RAKUNI-VESELJACI-poslije gledanja, najvjerovatnije ćete poželjeti da rakun bude vaš voljeni ljubimac.

RAKUNI-VESELJACI-poslije gledanja, najvjerovatnije ćete poželjeti da rakun bude vaš voljeni ljubimac.
Rakuni važe za jedne od najsimpatičnijih stvorenja u životinjskom carstvu.
Rakun je, inače sisar srednje veličine koji nastanjuje Sjevernu Ameriku. On je najveći pripadnik porodice Procyonidae. Dug je od 40 do 70 centimetara i teži između 3,5 i 9 kilograma. Rakuni su poznati po svojoj inteligenciji, a istraživanja su pokazala da rješenja nekih zadataka mogu pamtiti do tri godine.
Bogato krzno američkog rakuna je sivosmeđe do sivobijele boje. Ima šiljatu njušku i crnu "masku" preko očiju. Na repu ima prstenove crne boje. Dobro se penje i pliva. Stanuje u jamama, šupljem drveću, pukotinama stijena. Ima izvrstan njuh i spretan je penjač. Aktivan je noću. Spava zimski san s kratkim prekidima i tada troši nakupine sala koje dobije u ljetnim mjesecima.Američki rakun mlade nosi 2 mjeseca, obično ima 3-4 mladunca, a postaju samostalni nakon 6 mjeseci. Mladunci progledaju nakon 24 dana, a stanu na noge nakon šest tjedana.
Osnovne informacije o američkom rakunu:
Koljeno: svitkovci (chordata)
Razred: sisavci (mammalia)
Red: zvijeri (carnivora)
Porodica: rakuni (procyonidae)
Znanstveno ime: Procyon lotor
Veličina: do 60 cm, težina do 9 kg
Hrana: mali kralježnjaci, rakovi, puževi, plodovi
Životni vijek: 7 godina
Prebivalište: šume, parkovi
Stanište: Sjeverna Amerika, Njemačka.

O rakunima ne znamo mnogo, iako postoji dosta toga interesantnog. Njihovo ime rakun potiče od indijanske reči „arakun“ , a u bukvalnom prevodu znači „onaj koji grebe rukama“. Prvi pisani trag o njima je ostavio Kristofer Kolumbo.
Ovi mališani su osobenjaci, a mogu se pohvaliti da su po inteligenciji samo za stupanj ili dva ispod majmuna. Veoma su okretni i brzi, a dokazano je da mogu da razviju brzinu od preko 20 kilometara na sat. Njihova spretnost je poznata naširoko, pa se tako nemojte iznenaditi ukoliko vam „misteriozno nestane“ sitnina iz džepa.
Ženke rakuni u proljeće na svijet donose 3 ili 4 mladunca, koji u jazbini ostaju i do 10 nedelja po rođenju. Majke su toliko zaštitnički nastrojene prema njima, da ne dozvoljavaju čak ni očevima da im se približe.
Kompilacija koju vam predstavljam obuhvata sve njihove vratolomije: možemo ih vidjeti dok vježbaju ili dok se skrivaju, igraju sa svojim prijateljima, ili kradu poslastice. Ovdje je sadržana mješavina svjedočanstava o svim osobenostima rakuna i dokazi da su oni izuzetno vesela bića.POGLEDAJMO:
 OHH  PARTY:





Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Kunić lavlja glava- karakteristike ovog specifičnog kunića i kako se o njemu brinuti.

Ovnoliki-patuljasti-kunic-prava sam maza.

LAVLJOGLAVI KUNIĆI-ISHRANA MALIH MAZA.