke.
Zbog stalnog rasta zuba ponudite im grančice vrbe.
Polno su zreli sa 3 do 4 sedmice starosti, estrus traje 7 dana, ženka nosi 18 do 20 dana i okoti 4 do 10 mladunaca koji počnu samostalno jesti sa 10 do 13 dana. Pol možete odrediti tako da uporedite jednog i drugog. Kod ženke će polni otvor biti uz analni, dok će kod mužjaka između polnog i analnog otvora biti veći razmak.
Leminzi su glodari slični hrčku, ali znatno manjih dimenzija i sa dužim životnim vekom (žive do 3 godine). Odrasli leminzi narastu od 13 cm i teški su 30 g. Na sivim leđima imaju izraženu crnu prugu.
Najbolje je držati 3 - 8 leminga u odgovarajućem terarijumu sa 1 mužjakom na 2 - 3 ženke. Uglavnom su miroljubivi, ali mogu biti i veoma agresivni kada brane svoju teritoriju. Zato ih nikada ne treba spajati sa drugim mužjacima. Na dno terarijuma treba staviti piljevinu. Neophodno je često čistiti kavez i mijenjati mokru piljevinu, jer u suprotnom ove male životinje mogu zaraditi upalu pluća.
Nakon parenja, leglo od 4 - 10 mladih nastane nakon nošenja od 18 - 20 dana. Seksualna zrelost kod oba pola započinje već sa 3-4 nedjelje starosti. U zatočeništvu leminzi će se pariti svakih 21-25 dana. Mladi se jako brzo razviju, a normalno počinju da jedu već sa 10-13 dana starosti. 
Leminzi nemaju neugodan miris i zbog toga su idealni za život u stanu. 
Oni su mirne i dobroćudne naravi. On je pogodna životinjica za držanje kako za odrasle tako i za djecu. Rijetko se glasaju, uglavnom samo kad se boje i osjećaju se ugroženo. 
Najčešće su miroljubivi,a leminzi mogu da budu i veoma agresivni kada brane teritoriju, ili ako ih je mnogo u malom prostoru. Zato ih nikada ne treba spajati sa drugim mužjacima, već je bolja kombinacija da budu u istom prostoru sa dve ili više ženki. U suprotnom, bićete svjedok surove borbe koja se skoro uvijek završi smrću jedne od životinja.
 
Leminzi se drže u staklenim terarijumima, najbolje onim sa dimenzijama 60 puta 40 centimetara. Na dno treba staviti piljevinu i travu koju će ova malena životinja vrlo brzo pojesti, a od ostataka će najverovatnije napraviti gnjezdo, jer to vole da rade. Neophodno je često čistiti kavez i mijenjati mokru piljevinu, jer u suprotnom ove male životinje mogu zaraditi upalu pluća.
Potreban im je terarijum od 40 - 60 litara i najbolje je da se drže u grupi. Kavezi za hrčke nisu pogodni za leminge. Zbog svoje sitne građe pravi su umetnici za bežanje i često se provuku između žica na kavezu. Leminzi su po prirodi društvena bića. Nikad ih ne bi trebalo držati pojedinačno. Najbolje je držati 3 - 8 leminga u odgovarajućem terarijumu sa 1 mužjakom na 2 - 3 ženke. Oni žive u kolonijama i ponekad poslije nekoliko mjeseci, ako je smješteno previše u isti terarijum, mogu postati agresivni jedni prema drugima. Uglavnom će alfa mužjak početi da napada potčinjene mužjake u želji da zaštiti grupu. 
Leming se drži u kavezu-terarijumu, a što je kavez veći to bolje za njega. Bitno je da kavez ima točak, zdjelicu za hranu i vodu, tunel kroz koji će se provlačiti. Ako kavez nema tunel ili nije pogodan za to, idealno rješenje je staviti kartonsku rolu od wc papira, on će se rado provlačiti kroz to, igrati se time te ga možda i iskidati zubićima te sebi od toga napraviti gnijezdo u kojem spava. Možete mu kupiti i kućicu ili sami napraviti od drveta u kojoj će spavati.Pri kupovini kaveza gledajte da su žice blizu jedna drugoj, odnosno gušće rasporođene jer postoji mogućnost da se leming provuče kroz žice te pobjegne.Lemingu u kavez stavljajte piljevinu te bi je idealno bilo mjenjati jednom sedmično, a mjesto gdje vrši malu nuždu treba čistiti svaki dan kako nebi nastao neugodan miris. Bilo bi poželjno da je piljevina krupnija, a možete mu staviti uz piljevinu i malo sijena i trave.
Ove životinje su sitne, narastu do veličine od svega 13 centimetara, imaju mali rep i veoma su druželjubive. Dozvoljavaju da se drže u rukama i rijetko kada ujedu jer su najčešće prijateljski nastrojeni prema ljudima. Leming spada u red glodara, ali nema neugodan miris i zbog toga je idealan za život u stanu. Takođe, veoma su tihi i samo u situacijama kada su u opasnosti ili kada se „svađaju“ ispuštaju glasne zvuke.
Leminzi su mali, laki za držanje, nemaju zimski san, nisu nepovjerljivi. Rijetko ujedu, a kada to i učine njihov ujed je bezazlen, nemaju dovoljan pritisak da pregrizu kožu. Ako se pravilno održavaju nemaju neprijatan miris. Obično su prijateljski nastrojeni i ljubopitljivi. Brzo istraže sva dešavanja u kavezu i ne pokazuju veliki strah prema ljudima. Kad se drže kako treba i pravilno hrane, u zatočeništvu mogu da žive oko max. 3 godine. Puno stvari nije poznato o leminzima pa se često nenamjerno nepravilno ophode prema njima.
Leminzi su glodari slični hrčku, ali znatno manjih dimenzija i sa dužim životnim vijekom- uz pravilnu ishranu i držanje mogu živjeti i do tri godine. 
Ishrana leminga je specifična jer nemaju toleranciju na šećer i zbog toga su skloni dijabetesu, pa im se nikako ne smije davati voće, poslastice niti bilo koja vrsta hrane koja sadrži šećer. Inače su veliki „gurmani“ i iako su jako male životinje, mogu dosta da pojedu. 
Što se ishrane tiče, najbolje ih je hraniti mješavinom hrane za glodare iz koje se izbaci svo sušeno voće te im se daje samo odabrano povrće: brokoli, kelj, kupus, zelje, slatki kukuruz, spanać, ali i proso i suva trava. Pored piljevina, na dno kaveza bi trebalo staviti i suvu travu i sijeno kako bi mladi par mogao da napravi gjnezdo za mlade. 
Hranite ga hranom koja je namjenjena za glodare. Pobrinite se da svaki dan ima svježu vodu i novu hranu. Uz kupovnu hranu, leming rado jede maslačak, djetelinu, brokulu,travu,salatu, mrkvu, orah. Nemojte mu davati hranu koja sadrži šećer, poput jabuka ili sušenog voća, jer su leminzi skloni dijabetesu. Uz sve to što mu pružite, bitno je da mu toliko pružite i ljubavi i malo više slobode pa ga s vremena na vrijeme malo pustite da se protrči, primjer na kauč, da možete imati kontrolu nad njim da vam ne pobjegne. Kako mu rastu zubi, tako ih on mora s vremenom skraćivati, a većina ih leminga troši na žicama od kaveza ili na komad drveta.
Leming je noćna životinja, koja preko dana bude aktivna 2-3 sata, a predvečer se budi i bude aktivan cijelu noć. Oni se brzo prilagode na novu okolinu i ljude, kroz dva, tri dana. Lako se priptomljavaju i daju se držati u rukama.Odrasli leminzi narastu od 9-13cm. Rep im je jako mali, oko jedan cm maksimalno.Sive su ili smeđe boje sa izraženom crnom prugom na leđima.Ne smije se držati na suncu ili propuhu. Idealno bi bilo da kavez stoji na mjestu gdje je temperatura optimalna. Društveni su po prirodi pa mogu živjeti u paru, ali ako je leming duže vrijeme sam, nije mu preporučljivo naknadno pridruživati drugog  jer bi se mogli potući pa čak i do smrti.
Nikada ne ubacujte novog leminga u već formiranu koloniju. Leminzi su teritorijalne životinje i napašće pridošlicu i ubiti ga ili i ako ga uklonite, okrenuće se jedni na druge. Ove borbe budu jako surove i često završe smrću. Ako iz nekog razloga hoćete da pomješate leminge iz različitih grupa to morate učiniti na neutralnom terenu, dok su još sisančad ili dok ne dostignu polnu zrelost. Kad se upoznaju dvije jedinke to se mora učiniti oprezno i pod strogim nadzorom.
Leminzi su tihe životinjice. Povremeno ispuštaju visoko frekventne zvuke kada javljaju opasnost ili se raspravljaju. Često se čuje skičanje mladih u gnjezdu. Ako se hrane samo mješavinama za male životinje požive dosta kraće. U divljini preživljavaju na korjenju, travi, krtolama bilja, zelenoj vegetaciji i maloj količini sjemenja. Povremeno pojedu i nekog insekta. Nemaju toleranciju prema šećeru i skloni su dijabetesu, zato im ne treba davati voće, povrće ili poslastice (štapići sa medom i sl.) koje sadrže šećer. Voće bogato šećerom kao jabuke ili citrusi se ne smiju davati nikada. Leminzi jedu dosta. Obično ne odlažu hranu, ali se ponekad može vidjeti jedinka kako nosi hranu u svoj brlog. Pošto im sekutići neprestano rastu, moraju im biti dostupne grančice ili stabljike tvrđeg bilja za glodanje i žvakanje.

Čista, svježa voda za piće mora u svako doba biti dostupna. Oni će piti iz činije, ali bolje je da im se obezbijedi pojilica za hrčke koja se zakači sa strane pa im ne upada stelja u vodu. Terarijum ne smije da bude plići od 20 cm, uključujući i stelju sa kombinacijom piljevine i značajne količine sijena, koje  koristi da oblože leglo a i kao izvor hrane. Stelja ne smije biti vlažna jer tada predstavlja  izvor zaraze. Plastične cijevi i točak u kome će trčati im treba obezbijediti za vježbu i zabavu.  Prija im svjež vazduh, ali treba ih držati dalje od prozora, promaje, kao i direktne sunčeve svetlosti. 
U zavisnosti od veličine terarijuma i broja jedinki u njemu, treba ga redovno čistiti. Terarijum i gračke, posude za hranu i vodu, moraju biti kompletno očišćeni i dezinfikovani prilikom svakog čišćenja. Preporuka je da se sve opere antibakterijskim sapunom. Budite sigurni da je sve čisto i potpuno suvo pre vraćanja u terarijum. Bacite svu korišćenu stelju i drvene igračke i zamijenite ih novim.



Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Kunić lavlja glava- karakteristike ovog specifičnog kunića i kako se o njemu brinuti.

Ovnoliki-patuljasti-kunic-prava sam maza.

LAVLJOGLAVI KUNIĆI-ISHRANA MALIH MAZA.