DEGU ( "Čileanska vjeverica" )- idealan ljubimac za porodice.

DEGU ( "Čileanska vjeverica" )- idealan ljubimac za porodice.

Degu je simpatičan, izrazito živahan glodar koji dolazi iz Čilea gde se u današnje vrijeme istrebljuje jer je velika štetočina. Kako degui imaju smanjenu mogućnost varenja šećera, vrlo su skloni dijabetesu. U Sjevernoj Americi i Evropi, korišćeni su kao labaratorijske životinje, za ispitivanja vezana za dijabetes. Sredinom 20. vijeka postaju kućni ljubimci.

Deguu je potrebno puno kretanja, pa mu je potrebno obezbijediti veliki kavez čije bi dimenzije trebale da budu najmanje 100 x 60 x 60 cm. Takođe, kavez bi trebao da bude od žice ili stakla jer plastiku lako pregrize. Osim posuda za hranu i vodu, u kavez stavite točak ( čiji prečnik ne bi smije biti manji od 25 cm,), grane (na koje se može penjati) i različite igračke. Takođe, u kavez stavite i posudice sa pijeskom, jer degu obožava da se kupa u njemu. Osim zabave, pijesak koriste za čišćenje krzna. Aktivan je danju.  Degu ima svjetlo smeđu boju dlake, njegov rep čini i 1/3 pa čak i 2/3 njegove ukupne dužine tijela. Kada hodaju rep drže uspravno, a kada se penju njime se služe kako bi održali ravnotežu. Povlačenje degua za rep strogo je zabranjeno, jer može doći do odbacivanja repa.
Karakterišu ga krupne crne oči i velike, istaknute i zaobljene uši. Degu veoma dobro čuje i reaguje i na najtiši zvuk. Vid mu je odličan, tako da može vidjeti i UV sunčeve zrake. Zubi glodnjaci su lijepe narandžaste boje zbog apsorpcije hlorofila iz biljne hrane. Periode velike aktivnosti smijenjuju periodi odmaranja i spavanja.
Degu je veoma radoznao i brzo prihvata društvo ljudi. Izrazito je socijalna životinja i teško podnosi život kao jedinka. Može postati apatičan ili čak uginuti iz tog razloga. Zbog toga mu treba posvetiti mnogo pažnje i čuvati u terarijumu zajedno nekoliko ženki iste starosti ili mužjaka i nekoliko ženki. U formiranoj grupi funkcioniše hijerarhijski odnos. Jednu degu porodicu može sačinjavati oko deset životinja. Degu se brzo pripitomi, uzima hranu iz ruke i dozvoljava da se nosi i mazi. Prilikom uzimanja, degu se ne sm
ije hvatati za rep, jer ima mogućnost da odbaci dio repa. Rep koji pukne, više nikada ne izraste, ne regeneriše se. 
Uspravljen na zadnje noge, degu često osmatra okolinu da bi na vrijeme uočio potencijalnu opasnost ili uhvatio zvuk koji je nagoviještava. Zdrav degu, u odličnoj kondiciji i u idealnim uslovima smještaja može doživeti i rekordnih 15 godina starosti, mada im je prosječan životni vijek od pet do osam godina.
Grupu degua čine udružene ženke sa mladuncima ili jedan dominantni mužjak i više ženki. Iako su prilično tolerantni, mužjaci se tuku u periodu razmnožavanja i radi očuvanja svog harema. U tim grupama postoji stroga hijerarhija. Za status u grupi važan je čak i rep, koji mora biti neoštećen, prirodno dug, koji se završava čuperkom dužih crnih dlaka. Polno su zreli između 12 i 16 nedjelja starosti. Najčešće počinju parenje u uzrastu od devet mjeseci. Ženka nosi mladunce 90 dana. U leglu bude od dva do osam mladih, koji se rađaju dlakavog tijela, sa otvorenim očima i odmah imaju mogućnost da vide. Osamostaljuju se sa četiri do pet nedelja, a uz biljnu hranu sisaju još do osam-devet nedjelja. 

volim trčkarat,...

Degu je inteligentan i živahan glodavac koji će vas očarati svojim vragolijama. Znatiželjan je, veseo, iznimno razigran, drag i dobroćudan. Ima veliki raspon vokalizacija za različite situacije. Idealan je ljubimac za cijelu obitelj. Uz pravilnu njegu i prehranu degu živi od 5 do 9 godina.

Osnovna hrana degua je zrnasta, gotova mješavina za takve glodare, fabrički pakovano sijeno ili iz prirode, ali nikako prašnjavo i buđavo. Može se hraniti i svježom, suvom i čistom travom, malo svenulom, granulama za kuniće i činčile, kao i povrćem koje ne sadrži šećer. Treba voditi računa da obroci ne budu obilni, jer je degu sklon gojenju. Zbog toga sjemenke suncokreta mogu biti na jelovniku jednom u tri-četiri dana. Hrana i prerađevine koje sadrže šećer ne smeju biti zastupljeni u ishrani ovog glodara, jer on nema mogućnost apsorpcije šećera te oboljeva od dijabetesa, i može uginuti. Iz tog razloga je voće zabranjeno za degua. Vodu je najzgodnije da pije iz pojilice, u koju povremeno treba dodati C vitamin.
Zbog njihove velike aktivnosti, za tri do pet degua potrebno je obezbijediti bar pola kvadrata površine. Što veći prostor, to bolje. Za degua je mučenje život u premalom kavezu namjenjenom hrčku. To mu skraćuje životni vijek. Terarijum ili kavez treba da je od jakog materijala koji ne može progristi. Unutra je dobro postaviti grane po kojima će se degu penjati, grickati ih, ali i spavati na njima. Sve više se koriste veliki fabrički terarijumi od plastike na nekoliko nivoa, sa poklopcem. Prostor na kome je postavljen dom za degua je bolje da je u sjenci, nego na direktnom suncu. Zimi ovom ljubimcu prija boravak u zagrejanoj prostoriji.
Prostirka na dnu kaveza može biti od čiste, krupne piljevine ili od sijena i slame, koji mogu poslužiti i za gnjezdo. Poželjno je obezbijediti mu i redovno kupanje u pijesku za činčile, koji je najbolje sipati u plitku, keramičku tepsiju. Redovna higijena životnog prostora degua je obavezna, što podrazumijeva čišćenje tri puta nedeljno. Ovog ljubimca možete puštati pod nadzorom da se istrči po sobi, a kada mu dosadi, najčešće će se sam vratiti u svoj zatvoreni prostor. 

Degu je biljojed i najbolje ga je hraniti gotovom hranom, kupljenom u nekoj od prodavnica za kućne ljubimce. U njegovoj ishrani ne bi smijelo biti puno šećera, masti i ugljenih hidrata. Orasi i lješnici su zabranjeni,dok mu možete davati povrće i voće koje ne sadrži velike količine šećera (jabuke, krompir, sjemenke). Zubi degua rastu čitav njegov život, stoga je važno da ima nešto o što ih može konstantno brusiti i na taj način držati ih zdravima. Drvene igračke ili grančice bit će odlične za to. 
Ženke polnu zrelost dostižu sa 6 do 9 mjeseci, mužjaci sa 12 mjeseci. Graviditet kod degua traje 90 dana. Mladunci na svijet dolaze već prekriveni krznom, sa zubima, otvorenih očiju, a ubrzo i prohodaju. Nakon 5-6 nedjelja mladunci su potpuno samostalni i tada ih treba odvojiti od roditelja kako se ne bi međusobno parili. Zanimljivo je da ženka degua može ostati skotna već posle 24h od okota.
Degu je inteligentan, živahan, znatiželjan, veseo, izuzetno razigran i drag mali glodar. Idealan je ljubimac za cijelu porodicu. Ukoliko ne želite da vaš ljubimac postane depresivan, tužan, pa čak i agresivan, obezbijedite mu društvo. Najbolje je držati dvije ženke u jednom kavezu, a ako želite priključiti i mužjaka veselom društvu nabavite samo jednog. Nikada ne stavljajte dva mužjaka u isti kavez. Takođe, degu se dobro slaže sa kunićima, činčilama i morskim prasićima. Uz pravilnu njegu i ishranu degu živi od 5 do 9 godina. 
Degu u prirodi živi u skupinama, stoga mu treba omogućiti društvo. Pate ukoliko nemaju društvo te mogu postati depresivni, bez obzira na brigu i ljubav vlasnika. Najbolje je imati dva degua istog spola, a najbolje se slažu dvije ženke, odnosno degui iz istog legla (braća i sestre). Ukoliko imate više degua, u kavezu držite po jednog mužjaka, jer je i u prirodi samo jedan mužjak predvodnik kolonije. U suprotnom može doći do tučnjave. Ukoliko dovodite drugog degua nakon što se je već prvi udomaćio, upoznajte ih postupno "- pregradite kavez ili stavite kavez do kaveza da se upoznaju prije nego počnu živjeti zajedno. Pazite da ne zanemarujete prvog degua, jer će postati ljubomoran na pridošlicu. Degui se dobro slažu s kunićima, činčilama i zamorcima, ali prvo im dajte vremena da se upoznaju na distanci.
Kako sa mnom postupati?
Nekoliko dana vaš će degu biti prilično sramežljiv. Pustite ga da se prilagodi na novi prostor, zvukove i mirise. Polagano se približavajte kavezu "- bez naglih kretnji. Kako su iznimno znatiželjne životinje, same će vam prići ako im ponudite kakvu poslasticu. Nemojte ih pokušati zgrabiti - ruku lagano stavite u kavez, ponudite poslasticu i degu će se sam iz znatiželje popeti. Ubrzo će se sami početi penjati na vaše ruke i ramena i istraživati vas. Puštajte ga redovito i igrajte se s njim, ali ga nemojte ostaviti bez nadzora, kako ne bi pregrizao električne kablove. Koliko će vaš degu biti pitom i voljan za komunikacijom, ovisi o njegovu karakteru.

Održi me fit i zdravim
Povlačenje degua za rep strogo je zabranjeno. Degui imaju karakterističan rep koji odbacuju kada smatraju da su ugroženi. Ukoliko primjetite da je vaš degu apatičan, smanjila mu se težina ili ima proljev, ima zamućene oči, odmah posjetite veterinara.

Zdravlje
Degu je zdrav kada:
- kreće se brzo i hitro
- znatiželjan je, aktivan i ima dobar apetit
- ima gusto krzno i bistre oči
- nema poteškoća s disanjem
- nema promjene u boji i konzistenciji izmeta
- nema nikakve vidljive otekline i povrede
NEKOLIKO FOTKI:


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Kunić lavlja glava- karakteristike ovog specifičnog kunića i kako se o njemu brinuti.

Ovnoliki-patuljasti-kunic-prava sam maza.

LAVLJOGLAVI KUNIĆI-ISHRANA MALIH MAZA.