KUNIĆI-VAPAJ-KO NAS POJEDE ZADNJE MU BILO.

KUNIĆI-VAPAJ-KO NAS POJEDE ZADNJE MU BILO.


NOVI DOM

Nemojte uzimati kunića ako planirate da ga držite zatvorenog. Potreban im je prostor za igranje i trčanje. Kunići su inteligentne, svojeglave i karakterne životinje. Patuljasti kunići dostižu svoju veličinu do 7- 8 mjeseca . Potrebna im je konstantna pažnja. Kunici ne smrde,mokraća ima blag miris ,a krzno nema miris.Oni su veoma čiste životinje i većinu vremena provode u sredjivanju krzna. Potrebno je stalno čistiti  prostor u kome borave . Moguce ih je naučiti upotrebi wc-a. Većinu dana provode spavajući, a najaktivniji su u zoru i noću. Veoma su društvene životinje u prirodi zive u grupicama i bilo bi idealno da nabavite par kunića. Svaki kunić ima drugačiji karakter- neki obožavaju da se maze, a neki ne , neki su veoma zaigrani , a neki više vole da drijemaju.
Odvajanje od roditelja-grupe i odlazak u novi nepoznati dom je za kunića veoma stresno. Njegova poznata okolina u kojoj je živio 8 nedjelja se mijenja i ovakve promjene su veoma stresne za kuniće. Medjutim postoje neke jednostavne stvari koje možete da uradite kako bi olakšali navikavanje na novi dom.


Mijesto gdje se nalazi kavez treba biti mirno. Stavite kunića u kavez ili prostor u kome planirate da ga držite dan ili dva dok se navikne na novi prostor. U kavezu je bitno da se nalazi sijeno, posuda za vodu, i igračke. Preko kaveza stavite peškir da se kunić ojseća sigurnije. Pokušajte da vidite svijet iz perspektive vašeg kunića, kako mu vi i vaš dom izgledate. Mnogo buke, i pokreta više će ga uplašiti. Pošto je vaš kunić u nepoznatom prostoru on će biti nesiguran. Manje ga dodirujte i mazite prvih dan-dva dok se navikne na novi dom. Takodje zadržite kunića odvojeno od ostalih kućnih ljubimaca. Pustite ga da istražuje prostor u kome će boraviti. Pričajte mu što više, stavite poslasticu u ruku i ponudite mu .Lezite na pod i posmatrajte ga on će kad tad prići da vas njuška. Možda će mu trebati nekoliko nedjelja,mijeseci da se navikne na vas ,a možda i nekoliko dana. Sve to zavisi od kunića do kunića jer je svaki različit. Bitno je da budete strpljivi. Provodite dosta vremena u maženju, igranju, na ovaj način će se povećati veza izmedju vas, i on će biti srećan.
Ponašanje kunića 

Najlakši način da upoznate vašeg kunića je da pratite njegove pokrete, kako se ponaša kada je srećan, kako kada je ljut.
Dobrodošlica- kunić  vas čeka ispred vrata kada se vraćate kući, ujutro trči oko kreveta ili skače po krevetu.
Gundjanje- jako je ljut može vas i ugristi. U ovakvom slučaju najbolje ga je ostaviti na miru.
Gurkanje njuškicom- ako vas lagano gurka dva tri puta za redom to znači da želi da ga mazite, snažno guranje znači da mu se sklonite sa puta.
Škrgutanje zubima- glasno škrgutanje je znak da kunića nešto boli. Šgrgutanje dok ga mazite ili mu tepate znak je zadovoljstva (isto kao kada mačka prede).
Kruženje oko nogu ili drugog kunića- kunić je gladan ili označava seksualnu privlačnost.
Kugličarenje- obelježava teritoriju ovo se obično dešava kada se kunić upoznaje sa novim prostorom.Grickanje i lizanje- ako vas kunić liže i gricka to znači da vam je privržen.
Lupanje nogicama o pod- mnogo je uplašen.
Kunići ne vole kada neko dira njihove stvari (pomjerate kavez, čistite ga) pa će se motati oko vas i   smetati vam.
Dolaz na poziv- može biti znak ljubavi. Ako vaš kunić  ignoriše kada ga zovete ,znači da ima pametnija posla.
 Trljanje bradom- ovako kunić označava da taj predmet pripada samo njemu.
 Zeko ples- kunić  skače , zabacuje šapice u stranu, mlati glavicom, potpuno je srećan i opušten.
 Tužno cvili- nije mu dobro ili se plaši.
 Tiho roktanje- izražava seksualnu privlačnost.
 Tiho brundanje- kunić je malo iznerviran.
 Glasno frktanje- kunić je ljut i bijesan.
 Vrištanje- kunić je povrijedjen ili u smrtnom strahu ili umire.

Kunići su veoma radoznali i nteresuje ih sve što se dešava oko njih. Često će biti pored vas kada radite nešto, ako napustite prostoriju kunić ce vas pratiti barem do vrata, da vidi gdje ste pošli. Oni ne žele da propuste ništa zanimljivo.


SMJEŠTAJ KUNIĆA

Kunići se u stanu ili kući mogu držati u kavezu ili mogu biti cijelo vrijeme slobodni. Ako se odlučite za kavez, on treba biti dovoljno velik da se u njega mogu smjestiti posuda za hranu i vodu, stelja u koju će vršiti nuždu i još da ostane mjesta da se kunić može slobodno protegnuti. Što veći kavez, to bolje. Kavez ne bi trebao biti manji od 60x60cm, no to ovisi i o veličini kunića. Svakako treba izbjegavati kaveze sa rešetkastim dnom jer kunići vole čvrstu podlogu (nemaju jastučiće na šapama kao npr. mačke). Najpogodniji su oni sa plastičnom tavicom na dnu, koja se može i posebno kupiti. Na jednu mu stranu stavite posude za vodu i hranu, a na drugu posudu u koju će obavljati nuždu. Sredinu mu ostavite slobodnu za ležanje. Kavez im treba služiti kao "gnijezdo" u kojemu će se osjećati sigurno, gdje će imati mir i u kojem će rado boraviti čak i kada su vratašca otvorena. Stavite mu unutra neke igračke (igračke za bebe, komadić starog tepiha, komad drveta, a prije spavanja omiljeno povrće ili voće). Pokušavajte ga ne tjerati na silu da uđe ili izađe iz kaveza. Kada je kunić unutra, nemojte obavljati radnje u kavezu koje mu se ne sviđaju. Nemojte ga ni dirati, ako mu se to ne sviđa. Ako ga želite potjerati u kavez, dovoljno je da ga rukama donesete pred vrata i pustite da sam odluči želi li unutra ili ne. Ako ne želi, dobra je metoda malo pljesnuti rukama uz povike "doma", "unutra", "u kuću", "spavanje" ili nešto drugo čega se dosjetite. 

Takođe, preporučljivo je posudu za hranu staviti blizu vrata, tako da ne morate duboko ulaziti u njegov prostor kada mu želite napuniti zdjelice. Promjenu stelje treba vršiti kada kunić nije u kavezu. On će vam tada često "priskočiti u pomoć" oko pospremanja stvari koje ste izvadili iz kaveza i tada to neće smatrati "invazijom" na svoj prostor. Kunići mogu i cijelo vrijeme biti slobodni u stanu ili kući. U tom slučaju prostorije treba dodatno osigurati. To se prvenstveno odnosi na uklanjanje svih mogućih kablova iz njihova dosega (vole ih grickati). Ako vaš kunić još nije dovoljno uvježban za obavljanje nužde na za to određenim mjestima, preporučljivo ga je držati u kavezu barem preko noći ili dok je sam u stanu. Kada se dobro "izdresira" možete ga pustiti da slobodno šeće po stanu ili njegovom dijelu, čak i kada nema nikoga kod kuće. Što više ima prostora za trčanje i skakanje, to će biti zadovoljniji, ali i zahvalniji. 

Ponekad, čak i kunić koji ima puno prostora može postati "zločest". Uzrok je dosada. Kunići su vrlo društvena i zaigrana stvorenja, te im treba omogućiti razne igračke za zabavu: kutije, košare, metlice, četkice, igračke za bebe koje zveckaju i koje se mogu gurati, drveni štapići, kartonski valjci potrošenog toalet papira, limenke coca-cole, plastične boce, stari časopisi i telefonski imenici i sl. Ako im vi ne omogućite zanimaciju, naći će ih sami u vidu vaših tepiha, kaučeva, fotelja...

Ako ga izvodite u dvorište ili u prirodu, nikada ga nemojte ispuštati iz vida. Dovoljno je samo nekoliko trenutaka da dotrči susjedov pas. Čak i mačke mogu biti opasne. Kunići obično spavaju ili drijemaju tijekom noći i dana, ali su spremni za igru ujutro, u kasno popodne i tokom večeri. Omogućite im malo trčanja i igre uveče kada ste kod kuće ili ujutro prije nego što odete na posao. Najradije se zadržavaju na mekanim podlogoma (tepih, otirači, trava i sl.). Glatke površine, kao što su parketi, linoleum ili pločice, ne vole previše. Ako nabavite vrlo mladog kunića, ponekad će proći i nekoliko mjeseci prije nego se odluči na tako veliki pothvat kao što je pretrčavanje "brisanog" prostora od nekoliko metara, prekrivenog samo pločicama ili parketom. Kada se navikne više neće biti problema, ali rijetko ćete ga pronaći da se bezbrižno odmara na takvim podlogama.



Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Kunić lavlja glava- karakteristike ovog specifičnog kunića i kako se o njemu brinuti.

Ovnoliki-patuljasti-kunic-prava sam maza.

LAVLJOGLAVI KUNIĆI-ISHRANA MALIH MAZA.