HRČAK / Hamster /-Hrčak je jedna od najomiljenijih kaveznih životinjica.

HRČAK / Hamster /-Hrčak je jedna od najomiljenijih kaveznih životinjica.
Razmislite dobro što očekujete od ljubimca što mislite da bi hrčak mogao ispuniti...
Smatrate li da ćete ga moći dresirati, maziti ga od svoje sreće - hrčak nije ljubimac za vas..
Jeste li spremni minimalno jednom mjesečno odvojiti novcac za:
- Stelju
-Kupovnu hranu
-Sijeno
-wc granulice  
Potrebno mu je...
mjenjanje hrane svaki dan...
mjenjanje vode svaki dan...
mjenjanje stelje jednom sedmično...
čiščenje wc-a svaki dan...
okruženje bez stresa (koliko god je to moguće)...
veterinar kada je to potrebno...
dovoljno veliko boravište...
malo svježe hrane...
sijena...
kotač..
društvo ili samoća zavisno o vrsti. 
Vrste koje se drže za kućne ljubimce: 3 najpoznatije ruski,roborovski, sirijski i manje poznati  kineski.
Roborovski hrčak je veoma mali i brz hrčak. Oni su najmanji i najbrži hrčci među vrstama hrčaka. Tvrdi da žive najduže od svih hrčaka od 3 do 3 i po godine.. Inače , s područja Mongolije su i iz nekih djelova Kine..  U prirodi žive u stepi , a žive između 60 do 200 cm ispod zemlje.  
Roborovski nisu pogodni za djecu , bit će ih možda teže držati nego ostale hrčke . Jako su znatiželjni,  no da bi se dobio dobar odnos s njima potrebno je dosta strpljenja. Roborovski su jako društveni i vole živjeti u grupama.. Kažu da su izvrsni ljubimci za poodice koje ih žele gledati , ne maziti.. Ponekad ako imate dva roborovska može doći do tuče , no ne brinite se to može biti i samo igra, ne trebate se oko toga brinuti osim ako ne dođe do krvi. Narastu od 4 do 5 cm..  Za njih su bolji kavezi bez rešetaka jer se s lakoćom mogu provući između rešetki. Polno su zreli sa 5 sedmica , a trudnoća traje od 20 do 22 dana i do 30 prema nekim izvorima,  legla su mala obično od 4 do 6 mladih.  
Hrčak je jedna od najomiljenijih kaveznih životinja sisavaca. U Siriji su uhvaćeni prvi primjerci, a pošto su bili zlatne boje nazvan je zlatnim ili sirijskim hrčkom. Danas se zna da postoje mnoge boje krzna. Tijelo mu je zdepasto, s kratkim nogama i malim repom. Koža između obraza i vrata sa svake strane lica može se proširiti u obliku vrećice. To mu omogućuje da prikupljenu hranu skuplja u te vrećice i tako je "transportira" do boravišta. 
Životni je vijek hrčka 2-3 godine. Temperatura tijela mu je 37,4 Celzijeva stupnja, a broj otkucaja srca 275-425 u minuti. 
Hrčak je izuzetno aktivan, posebno noću. Buku gotovo uopšte ne stvara, osim kad se bori. Ako je u opasnosti, glasa se cviležom. Neki hrčci imaju crvene oči, a drugi tamne. Ima ih dugodlakih, koji su osobito popularni kao kućni ljubimci, a poznati su kao "Teddy Bear" hrčak. 
Hrčke je preporučljivo držati na plastičnom podu prekrivenom piljevinom ili/i sijenom. Kavez mora biti dobro zatvoren, jer su hrčci umjetnici u bježanju (mogu naći put kroz najmanju rupu). Ako vam slučajno pobjegnu, prvo ih potražite u kanti za smeće ili iza radijatora, jer su to mjesta na kojima najčešće rade gnijezda. Tamo se zavuku danju i miruju, a aktivnost započinju noću. Kad odrastu, bolje ih je držati odvojene.
Plastični, metalni ili stakleni kavezi najbolje se čiste i dobri su za održavanje higijene. Hrčak je savjesna, izbirljiva i gadljiva životinja. Pomno bira dio u kavezu u kojem će odlagati hranu, obavljati veliku i malu nuždu te se gnijezditi. Na dno kaveza možete mu staviti piljevinu ili papirnate rupčiće od kojih sam pravi gnijezdo. Danju su vrlo pospani jer se noću umore. Probudite li ih naglo, mogu vas ugristi ili se izvrnu na leđa i pokažu zube cvileći. Vrlo se brzo naviknu na vas te poslije i te kako vole da ih češkate.
Najpogodnije je hranjenje gotovom hranom. Hrčke nipošto ne smijete hraniti zečjim peletima jer nemaju dovoljno kvalitetnih bjelančevina, vrlo važnih u ishrani hrčka. Jabuka i salata preporučuju se u ishrani skotnih ženki radi spriječavanja kanibalizma jer će pojesti i svoju mladunčad. U novije se vrijeme smatra da sirovo kravlje mlijeko u prehrani poboljšava rast i razvitak.Također ne bi bilo loše povremeno davati malo banane, lješnjaka tako da ishrana vašeg hrčka bude što raznovrsnija.
Graviditet im traje 16 dana. Mladih u leglu obično ima 5-10, a gdje kad čak – 17. Teže oko 2 grama i imaju vrlo oštre sjekutiće. Od sise se odbijaju u dobi od tri sedmice. Moraju biti u tihom i mirnom okruženju. 


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Kunić lavlja glava- karakteristike ovog specifičnog kunića i kako se o njemu brinuti.

Ovnoliki-patuljasti-kunic-prava sam maza.

LAVLJOGLAVI KUNIĆI-ISHRANA MALIH MAZA.