HRČAK-Odaberite mladunče staro od četiri do osam nedjelja-u tom periodu već je sposoban za samostalan život.

HRČAK-Odaberite mladunče staro od četiri do osam nedjelja-u tom periodu već je sposoban za samostalan život.
Porijeklo hrčka zavisi od vrste. Osnovne vrste su: sirijski ili zlatni hrčak (Sirija), ruski hrčak (Centralna Azija, Sjeverna Rusija, Mongolija), kineski hrčak (Mongolija i Sjeverna Kina), sibirski hrčak (Istočni Kazahstan, Sjeverozapadna Rusija). Najčešća vrsta hrčka koja se drži kao kućni ljubimac je sirijski hrčak. On voli živjeti sam, osim ako odmah ne kupite dva hrčka iz istog legla, dok sve ostale vrste hrčaka vole život u paru. Hrčak je idealan ljubimac za cijelu porodicu. Nije mu potrebno puno prostora i jednostavan je za održavanje. Aktivni su noću, a danju spavaju. Vesele su i zaigrane životinjice. Pogodnije su za stariju djecu koja se o njima mogu adekvatno brinuti. Očekivani životni vijek hrčka iznosi 2 - 3 godine.
To su čiste životinje i uopšte ne smrde.
Ova životinjica je jako skromna i zahvalna je kao kućni ljubimac ali joj treba posvetiti mnogo ljubavi i pažnje. Lako ga je pripitomiti ali mu ipak treba ostaviti dovoljno vremena da se privikne na sredinu u kojoj živi i na svoje vlasnike. Ono što je najbitnije jeste da hrčak bezopasan i najčešće je omiljeni ljubimac djece.
Hrčak voli da spava danju što znači da je po noći aktivan. Na žalost, njegov životni vijek je kratak, živi svega dvije do tri godine. Temperatura tjela mu je 37,5 °C a broj otkucaja srca 275 do 425 otkucaja u minuti.
U prirodi, hrčci žive u podzemnim rupama koje sami kopaju. U vašem domu, hrčka smjestite u kavez, drvenu kutiju ili akvarijum. Treba voditi računa da kavez sa hrčkm smjestite na mjesto gdje nema previše sunca, promaje i gdje neće smetati kako ga ne bi stalno pomjerali. Najviše mu odgovara sobna temperatura bez prevelikih oscilacija.
Odaberite mladunče staro od četiri do osam nedjelja jer je u tom periodu već sposoban za samostalan život. Prilikom odabira vodite računa da ja vaš hrčak živahan, sjajne, prilegle dlake i bistrih, sjajnih, širom otvorenih očiju.
Smještaj
Kavez hrčka trebao bi imati najmanje dimenzije 60 x 50 x 40 cm. U kavezu trebaju biti još i kućica, bočica za vodu, posuda za hranu te kotač i ostale vrste igračaka za glodare. Najbolje je kupiti gotovu stelju za hrčka. Mjesto na kojem hrčak vrši nuždu treba se čistiti svaki dan. Kavez se jednom sedmično treba djetaljno očistiti. Prilikom pranja kaveza, sredstvo za čišćenje treba se dobro isprati. Kavez treba biti na stabilnom mjestu kako bi se spriječio pad. Toplina direktne sunčeve svjetlosti ili radijatora, kao i propuh, visoka vlažnost i dim cigareta mogu narušiti zdravlje  hrčka.
 
Hrčka prvih nekoliko dana ne treba dirati da bi se prilagodio na novu sredinu, ljude i mirise. Hrčka uzimajte u ruke kada je budan. U ruke stavite neku omiljenu grickalicu kako bi ga to privuklo. Hrčak se u ruke stavlja tako da je potpuno obuhvaćen objema šakama. Manja djeca moraju posebno paziti da ga sigurno drže u rukama, kako im ne bi ispao. Znaju biti jako brzi, stoga s njim, u početku, dok ne steknete osjećaj, kako ga držati i zadržati u rukama, budite jako oprezni. Jedna zanimljivost kod hrčka je hibernacija. Ona se javlja ako temeratura sobe u kojoj se hrčak nalazi naglo padne. Tada životinja pada u stanje hibernacije. U tom stanju hrčak je mirniji i disanje mu se znatno usporava. Mnogi vlasnici ne znaju za hibernaciju, pa se dešava da nakon odsustva iz kuće kada temperatura padne, nađu svog hrčka u stanju hibernacije i tada misle da je on bolestan ili mrtav. Znači ne paničarite, dovoljno je da temeraturu prostorije polagano vraćate u normalu i vaš hrčak će ponovno stati na svoje noge.
Njegov kavez je sada njegov svijet. Uredite ga tako da mu izgleda što udobnije i da se osjeća sigurno u njemu. Na dno obavezno stavite piljevinu ili slamu kako bi mogao od nje da pravi gnjazdo, a u ugao stavite nešto što bi moglo biti kao njegova kućica gdje bi vaš hrčak mogao da po danu drijema. Možete kupiti plastične kućice ili potražiti u prirodi adekvatan kamen. Kućica može biti i od drveta, ali uvijek postoji mogućnost da vaš ljubimac počne da je gricka.
Kada ste smjestili ljubimca i ostavili mu dovoljno vremena da se navikne na vas, možete ga slobodno pustiti i da šeta po stanu. Ipak, pripazite da vam ne gricka namještaj. Ukoliko se desi da se zagubi, ostavite otvoren kavez jer će se sigurno vratiti po hranu i vodu.
Povremeno, u kavez stavite posudu sa pjeskom kako bi se vaš hrčak mogao “okupati“. To je njegov prirodan način pranja i svakako ga treba poštovati. Ne preporučuje se pranje vodom jer bi se na taj način iz njegovog krzna uklonila masnoća koja štiti kožu od infekcija.
Nije preporučljivo držanje više hrčaka u jednom kavezu, osim ako imate dovoljno velik kavez. Ipak, treba voditi računa jer prisustvo više hrčaka stvara među njima netrpeljivost i sukobe.
Možete pronaći razne konstrukcije, merdevine i tunele, po kojima hrčak može da se penje, zavlači i tako zadovolji svoju znatiželjnu i vragolastu prirodu. Na taj način osjećaće se kao u prirodi. Sve ove igračke uz malo mašte možete izraditi i sami.
Ishrana
Hrčci jedu raznovrsnu hranu, kao što su gotova hrana za hrčke, jabuke, maslačak, radić, banane, lješnjaci. Vrlo je važno da uvijek ima svježu vodu. Dnevna količina izbalansirane hrane potrebna za sirijskog hrčka je oko 20 g (jedna velika kašika), a za kineskog oko 5 g (jedna mala kašika). Za redovno trošenje zuba, u kavez stavite komadiće drveta za grickanje (jasen, lipa, jabuka, lijeska), ili različite gotove "grickalice" . Kamen za glodare može poslužiti za trošenje zubića i kao izvor minerala. Ostaci ljudske hrane ili šećer štetni su za zdravlje hrčka. Hrčci vole poslastice u vidu biskvita i krekera, pa ih nekad treba i nagraditi.
Organizam hrčka ne sintetiše vitamin C, pa ga je potrebno svakodnevno unositi sa hranom.
Njegova omiljena poslastica su žitarice. Možete kupiti mješavinu zrnjevlja suncokreta, pšenice i kukuruza. Osim toga voli da gricka i orahe, lješnike, suvo groždje. Ove poslastice mogu vam poslužiti da ga razmazite i lakše pripitomite. Uz pomenute žitarice, kao redovnu prehranu, treba mu davati svježe voće i povrće poput mrkve, jabuke, zelene salate i sl. Ponekad, možete skuvati i jaje i ponuditi mu da pojede.
U prirodi je redovan gost povrtnjaka i žitnih polja gdje sebi skuplja zimnicu. Hrčak napuni obrazne kese zrnevljem koje nosi u svoju podzemnu ostavu. Na ovaj način može da sakupi i do 50 kilograma hrane.
Hranu treba ostavljati uveč jer, kao što smo rekli, hrčci su aktivni noću. Višak hrane treba uklanjati iz kaveza svaki dan, i to treba činiti kada je hrčak van kaveza. Nemojte mu davati ostatke ljudske hrane i slatkiše jer štete njegovom zdravlju.
Razmnožavanje
Hrčak se razmnožava brže od svih ostalih sisara. Ženke se mogu razmnožavati već u 6-oj sedmici starosti. Graviditet traje oko 16 dana. Okoti se prosječno 6 mladunaca, mada su moguće varijacije od 2 - 15. Oči mladunaca otvaraju se nakon 10-15 dana. Nakon 4 sedmice mladunci se mogu odvojiti od majke, a nakon 3 mjeseca potpuno su odrasli. Bitno je napomenuti da se sirijski (zlatni) hrčci ne preporučuju držati zajedno u istom kavezu, nego se za parenje ženka stavlja povremeno mužjaku u kavez, ali pod nadzorom. Kod ostalih hrčaka moguće su zajednice mužjaka i ženki.
 
Zdravlje
Iz kaveza je potrebno svakodnevno uklanjati staru hranu, te izbjegavati stresne situacije. Stres i pokvarena hrana mogu uzrokovati proliv kod hrčka.
  Odlike zdravog hrčka su :
- Brzo i hitro kretanje
- Čisto i uredno krzno oko očiju, njuškice i čmara
- Sjajno i gusto krzno
- Nema poteškoća sa disanjem
- Nema vidljivih oteklina ni povreda
Svaka promjena na hrčku u vidu odbijanja hrane, suznih očiju, slinavog nosa i kašljucanja ukazuje da nešto nije u redu. U tom slučaju obavezno potražite pomoć veterinara. 
Obavezne su posuda za vodu i hranu, drvo ili igračka za igru i oštrenje zuba. Posuda za hranu bi trebala da bude keramička dok adekvatnu posudu ili pojilicu za vodu potražite u pet šopu. Za glodanje, preporučuju se grančice jabuke, lješnika, lipe, jasena. Možete mu staviti i sipinu kost. Nemojte pretjerivati sa igračkama i dekoracijama, hrčak je skromna životinjica i tako treba i da ostane. Kao igračka najčešče se uzima kolo u kome hrčak može da trči. Na taj način stiče kondiciju, a ukućanima, posebno djeci, njegovo trčanje uvijek će izmamiti osmijeh.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Kunić lavlja glava- karakteristike ovog specifičnog kunića i kako se o njemu brinuti.

Ovnoliki-patuljasti-kunic-prava sam maza.

LAVLJOGLAVI KUNIĆI-ISHRANA MALIH MAZA.