Zamorčići-nezahtijevni,ljupki,druželjubivi i mazni ljubimci.Uvijek je zadovoljan i ne traži više pažnje od onog što ste vi spremni da pružite.

Zamorčići-nezahtijevni,ljupki,druželjubivi i mazni ljubimci.Uvijek je zadovoljan i ne traži više pažnje od onog što ste vi spremni da pružite.
Morsko prase [zamorac, Cavia porcellus]
Zamorci su  pripitomljeni glodari por
ijeklom iz Južne Amerike. Danas je ova vrsta popularan kućni ljubimac, a nažalost i uobičajena opitna životinja u istraživačkim laboratorijama. U Boliviji, Peruu i Ekvadoru i danas predstavljaju sastavni dio nacionalne kuhinje.
Zamorci nisu naročito zaht
ijevni kao kućni ljubimci te otuda i njihova popularnost. Odraslo morsko `prase` poraste do 40cm u dužinu , dežmekastog je tijela, ima okrugle i kratke uši i za razliku od većine glodara - nema rep. Težina veoma rijetko prelazi 1 kilogram, a životni vijek je u prosjeku pet godina. Zanimljivo je da na svijet mladunci dolaze u prilično naprednom stadijumu sa stalnim, a ne mlječnim zubima.
Postoji neko
liko varsta prema dužini i vrsti dlake. Osnovna podjela bi bila na dugodlake, kratkodlake i one sa svilenkastom dlakom. 
Ukoliko planirate da nabavite više od jednog zamorca [što nije loša ideja pošto će njima u društvu biti l
jepše] obavezno nabavite jedinke istog pola. Glodari uopšte, a samim tim i zamorci razmnožavaju se geometrijskom progresijom pa možete za kratko vrijeme imati problem sa prinovama. Ženka postaje polno zrela sa mijesec dana, a u toku jedne godine može imati tri legla.
Zamorci u prirodnim staništima žive u grupama
, a kako su meta raznih grabljivaca stalno su na oprezu. Za vrijeme hranjenja jedna jedinka uvijek preuzima ulogu stražara i upozorava ostale i na najmanji znak opasnosti. Veoma efikasna komunikacija u grupi i izuzetna orijentacija pri brzom kretanju po utvrđenim stazama.Moguće ih je naučiti jednostavnim trikovima mada je potrebna velika upornost, puno ponavljanja i nagrađivanje hranom.
Karakter
Od svih glodara morsko prase ima najbolji karakter. Ukoliko nije zlostavlj
ano ili mučeno nijedno prase se neće neprijateljski postaviti prema čovjeku. Jednom kad stekne dom vrlo se brzo navikava na vlasnika i novo okruženje. Samo u ekstremnim situacijama će pokušati da ugrize ali čak i tada će vas manje povrijediti od recimo četiri puta manjeg papagaja tigrice ili hrčka. Ukoliko je ljut ili nervozan zbog nečega on će svoje raspoloženje pokazati škrgutanjem tako da uvijek znate na čemu ste. Međutim ovakve situacije su vrlo rijetke.
Morsko prase je vrlo tiha životinja. Za razliku od hrčka koji voli da u noćnim satima vrti svoj kotur morsko prase obično spava kad i vi i budi se kad i vi (najčešće da bi tra
žilo hranu).
Od svih glodara samo je morsko prase prava maza. Za to je uv
ijek raspoložen ali nikako ne podnosi da se mazi po stomaku ili po nogama. Okretanje na leđa predstavlja za njega malu traumu pa mu to ne treba priređivati.
Jos jedna karakteristika koja je najčešće pogrešno protumačena kod novih vlasnika je običaj da kad je na slobodi nervozno skače i trči naizgled bez cilja. Akrobatika nekad ide dotle da pomalo pods
jeća na bika u koridi. Koliko god da tad izgleda nervozno, zbunjeno ili ljuto ono je u stvari srecno. I to vam je najbolji dokaz koliko voli da izađe iz kaveza. Ukoliko ga pustate na pod u vašoj sobi morate da pazite da mu gajtani, utikači, važna dokumenta ili papiri nisu na dohvat njuške jer će izgrickati sve sto nađe. Ovo je pogotovo važno kod kablova sa strujom pošto rezultat može da bude tragičan. Takođe prilikom dužeg boravka na podu može da se desi da ostavi tragove drugačije prirode usled fizioloških potreba. Što se njih tiče morsko prase nije jako uredno i čisto kao recimo hrčak koji vrši nuždu isključivo na jednom mijestu i to što dalje od hrane. Prase je u stanju da ruča u svom toaletu. Ili što i nije tako rijetka pojava da leži tu gdje je maloprije piškio. Međutim i pored svega ovoga ukoliko se higijena njegovog okruženja redovno održava morsko prase će biti zadivljujuće čisto. 
Ukoliko ste mislili da zamorci nisu životinjice koje bi mogli malo 'izdresirati' – varate se. To je vrlo jednostavno, ali zahtjeva malo više slobodnog vremena. Potrebno je steći povjerenje od svog zamorca. Izvadite ga iz kućice (prvi puta možda neće htjeti izaći pa ga pokušajte namamiti hranom ili ga oprezno rukom uhvatite za tijelo i izvucite) pridržite ga u rukama i počnite ga maziti. Važno je da vaš zamorac uživa u tome, ali ako mu smeta pokušajte ga staviti na neku mekanu površinu i onda ga s jednom rukom lagano gladite po tijelu. Zatim uzmite komad voća ili povrća te mu ga dajte iz svoje ruke proizvodeći nekakav zvuk ili dozivajući njegovo ime. Kada ga pojede, uzmite ga i vratite u kavez. Sutradan, na jedno mjesto u kavezu stavite mu hrane te počmite proizvoditi isti zvuk kao i prije. On će polagano izaći iz kućice, te će pretražiti kavez u potrazi za hranom. Nikako mu u međuvremenu nemojte izvaditi hranu, jer više neće imati povjerenja u vas. To je prvi korak u dresiranju - naučili ste ga znakovima kada dobiva hranu.
Kada ga tek dobijete, ono ne zna obavljati nuždu u svakom kutu svog kaveza, pa tako i u svojoj kućici. On može i sam naučiti obavljati nuždu u jednom kutku vašeg kaveza, a ukoliko to želite ubrzati, pribjegnite za jednostavnim rješenjem. Pri generalnom čišćenju kaveza, dio na kojem želite da vaš zamprčić obavlja nuždu malo slabije properite, a ostale vrlo jako izribajte. Na taj će način životinjica pomoću mirisa uspijeti raspoznati kutak u kojem će obavljati nuždu. Eto, već ste naučili dva korisna savjeta za pripitomljavanje i dresuru. Katkad svom ljubimcu dajte poslasticu, svakodnevno mu mijenjate vodu, izvedite ga van kaveza, igrajte se njim, pričajte s njim, osigurajte mu svakodnevno dostupno sijeno i vaš će ljubimac biti sretan.
Smatra se kako učenje zamorca na obavljanje nužde na jednom mjestu znatno varira bez obzira na pol. Neki zamorci se mogu naučiti, dok druge jednostavno nije moguće. No ipak, postoji jedan stepen uspješnosti kojeg nije problem postići.
Strpljenjem postavite realne ciljeve u postizanju željenog. Nemojte očekivati rezultat preko noći, te imajte na umu činjenicu kako je mnogo lakše naučiti zamorca da obavlja mokrenje na jednom mjestu, a puno teže kakanje. Često je slučaj da se i pored obavljanja mokrenja na jednom mjestu, povremeno događaju nezgode. 
Zamorci vole obavljati nuždu u privatnosti, na tamnom i najnedostupnijem mjestu (najčešće ispod kauča, kreveta, u kutovima i sl.). Takođe, nuždu ne obavljaju svaki puta na istom mjestu.
Prije počinjanja učenja, ljubimca stavite van kaveza u ograničeno područje i posmatrajte ga. Neka pokaže gdje bi se htio sakriti i obaviti nuždu. Možete ga preduhitriti zagrađivanjem mogućih mjesta obavljanja nužde i ostavljanjem slobodnim najudaljenije i najmračnije mjesto od početnog. Na to mjesto možete smjestiti posudu za vršenje nužde (ili novinski papir) u koju ste stavili malo stelje iz kaveza kako bi bio privučen svojim prirodnim mirisima. Zamorac će ići za ovim kako bi vršenjem nužde na tom mjestu pojačao svoj prirodni miris (obilježavanje teritorija). Nakon obavljene nužde na jednom određenom mjestu nagradite ga poslasticom kako bi ohrabrili ovakvo ponašanje.
Nakon savladanog ovog koraka, pod možete prekriti novinskim papirom ili staviti nekoliko posuda za vršenje nužde kako bi s vremenom mogli smanjiti broj posuda odnosno maknuti novinski papir na samo jedno mjesto. Zamorac bi se trebao naučiti da se nužda normalno obavlja u posudu ili na novinski papir pa će vođen time obavljati nuždu na jednom određenom mjestu.
Posudu možete smjestiti i u kavez kada je zamorac unutra, a kada ga puštate po vani posudu smjestite na prikladno mjesto vani.
Takođe, mjesto za obavljanje nužde možete napraviti u kutu prostorije mnogo većih dimenzija, smjestiti stelju, sijeno, igračke i sl. kako bi na tom mjestu dulje boravio čime se dobiva manja površina prostora za moguće nezgode.
Proces učenja može potrajati i sedmicama, stoga budite uporni i strpljivi. 
Da li se zamorčić može naučiti da obavlja nuždu na jednom mjestu.
Uslov za obavljanje nužde na jednom mjestu kod zamorčića bi bilo svjesno obavljanje nužde, tj. kakanje i piškanje,  u svrhu obilježavanja terena, kao što je slučaj kod pasa ili kunića. Zamorčići ne obilježavaju na taj način svoj teren. Oni prvenstveno obilježavaju sa svojim mirisnim žlijezdama. Jedino svijesno obavljanje nužde je vitaminski izmet iz slijepog crijeva, i špricanje urinom kao obrambenom reakcijom - ali to je isto više refleks nego svijesna akcija.
Dakle, nije moguće životinju naučiti da na samo određenim mjestima ili u određeno vrijeme piški ili kaka, jer oni svojeg izbacivanja nisu svijesni.
Mogu se poduzeti odgovarajuće mjere kako bi održali stan čistim. 
Zamorčići uriniraju i kakaju u pravilu tamo gdje se odmaraju, ako to vrše dok se odmaraju, ili tamo gdje jedu, dok jedu.
Najmokriji uglovi i najveće količine izmeta su  ispod njihovih omiljenih etaža ili ispod sijenilica. Drugim riječima: kad se zamorčići na određenim mjestima u svojim kavezimja zaista ugodno i sigurno osjećaju, onda će se tamo i naći najveća količina njihovog otpada.
Izuzetak: Ako su zamorčići ekstremno pod stresom, jer ih  ganjate, hvatate, lovite ili na neki drugi način maltretirate, onda dolazi češće do spontanog izbacivanja izmeta i urina. To je naravno prirodna reakcija, jer time zamorčići postanu nešto lakši te mogu brže bježati.
Prilikom puštanja po stanu, stvar je ista. Kada se zamorčići pri izlasku ne osjećaju opušteno, onda će tamo vrlo rijetko kakati i piškiti. Ako se zamorčići prilikom izleta po stanu hrane ili  legnu opušteno u određene uglove, tada je skoro sigurno da će tamo i kakati i piškiti - oni ne mogu kontrolisati izbacivanje, čim se opuste. Ako se zamorčići ganjaju i hvataju, pod stresom su, dolazi do spontanog kakanja i piškanja.
Moguće je zamorčiće na određena mjesta mamiti, kako bi tamo urinirali, i držati ih podalje od drugih mjesta na kojima Vam to smeta
Kako bi stan zaštitili, možete postaviti deke, ručnike ili toalete napunjene steljom na mjesta na kojima se vole opuštati. Ako tamo još i sijena stavite, onda će se zamorčići pretežno tamo zadržavati, dakle, tamo i urinirati i kakati. 
Mjesta na kojima ne želite da se zamorčići zadržavaju ostavitie prazna, bez hrane, bez njima interesantnih predmeta i mekanih podloga, pa se tamo neće zadržavati, a time niti obavljati nuždu. Nemojte hraniti zamorčiće prilikom njihovih izlaska po stanu, ili ih hranite samo tamo gdje Vam njihov izmet ne smeta. Da se zamorčići ne smiju ganjati je samo po sebi razumljivo. Svaki izlazak mora biti tako koncipiran da zamorčići mogu sami po sebi natrag u svoj kavez , a sa hranom se skoro svaki zamorčić da namamiti natrag u svoj kavez, sila uopće nije potrebna.
Zamorčići sami traže mjesto na kojem će rado ležati i odmarati. Ispod radijatora na primjer, ili ispod kauča, topli mračni uglovi su rado traženi. Na tim mjestima ćete teško moći izbjegnuti urin i kakicu. Ili stavite nešto tako da do tih mjesta ne mogu doći ili na ta mjesta postavitie ručnike, deke, plate, novinski papir ili neke druge upijajuće podloge kako bi ih zadržali čistima.

Odgojiti ih da budu čisti
Takve metode su uvijek brutalne i povezane sa upotrebom sile - ta forma odgajanja nije nikako dobra.
Metoda koja se  može upotrijebiti je da se životinja glasno otjera sa mjesta na kojem  neželite da boravi, podignite je i stavite na za to predviđenu toaletu. S vremenom će postati izlet i slobodno puštanje za životinji NE opušteno. Može se desiti da na početku od stresa i straha još izgubi kakicu ili urin, ali sa vremenom će naučitii da će biti kažnjena ako se zadrži na određenim mjestima. Ta mjesta će početi izbjegavati i na njiima se neće opuštati, pa tako neće ni urinirati ni kakati na njima.
Takve metode su vrlo brutalne, za životinju vrlo stresne i nisu nikako dobre.
Radije ogradite prostor koji ste im predvidjeli ogradicama kojih ima  kupiti u pet shopovima, postavitie na pod stelju, novinski papir ili deke, ručnike, krpe, koji se lako daju odstraniti ili zamijeniti. Puštanje zamorčića na slobodu ne bi trebalo biti povezano sa stresom i strahom, već sa veseljem, sigurnosti i opuštanjem, jer je to ipak u njihovom interesu.
Kome smeta i ne može se pomiriti s time da se zamorčić ne može naučiti na čistoću, neka sebi nabavi plišanu životinjicu, jer zamorčić definitivno nije za njega.
Tamo gdje se zamorčić pravo opusti i osjeća sigurnim, bit će i kakice...
Smatra se kako učenje zamorca na obavljanje nužde na jednom mjestu znatno varira bez obzira na pol. Neki zamorci se mogu naučiti, dok druge jednostavno nije moguće. No ipak, postoji jedan stepen uspješnosti kojeg nije problem postići.
Najprije se naoružajte strpljenjem i postavite realne ciljeve u postizanju željenog. Nemojte očekivati rezultat preko noći, te imajte na umu činjenicu kako je mnogo lakše naučiti zamorca da obavlja mokrenje na jednom mjestu, a puno teže kakanje. Često je slučaj da se i pored obavljanja mokrenja na jednom mjestu, povremeno događaju nezgode.
Zamorci vole obavljati nuždu u privatnosti, na tamnom i najnedostupnijem mjestu (najčešće ispod kauča, kreveta, u kutovima i sl.). Takođe, nuždu ne obavljaju svak put na istom mjestu.
Prije počinjanja učenja, zamorca stavite van kaveza u ograničeno područje i posmatrajte ga. Neka Vam pokaže gdje bi se htio sakriti i obaviti nuždu. Možete ga preduhitriti zagrađivanjem mogućih mjesta obavljanja nužde i ostavljanjem slobodnim najudaljenije i najmračnije mjesto od početnog. Na to mjesto možete smjestiti posudu za vršenje nužde (ili novinski papir) u koju ste stavili malo stelje iz kaveza kako bi bio privučen svojim prirodnim mirisima. Zamorac će ići za ovim kako bi vršenjem nužde na tom mjestu pojačao svoj prirodni miris (obilježavanje teritorija). Nakon obavljene nužde na jednom određenom mjestu nagradite ga poslasticom kako bi ohrabrili ovakvo ponašanje.
Nakon savladanog ovog koraka, pod možete prekriti novinskim papirom ili staviti nekoliko posuda za vršenje nužde kako bi s vremenom mogli smanjiti broj posuda odnosno maknuti novinski papir na samo jedno mjesto. Zamorac bi se trebao naučiti da se nužda normalno obavlja u posudu ili na novinski papir pa će vođen time obavljati nuždu na jednom određenom mjestu.
Posudu možete smjestiti i u kavez kada je zamorac unutra, a kada ga puštate  vani posudu smjestite na prikladno mjesto vani.
Takođe, mjesto za obavljanje nužde možete napraviti u kutu prostorije mnogo većih dimenzija, smjestiti stelju, sijeno, igračke i sl. kako bi na tom mjestu duže boravio čime se dobiva manja površina prostora za moguće nezgode.
Proces učenja može potrajati i tjednima, stoga budite uporni i strpljivi.
Zamorci su dosta plahe životinje i ako se  odlučite da jedan ili više njih postanu članovi vaše obitelji imajte na umu da će vam biti potrebno mnogo više strpljenja, nego što vjerovatno mislite. Tek kada ga nabavite, stavite ga u neku mirniju prostoriju i pustite ga dan - dva da se odmori od šoka i barem malo navikne na novu okolinu. Normalno je da kada čuje da se približavate kavezu, bježi u kućicu. Zato uzmite neku knjigu, sjednite kraj kaveza i čitajte mu na glas. Što duže, to bolje. S vremenom će početi izlaziti iz kućice i njuškati uokolo. To činite što češće možete, čak nekoliko puta dnevno. Kasnije, kada ulazite u sobu počnite mu se obavezno javljati tako da recimo što više upotrebljavate njegovo ime. Takođe, dok mu čitate, a vidite da je dobro raspoložen, možete približiti glavu kavezu i on će, vrlo vjerovatno početi njuškati vaše lice (koliko je to moguće preko ograde, naravno). Počnite mu davati hranu iz ruke na način da je čvrsto držite na jednom mjestu, a ne mičete. Dok jede, pokušajte ga nježno pomaziti. Navikavajte ga na to. Namamite ga sa finom hranom da vam uđe u ruke, ali ga nemojte podizati. I tako nekoliko puta. Konačno, uzmite ga u ruke. Sigurno mu u početku neće biti ugodno, ali zato mu dajte poslasticu kao nagradu. S vremenom, u vrijeme hranjenja, uzmite ga i dajte mu dio hrane jesti vani, u vašim rukama, a tek dio u kavezu. Budite sigurni da će vam za sve ove faze trebati nekoliko mjeseci. 

Kao svaka druga životinja (pas, mačka, hrčak...) i zamorcima je neprirodno kupanje kakvo im ljudi nameću. Pogotovo jer se sami redovno čiste i uređuju krzno i najčešće samo u jedan kut kaveza obavljaju nuždu i ne prljaju se izmetom.
Potpuno je nepotrebno kupati zamorce osim ako je u medicinske svrhe (ako je bolestan, npr. ima šugu itd). Nemojte ih  često kupati, to je nezdravo za njih, koža im se osuši, dlaka često ispada.
Za higijenu im je potrebno samo čistiti kavez jednom sedmično, ili ako je veliki, jednom u 10-ak dana. ZA krzno će se sami pobrinuti.
BRIGA O ZAMORCIMA:
Pri odabiru mladunaca obratite pažnju da oni koji su zdravi imaju sjajnu dlaku po cijelom tijelu, bistre oči i čiste ušne i nosne šupljine. Najvažnije kod odabira ili pravljenja kaveza za morsko prase je da njegova lokacija bude na suvom mijestu bez promaje i naglih temperaturnih promjena.Što dalje od poda, vrata i prozora koji se otvaraju. Ako je kavez na osunčanom mijestu, mora postojati dobro zaklonjena `kućica` u okviru kaveza u koju se može sakriti od vreline. Površina kaveza treba [za jednog zamorca] biti najmanje 50x50cm. Za tu svrhu  može poslužiti i kavez za ptice čiji ćete pod prekriti sa više slojeva papira [izbjegavajte dnevne novine zbog olova] kako se nožice ne bi slučajno zaglavile/povrijedile između žica. Naravno, ukoliko imate mogućnosti, možete kupiti ili čak napraviti svojevrsni zabavni park za svog ljubimca, sa svim toboganima, tunelima i drugim igračkama. U ovom slučaju važi pravilo - što veće to bolje. 
 
Karakteristike
Morski prašići pripadaju glodarima. Glavna karakteristika im je zbijeno valjkasto tijelo sa neproporcionalno kratkim nogama. Međutim i pored ovih karakteristika morsko prase je dosta brza životinja i iako djeluje nezgrapno dosta ga je teško uhvatiti. Još jedna karakteristika je to što posjeduju četiri na prednim i tri prsta na zadnjim nogama. Opremljeni su dosta dugačkim sekutićima koji rastu cio život. Zbog ovoga se preporučuje da vaše prase uvijek ima ovas, suvi hljeb ili parče drveta uz pomoć kojih će tupiti svoje zube i tako održavati njihovu normalnu dužinu. (ukoliko se vlasnici ne opridržavaju ovoga njihovo morsko prase može da dobije toliko dugačke zube da oni počnu da se savijaju i smetaju prilikom hranjenja pa je jedinini lijek nasilno skraćivanje zuba).
Morko prase može da živi i do deset godina. Za to vrijeme dostiže dužinu  od 30-40  santimetara (mužjaci su malo manji). Prosjek 5 za ove krajeve i uslove.


Kavez
U kavezu su neophodni: hrana, voda, mjesto za spavanje i prostor za vršenje fizioloških potreba. U praksi se pod kaveza najčešće pokriva drvenom piljevinom koja je kao podloga topla i upija tečnost. Piljevinu treba mijenjati redovno [veoma je jeftina za nabavku]. Najjeftinija, privremena varijanta, može biti i kartonska kutija isječena sa tri strane da se zamorac može izdići na zadnje nožice i vidjeti okolinu. Četvrtu stranu [poklopca] savijte nadolje i time dobijate `kućicu` u kojoj će životinjica spavati. Ova varijanta će potrajati do prvog kvašenja kartona... Ne stavljajte plastične predmete u kavez pošto glodar može odgristi komadić i progutati ga. 

Kavez ili staklena posuda
Interesantna je činjenica da kod nas na tržištu ne postoji odgovarajući kavez za morsko prase. Ukoliko znate nekog majstora možete da napravite jedan, međutim prilikom odabira žice i ostalog materijala treba imati na umu da amonijak iz mokraće nagriza i prouzrokuje rđu na skoro svim metalima.
Ukoliko se odlučite za staklenu posudu morate da računate na činjenicu da morsko prase uprkos svojoj debljini može i hoće ponekad da skoči (istina ne prtjeterano visoko). Zbog toga se neka minimalna visina "akvarijuma" kreće oko trideset santimetara.
U kavez ili akvarijum potrebno je staviti neki upijajući materijal. Pošto je zamorac u stanju da jede od hartije preko najlona, tkanine, plastike do gume najbolje rješenje je piljevina ili šuške. Piljevina dobro upija i djelimično neutrališe miris mokraće. Nju možete nabaviti u bilo kojoj prodavnici životinja ali zbog količine koju prase zahtijeva najbolje je da se jednom u dva mjeseca sa povećim kesama zaputite do najbližeg stolara. Stavljane novina nije preporučljivo zbog olova, mnogo se teže čisti od piljevine, ima miris kad se natopi i nije lijepo na oko. Nikako ne treba stavljati suvu travu ili sijeno jer će prase tu vršiti nuždu i ukoliko ga poslije tog pojede (što je vrlo vjerovatno) od toga može ozbiljno da se razboli. 

Jezik morskih prašića
Iako na prvi pogled prase nije pretjerano govorljivo ono u stvari ima niz zvukova koje ispušta u zavisnosti od raspoloženja. Najčešći zvuk je pištanje tj. skvičanje. Ukoliko je tiho i miješa se sa nekom vrstom gugutanja i mrmljanja vaše prase želi da vam kaže da je izuzetno srećno i zadovoljno. Ako više liči na vrisak ono je usamljeno ili gladno. Zvuk koji liči na skvičanje prave svinje i izuzetno je glasno znači da ga nešto boli da je uplašen ili "umire" od gladi.
Gugutanje i mrmljanje oni koriste, prilikom obraćanja čovjeku ili drugom prasetu, u želji da sa nekim podijele njihovo zadovoljstvo.
Šištanje i škrgutanje zubima obično izražavaju ljutinu ili ako su u pitanju dva mužjaka rivalstvo.
Promijenama u tonu, jačini i frekvenciji kao i međusobnim kombinovanjem ovih zvukova morsko prase će vam pokazati svako svoje raspoloženje ili potrebu.
Poslastice
Svako morsko prase ima kao i čovjek drugačije omiljene stvari koje voli da jede.
Kao i svaki kućni ljubimac voli slatkiše ali mu ih ne treba davati.
Voli mlijeko (sa mrvicom šećera), neraskuvan kačamak, prirodne sokove, hranu za papagaje, hljeb...
Postoje i neke stvari koje obožava kao što su nes kafa (ali sa mlijekom) ili pepsi ali mu takve stvari i pored njegovog navaljivanja ne treba davati.
U prodavnicama se mogu naći i već spremljene poslastice kao recimo žitarice u medu ili sušen zeleniš. Da li će to jesti isključivo zavisi od praseta, ali na ovakve stvari ga ne treba navikavati jer nisu pretjerano jeftine.
Morsko prase i dijeca

Ukoliko imate baš malo dijete nije preporučljiva kupovina morskog praseta. Najviše zbog dlaka ili zbog alergija koje su istina vrlo rijetke ali ih ne treba zanemariti.
Kod nešto starije dijece vrlo je važno da sa djetetom prije kupovine porazgovarate o budućem ljubimcu. Dijeca nekad mogu da budu prilično okrutna prema životinjama ili da se u igri zaborave. Prase istina ispod debelog sloja sala ima dosta tanke kosti pa se u igri ili prilikom pada može lako povrijediti.
Okruženje
Mijesto u stanu gdje namjeravate da držite kavez ili akvarijum nikako ne smije da bude na suncu. Iako ponekad voli da se sunča morsko prase mnogo bolje podnosi hladnoću nego toplotu. Takođe se mora paziti da nikad ne bude na promaji jer kao i za najveći broj sitnih životinja promaja može da bude uzrok smrti. Buka je još jedan faktor koji bi trebalo izbjegavati.
Ukoliko se ovoga pridržavate morsko prase će biti vrlo zadovoljno mijestom koje ste izabrali za njega.
Važne napomene ukoliko se odlučite za kupovinu morskog praseta:
- Morsko prase živi do deset godina.
- Ukoliko se zbog nekog razloga razočarate u svoj izbor ne možete ga prosto izbaciti na ulicu.
- Ako idete na odmor neko treba da ga čuva.
- Morsko prase ne podnosi samoću.
- Neophodno je da mu se redovno čisti kavez.
- Potrebno je imati odgovarajuću posudu za njega. 
- Uvek morate imati piljevinu.
- Nikako ne smije na sunce ili promaju.
- Ukoliko mu kupujete druga ili drugaricu gledajte da nikako ne spajate mužjaka i mužjaka pošto mogu da budu ratoborni. Mužjak i ženka je najidealnija kombinacija, ali je broj mladih godišnje veliki tako da, sem ako se ne udružite sa nekom prodavnicom životinja, gledajte da ovu kombinaciju izbjegnete.
- Ukoliko svoje prase date djetetu morate da pazite da se ne desi nesto ružno.
- Ako se razboli morate ga voditi kod veterinara.
- Iako je rijedak slučaj, može da se desi da ga vaša mačka ili pas iz ljubomore povrijedi. U slučaju da imate još neku životinju kavez treba postaviti van njenog domašaja.
Deset razloga zbog kojih je morsko prase pravi ljubimac za vas:
- malo vaše pažnje i zauzvrat ćete dobiti neizmjernu ljubav
- ne zahtijeva velika finansijska ulaganja
- vrlo je privržen vlasniku
- jede sve
- odlično se slaže sa svim ljudima i životinjama
- tih je i ne ometa ukućane
- uvijek je zadovoljan i ne traži više pažnje od onog što ste vi spremni da pružite
- ne predstavlja veliku obavezu
- velika je maza
- nikada nećete biti usamljeni

Ishrana
Glavna ishrana morskog praseta se sastoji skoro isključivo od povrća. Najčešće se daje salata, kupus, šargarepa, spanać, bundeva, paradajz, lubenica, peršun... Od voća nije preporučljivo davati kivi, ananas, i svo drugo tropsko voće. Vrlo je važno da vaše morsko prase dobija dovoljno tečnosti. Pošto je vrlo živahno teško da ćete naći nekakvu činiju sa vodom koju ono neće srušiti. A i ako nađete ono će vjerovatno sijesti u vodu ako ne i nešto gore. Zbog toga je najbolje gledati da ono preko voća i povrća dobija dovoljno vode. Za to je najbolji krastavac i lubenica tokom ljeta, a tokom zime poslužiće i mandarina i pomorandža. Naravno sa ovim namirnicama ne treba ni pretjerivati inače ćete po cio dan čistiti za njim.
Jedna od simpatičnijih karakteristika morskog praseta je to što je tokom svog dugog vijeka provedenog pored čovjeka razvio specifičan zov (pištanje) koje ono ne koristi prilikom "obraćanja" pripadnicima svoje vrste. To je zov za hranom. Tako da ukoliko zaboravite da nahranite svoje prase - bez brige.Ono će se sjetiti.

Zamorci su radoznali, vole društvo i rado komuniciraju. Imaju relativno širok spektar glasova pomoću kojih međusobno komuniciraju. To je jezik koji i vi možete lako naučiti – npr. ako je gladan, glasa se bučnim „skvičanjem“. Sposobnost efikasnog komuniciranja razvili su u prirodi gdje, zbog stalnih opasnosti, žive u grupama. Zbog toga dobro funkcioniraju u paru – ako ne želite potomke, kombinacija žensko – žensko često bolje funkcionira od muško – muško, ali to nije pravilo. Nisu agresivne životinje, može vas ugristi samo ako osjeti strah, što se razlikuje od nježnog grickanja koje se može protumačiti kao znak upozorenja (npr. ako mu je dosta maženja, početi će vam lagano grickati prst da vam kaže „dosta“).

Zdravlje
Ono što svaki zamorčić treba da bi ostao sretan i zdrav:
1. Kavez smjestite na suho mjesto bez propuha i naglih promjena temperature.
2. Hranite ga svaki dan u isto vrijeme – nemojte pretjerivati u količini hrane.
3. Osigurajte dovoljnu količinu vitamina C.
4. Svježa voda i sjeno uvijek mora biti dostupno.
5. Svježa hrana mora biti oprana i osušena.
6. Koristite kvalitetnu stelju i mijenjajte ju što češće.
7. Ispraznite i temeljito dezinficirajte kavez barem svakih desetak dana.
8. Vodite računa o čistoći dlake i redovito skraćujte nokte.
Ove smjernice temeljni su preduslovi za zdravlje. Međutim, uvijek postoji šansa da će posjeta veterinaru biti potrebna. Zbog njihove živahne naravi, promjene u ponašanju zamoraca lako je primijetiti. Neki od najočitijih simptoma bolesti su: smanjen apetit, dijareja, gubitak težine, ispadanje dlake, nekoordiniranost pokreta, iscjedak iz nosa i/ili očiju. U slučaju da primijetite neke od ovih simptoma, obavezno posjetite provjerenog veterinara.

Ishrana
Morski pršsići su vegetarijanci. Možete ih hraniti većinom dostupnih vrsta povrća i voća koje se koriste u ljudskoj ishrani izuzimajući rabarbaru i `letnju` salatu. Ove dve biljke im nadimaju stomak pa ih treba izostaviti iz jelovnika. U specijalizovanim prodavnicama opreme i hrane za kućne ljubimce možete nabaviti i suvu hranu za zamorce u kojoj se nalaze sve potrebne materije. Ako se hrani sviježim i sočnim povrćem, zamorac može sasvim normalno živjeti i bez vode ali je ona neophodna ako se koristi suva hrana. Budite kreativni i hranite svog ljubimca raznovrsnom hranom. Birajte: spanać, cvekla, celer, šargarepa, paprika, krastavac, svježa trava, jabuka, grožđe, breksve, jagode, trešnje, kruške itd... Imajte na umu da su zamorci izuzetno proždrljive životinje i da su su stanju da jedu bukvalno sve dok ih hranite. Prejedanje i gojaznost naravno nisu zdravi tj. skraćuju životni vijek...
Činijica za vodu treba biti niska i teška, kao npr. čanče za saksije od prirodnog materijala [keramika ili sl.].
Pored svega navedenog, trebaće vam stalno nove kutijice, grančice i slični predmeti od prirodnih materijala koje će morsko prase grickati. Glodarima zubi neprekidno rastu čitavog života pa im `grickalice` morate obezbijediti. Kada budete puštali svog ljubimca da se šeta po stanu posebno pripazite na drveni namještaj...
Zdravlje
Morski prašići su živahne i radoznale životinjice pa ćete lako primjetiti promjene u ponašanju. Nezainteresovanost, gubitak apetita, iscjedak iz nosa ili oka, dijareja i opadanje dlake pokazatelji su da je zamorac bolestan. Kao i sa svim ljubimcima jedino što treba da učinite je da bez odlaganja posjetite veterinara koji će izvršiti pregled. Ukoliko im se pruže normalni uslovi za život zamorci veoma rijetko oboljevaju. Što se tiče čistoće, uz redovnu izmjenu strugotine ili trave sa dna kaveza rijetko će biti potrebno kupati zamorca. U svakom slučaju nemojte ih kupati više od dva puta mjesečno, a tada posebno pripazite da im voda ne dospije u uši.
Čuvanje morskih prašića ni izdaleka nije komplikovano. Pridržavajte se ovih par smjernica,konsultujte se sa uzgajivačem i sigurno ćete dugo uživati u drušvu svog malog ljubimca.







Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Kunić lavlja glava- karakteristike ovog specifičnog kunića i kako se o njemu brinuti.

Ovnoliki-patuljasti-kunic-prava sam maza.

LAVLJOGLAVI KUNIĆI-ISHRANA MALIH MAZA.