KUNIĆI-Svaki njihov pokret je zanimljiv. Često iznenadi sa pokušajima da nas nadmudri...

KUNIĆI-Svaki njihov pokret je zanimljiv. Često iznenadi sa pokušajima da nas nadmudri...
Kunić je toliko pametno i umiljato stvorenjce, a o privrženosti, spavanju pod nogama, maženju na prsima da ne pričamo. Ali to zavisi od jedinke do jedinke. Može biti cijeli dan pušten, ima svoj kavez u kojem jede, pije i obavlja nuždu (samo pelete u plastični wc-pelete mijenjati svaki dan, a novi wc svakih 2-3 mjeseca i tako nema nikakvih mirisa). Od malena smo se nauči da ne grize namještaj.Zube mora trošiti -koji njima konstantno rastu 1-2 cm mjesečno.Sve je stvar "sreće", kakvo je ponašanje i zdravlje pojedinog kunića. Obožavaju se maziti i satima mogu ležati i uživati u češkanju. Ne vole se nositi i to poštovati , igrati se na podu.
Nije ih dobro izvoditi vani-što zbog straha, što zbog raznih bolesti koje mogu pokupiti (posebno po travi i od gradskih štakora jer ipak su glodavci i jedni i drugi). 
 
Svakako su preporuka kao ljubimci za stan, ali treba dobro odvagnuti o obvezi sljedećih 10-tak godina, jer u prosjeku toliko žive. Bolje ih je udomiti-nego iz PET shopova. Tako se neki jadničak spasi, a najčešće su već naučeni na wc, poznate su im navike, zdravstveno stanje i ostalo.
Uzeti grančice kruške ili jabuke (ima jos mnogo dozvoljenih ) i to mu ponuditi da grize umjesto...nečega. Ako namjestaj hoće grickat premazati s masti dok se ne odvikne. Mogu živjeti bez kaveza, npr. košara u koju stavite wc plastični mačji, a u drugi dio sijeno i posudice za hranu/vodu. Svaki put kad mu se piša ona dolazi u wc, bez obzira gdje po stanu bio, a koristi sve prostorije.Ali do ovoga je dug put, al se može.Kunići su zato zahtjevni ljubimci.
Kunići nisu za djecu, nedaju se gnjaviti i natezati, samo maziti, a to klincima nije zabavno. I užasno su osjetljivi. Više je posla s njima nego s mačkom ili psom.
Sve je stvar odgoja kao kod svake životinje treba raditi sa njima, kao bebe naravno ne obavljaju nuždu na jednom mjestu ali ga naučite da sve to radi u kavezu, a kavez kupite iz razloga- kada idete spavati i on bi htio bi kod vas u sobi pa vam grebe po vratima da mu ih otvorite kao i mačka što radi, a kada ga pustite skaće vam u krevet tako da je on po noći u kavezu, a tokom cijelog dana na slobodi.
Jako su umiljati,traže pažnju kao i svaka životinja. Urin može smrditI kada postanu polno zreli ali zato se oni kastriraju ili steriliziraju ako ne mislite imati potomke, to su sve hormoni kao da od mačaka ili pasa urin ne smrdi.Poslije sterilizacije mokraća nema nikakvog mirisa, isto kao i kakica. Ništa ne unište ako ga od početka učite šta se smije a šta ne.
Kunići ne smrde, nemaju apsolutno nikakav miris, čiste se isto kao i mace.
Njihov urin smrdi, ako se wc tj. kavez redovno ne čiste. Mužjaci češće obilježavaju okolni teren, što se jako smanji nakon kastracije.

Kad ih ispravno odgojite s njima je vrlo malo posla. Beskrajno su dragi i umiljati, neki se vole maziti više, neki manje.
Sijeno, sviježa voda, malo povrća, voća, suha hrana. Maženje i čišćenje gajbe- i to je to.
Ako niste sigurni,da to možete, razmislite dobro.
Kunići mogu živjeti 10-12 godina, možda će im trebati veterinarska njega, bilo bi ih poželjno kastrirati tj sterilizirati...odvagajte za i protiv.
Igra je uvijek dobrodošla, a kunići su skloni stvoriti trajne navike već u mlađoj dobi. Ako ih naviknete na interakciju i igru, kunić će to tražiti i kad bude stariji. Naravno, treba uzeti u obzir da su starije životinje nešto sporije i tromije, ali treba voditi računa o njegovoj kondiciji i gojnom stanju. To znači da treba voditi računa da se ljubimac ne udeblja i svakako mu treba omogućiti svakodnevno kretanje van kaveza. Važno je znati da su oni uvijek aktivniji ujutro i tokom večeri.
VID KOD KUNIĆA. 
Vizuelni sistem kunića dizajniran je- ne za pretraživanje (šume za hranom) i pokretnost- nego za brzo i efektivno detektiranje približavanja predatora iz gotovo svakog smjera. Njihove oči smještene su visoko i na stranama lobanje, omogućavajući kuniću da vidi skoro 360 stepeni, kao i daleko iznad glave. Kunići su dalekovidni, što objašnjava zašto ih može uplašiti avion koji leti u zraku, čak i ako ga njihov vlasnik može jedva vidjeti. Cijena koju kunić plaća za ovaj nevjerovatan vid je mala slijepa točka direktno ispred glave, ali naprijed postavljene nosnice i velike uši kompenziraju ovaj manji gubitak prostora za otkrivanje predatora.
Kako bi životinja imala binokularni vid, djelokrug vida oba oka mora se poklapati do određenog stepena. Centralna slijepa tačka u području vida kunića spriječava trodimenzionalni vid objekata u blizini. Kada se čini da Vas kunić gleda sa strane, on zapravo gleda ravno u Vas, koliko je to moguće za kunića. Koliko je poznato, kunići nemaju percepciju dubine kakvu imaju primati na takvoj blizini. Što se tiče raspoznavanja boje, kunići imaju ograničenu sposobnost razlikovati neke valne dužine svjetlosti, percipirajući ih kao različite boje. Izgleda da mogu razlikovati valne dužine koje mi nazivano „zelena“ i „plava”. Iako kunići možda ne precipiraju zelenu i plavu na način na koji mi to činimo, oni ih mogu razlikovati. Ovo znači da imaju ograničenu sposobnost raspoznavanja boja, vjerovatno ograničenu na dvije različite kategorije receptora (plavu i zelenu). Drugi tip receptora slike omogućava visoku vizuelnu osjetljivost u situacijama s malo svjetlosti, ali uz relativno slabu rezoluciju (tzv. “zrnata” slika). Mrežnica kunića ima mnogo veći razmjer ovakog receptora (nasuprot onog koji je gore opisan) nego što to ima čovjek. Iako kunić može bolje vidjeti boje od čovjeka u uslovima sa slabim svjetlom, on ima mnogo slabiju rezoluciju (jasnoću) slika s jasnim svijetlom (tokom dana), nego što je ima mrežnica primata. Slika koju stvara to područje kod kunića je dosta “zrnata” u poređenju s onom koju formira naše oko, ali dobro služi kuniću.
Koristeći ovu sliku, Vaš glas, pokrete tijela i miris kao znakove, Vaš kunić vas može prepoznati.Znanje o tome kako druga životinja vidi svijet, dopušta nam da dođemo jedan korak bliže shvaćanju njenog ponašanja i modificiranja našeg vlastitog ponašanja kako bi život učinili sretnijim za oboje.
Posvetite mu mnogo pažnje prvih godinu dana i da ga naučite gdje treba da ide na wc Ukoliko se popiški ili pokaki na tepih,parket, pločice, nemojte ga ružiti, samo ga stavite u kavez i zatvorite na sat vremena, nakon čega ga opet pustite,a mjesto koje je uneredio operite nekim sredstvom za čisćenje kako ga ne bi privlačilo. Ako ga planirate držati puštenog u stanu, bitno je i da ga naučite da se ne penje na krevet. Bitno je i da ima jednu korpu-košaru u kojoj će se osjećati kao kod kuće, koja će uvijek stajati na istom mjestu i u kojoj će on biti siguran (kada nije u kavezu).
Kunići zahtijevaju pažnju, njegu i veliko znanje kako s njima, jer su jako osjetljivi. Kunić će gristi sve kada nema na čemu da krati zube. Njihovi zubi konstantno rastu i moraju grickati grančice, glodalice i igračke namjenjene njima kako ne bi počeli gristi namještaj. Ukoliko nemaju gdje da ih krate zubi im počnu urastati i oštećivati meso i obraze i onda je potrebna hitna intervencija veterinara.
Kunići u pubertetu imaju jaku potrebu da označavaju teritorij i onda piške gdje stignu. 
 
U toku dana, dok ste na poslu, držite ga u poprilično velikom kavezu, 100x60x60cm, pa ima dovoljno prostora za njegov WC (oni su čisti i kake u jedan ćošak koji odaberu).To je njemu dovoljno, jer svakako cijeli dan dremucka i nema potrebu da hoda. Obavezno se trebaju puštati najmanje 3-4 h dnevno da se istrče. Prije nego z počne da hoda po stanu morate zaštititi kablove, zatvoriti rupe iza namještaja ili ostaviti dovoljno prostora da se može provući. Generalno oni vole "brloge", tj. prostore u koje mogu da se zavuku i spavaju. To im je u krvi i ne treba im to uskraćivati osim ako nije sigurno za njih. U početku postepeno upoznavanje sa teritorijom. Prvo neka se navikne na kavez i nauči da je to ključno mjesto gdje jede i obavlja nuždu. Nakon prve sedmice ga treba puštati u jednoj prostoriji, pa onda nakon 2-3 sedmice ga upoznati sa dodatnim prostorom- to je osnovni trening za korištenje WC-a.
Prostirka za wc (pilota nije dobra za njih dugoročno gledano, jer se to rasipa po stanu, pa koristite drveni pelet. Da biste ga zabavili kupite mu 1m dugu cijev da se može provlačiti kroz nju, a dajte mu i kartonsku kutiju na kojoj probušite dvije rupe da može da se kreće. Ovu kutiju strašno voli i omiljeno mu je mjesto za dremuckanje. Puštajte ga npr. u hodnik i dnevni boravak kad ste tu i to mu je dovoljno da se istrči.
 
Svaki njihov pokret je zanimljiv. Često iznenadi sa pokušajima da vas nadmudri..
Neko ima loše iskustvo. Kunići, kao i svako biće, zahtijevaju vrijeme (više nego mace) i značajnu njegu, jer su osjetljivi. U startu budite svjesni da će trebati uložiti vremena. Kunići moraju da se istrče, da ispolje svoju prirodu. Npr. više mužjaka ima probleme oko teritorije i znaju se tući. Dvije ženke isto tako se loše podnose. Naročito na malom prostoru. Da bi se to smirilo moraju se kastrirati i mora im se dati više prostora da bi svako pronašao svoj kutak. Kunići smrde kada im se kavez ne čisti dovoljno često. Dezinfekcija kaveza je jako bitna, jer se može razviti e.colli i može završiti kobno. To raditi jednom sedmično. Svaka životinja ima svoj miris. Više miriše sijeno nego izmet. Kunići se ne kupaju nego se sami čiste, ali ne mogu povratiti dlaku, pa se desi zatvor crijeva i tu preventivno dati malt pasticu svako par dana. Kada se linja češljati ga furminatorom da odstranite višak dlake, a malt pastu davati svaki dan.
Malo su teški na maženju, jer skoro niti jedan kunić nije ljubitelj prevelikog nošenja. To već vrijeme donosi kako se bude privikavako na vas... Pravo su plašljivi i to može potrajati dugo... Kunić će doći na ruku i moći ćete ga maziti, ali ćete morati ti da se spustite na pod u većini slučajeva.
Brzo se zavole i neke stvari nimalo neće biti problem. 
 
Kunić neće spavati i jesti tamo gdje kaki, i morate biti svjesni toga kada kupujete kavez. Jednostavno mora imati ćošak za nuždu (prostor za posebni wc ), za hranu i odmaranje. Ako ovo planirate kunić neće ležati u svom urinu, a to znači da neće smrditi. Kunić smrdi kada mu krzno dođe u kontakt sa urinom. Kunić kada se protegne, tj. kad baš opušteno leži ispruži i zadnje i prednje noge, to može biti i do pola metra. Morate mu dati prostora i da se kreće, tj. da ne patite životinju. Kavez od 100x60x60 je min. i ali obezbijedite mu obavezno dovoljan prostor za kretanje.Ograda i sl.
Kunićima se daju grančice i igračke koje ne mogu progutati. Imaju jako osjetljiv probavni trakt i morate biti pažljivi. Svaki komadić hrane koji ne smiju jesti može biti koban. Imaju strašno brz metabolizam, što znači da ono što pojedu jako brzo završi u krvotoku, pa nemate vremena da reagujete.
Uzmajte starijeg kunića, od 3-5mj ili starijeg, jer su kao maleni jako osjetljivi. U prva 2 mjeseca oni stiču imunitet dojeći i stiču jako bitna znanja od mame (kako da se čiste, gdje da piške, kako da piju vodu...) i jako je važno da to kunić nauči, jer onda nećete imati problema sa njegovim karakterom.Veliki je rizik uzimati premladog kunića. Jesu preslatki kada su jako mali, ali je njihova sudbina jako neizvjesna.
Kunići u prirodi žive u jamama i skrivenim prostorima i to mu morate obezbijediti. U početku će biti jako preplašen i u takvom prostoru će se moći smiriti i opustiti svoje slabašno srce, npr. zatvorenoj kartonskoj kutiji sa otvorenim ulazom.
Odmah kupite: kavez, pojilicu, hranilicu, sijeno, pilotu/pelet,wc, te obezbijedite prostor gdje će se sakriti kad spava.






Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Kunić lavlja glava- karakteristike ovog specifičnog kunića i kako se o njemu brinuti.

Ovnoliki-patuljasti-kunic-prava sam maza.

LAVLJOGLAVI KUNIĆI-ISHRANA MALIH MAZA.