Afrički tvirić /Ferret/- pružiti će nezaboravne trenutake smijeha, veselja i nježnosti.ako ga pazite.

Afrički tvirić /Ferret/- pružiti će  nezaboravne trenutake smijeha, veselja i nježnosti.ako ga pazite.


Uz pravilnu ishranu i držanje, životni vijek afričkog tvora iznosi sedam do deset godina. Odnosite se prema njemu kao članu vaše porodice, a on će vam zasigurno pružiti puno nezaboravnih trenutaka smijeha, veselja i nježnosti.
Zanimanje za afričkog tvora kao kućnog ljubimca u poslednjih je nekoliko godina je naglo poraslo . U SAD-u su na trećem mjestu po popularnosti iza pasa i mačaka što  navodi na zaključak da su odlični kućni ljubimci, čemu posebno doprinosi njihov mio i drag izgled.
Spavaju i do 18 sati na dan, na osnovu čega se može zaključiti da ne spadaju u zahtjevne ljubimce no varate se ako mislite da im se nećee morati posvetiti.Kada su budni, trče i skaču, pršte energijom i žele se igrati s vama.
Afrički tvorovi nisu glodavci. Smatra se da porijeklo vuku od udomaćenog europskog tvora, od prije 2.5000 godina, a pripadaju porodici zvjeri i imaju oštre zube koje vrlo često upotrebljavaju. Koža im je dosta debela, a kako se međusobno grickaju u igri treba pripaziti da to isto ne učine vama kada se s njima igrate. Zbog njihovih oštrih zubića i jakog ugriza ne preporučuju se porodicama s malom djecom - može doći do povreda i suza.
Osim što veći dio dana provode spavajući, tvorovi se uglavnom ne glasaju. Ponekad ispuste glas, kad su jako uzbuđeni ili preplašeni, ali neće vas buditi noću kao što je to, recimo, slučaj s mačkama i s psima. Zbog toga su idealni za stan no mora se voditi računa o tome da ih prvo morate zaštiti na način da im se onemogući pristup mjestima koja bi mogli oštetiti. Dobro ih je imati konstantno pod nadzorom jer su vrlo nestašni.
Dresura za  tvorove uključuje dvije stvari: naučiti ih koristiti pjesak za obavljanje nužde te ih naučiti da ne grizu. Većina tvorova odmah shvati za što služi pijesak, no ako  to ne svlada iz prve, nemojte očajavati nego budite strpljivi. Grizenje je problem kod tvorova upravo zbog oštrih zubića i to je ono na čemu  se treba raditi onog trena kada vam tvor dođe u dom. Uz malo strpljenja i pokoju riječ ohrabrenja vaša nestašna zvjerčica postat će umiljati tvorić. Ako svom novom kućnom ljubimcu pružite dovoljno ljubavi i pažnje dobit ćete razigranog, sretnog i neobičnog dlakavog prijatelja koji će vas svakodnevno uveseljavati.


Veliki dio  stanovništva nije upoznat s njegovim izgledom, a kamoli s njegovim osobinama. Odrasli mužjak težak je do 2kg, dok je ženka znatno manja i postiže težinu do 1kg. Polno su zreli u starosti od deset mjeseci. Pare se u rano proljeće pa sve do kraja ljeta no ljetna legla su jako rijetka. Mladi se kote 42 dana po parenju. U leglu može biti do 10 mladih, nekad i više.. Tako velika  legla teško se othrane. Najbolje kada je u leglu 4-5 mladih. Mladi su slijepi i bez dlake i u potpunosti zavisni o majci. Nakon 25 dana progledaju, dobiju dlaku i počinju uzimati hranu. Samostalni su nakon 45-50 dana, kada ženka gubi mliječnost. Zbog toga je najprikladnije navikavati ih na druženje u toj dobi. Budući da pripadaju porodici zvijeri uplašena životinja katkad se zna braniti ugrizom i puštanjem mirisa (miris nije jak). Afrički tvor voli društvo, pa aktivno sudjeluje u igri. Sam navodi vlasnika da se igraju skrivača, kako u stanu tako i u prirodi.
Sa velikom znatiželjom istražuje okolinu. Afrički tvor ne bježi od vlasnika, ali  se ne može ostaviti bez nadzora jer bi odlutao.Voli da  se mazi i rado se zavlači u džepove i rukave vlasnika. Za njegov smještaj potreban je kavez u kojem dobija hranu i vodu. Pošto veliki dio dana provodi spavajući, u kavez je potrebno staviti tkaninu (peškir, stare majice i sl.). Po pitanju higijene jako je uredan. Uvijek izabere udaljeni dio kaveza gdje obavlja nuždu. Može  se naučiti da obavlja nuždu u posudu s pijeskom. Za hranu najprikladnija je gotova hrana za ferete ili hrana za mačke s većim udjelom proteina. Potrebno ga je vakcinisati protiv štenečaka. Afrički tvor ima jak nagon za parenje. Ženki kada se tjera otekne polni organ u veličini lješnjaka i ne splašnjava ako se ne pari i do 2 mjeseca. Usled toga ženka katkad može i uginuti. Zbog toga, onaj ko ne želi da ih razmnožava najbolje je da ih  sterilizira.
Dolazak u novi dom 
Nakon dolaska u novi dom, tvorića s kavezom smjestite na mirno i toplo mjesto, puno svjetlosti. Tvorić je po prirodi jako radoznala životinjica te kavez nikako nemojte smjestiti u zabačeni dio stana gdje će vas vrlo rijetko moći vidjeti. Prvih par dana budite izrazito strpljivi i ostavite tvorića da se privikne na novu okolinu. Tvorići spadaju u životinjice koje su jako podložne stresu i velika su zlopamtila, zato u početku kavezu prilazite lagano, bez naglih pokreta. Prema životinjici nikada ne smijete biti agresivni i uvijek ih polagano i nježno uzimajte u ruke. Način komuniciranja afričkog tvora s vlasnikom je lagani ugriz. On najčešče označava poziv na igru i nježan je. Jakim ugrizom tvorić daje do znanja da nije raspoložen za igru ili da vas se boji. Od malih nogu tvorića se treba privikavati na vaš dodir. Pripitomljavanje obično traje par sedmica, a vrši se na način da se tvorić mazi i da mu se tepa, čime se kod životinjice javlja osjećaj ugodnosti. Tvoriću se nakon kratkog razdoblja maženja kao nagrada ponudi neka poslastica te će on vrlo brzo maženje početi povezivati s nečim dobrim. Nakon završene faze pripitomljavanja tvorići će se sa svojim vlasnikom obožavati igrati. Najdraže su im igre skrivača i lovica. Tvorići u komunikaciji i igri vrlo često ispuštaju različite glasove i izvode vratolomije. Po njima ćete vrlo brzo shvatiti kakvog su raspoloženja. 

Vlasnici vrlo često svoje radoznale životinjice izvode u šetnju. Tvorića je obvezno staviti na specijalni povodac napravljen baš za njih te morate neprestano biti na oprezu kako se ne bi negdje zavukao.Šetnju uvijek obavljate na istim lokacijama i livadama za koje ste sigurni da na njima nema pasa i da će se na njima tvorić osjećati veselo i opušteno. 

Bolesti Feretki:
1) Zarazne bolesti
Štenečak
Vrlo je osjetljiv na štenečak i leptospirozu. Oboli li, najčešće ugine bez obzira na liječenje. Zato ih treba vakcinisati. Pri tome treba paziti koja se vakcina koristi jer su neke vakcine koje se koriste za pse štetne za Ferete i mogu izazvati bolest.
Prva vakcinacija je u starosti od 9 sedmica, a revakcinacija je nakon tri sedmice. Nakon toga vakciniše se godišnje jednom.
Gripa
Osjetljiv je na viruse koji izazivaju gripu kod ljudi. Može je dobiti od ljudi, a i prenijeti na njih. Mlade životinje mogu i uginuti od komplikacija gripe, kao što je upala pluća.
Aujeckijeva bolest
Ne hraniti ferete sa sirovim svinjskim mesom jer ono može biti kontaminirano virusom ove bolesti koja izaziva svrbež i nervne simptome, a neizlječiva je.
Bjesnoća
Vakcinisanje protiv bjesnoće nije obavezno, ali ukoliko fereti borave u prirodi i dolaze u kontakt s drugim životinjama koji su potencijalni prenosnici bjesnoće potrebno ih je vakcinisati.
2) Parazitarne bolesti
Buhe su vrlo česte i teško se suzbijaju jer Feret je osjetljiv na insekticide koji se koriste za pse i mačke.
Ušni paraziti su uobičajeni i takođe se teško lijeće.
Gliste i drugi crijevni paraziti nisu prečesti ali mogu biti prisutni.
Moguća je infekcija (mačja bolest opasna i za ljude).
3) Unutrašnje bolesti:
Prehlada
Feret ima vrlo razvijeno čulo njuha i konstantno njuška pa unosi prašinu u nos, a kiše da je izbaci iz njega. To je sasvim fiziološki. No ako je kihanje i šmrcanje učestalo onda je u pitanju upala nosa ili se radi o alergiji na stvari iz okoline kao što je slama, dlaka, sredstva za čišćenje kaveza, dim cigarete i slično.
Bolesti srca
Simptomi: otežano disanje, kašalj, aritmija, letargija, zamaranje, otečeni extremiteti.
Slično kao psi i fereti u starijoj dobi mogu oboljeti od srčanih bolesti, a naročito česta je dilatacija srčanog mišića usled čega dolazi do otežane cirkulacije krvi. Liječi se kao i kod pasa diureticima i kardijacima ali u znatno nižim dozama.
Bolesti gušterače i nadbubrežne žljezde
Simptomi: gubitak apetita i težine, slabost, spavanje, opadanje dlake, svrbež, povečano uzimanje vode i pojačano mokrenje itd.
Učestaost oboljenja gušterače i nadbubrežne žlijezde je veća kod fereta nego drugih kućnih ljubimaca. Radi se o genetskoj predispoziciji nastaloj tokom domestifikacije.

Tvorić je simpatična i zaigrana, izrazito slatka i inteligentna životinjica koju bi mnogi od nas željeli imati u svome domu. No držanje afričkog tvora može biti komplikovana i nimalo ugodna obveza ukoliko se prije nabavke ne informišete o njegovim osnovnim karakteristikama i uslovima držanja.

Osnovne karakteristike:

Afrički tvor (Mustela putorius furo) pripitomljeni je oblik divljeg europskog tvora, sisavac koji spada u porodicu lasica (Mustelidae). Točan način pripitomljavanja i mjesto nisu potpuno poznati, no smatra se da je afrički tvor pripitomljen jako davno, prije nekih dvije i pol tisuće godina. Tada su ga naši preci koristili za lov na kuniće i manje glodavce (običaj lova ostao je još uvijek sačuvan u nekim područjima Engleske i Novog Zelanda). Danas se afrički tvor u potpunosti vezao uz čovjeka te sam ne bi mogao opstati u prirodi.
Afrički je tvor mesojed. Ima jake i oštre očnjake kojima može poprilično jako ugristi. Tijelo mu je duguljasto i elastično, obraslo gustim krznom. Noge su mu male i kratke, izrazito pokretne i brze. Dužina tijela bez repa iznosi 30 do 45 cm, zavisno radi li se o mužjaku ili ženki (mužjaci su masivniji i duži). Težina ženke je oko 0.7 kg, dok mužjak ponekad teži i više od dva kilograma. Rep je dug otprilike 13 cm, izrazito kitnjast i obrastao gustim krznom. Afrički tvor ima četvrtasti oblik glave i tupastu njušku, jako razvijeno čulo njuha, dok su mu vid i sluh slabo razvijeni (često su afrički tvorovi slijepi i gluhi).


Nabavka afričkog tvora

Ova se životinjica ne preporučuje kupovati djeci mlađoj od 10 godina. Mala djeca nemaju osjećaj nježnosti u igri pa se vrlo lako može dogoditi da ozlijede afričkog tvora. Isto tako, afrički tvor će na grub kontakt reagovati poprilično jakim ugrizom, što će svakako dovesti do bolnih ozleda djeteta. Ubrzo će se dijete i afrički tvor bojati jedan drugoga, što će u većini slučajeva dovesti do zanemarivanja životinje ili traženja načina kako da ga se riješite. 

Afrički tvor zahtijeva dosta pažnje i igre te nije idealan kućni ljubimac za ljude koji su veći dio dana izvan  svog doma. Tvorić će biti prepušten sam sebi, osjećaće će se usamljeno te će se vrlo teško pripitomiti i stvoriti prijateljski kontakt s čovjekom.

Tvorića nabavite od registrovanog uzgajivača ili od poznate osobe koja kod kuće ima leglo. Ne preporučuje se nabavka  u trgovinama za kućne ljubimce, jer tamo se tvorići najčešće drže u lošim uslovima, sumnjivog su porijekla i najčešće već odrasle jedinke koje će se puno teže pripitomiti od mladih životinjica. Idealno je nabaviti tvorića starog tek par mjeseci, a prilikom nabavke obratite pažnju na izgled i ponašanje životinjice. Zdrava životinjica je razigrana, znatiželjna, dobrog apetita, zdravog i urednog krzna, bistrih i velikih očiju, čistih usta i ušiju, bez bilo kakvih znakova upale.

Kavez,  nikako ne bi smio biti dimenzija manjih od 60x60x80 cm. Ako imate dovoljno prostora u vašem domu, svakako nabavite što je moguće veći kavez. Kavez može biti i na više etaža. Kod izrade kaveza pod mora biti napravljen od plastike, a ostatak kaveza od čvrste žice. Kavez se mora sastojati od hranilica i pojilica, wc-a (plastična posuda za obavljanje nužde), ležaljke i krevetića. Kao zamjenu za krevetić najbolje je u kavez staviti komad pamučne tkanine u koju će se tvorić zamotati i u njoj spavati. Plastičnu posudu za obavljanje nužde treba smjestiti u ugao kaveza i napuniti higijenskim pijeskom za mačke. Bitno je da se posuda čisti svakodnevno zbog izrazito neugodnog mirisa fekalija i mokraće. 

Afrički tvor je životinjica koja obožava istraživati prostor. Zato ga svakodnevno puštajte iz kaveza, ali uvijek pripazite jer lako može uzrokovati štetu u vašem domu. Pripazite na žice i kablove, a vrata i prozore držite zatvorene kako tvorić ne bi odlutao. Tvorići se obožavaju zavlačiti i skrivati u raznim stvarima (kao što je koš za smeće). 
Tvorić je životinja koja se obožava igrati te u igri provodi velik dio dana. Osigurajte mu igračke napravljene od tvrde plastike, loptice od špage, teniske loptice te različite predmete od tvrdog papira. Izbjegavajte predmete napravljene od gume, mekane plastike i spužve, jer ukoliko ih tvorić rastrga i proguta, može doći do neželjenih zdravstvenih problema.

Što se ishrane navika tiče, tvorići su mesojedi.U specijalizovanim prodavnicama hrane za kućne ljubimce može se nabaviti dehidrirana hrana za tvoriće u obliku briketa. Pripazite da ta hrana spada u kvalitetne, premium hrane, koje su izbalansiranog hranjivog sastava, s dodatkom svih potrebnih vitamina i minerala. Ponekad se tvoriću kao poslastica može ponuditi konzervirana hrana za mačke, no nemojte pretjerivati s takvim načinom ishrane.Izbjegavajte hranjenje tvorića raznim poslasticama i slatkišima koji mogu dovesti do dijabetesa, kao i poslastica na mlječnoj bazi koji dovode do proljeva. Tvorić u kavezu uvijek mora imati svježe vode i hrane.

Higijena i zdravlje 
Prva i možda najvažnija stvar koju b trebate znati razmišljate li o nabavci tvorića jeste ta da oni imaju specifičan miris. Nekastrirani mužjaci vrlo često za sobom ostavljaju kapljice mokraće koje su izrazito neugodnog mirisa, čime obilježavaju svoj prostor. Krzno im je masno, a po prirodi su agresivniji i teže pripitomljivi od ženki. Nekastrirane ženke nemaju toliko intenzivan miris, no vrlo su sklone oboljenju koje se zove aplastična anemija, pa ih je - ukoliko ih ne mislite pariti – najbolje kastrirati.Kastrirana životinja gotovo u potpunosti gubi neugodan miris. U slučajevima kada su prestrašeni, ljuti i uzbuđeni, tvorići mogu iz analnih vrečica ispustiti specifičan neugodan miris.
Što se tiče higijene kaveza i posude za obavljanje nužde, zbog neugodnog mirisa izmeta i mokraće potrebno ih je čistiti svaki dan. 
Neugodan miris i masnoća dlake mogu se privremeno ukloniti kupanjem. Ne preporučuje se  kupanje više od par puta godišnje, jer prečesto kupanje dovodi do pojačanog lučenja potkožne masnoće, što dovodi do još neugodnijeg mirisa dlake. Prilikom kupanja koristite blage dječje šampone ili pak specijalne šampone za tvoriće. U doba linjanja poželjno je četkati krzno, nekoliko puta godišnje podrezati kandže na nogama, te redovito čistiti uši zbog učestale pojave ušnih parazita.  
Ukoliko vaš mali kućni ljubimac pokazuje promjene u ponašanju, prečesto drijema, izgubi apetit, ima problema s probavom, disanjem ili neke vidljive promjene na tijelu, što prije ga odvedite veterinaru. 
Prije kupovine tvorića  saznajte od uzgajivača je li tvorić vakcinisan protiv štenečaka. Ukoliko nije, obvezno ga odvedite kod veterinara na vakcinisanje. Štenečak je vrlo opasna bolest tvorića kod koje je smrtnost stopostotna. Ukoliko ćete tvorića izvoditi u šetnju, ili je on u kontaktu s psima i mačkama, vakcinišite ga i protiv bjesnoće.
Uz pravilnu ishranu i držanje, životni vijek afričkog tvora iznosi sedam do deset godina. Odnosite se prema njemu kao članu vaše porodice, a on će vam zasigurno pružiti puno nezaboravnih trenutaka smijeha, veselja i nježnosti.


 






Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Kunić lavlja glava- karakteristike ovog specifičnog kunića i kako se o njemu brinuti.

Ovnoliki-patuljasti-kunic-prava sam maza.

LAVLJOGLAVI KUNIĆI-ISHRANA MALIH MAZA.