ČINČILE-Vole da se druže sa ljudima, po prirodi su vrlo živahne, znatiželjne i razigrane.

ČINČILE-Vole da se druže sa ljudima, po prirodi su vrlo živahne, znatiželjne i razigrane.
Prije nego što uzmete bilo kojeg kućnog ljubimca trebate voditi računa o tome da je živo biće i da traži Vaše vrijeme i pažnju, ukoliko ga želite nešto naučiti. Druga stvar na koju trebate misliti je kako i kod koga ga ostaviti ako cijela porodica ide na put, i ako ga ne možete voditi sa sobom. Mala djeca mogu činčilu prejako stisnuti i tako postati žrtve (svaka životinja se brani kada se osjeti ugroženom).
Dobile su ime po indijanskom narodu Chincha, koji je o živio u obalnom području južnog Perua i možda Čilea. Uzgajali su činčile i držali ih za kućne ljubimce, njihovo su meso jeli, a od kvalitetnog krzna radili su sebi odjeću. Krzno činčile kasnije su od njih preuzeli Inke pa ga je uskoro mogao nositi samo Inka i osobe kraljevske krvi.
Činčila je maleni glodar kratkog tijela, velike glave na kojoj su dva duga obla uha. Ima razmjerno velike oči i duge, svijetle, rijetke brkove te dug dlakav rep. Tijelo pokriva oko 2 cm debela meka crnobijela dlaka. Krzno je srebrne boje. Tijelo je dugo oko 30 cm, od toga oko 13 cm otpada na rep. Težina je od 400 do 600 g. Prosječna doživljena starost je 15 godina, a neke jedinke žive i preko 20 godina.
Postoje dvije vrste iz roda Činčila: Chinchilla brevicaudata i Chinchilla lanigera. Prva vrsta ima kraći rep, širi vrat i ramena te kraća uha. U prirodi, obje su vrste vrlo ugrožene.
Poznata je i kao kućni ljubimac. Činčila je noćna životinja, hrani se noću i tada je najživahnija, ponekad i vrlo glasna. Budući, da je gipka i hitra treba puno prostora. Može skočiti do 180 cm visine. Smeta joj propuh i prejaka direktna sunčeva svjetlost. Kavez ili krletku treba redovno čistiti i mijenjati stelju (pokrov). Preporučuje se poseban prostor za obavljanje nužde, jer jako voli čistoću. Osnovna hrana su sijeno i posebni briketi. Svakodnevno je potreban pijesak, u kojem će se valjati, što je zaštita za kožu i dlaku, inaće se lako pojave gljivična kožna oboljenja. Osjetljive su na hranu, koja sadrži šećer, jer lako dobiju šećernu bolest i prerano uginu. Činčile traže nježno postupanje i postepeno se privikavaju na vlasnika.
To je mnogo plašljiva životinjica koja se teško prilagođava novom prostoru i uslovima života.
Veoma su inteligentne životinjice, ali i jako zahtijevne u smislu obezbijeđenja uslova za život u kojima će se osjećati sigurno i posvetiti im dovoljno vremena da se ne bi osjećale usamljeno. Treba povesti dosta računa o njihovom krznu, jer se kupaju u vulkanskom pijesku i tako skidaju svu prljavštinu… Za razliku od drugih kućnih ljubimaca činčile se ne osjećaju, nemaju nikakav miris ako se održavaju maksimalno. Hrane se svojom već pripremljenom hranom koja može da se kupi u bilo kojem pet shop-u, kao i suvim sijenom za činčile. Obavezno mora imati vodu u kavezu pored sebe, kao i kućicu u koju može da se sakrije u toku dana, da prespava i da ima svoju ’’privatnost’’, jer u suštini cio dan provedu u spavanju. U ishrani mogu da joj se dodaju lješnici i grančice koje ne sadrže smolu, jer ih ta smola ubija.

Zbog krzna koje imaju ne preporučuje se njihovo držanje na temperaturi višoj od 25 C. Krletku ne smijete  staviti na propuh, niti na direktno sunčevo svijetlo. Činčile se ne kupaju u vodi, nego u  specijalanom pijesku koji stavite u kavez na sat vremena. Činčile su noćne životinje, i to je velika prednost za zaposlenu porodicu koja je kod kuće tek u večernjim satima.  Činčilu ne držite samo zatvorenu, nego je treba puštati jednom dnevno iz kaveza da se iskače. Prilikom puštanja iz kaveza treba zaštititi električne kablove. Takođe treba voditi računa o prostoru za činčilin kavez, jer što je kavez veći to je činčila sretnija. Svaka činčila je individualac za sebe, što znači da ima svoj karakter. Stoga kada kupujete činčilu molite prodavača da Vam pomogne pri odabiru, jer ima nježnijih i mirnijih činčila koje ćete lakše pripitomiti od malih sivih dominantnih harambaša. Ako je ljubav obostrana između Vas i Vašeg kućnog ljubimca Vaš će život biti potpuniji za jednog člana porodice. Zato ako imate odgovarajuće uslove za držanje nekog kućnog ljubimca, nabavite ga bez puno razmišljanja jer će tako i Vaše dijete steći osjećaj odgovornosti.
Zahvaljujući svom neodoljivo ljupkom izgledu, činčile se sve manje koriste za izradu krzna, a sve više se drže kao kućni ljubimci.
Vole da se druže sa ljudima, po prirodi su vrlo živahne, znatiželjne i razigrane.  Trebalo bi da se prilagodite njihovom temperamentu i poželjno je da u kontaktu sa njima budete veoma aktivni. Sa njima se možete družiti isključivo u večernjim satima, jer su noćne životinje i preko dana uglavnom spavaju.
Činčile su veoma druželjubive, ali im treba izvjesno vrijeme da se naviknu na vas. Kada prvi put pristupate činčili potrebno je da se krećete polako i da govorite tiho kako je ne bi uplašili.Činčili bi trebalo prvo da dozvolite da vas onjuši. A ukoliko želite da je uzmete u naručje morate je namamiti da vam se sama popne na ruku. U kontaktu sa činčilom nemojte nikada biti agresivni, jer je ovaj kućni ljubimac vrlo osetljiv i plašljiv.
Činčila  svog vlasnika posmatra kao činčilu, naročito ako je sama bez drugih činčila u svom okruženju.Idealan je član porodice jer ne zahtijeva mnogo od svog vlasnika. Izuzetan je čistunac i na njegovom krznu ne mogu da žive buve, ne širi nikakve neprijatne mirise.
Da bi se činčila osećala prijatno u vašem domu morate joj obezbediti adekvatne uslove za to. Važno je da nabavite veliki kavez namjenjen za činčile koji ima nekoliko nivoa, jer ona najviše uživa u trčkaranju i mijenjanju pozicija. U kavez bi trebalo da postavite pojilicu, hranilicu i točak za trčanje. Posude za hranu i vodu moraju uvek da budu čiste. Tlo kaveza treba da bude posuto sijenom i piljevinom, a dva puta nedjeljno bi trebalo činčili omogućiti kupanje u  specijalnom vulkanskom pijesku koji se nabavlja u bolje opremljenim pet šopovima.
Jako je važno da kavez za činčile ima kućicu u koju životinjica može da se sakrije, kao i da kavez bude postavljen na mirnom mijestu, koje nije izloženo suncu. Idealna temperatura za činčile je od 15 – 25 stepeni.
Higijena je osnovni čuvar zdravlja činčile, pa je poželjno da joj se u kavezu obezbijedi i posebno mesto za vršenje nužde. Kavez se čisti jednom nedeljno.
Hrana za činčile sastoji se od sjemena žitarica, sijena i vode. Povrće, zelene biljke i voće im treba davati u manjim količinama i ne svaki dan. Čokolada, keks i drugi slatkiši su u njihovoj ishrani strogo zabranjeni. Za grickanje im možete dati i komadiće drveta, a najbolje ih je kupovati u pet šopovima kako bi se izbegao rizik trovanja smolom ili nekim premazom koji je korišćen za drvo. Vrste drveta koje činčile mogu da koriste su jabuka, orah, borovina (ako je bez smole) i kruška, a nikako ne smeju da koriste kedar, trešnju, šljivu, limun, jelu, omoriku, ivericu (ove vrste su za njih otrovne).
Činčilama tokom čitavog njihovog života rastu zubi, pa je jako važno da vaša činčila ima i kamen za trošenje zuba.
Životni vijek činčila je u prosjeku od 10 do 15 godina, a maksimalno dostiže i do 20 godina. One su veoma vitalne i ukoliko pravilno brinete o njima izuzetno rijetko oboljevaju.


 
 

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Kunić lavlja glava- karakteristike ovog specifičnog kunića i kako se o njemu brinuti.

Ovnoliki-patuljasti-kunic-prava sam maza.

LAVLJOGLAVI KUNIĆI-ISHRANA MALIH MAZA.