Afrički patuljasti jež /African pygmy hedgehog / je prekrasno malo biće, ljupko i šeprtljavo.

Afrički patuljasti jež /African pygmy hedgehog / je prekrasno malo biće, ljupko i šeprtljavo.
To nisu tipični kućni ljubimci željni ljubavi i pažnje, oni su i dalje divlje životinjice i to egzotične.
Potrebno je barem sat vremena svaki dan igre sa njime da se privikne na ljudsku ruku i određenu osobu. Vid im je jako loš ali zato njuh i sluh imaju odličan. Nisu baš oduševljeni našom pažnjom i ježevi su samci, ne trebaju društvo u svojoj nastambi. Potrebno im je staviti kolut koji mogu vrtiti po noći zato što su aktivni uglavnom noću i kupiti malu ogradicu kojom možete ograditi preko dana ili večeri kada se igramo sa njima neko područje u stanu u koju im onda ubacimo igračkice sa kojima se vole igrati (role od wc papira, kuglice koje zveckaju...).
Kavez u kojojem ih držite ne smije biti žičanog dna da im nogice nebi zapele ( ili terarij pola drvo pola staklo), moraju biti na sobnoj temperaturi kako nebi otišli u hibernaciju.
Hrane se superpremium mačjom hranom tipa royal canin ili pro plan, a najbolje je kombinovati više tih hrana da im je ishrana što bogatija. Mogu im se ponuditi i crvi ali živi i skakavci koji su kupljeni uzgojeni u kućnim uslovima, dakle ne lovljeni u travi i po vani.
Na dno kaveza može im se staviti strugotina tj veći komadići drva takođe kupljeno u pet shopu.  
Oni su zabavni ali nisu nešto najtipičniji kućni ljubimci za nekoga ko misli da će im posvetiti pažnju i vezati se uz njih. To su divlje životinjice i njih kao takve treba poštovati. Dakle čovjek je za njih potpuno suvišan i nerazumljiv. A da se navikne na čovjeka treba redovne igre i druženja no i tada on smatra čovjeka suvišnim te se nakostriješi kada ga se probudi ili pokuša primiti i onda ukočen bode. Kada se opusti jež ne bode.
Afrički patuljasti jež, koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim, nezahtijevan je kućni ljubimac koji danju uglavnom spava, a uveče je veoma aktivan.
KARAKTERISTIKE 
Porjeklom je iz Afrike, ali takođe živi i širom Evrope, Azije i na Novom Zelandu. Afrički patuljasti jež je sitni sisar iz porodice Erinaceinae. Njihova osnovna karakteristika je prisustvo bodlji koje su u stvari tvrde šuplje dlake načinjene od keratina i dugačke su do 3 cm. Rađaju se sa malim i veoma mekanim bodljama, koje nakon šest nedjelja otpadaju da bi izrasle nove i prave. Bodlje im služe prvenstveno kao zaštita, nisu otrovne i ne mogu se lako odstraniti od tijela. Kod svih vrsta ježeva one su namjenjene u odbrambene svrhe, usmjerene su ka spoljašnjosti, a ježevi imaju sposobnost da to obezbijede umotavanjem tijela u lopticu. Donji dio tijela, noge i njuška prekriveni su finim krznom bijele boje. 
Karakteriše ih ovalan oblik tijela i kratak rep. Težina koju dostižu je do 500 grama, a dužina oko 17cm, a nekad i više. Na prednjim šapama imaju 5 prstiju, dok se zadnje noge završavaju sa po 4 prsta sa dugim noktima koji stalno rastu. Najrazvijenije im je čulo mirisa i imaju odličan sluh. Najčešći su u normalnoj pepeljasto braokastoj bolji, ali su takođe veoma zastupljeni i albino afrički patuljasti ježevi.
SMEŠTAJ
Ovaj ljubimac može se držati u kavezu ili terarijumu, minimalnih dimenzija 60x60x35 cm. Dno treba da bude bogato obloženo piljevinom da bi jež mogao rovati i zakopavati se. Osim toga potebno je obezbijediti mijesto za sakrivanje, a to mogu biti kućice, cijevi, ili krpe pod kojim će jež spavati i gdje će se osjećati sigurno. Iako tokom dana uglavnom spavaju, probude se samo da piju vodu i da jedu. Ježevi se uveče bude i tada treba da budu što aktivniji. Dobro je u kavez postaviti krug za trčanje i druge igračkice na koje može da se penje. Osim toga ježa je dobro pustiti da se šeta po stanu uz nadzor. Ovi mali ljubimci za razliku od mnogih drugih životinja ne grizu kablove ili dijelove namještaja, ali su veoma radoznali i vole djetaljno da ispitaju njuškom teritoriju u kojoj su. U kavez ili terarijum treba postaviti dvije posudice za hranu: jednu za suvu, drugu za vlažnu hranu i posudicu ili pojilicu za vodu. Najviše im odgovaraju sobne temperature između 18 i 22 stepena. Ne treba ih izlagati promaji kao ni niskim temperaturama kako bi izbjegli zimski san tj. hibernaciju.

HRANA 
Osnovu ishrane afričkog patuljastog ježa čine insekti. U prirodi se hrane crvima, skakavcima, cvrčcima, paukovima i glistama. Kao najbolja alternativa za kućne uslove preporučuje se hrana za mačke dehidrirana ili mokra. Osim toga ovaj ljubimac će rado jesti voće i povrće. Prija mu paradajz, spanać, šargarepa, endevija, zatim jabuka, banana, pomorandža, dinja, borovnica… Obrok je dobro obogatiti sa malo sviježeg posnog kravljeg sira ili kuvanim jajetom. Voda uvijek treba da bude sviježa i dostupna. Treba imati na umu da su ježevi skloni debljanju i da je potrebno vodti računa o njihovoj težini koja ne bi trebala da bude veća od 500 grama i omogućiti mu što više kretanja.
TEMPERAMENT
Ljubimaci koji ne zahtijevaju puno brige i pažnje. Spadaju u noćne životinje i tek u večernjim satima postaju aktivni pa su takođe pogodni kao kućni ljubimaci i za osobe koje nemaju baš puno vremena. Često ih opisuju kao ljupke i šeprtljave. Miroljubivi su i veoma znatiželjni. Uz malo strpljenja lako se mogu pripitomiti. Dok se ne naviknu na vlasnika i njegov miris znaju da “aktiviraju svoju odbranu” tako što se sklupčaju u lopticu i ispuštaju karakterističan zvuk sličan dubokom šištanju koji kombinuju uz poskakivanje tijelom. Ježa uvijek treba uzimati čistim opranim rukama, da bi se što brže navikao na miris vlasnika i vrlo nježno kako se ne bi uplašio.
Životni vijek ove životinjice je u prosjeku oko 8 -9 godina.
Afrički patuljasti jež vrlo je zahvalan kućni ljubimac. Većinu dana provede drijemajući, a predveče postaje aktivniji. Ježu će najbolje odgovarati malo veći kavez obložen s mnogo piljevine kako bi mogao rovati i zavlačiti se. Hrani se kukcima, a možete mu ponuditi i bananu, špinat, jabuku ili naranče - ali u manjim količinama - jer ježevi se vrlo lako mogu udebljati. Nije ljubitelj vode, ali se zato čisti sam.Može se naučiti da vrši nuždu na jednom mjestu. Ježić se da i pripitomiti, ali mu morate pristupati polako i strpljivo. Kada se navikne na vaš miris i glas, postat će prava maza. Ipak, ježić ne voli društvo, a najveći su mu neprijatelji psi i mačke, stoga, ako posjedujete većeg kućnog ljubimca, ježića radije ne dovodite u kuću.
Afrički patuljasti jež je prekrasno malo biće. 
 Za sve kojima su psi i mačke, KUNIĆI prevelika obaveza i zahtjevan zadatak, a jako bi voljeli imati kućnog ljubimca, afrički patuljasti jež je idealan kućni ljubimac.
Ove se ljupke životinjice uzgajaju u zatočeništvu zbog čega i trebaju posebnu njegu. Vrlo su osjetljive te mogu preživjeti isključivo u toplim i ugodnim uslovima.
Razlog njihove sve veće popularnosti je bioritam. Naime, poznato je da je jež noćna životinjica. Tako se jež polako budi upravo u vrijeme kad roditelji dolaze s posla, a klinci iz škole.
 O EVROPSKOM JEŽU:
Jež je idealna životinjica za one koji ne mogu ili ne žele držati kućnog ljubimca u kući, a ipak je tu negdje oko kuće i ponekad ga čak i vidimo. Radi se naime o noćnoj životinji hirovite prirode i čudnovate građe. Vid mu je loš ali nije ni bitno jer se tako i tako kreće po noći gdje se oslanja na njuh. Zbog svog bodljikavog oklopa ima malo neprijatelja a najveći su mu lisica i jazavac u prirodi a pas u dvorištu. Glasa se čudnovato što podsjeća na dahtanje ili grebanje , puhanje ili pak vrištanje kao dječji plač .
Krajem oktobra jež se sprema za zimski san pa mu je dobro u vrt ako tu boravi staviti malo sijena ili slame kako bi sebi napravio gnijezdo za udobniji san .Zanimljivo je da za vrijeme zimskog sna leukociti iz krvotoka prelaze u stijenku želuca i crijeva kako bi zaštitili ježa od bakterija koje se razmnažaju u probavnom traktu. Ježevi su polno zreli nakon godinu dana tj. nakon prvog prospavanog zimskog sna. Ženka ježa nosi 30 dana, a u jednoj godini može imati i do dva legla. U leglu ima u prosjeku 5-7 mladih.
Ježevi mogu na ljude prenijeti bjesnoću , slinavku i šap , leptospirozu pa zbog toga oprez. Ako vam jež dođe u dvorište nemojte ga odmah primati u ruke već ga ostavite da se sam snađe ili ga stavite na lopatu te ga lagano prenesite u šipražje ili kraj ograde od šiblja ako takva postoji u blizini. Životni vijek ježa je 5-10 godina.
Afrički pigmejski jež
Prosječna težina mu je oko 600 grama.Ovalnog je oblika i naspram drugih vrsta ima jako kratke udove pa mu je tijelo skroz spušteno na zemlji.Ova vrsta ima jako kratak rep.Dužina mu iznosi od 17-23 cm, kada je opušten, a kada se sklupča veličine je grapefruita.Bodljice su mu crne ili sive dok su mu vrkovi krem boje. 
Ponašanje:
Ove životinjice vole samoču. Noćne su životinje pa preko noći može priječi i nekoliko kilometara.Nisu teritorijalne pa se tako drže podalje od drugih pygmya.Kada nanjuše neki miris koji njima odgovara uvaljaju se u njega da ga pokupe na svoje tijelo.I dan danas nije poznato zašto to rade ali se misli da ima neke veze sa zaštitom od drugih životinja. 
Hrana: Pygmyi su inače svejedi ali prije svega insektojedi.Hrane se najčešće bezkralješnjacima kao što su pauci i insekti, ponekad jede i manje krajlešnjake te male količine vegetacijskog bilje. Imaju visoku otpornost na Toxine, pa su po tome i poznati jer znaju pojesti i škorpiona ili zmiju otrovnicu a da im ništa ne bude. 
Životni vijek im je u divljini 2-3 godine, a u zatočeništvu znaju preživjeti čak 8-10 godina zbog bolje ishrane.
 O  KUĆNIM LJUBIMCIMA  VIŠE NA:



Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Kunić lavlja glava- karakteristike ovog specifičnog kunića i kako se o njemu brinuti.

Ovnoliki-patuljasti-kunic-prava sam maza.

LAVLJOGLAVI KUNIĆI-ISHRANA MALIH MAZA.