Tvor životinjica koje se brzo uvuče pod kožu, vrlo zahtijevna stvorenja,brzo uči i voli ljudsko društvo.



Tvor životinjica koje se brzo uvuče pod kožu, vrlo zahtijevna stvorenja,brzo uči i voli ljudsko društvo.
Kad se  pomene tvor, prva pomisao je ona životinja što smrdi,  Ima li ga igdje osim u zoo-vrtu.Pa ima, ali ne baš mnogo. Jedna njegova vrsta - šareni tvor - ugrožena je.  Od svojih "rođaka", smeđeg i stepskog tvora, razlikuje se po specifičnom krznu.
Bijelo-crne pruge na licu i žuta dlaka na leđima, sa crvenkastim ili braon pegama jesu ono što šarenog tvora izdvaja od ostalih i doprinosi njegovom egzotičnom izgledu. Rep mu je dug, sa dugom dlakom tamnobraon boje, dok mu je na ostalim dijelovima tijela dlaka kratka. Ima kratku njušku i veoma duge, upečatljive uši. Dužina tijela je od 29 do 35 centimetara. Ženka teži od 295 do 600 grama, dok mužjak može da dostigne težinu od 320 do 715 grama. Žive u prosjeku 7-8 godina.
Opreznost
Na Balkanu su tri vrste tvorova: stepski, smeđi i šareni tvor. Dok je stepski prilično udaljen od čovjeka, a smeđi živi uz njega, šareni balansira između ove dvije krajnosti. Nije ni previše blizu, a ni tako udaljen od ljudi.
Šareni tvor nije tako brojan.
Iako deluju umiljato, izgled ne treba da zavara.
Ratobornost
Nije nimalo plašljiv. Vrlo je agresivan i odvažan . On je vrlo ratoboran, brz i spretan. Ima veoma razvijen instinkt za lovom. Hrani se najčešće glodarima, ali i malim pticama i voćem.
Ima vrlo slab vid, pa se uglavnom oslanja na čulo mirisa. Za razliku od američkih crno-bijelih tvorova, ne pušta tečnost neprijatnog misrisa, osim u situacijama kad se brani.
Šareni tvor se u nedostatku hrane prikrada kokošinjcima, i "krade" živinu. Zbog toga i strada. Seljaci mu ne praštaju, a ni lovci se ne ustežu da pucaju na njega. Prijeti mu izumiranje i zbog izgradnje saobraćajnica i krčenja šuma.
Zbog smanjenja populacije usljed uništavanja njihovog prirodnog staništa, šareni tvor se od 1996. godine nalazi na IUCN Crvenoj listi ugroženih vrsta.
Ljudi ih često ubijaju i ne znajući da je riječ o tvoru. 
Mladunci
Ženka na svijet donosi od 4 do 8 mladunaca o kojima se stara sama. Mladunci progledaju nakon 38-40 dana. Sisaju oko 50 dana i napuštaju jazbinu sa 61-68 dana.
Kao i sve kune, tvorovi imaju dvije analne žlijezde. Kad su napadnuti, uplašeni ili uzbuđeni, ispuštaju jako neugodan miris. Tako se brane od napada.
Tvorove noge su male, ali brze, i ima snažan ugriz. Krzno mu je crno-bijelo, sivo, smeđe ili krem, a prugice imaju od rođenja. Hrane se biljkama i malim životinjama te žive usamljeno. U grupi su samo zimi kako bi se lakše ugrijali. Dane najčešće provode u hodnicima pod zemljom koje si sami kopaju.

Sisavci najpoznatiji po izlučivanju tekućine s jakim i smrdljivim mirisom. Izgled im se razlikuje po vrsti tvora, a boje su od crno bijele do smeđe i krem boje. Postoji dvanaest vrsta tvorova koji su podijeljeni u četiri roda. 
Veličina tvora je od 40 do 94 centimetara, a težina od 0,50 do 8,20 kilograma. Imaju umjereno izdužena tijela sa kratkim i mišićavim nogama, te duge prednje kandže koje im služe za kopanje.
Boja krzna je najčešće crno bijela, a neke vrste su sive ili smeđe pa i krem boje. Sve vrste su prugaste i to od rođenja.
Hrane se i biljnom i životinjskom hranom, te se njihova ishrana mijenja sa godišnjim dobima. Jedu kukce, male glodavce, guštere, žabe, zmije, ptice, pa tako i bobice, travu, lišće, gljive i orahe.
Životinje su koje vole samoću, ali u hladnim danima mogu se naći u grupi kako bi se dodatno ugrijali. To su noćne životinje. Dane najčešće provode u zemljinim hodnicima koje  sami iskopaju. Za vrijeme zimskih mjeseci su dosta neaktivni i rijetko se hrane.
Imaju odlična čula za miris i sluh, ali im je vid dosta slab.
Parenje počinje u rano proljeće s time da se mužjaci uvijek pare sa više ženki. Kada se mladunci okote obično su slijepi, gluhi, te su prekriveni s vrlo malo krzna. Tek nakon tri sedmice oči im se otvaraju, a s majkom ostaju do godine dana dok ne budu polno zreli. Majka nastupa vrlo zaštitnički prema mladuncima, te će pustiti svoj sprej na bilo kakvu opasnost.
Tvorovi proizvode specifičan miris pomoću kojeg se brane od neprijatelja, a to je vrlo jak i neugodan miris koji se teško uklanja i iz odjeće. Njihov sprej može izazvati iritaciju, te čak i privremenu sljepoću. A njihova hemijska odbrana i prilično  učinkovita. 
Tvorovi znaju biti i kućni ljubimci, ali je jedino u SAD-u i Velikoj Britaniji to dopušteno. Ako se tvor drži kao kućni ljubimac njegova žlijezda za miris se može hirurški ukloniti.
 
Tvorovi su jedna od onih vrsta životinja koje se brzo uvuku pod kožu, ali spadaju u kategoriju vrlo zahtijevnih stvorenja. 
 Teško se pripitomljavaju
Kako bi se pripitomili, od rođenja se moraju privikavati na ljude i njihov dodir pa problemi nastaju kada se kupuju u prodavnicama za ljubimce. Takođe, zahtijevaju puno vremena za igru i odgajanje. Međutim, dobra je vijest što ih je moguće dresirati (odazivati se na svoje ime, sjesti, dati šapu itd.) 
Brzo uče 
S jedne strane, to je jako dobro, kada su u pitanju pozitivne stvari. Međutim, to važi i za one loše. Pa ako je vaša životinjica u prošlosti proživljavala neke traume, nije joj strano da se baci u napad. Takođe, tvorovi su poznati po tome što strastveno brane svoju teritoriju.
Jak ugriz
Tvorovi spadaju u grupu mesoždera, iako ponekad neće odbiti ni voće, ali u manjim količinama. Zato imaju oštre očnjake i jak ugriz. 
Kavez 
Ove su životinjice dužine od 30-45 centimetara, s time da su mužjaci gotovo duplo veći od ženki. Zato je vrlo bitno da imaju veći kavez, iako ne smiju da provode svo vrijeme u njemu. Zbog njih ćete morati da imate posebno ograđeni prostor u svom domu, gde će moći da se neometano šetaju i to najmanje tri sata na dan. Mogu se šetati i napolju uz pomoć uzice. 
 Odnos sa dijecom 
Tvorovi vole da grickaju stvari, ali ne podnose buku, nagle pokrete i grubost. Upravo zato se ne preporučuju porodicama sa dijecom. Gotovo uvijek će u takvim situacijama ova životinja pokazati svoje zube, koji su jako oštri. 
 Životni vijek
Tvorovi mogu doživjeti i do 12 godina, iako je vjerovatnije da će doživjeti do 8.
Nikako se ne slažu s mačkama.



Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Kunić lavlja glava- karakteristike ovog specifičnog kunića i kako se o njemu brinuti.

Ovnoliki-patuljasti-kunic-prava sam maza.

LAVLJOGLAVI KUNIĆI-ISHRANA MALIH MAZA.