Kunići-previše su to nježne i osjećajne životinjice da bi služile za ishranu--spasimo ove male, umiljate životinje.


Kunići-previše su to nježne i osjećajne životinjice da bi služile za ishranu--spasimo ove male, umiljate životinje.
Najpopularniji ljubimci posle pasa i mačaka.
Prema posljednjim istraživanja, nakon pasa i mačaka, treći su po popularnosti kao ljubimci. Međutim, često se vlasnici vode “mitovima” koji se tiču kunića, a nisu u potpunosti istiniti:
Postoji mit da kunići ne zahtievaju veliko održavanje i trud. Istina je da za razliku od pasa kuniće ne morate da vodite u šetnje,a da ne zahjtevaju bilo kakvo održavanje, to naravno nije tačno. Pored svježe hrane, kunićima morate stalno da sipate svježu vodu. Kunići takođe mogu imati zdravstvenih problema koji mogu biti hronični.

 Nije istina da kunići  žive kratko. Mnogi vlasnici misle da kunići  žive godinu do dvije, međutim neki kunići mogu živjeti i do 10 godina.

Kunići moraju na redovne veterinarske preglede, iako neki vlasnici smatraju drugačije. Kod ženke kunića kada odraste postoji veći rizik da oboli od raka materice pa ih treba sterilisati na vrijeme.

Ne ostavljajte kuniće u dvorištu. Iako vam se čini da je njima lijepo u travi, to nije u potpunosti tačno. Osim što mogu biti usamljeni, izlažete ih riziku da se razbole usljed vremenskih neprilika, a izlažete ih i predatorima.

Kunići su prljavi i smrde – to nije istina. Oni su besprekorno čisti, a svakodnevno mijenjanje pijeska-stelje  spriječiće neprijatne mirise.

Vlasnici misle da je kunićima lijepo kada uzmu kunića u ruke i maze ga. Međutim, kunići bi nekad radije  trčkarali po kući i igrali se sami. 

 Nije pametno ostaviti kunića samog na dva, tri ili više dana. Kuniću neće prijati samoća, a može u tom periodu i da se razboli. 

Čest mit je i to da kunići  obožavaju šargarepu, međutim njima je sijeno primarno u ishrani. 

Ove male, umiljate životinje, kunići, značajno su dobili na popularnosti u posljednjih nekoliko godina. O njima se još uvijek ne govori i ne zna u onoj mjeri koliku oni zaista zaslužuju, ali se nadam da će se to uskoro promijeniti. 
Ako im posvetimo dovoljno ljubavi i pažnje, mogu biti jako zanimljivi kućni ljubimci, kojima naprosto nećete odoljeti. Činjenica je da zahtijevaju mnogo pažnje i strpljenja, ali nakon izvjesnog vremena, počnu vam vraćati duplo. Kunići su vrlo druželjubive životinje, aktivne i jako vole igru, i da bi bili srećni potreban im je visok nivo interakcije sa vlasnicima, kojima su jako privrženi.
Životni vijek zavisi od vrste i varira od 5 do 15 godina. Pravilna ishrana je od velike važnosti, i tome se mora posvetiti maksimalna pažnja, ukoliko želite da vaš ljubimac bude zdrav.

Iako mnogi misle suprotno kunići su jako čiste životinje. Jedna od najčešćih primjedbi- ”Joj, pa oni smrde.”, definitivno nije tačna.

U poslu čišćenja i održavanja kunića jednaku odgovornost imaju i vlasnik i kunić. Vlasnik pravilnim održavanjem smještaja, posude za obavljanje nužde i prostora na kojima se kunić zadržava omogućuje sretan i zdrav život kunića. Oni su nesretni kada se nalaze u prljavštini i izbjegavaju područja (npr. nečisti wc) koja, nisu dovoljno čista te mogu zbog toga promijeniti i svoje navike. Kunić tokom dana obavlja ličnu  higijenu, uređuje krzno, pere šapice, uši i ostale dijelove tijela koje može dohvatiti. Neuredno krzno jedan je od znakova bolesti kunića i u takvom slučaju potrebno je reagovati i naći razlog. Za neka dotjerivanja potrebna im je pomoć vlasnika.

Bitno je znati da kunići ne vole kad im se radi nešto neugodno i obično će na sve načine pokušati pobjeći. Zbog tog razloga, kad im radite nešto čime nisu oduševljeni (čišćenje žlijezda, rezanje noktiju, davanje lijeka, mazanje kremom itd.), a pogotovo ako je to radnja koju ćete ponavljati, dobro je da to uvijek radite istim redoslijedom. Nježno im tepajte i smirujte ih tokom cijelog zahvata te im na kraju dajte poslasticu kao nagradu što su bili dobri. Nakon nekog vremena kunić će naučiti proces, znati će što da očekuje, bit će mirniji te će sve proći manje stresno i za kunića i za vlasnika.

Zašto je kunićima i zečevima važno majčinsko mlijeko.
Kunićima je vrlo važno majčinsko mlijeko i prije 8 sedmica starosti ne bi se trebali odvajati od majke.
Znamo da je vitaminska kakica od životne važnosti svakom kuniću i zecu, jer preko nje dobiva i vitamine i probiotike, koje organizam u tom obliku može najbolje preuzeti. Međutim mehanizam stvaranja vitaminske kakice počinje se razvijati tek sa 3 sedmice starosti i treba mu otprilike još 3 sedmice da bi se razvio. Da bi taj mehanizam proradio, bebi kuniću i zecu nužno je majčinsko mlijeko, ali dodatno i vitaminska kakica od mame, koju bebe počinju jesti s otprilike 3 sedmice  starosti.
Zašto majčinsko mlijeko-- Bebe zeca i kunića imaju pH-faktor želuca 5 - 6,5. Kod tog pH-faktora, bakterije koje uđu na usta mogu neometano proći kroz želudac i izazvati enteritis i druge probleme. Međutim, majčinsko mlijeko uz pomoć enzimske reakcije u želucu bebe kunića, stvara tzv. "mliječno ulje" koje kontrolira razinu mikroba u želucu i spriječava nastajanje enteritisa-opasni proljev.
Zašto vitaminska kakica od mame---- Da bi caecum (slijepo crijevo) bebe kunića i zeca došao u funkciju i mogao početi proizvoditi vlastitu vitaminsku kakicu, treba ga prvo naseliti sa zdravim bakterijama, a njih će beba zec i kunić pronaći u vitaminskoj kakici od majke.
Taj proces stvaranja zdrave crijevne flore počinje oko treće i traje do otprilike šeste  sedmice  starosti. Kada se crijevna flora razvije i nakon prestanka dojenja, pH-faktor u želucu jednog zeca i kunića će pasti na 1 - 2, što je okolina u kojoj nepoželjne bakterije nemogu opstati, pa time ni doprijeti do crijeva. Tek kada odrasli kunić i zec uzima vlastitu vitaminsku kakicu, pH-faktor poraste na 3 kako bi zdrave i za crijeva poželjne bakterije, želudac propustio dalje.
Razvoj imunosistema usko je povezan i zavistan o zdravim probavnim organima.
Stres je nešto što negativno utiče na imunitet, a upravo je stres nešto što se kuniću i zecu dešava kada ga se transportira od uzgajivača u dućan (u slučaju zeca u prirodu), pa onda (što vrijedi za kuniće) po drugi puta, iz dućana u novi dom.
Patuljasti kunići traže društvo srodnika, vole kopati i čeprkati, skrivati se i trčkarati naokolo. Uz sve to obožavaju raznoliku hranu. Tko svojim ljubimcima ponudi sve to, bit će bogato nagrađen iznenađujućim i zadivljujućim pogledom u svijet kunića.
KASTRACIJA KUNIĆA-ANESTEZIJA

Najčešći razlozi za upotrebu anestezije su rutinske operacije sterilizacije i kastracije, te stomatološki zahvati. No postoje i drugi mnogobrojni razlozi zašto bi vaš kućni ljubimac trebao anesteziju.

Zašto sterilizirati/kastrirati – prednosti
Kunići su društvene životinje i preporučeno je držati ih u parovima ili skupinama. Najbolja kombinacija je mužjak i ženka, a budući da su kunići poznati po svojim reproduktivnim sposobnostima, sterilizacija/kastracija je obavezna. Istospolni parovi se mogu držati zajedno, ali oni imaju tendenciju da se tuku osim ako su od malena zajedno (mlađi od 10 sedmica). Međusobno će se bolje slagati ako su sterilizirani odnosno kastrirani. Ne bi se smjeli odvajati jer se mogu tući nakon što  se vrate zajedno.

Sterilizacija je takođe korisna za zdravlje, posebno za ženke. Tumori (adenokarcinom maternice ) i infekcije maternice su česti u starijih ženki (iznad 3 godine). Sterilizacija u mlađoj dobi smanjuje i rizik od bolesti mliječne žlijezde (tumor). U intaktnih se ženki često javlja hormonalni poremećaj nazvan lažna trudnoća. 

Kunići koji dostignu polnu zrelost vrlo često imaju tendenciju braniti svoj teritorij od drugih kunića, ostalih životinja pa i čovjeka. Nakon sterilizacije/kastracije oba pola postaju lakša za držanje. Označavanje teritorija se smanjuje, te ih je lakše učiti (trenirati).

U muških kunića, kastracija se može obaviti kada se spuste testisi, što znači najranije sa 4 mjeseca. Ženke se steriliziraju kada dostignu polnu zrelost, dakle najranije sa 6 mjeseci, ali zavisi i o veličini i pasmini. Nakon kastracije, mužjaka se preporučuje držati odvojeno od intaktne ženke bar naredne 4 sedmice jer u tom vremenskom razdoblju može zadržati svoju reproduktivnu sposobnost. 
Da li postoji rizik od anestezije 
Za svaku životinju anestezija nosi i određeni rizik. Međutim, anesteziološke tehnike i lijekovi su sve sigurniji, tako da je i rizik sveden na minimum.
Što se događa na sam dan operacije

Za rutinske operacije, kao što su sterilizacija i kastracija, vaš ljubimac će ukupno morati provesti nekoliko sati u klinici. Uobičajeno je da ga donesete nešto prije zakazanog termina operacije odnosno zahvata. Većina zahvata traju oko jednog sata. Nakon što se kunić počne buditi iz anestezije i pošto što se uvjeri da je sve uredu,  dolazite po njega, a to je u pravilu 3-4 sata nakon operacije.

Kunić ne smije gladovati prije stavljanja u anesteziju, eventualno mu se može neposredno prije zahvata ponuditi samo visoko kvalitetno sijeno.Gladovanje prije operacije može dovesti do postoperacionih komplikacija (gastrointestinalni poremećaj) i problema u samoj anesteziji.

Svog ljubimca bi trebali donijeti u malom kavezu ili transporteru, bez prostirke. Dobro je i ponijeti sijena u posebnoj vrećici ukoliko bi bilo potrebno da kunić iz nekog razloga ostane duže u klinici. 
Dolazak po kunića nakon operacije

Pobrinite se da ni u transporteru ni u kavezu u koji će te smjestiti vašeg kunića, nakon dolaska od veterinara, nema stelje koja bi se mogla zalijepiti za ranu. 

Dobit će te informacije o provedenom operativnom zahvatu, postoperativnoj njezi i o tome kada i da li trebate ponovno doći u ambulantu na antibiotike, analgetike, previjanje itd. Uvijek se raspitajte za broj koji možete kontaktirati u slučaju potrebe za hitnom intervencijom. 
Postoji mogućnost da vaš kunić bude obrijan ne samo na mjestu operacionog polja nego i na uhu ili nozi (aplikacija lijeka ili infuzija).

Kada dođete kući, smjestite vašeg ljubimca u kavez, u toplu i mirnu prostoriju. Ponudite primamljivu hranu kao što su mrkva, svježa biljka ili svježe trave, visoko kvalitetno sijeno.


Nakon sterilizacije, ženke kunića su obično mirne i vrlo često nakon operacije ne jedu. Mužjaci se nešto brže oporavljaju jer je operacija kraća i lakša u odnosu na sterilizaciju u ženki.

Provjerite ranu barem jedanput dnevno, kontaktirajte veterinara ako se pojavi bilo kakav iscjedak ili oteklina. Pratite da li vaš kunić ima kuglica, ako nema kuglica svakako napomenite u razgovoru sa veterinarom.


 


























Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Kunić lavlja glava- karakteristike ovog specifičnog kunića i kako se o njemu brinuti.

Ovnoliki-patuljasti-kunic-prava sam maza.

LAVLJOGLAVI KUNIĆI-ISHRANA MALIH MAZA.