Zamorcu- dajte poslasticu, mijenjate vodu, izvedite ga iz kaveza, igrajte se , pričajte mu, osigurajte mu sijeno i on će biti sretan.

Zamorcu- dajte poslasticu, mijenjate vodu, izvedite ga iz kaveza, igrajte se , pričajte mu, osigurajte mu sijeno i on će biti sretan.
Zamorac treba imati više od 3 do 4 sedmice prilikom nabavljanja, i morate biti sigurni da ga je majka odbila, jer iako se rađaju sa zubićima sišu mlijeko. I čim je odbijen od majke, sposoban je na samostalni život. Kada dovodite doma zamorčića mora imati sve što je potrebno za njegov što ugodniji i uspješniji život.
Zamorčići su druželjubive životinjice koje u žive u prirodi u velikim grupama kojima dominira jedan mužjak.
U većini europskih zemalja je držanje pojedinaćnog zamorčića čak zakonski kažnjivo. Briga za 2 je ista kao i za jednog, tako da to ne bi smio biti izgovor za držanje samo jednog.
Zamorca, stavite ga u njegov novi dom i pustite ga na miru, dok se ne privikne na novo okruženje. Par dana ga nemojte vaditi i držati po rukama, dok se životinjica ne privikne na novi dom i okruženje. U tih par dana prilazite kavezu i pričajte da se malo počne i privikavati na vašu prisutnost. Nemojte ga strašiti, i idite korak po korak kako bi se na vas navikao.
Zamorčići moraju imati prilično veliki boravak. Idealno bi bilo jedan veliki kavez, najmanje 1,20š x 60d x 50v cm koji bi stajao na podu, otvoren, sa mostićem na vratašcima i bio sastavni dio jednog ograđenog prostora u sobi. Na taj način zamorčići sami mogu odlučiti kada im je do šetnje, a kada nije i ne zavise o svojem vlasniku i njegovoj volji, vremenu, spremnosti da ga vadi iz kaveza onda kada oni možda žele spavati i pušta ih, već da se sami kreću kada se to njima prohtije. Tako bi izgledalo idealno držanje zamorčića.
Zamorčići nisu kao kunići - oni se međusobno ne maze, ne čiste i ne stiskaju. Zamorčići, iako su izuzetno društveni i zavise o grupi koja im pruža zaštitu i sigurnost, uvijek održavaju jedno odstojanje od par cm od drugih pripadnika grupe. Postoji samo par situacija u kojima se zamorčići dodiruju: kada su skroz mali pa se zguraju kako bi se zagrijali, našli zaštitu ili od straha, kada su jako preplašeni, kada guraju drugoga sa puta, i kada se pare.
Zamorčići su individualno različiti. Ima onih koji nisu plašljivi i kod kojih radoznalost prevlada, a ima onih koji se i nakon više mjeseci, pa čak i godina, ne oslobode straha od ljudi.
Sve to je i velikom mjerom uslovljeno genetikom, ali kao i činenjicom da se zamorčići već sa 3-4 sedmice, radi polne zrelosti, odvajaju od odraslih (umjesto da se ženke ostave sa majkom, a mužjaci sa ocem) i daju na udomljavanje, te ne uspiju naučiti socijaliziranje i ponašanje, te ostanu nesigurne i plašljive jedinke, koje onda strpaju sa nepoznatim individuama u pet shopu, budu izloženi stalnom stresu od promjena okoline koji dovede do zdravstvenih tegoba kao i izbijanja šugarca, upoznavanja sa novim članovima, da bi na kraju završili negdje kod ljubitelja, ili još gore, kao igračka za djecu, osuđeni na samotni život do kraja svojeg života.
Ishrana
Zamorcu sijeno mora biti uvijek dostupno, u neograničenim količinama. Povrće i voće može jesti, ali umjereno. Zamorci su navikli na rutinu stoga im se hrana (kao povrće, voće i sjemenke) mora davati svaki dan u isto vrijeme i to postepeno. Znači, nećete mu dati odmah cijelu mrkvu, već ćete mu dati sitni komadić mrkve, i tako postepeno povećavati obroke tokom narednih dana. Takođe, ne smiju im se naglo mijenjati vrste povrća i voća zbog mogućnosti dobitka proljeva koji može voditi dehidraciji životinje i konačno, smrti. Valja obratiti pažnju na tvrdoću i izgled stolice, kad mu se uvodi neka nova hrana, koju treba postepeno uvoditi. Stolica mora biti tvrđa i suha; ako mu je često "mokra" i mekana, nešto nije u redu. Meso i mesne proizvode, ni pod razno. Ako ćete kupovati gotovu hranu za zamorce - sjemenke i/ili mix sjemenaki, morate paziti da je to za zamorce, a ne za ostale glodavce, jer se s nekom hranom drugih glodavaca mogu lako zagušiti. Hrana koja se ne bi smjela uopće davati zamorcima: rabaraba (izuzetno toksično), krumpir, celer, grah.
Hrana mora biti oprana i osušena. To vrijedi za voće i povrće. Važno je prati zbog pesticida koji mogu naškoditi vašem zamorcu.Svaki dan mijenjati vodu koja obavezno mora odstajati bar 24 sata, zbog klora. Znači, ipak treba malo odstajati. U vodu možete ukapati vitamina C (nađe ih se u pet shopu, kao posebni preparati za zamorce), jer nemaju mogućnost sami sintetizirati C vitamin; no ako se dovoljno hrane sa voćem i povrćem, s tim ne bi trebali imati previše problema niti potrebe, ali neće mu biti ništa i da mu se ukapava; bolje spriječiti nego liječiti.
Kavez treba biti što veći i prostoran. Preko noći mogu izdržati i u manjim kavezima, ali se preporučuje da ipak imaju veliki kavez, kako bi se mogli kretati. Ako niste u mogućnosti imati veliki kavez, a želite da se vaš zamorčić kreće i bude aktivan i nemate srca gledati ga kako se gužva u kavezu, možete ga puštiti i po podu (kući, stanu), samo pripazite da se negdje ne zavuče, i ne počne nešto glodati (naročito plastiku, najlon, žice, jer se sa tim materijalima može zagušiti). Zamorca je potrebno držati pod budnim okom ako ga pustite da bezbrižno tumara stanom. Kavez bi se prema nekim preporukama trebao držati na povišenom mjestu, nikako na podu, jer su to iznimno strašljive životinje i reagiraju na najmanje vibracije. Mora biti na suhom mjestu, daleko od propuha i daleko od izravnog sunčevog svijetla (zato što od propuha i sunca mogu uginuti - infarkt). Naravno, treba imati bocu za vodu, i hranilicu iako ne smeta da bude razbacano po cijelom kavezu, to im je onda i veće zadovoljstvo, kopati po sijenu i tražiti hranu.
Podloga:Možete izabrati više podloga, počev od sijena, piljevine do pijeska. Sijeno jako smrdi pogotovo kad se zamorčić popiški po njemu i nije nimalo ugodno to mirisati. Novinski papir kao podlogu, takođe izbjegavati, jer sadrži olovo što je toksično za zamorca. Izbjegavati i sve materijale s kojima se mogu ugušiti - plastika, najlon i karton (papir) takođe. Najbolji izbor jeste pijesak ili piljevina.Zamorac može biti alergičan na nešto od to dvoje, nije čest slučaj ali se može desiti. Pa ako primjetite da vam se zamorac na jednoj podlozi (piljevina ili pijesak) puno češka i kiše, podlogu promijeniti. Podloga se mijenja po procjeni, ne postoji pravilo. Kad postane nered, počne jako smrditi.
Igračke: U pet shopu postoje razne igračke za glodare, takođe postoje i kamenje, minerali koji služe trošenju zubiju i noktiju. Iako neki misle da su zamorci strašljive životinje, to zavisi od zamorca do zamorca i kako ga sam vlasnik navikne. Tu imate izbora, tako što zamorcu možete napraviti sklonište, gdje će se sakriti. Oni su ipak životinje koje imaju puno predatora i zato vrlo često znaju reagovati burno i bježeći kad krećete rukom prema njemu. Prije će se naviĆI na vas bez skrovišta, zato je možda bolje njega ni ne stavljati. Možete staviti i neki komad odjeće koji ima vaš miris, kako bi se tako zamorčić na vas navikao. Igračke nisu potrebne, i to zavisi o samom vlasniku ako je željan da mu zamorac ima neku zabavu.
Aktivnost: Zamorac ne bi smio samo sjediti u kavezu, jer će onda samo jesti i debljati se i imat ćete bolesnog zamorčića. Treba ga puštati iz kaveza i posvetiti mu puno pažnje. Morate s njim oprezno rukovati, tako da ga čuvate od visina i da vam slučajno ne ispadne iz ruke.
Higijena: Za kavez je sve rečeno, treba se redovito čistiti. Kupanje-ne, ali neki smatraju da se treba često kupati,ali to nije najpametnija ideja, i ako se već kupaju neka to bude što rijeđe, te nakon kupanja zamorca u mlakoj vodi treba umotati u peškir, dok se potpuno ne osuši. Češljanje se preporučuje kod dugodlakih zamoraca, a i kratkodlake je jednako kao i dugodlake i sve ostale vrste zamoraca potrebno pregledavati povremeno, kako bi provjerili ima li neka neobična oštećenja kože ili nametnike, koji se tada uklanjaju posjetom kod veterinara i drogeriji ( uputa veterinara). Nokti se mogu ali i ne moraju rezati, zavisno o tome koliko ih troši. Ako ćete rezati nokte, morate biti vrlo oprezni da ne bi ozlijedili svog zamorčića. U noktima imaju žilice koje se teško vide gdje završavaju ako zamorac ima tamne nokte; i možete režući nokte samo nanjeti nepotrebnu bol i krvarenje zamorčića.
 
Zamorac i korištenje WC-a
Ako želite da vaš zamorac koristi WC probajte ovu preporuku.
Potrebno vam je:
-dvije plastične kutije
-jače makaze
-piljevina
-peleti
Postupak:
Izrežite jedan dio plastične kutije ali ne puno.Samo 5-10 cm.Poslije stavite unutra pelete i na pelete piljevinu,i ponovno pelete.Tamo  gdje vaš zamorac najviše boravi i često vrši nuždu stavite dvije plastične kutije.
Zašto prvo idu peleti a ne piljevina.
Prvo idu peleti jer kada čistite kutiju neće se zalijepiti za dno kao piljevina.
Postoji još preporuka-koje možete naći na:
http://www.animalandnature.com
BRIGA O ZAMORCU
Moglo bi se reći da nema prevelike brige sa zamorcima.Kavez sa zamorcem treba postaviti na mjesto zaštićeno od kiše, sunca i hladnog vjetra.Prilikom izbora kaveza treba imati na umu da li imamo samo jednog zamorca ili više njih.Nemojte kavez sa zamorcem nikada stavljati na pod dobro bi bilo da je kavez na povišenom mjestu tako da se i sam zamorac osjeća sigurnije i sretnije. U samom kavezu moramo osigurati mjesto za spavanje, vodu, mjesto za posudicu sa sjemenkama i malo slobodnog prostora za samo kretanje zamorca.Materijal od kojeg je napravljen krevet za spavanje zamorca neka bude od mekanog i toplog materijala. Najbolje bi bilo da je krevet napravljen od drvene hoblovine jer dobro upija i tekućinu i mirise. Nikako nemojte na dno kaveza stavljati novinski papir jer je olovo sa novinskog papira vrlo toksično. Bitno je ovdje napomenuti da se stelja tj. zamorčev krevet treba svakodnevno čistiti kako bi izbjegli neugodne mirise i pojavu bolesti. HRANJENJE
Zamorci su poznati kao veliki izjelice pa će jesti sve dok ih hranite. To naravno nije dobro za njihovo zdravlje pa treba imati mjeru, jer u suprotnom lako može doći do pretjerane težine.Najbolje je da zamorca hranite umjereno slijedećim vrstama hrane;ŠPINAT, CELER, RAJČICA, MRKVA, PAPRIKA, KRASTAVAC, JABUKA, DINJA, NARANČA, BRESKVE, GROŽĐE, JAGODE, KRUŠKE, TRAVA NEMOJTE IH HRANITI JEDINO SA RABARBAROM.
ZDRAVLJE
Bolje spriječiti nego liječiti i u ovom slučaju vrijedi. Osigurajte svojem zamorcu sve potrebno za kvalitetan život. No ukoliko posumnjate da vam se zamorac razbolio odmah ga odvedite veterinaru i tačno opišite simptome.Ako morate svoga zamorca nekuda transportovati najbolje bi bilo da to bude u većoj prozračnoj PVC kutiji ili slično.Prilikom nošenja bitno je da ga nosite nježno kako ga nebi preplašili. Najbolje bi bilo da ga stavite u dlan i tako prenesete sa jednog mjesta na drugo.Nemojte dozvoliti da se oko kaveza motaju mačke ili psi- zamorac se lako preplaši pa i vas može lako ogrepsti. Takođe ako želite da vam zamorac bude pitom nemojte vikati na njega naime nećete ga ničemu naučiti samo ćete ga preplašiti.
DRESURA:
Proces je vrlo jednostavan, ali zahtjeva malo više slobodnog vremena. Za početak, potrebno je steći povjerenje od svog zamorca. Izvadite ga iz kućice (prvi put možda neće htjeti izaći pa ga pokušajte namamiti hranom ili ga oprezno rukom uhvatite za tijelo i izvucite) pridržite ga u rukama i počnite ga maziti. Važno je da vaš zamorac uživa u tome, ali ako mu smeta pokušajte ga staviti na neku mekanu površinu i onda ga s jednom rukom lagano gladite po tijelu. Zatim uzmite komad voća ili povrća te mu ga dajte iz svoje ruke proizvodeći nekakav zvuk ili dozivajući njegovo ime. Kada ga pojede, uzmite ga i vratite u kavez. Sutradan, na jedno mjesto u kavezu stavite mu hrane te počmite proizvoditi isti zvuk kao i prije. On će polagano izaći iz kućice, te će pretražiti kavez u potrazi za hranom. Nikako mu u međuvremenu nemojte izvaditi hranu, jer više neće imati povjerenja u vas. To je prvi korak u dresiranju - naučili ste ga znakovima kada dobiva hranu.
Kada ga tek dobijete, zna obavljati nuždu u svakom uglu svog kaveza, pa tako i u svojoj kućici. On može i sam naučiti obavljati nuždu u jednom kutku kaveza, a ukoliko to želite ubrzati, probajte jednostavno rješenje. Od generalnog čišćenja kaveza, dio na kojem želite da obavlja nuždu malo slabije properite, a ostale vrlo ja ko izribajte. Na taj će način pomoću mirisa uspijeti raspoznati kutak u kojem će obavljati nuždu. Katkad svom zamiju dajte poslasticu, svakodnevno mu mijenjate vodu, izvedite ga van kaveza, igrajte se njim, pričajte s njim, osigurajte mu svakodnevno dostupno sijeno i  bit će sretan.
Ishrana zamoraca je prilično jednostavna, iako postoji nekoliko stvari na koje se mora obratiti posebna pažnja.
Zamorčići su isključivo vegetarijanci, i uz peletiranu hranu, hrane se voćem i povrćem.
Ako mijenjate vrstu peletirane hrane, učinite to postepeno, dodavajući nove hrane u staru. Ona osigurava balans vitamina, minerala i drugih hranjivih sastojaka.
Iako ishrana peletima nije nužna, preporučuje se kao njihova primarna hrana, poslije sijena.
Odrasli zamorčić pojede otprilike 60 grama hrane dnevno. Aktivniji zamorci jesti će manje, a neaktivni više iz dosade.
Konzumacija peletirane hrane zavisi i o količini sijena, te voća i povrća. Budući da zamorčići vole rutinu, nastojte davati hranu u isto vrijeme svaki dan (Ne mora biti nužno u isto vrijeme ali ako ste ih navikli da dobiju npr. ujutro onda se toga približno pridržavajte). Bez obzira da li zamorčića hranite jednom ili dva puta dnevno, uvijek odstranite ostatke peleta nakon dva-tri sata, inače će ih zamorčić nastaviti grickati i kada je sit.
Kako je peletirana hrana glavni izvor proteina pretjerivanje može dovesti do prekomjerne težine.
Zato peletiranu hranu moraju jesti samo kada je za to vrijeme. Sijeno je jedina hrana koja im mora biti dostupna 24 sata na dan. 
Kada birate peletiranu hranu, izbjegavate onu koja sadrži mješavinu masnih sjemenki i sušenog voća. Ove mješavine imaju visok postotak masti i ulja koje opet mogu dovesti do prekomjerne težine. Uz to, mnoge od takvih mješavina sadrže i sjemenke suncokreta. Zamorčići se nikada ne smiju hraniti sa bilo kakvim sjemenkama u ljuskama jer postoji vrlo velika mogućnost da se uguši sa nedovoljno prožvakanom ljuskom.
Sjemenke sa ljuskom (suncokret, kikiriki) ne, jer postoji mogućnosti da se uguše. Orah, lješnjak i drugi orašasti plodovi-premasni i neprirodni za zamorčiće. Ako hrana kojom hranite vašeg zamorčića sadrži nešto sa ovog popisa, izvdaite je i nemojte ju davati
Preporučuje se da zamorčiće hranite sa njima namjenjenom hranom, koja mora sadržavati C vitamin. 



Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Kunić lavlja glava- karakteristike ovog specifičnog kunića i kako se o njemu brinuti.

Ovnoliki-patuljasti-kunic-prava sam maza.

LAVLJOGLAVI KUNIĆI-ISHRANA MALIH MAZA.