Kineski magični zec ( Ili pika ): Ima ih samo 30 na svijetu, najslađa životinjica na svijetu.

Kineski magični zec ( Ili pika ): Ima ih samo 30 na svijetu, najslađa životinjica na svijetu.
 PREDIVNA,...


Ili pika, najslađa životinjica na svijetu opet je viđena nakon punih dvadesetak godina. Zašto je zaslužila naziv najslađe životinjske vrste na svijetu. Istina, gledano očima čovjeka ovo je zasigurno preslatka životinja. Ili pika još nosi naziv magični zec ili čarobni zec, Ili pika je toliko blizu istrebljenja da su ove fotke Ili pike u prirodi, nešto što budi nadu u njen mogući opstanak na Zemlji.

Pretpostavke znanstvenika govore o broju od eventualnih 1000 jedinki koje su još uvijek žive u svojem prirodnom staništu, ali i to su optimistične izjave jer točan broj nije utvrđen.
Ili pika (Ochotona iliensis) je vrsta sisavaca iz porodice Ochotonidae, endemične vrste sa sjeverozapada Kine točnije s planinskog lanca Tian Shan u regiji Xinjiang. Ukupna duljina Ili pika je oko 20 centimetara. O njenom ponašanju i općenito o načinu života u prirodi se ne zna gotovo ništa, živi na ovom planetu milijunima godina i sada kada treba s istog nestati, vjerojatno ljudskom zaslugom, počelo je zanimanje za vrstu koju smo gotovo uništili, a da ju prethodno nismo niti najmanje upoznali.
Ili pika je pripadnik dvojezupaca, za one koji to ne znaju, u dvozejupce pripadaju  npr. zečevi, red viših sisavaca.

Ono što najviše začuđuje je da su Ili pike dnevne životinje, pa baš iz tog razloga jako uznemiruje da je ovo prva fotografija Ili pika još od početka devedesetih godina prošlog stoljeća. Ili pika živi na velikim nadmorskim visinama te preferiraju hladniju klimu, pa se kao jedan od glavnih uzroka njihovog izumiranja navodi globalno zatopljenje, koje je podiglo temperaturu njihovog prirodnog obitavališta i donijelo sa sobom sve negativne posljedice koje idu uz globalno zatopljenje, poput zagađenja zraka i narušavanja ekologije prirodnog staništa ove drage životinje, Ili pika je tomu do sada odolijevala penjući se sve više i više prema planinskim vrhovima, ali na žalost i ti vrhovi imaju svoj kraj…
Zanimljivo je da Kina, koja je drastično podigla svijest o ugroženosti Panda, toliko zakazala na ovoj slatkoj i životno ugroženoj vrsti, da ju nisu stavili niti na popis ugroženih vrsta, a samim time niti pod posebnom skrbi države.
Mislim da  treba progovoriti o ugroženosti ove vrste i maksimalno im pomoći u preživljavanju, jer ako izgubimo Ili piku izgubiti ćemo i sebe…

Simpatičnoj, pufnasta životinjica po imenu Ili pika ili tjanšanska pika.
Ova mala, čupava životinja je sisar i blizak je rod sa zečevima, a zove se ili pika. Ipak, ova vrsta je toliko ugrožena, da ih ima manje od 30 na cijelom svijetu i niko ih nije vidio od 1983. godine.
Ova životinjica prvi put je primjećena u planinama Tjan Šan u Kini, gdje pravi rupe u stijenama i tu se nastanjuje. Iako naučnici znaju gdje mogu da pronađu ovu životinjicu, jako je teško uhvatiti je fotoaparatom.

Početkom 90-ih, naučnici su naveli da oko 2000 ili pika živi u oblasti Hinđijang, ali je vremenom njihov broj znanto opao, pa su 2005. godine proglašene za ugroženu vrstu.
Tokom godina, njihov broj je opao za 55 procenata, ali se tačan razlog ne zna. Navodno, ono što ih najviše ugrožava su klimatske promjene i ljudski faktori.
Tjanšanska pika dugačka je samo 20 centimetara, spada u porodicu zečeva i veverica. Dan provodi grickajući travu i biljke i igrajući žmurke po planinskim liticama.  

Prema riječima Međunarodne unije za očuvanje prirode, ostalo je još 2.000 pripadnika ove vrste. Pikama odgovara hladna klima jer one toplotu zadržavaju odlično zahvaljujući svojim malim ušima i kratkim ekstremitetima. U suštini, njih temperatura od 25 stepeni Celzijusovih može ubiti. Nažalost, čitav svijet je pogođen globalnim zagrijavanjem tako da budućnost pika nije najsvjetlija. 
 EVO  NEKOLIKO FOTKI OVE PREDIVNE ŽIVOTINJICE:

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Kunić lavlja glava- karakteristike ovog specifičnog kunića i kako se o njemu brinuti.

Ovnoliki-patuljasti-kunic-prava sam maza.

LAVLJOGLAVI KUNIĆI-ISHRANA MALIH MAZA.