ČINČILA-Jesam li prava životinjica za Vaš dom.

ČINČILA-Jesam li prava životinjica za Vaš dom.
 KAKVA LJEPOTICA.
Kako su činčile noćne životinje, idealne su za zaposlenu obitelj koja je kod kuće tek u večernjim satima. Velike su razlike u karakteru svake pojedine činčile. Ima nježnijih i mirnijih, ali isto tako i pravih malih dominantnih harambaša. Izuzetno su inteligentne životinje. Životni vijek im je 15 - 20 godina.
 Domovina činčila su južnoameričke Ande. Početkom 20. stoljeća dopremljene su u SAD i Kanadu, gdje postaju omiljeni kućni ljubimci. U Europu dolaze tek sredinom prošloga stoljeća.
Zbog izuzetno gustog krzna, ne preporuča se držati kavez sa činčilama na temperaturi višoj od 25ºC. Treba izbjegavati propuh i izravnu sunčevu svjetlost.  
Kako se činčile danju odmaraju, kavez treba biti na mirnom mjestu. Kavez treba površinom biti što veći, a kako se činčile vole penjati, bilo bi dobro da je i visok. Kavez nikako ne bi trebao biti plastični, jer će ga činčile pregristi. Isto vrijedi i za posude za hranu i vodu. Stavite svojoj činčili u kavez i kućicu kako bi imala svoj mir. Kavez pospite steljom za činčile i redovito čistite. U kavez svakako stavite i grančice voćaka (jabuke, kruške, lješnjaka) za grickanje, kupovne "grickalice" te igračke. Jednom do dva puta tjedno priuštite svojoj činčili kupku u pijesku (specijalan pijesak za kupanje za činčile). 
Činčilama treba dati dosta vremena da se prilagode. Kada im prvi puta pristupate, krećite se polako i govorite tiho da ih ne prestrašite. Dopustite prvo da Vas malo ponjuši. Stavite ruku u kavez i pričekajte da Vaša činčila otkrije novu "granu" za penjanje. Možete postaviti i par grožđica tako da se činčila mora popeti kako bi ih dohvatila. Nakon nekoliko dana činčila bi se trebala priviknuti na Vašu ruku. Nakon toga, otvorite kavez i potaknite je da Vam se popne na rame. Nagradite je grožđicom. Ukoliko je želite primiti, nemojte je vući i dizati za krzno, nego je lagano obuhvatite rukama. Činčila obožava pijesak za kupanje, pa ukoliko se ne želi vratiti u kavez, stavite pijesak u zdjelu u koju će odmah uskočiti. Tako je možete prenijeti u kavez. Nikako je nemojte agresivno loviti. 

Što rado jedem?
Činčilama ponudite gotovu hranu za činčile, sijeno, listove radića, maslačka, jabuku, suho voće, marelicu... te obavezno vodu. Najbolje ih je hraniti navečer kada su budne i aktivne.

Održi me fit i zdravom
Općenito, dobro održavane činčile imaju vrlo malo zdravstvenih tegoba. Ukoliko primjetite promjenu u gustoći izmeta, ako mjestimično nedostaje krzna te ako su oči vodenaste, bilo bi dobro kontaktirati veterinara. Isto vrijedi ako se vaša činčila ponaša drugačije nego ste naviknuti, ako spava i po noći, previše miruje, ne uzima hranu...
 Zdravlje
Činčila je zdrava kada:
- aktivna je i živahna i ima dobar apetit
- ima bistre, sjajne oči i suhu njuškicu
- ima gusto krzno
- ima normalnu stolicu.

Razmnožavanje
Činčila se može razmnožavati sa šest mjeseci, ali bilo bi bolje pričekati do jedne godine. Prosječno se činčila razmnožava tri puta godišnje te okoti 1 - 4 mladunaca. Graviditet traje 109 - 120 dana.

Volim li društvo
Ukoliko dobiju dovoljno ljudske pažnje, činčile mogu živjeti same. Tada Vi za njih postajete "druga" činčila. Ukoliko žive od mladosti u društvu s drugim činčilama, dobro će se slagati. Treba biti vrlo pažljiv prilikom upoznavanja odrasle činčile s novom jedinkom, jer tada znaju biti vrlo agresivne. Nemojte ostavljati činčilu samu s drugim ljubimcima, čisto iz razloga da u igri ne povrijede činčilu.
 AH PRELIJEPA SAM.

Prije nego što se odlučite za dijeljenje života sa ovim fenomenalnim bićima, odvojite nekoliko minuta i utvrdite da li zaista možete da preuzmete na sebe višegodišnju odgovornost koju podrazumjeva gajenje ovih prelijepih stvorenja. Ako je odgovor da, život će Vam biti bogatiji, u to ne sumnjajte, ali, nemojte njihov život ugroziti ukoliko niste sami sigurni šta želite...
Činčile su kućni ljubimci koji su zahvalni za gajenje. Žive od 15 do 25 godina, potrebna im je relativno mala količina hrane, skromnih su tjelesnih dimenzija, i zauzimaju prostora onoliko koliko im je veliki kavez.
Chinchilla (Familia Chinchilidae) je sisar porjeklom iz Južne Amerike. Vrsta je istrebljena iz prirode.
Odgovara mu sobna temperatura i ne bi je trebalo iznositi napolje, jer od direktnog sunca može da dobije toplotni udar. Ima gusto krzno i nema mogućnost znojenja.

Kavez/terarijum
Otprilike, dimenzije bi mogle da budu 30x30x60. Ukoliko nabavite točak za trčanje, prostor može da im bude i manji.
Činčila je aktivna noću, tj. tada se hrani i trči u točku, a danju spava.
Kavez/terarijum je potrebno postaviti na mjesto na kojem može neometano da spava u toku cijelog dana. Vrlo lako se budi od naglih pokreta i glasnih zvukova. Dakle, kavez životinje trebalo bi postaviti u najmirniji deo prostorije.




Održavanje higijene
Kavez je neophodno čistiti po potrebi (1-2 puta nedjeljno), i mijenjati im prostirku od piljevine. Prostirka se može kupiti u prodavnicama kućnih ljubimaca.
Činčile vole da budu čiste, i stalno grickanjem čiste svoje krzno. Ukoliko ih ima dvije, jedna drugoj čiste krzno. Činčile čiste svoje krzno i pomoću vulkanskog pjeska, koji se kupuje u prodavnicama kućnih ljubimaca. Imaju izuzetno gusto krzno i nikako se ne smije kvasiti vodom.
Činčila se „kupa“ tako što se okreće u pijesku. Pri čišćenju kaveza, i trebalo bi im priuštiti i kupku u pijesku („dust bath“).
Pošto pri okretanju u pijesku velika količina pijeska kruži zajedno sa životinjom u vazduhu, potrebno je „kupati“ je u dubljoj posudi, da ne bi pijesak ispadao po prostoriji. 



Ishrana
Činčila voli suvu hranu. Sijeno joj je osnovna hrana. Trebalo bi da stalno na raspolaganju ima više sijena nego što može da pojede.
Osim sijena, u prodavnicama kućnih ljubimaca se može nabaviti mješavina hrane za činčile koja sadrži, pored granula, suvo voće i žitarice. Hranite je ovom mješavinom jednom dnevno i to uveče, jer noću jede, ili dva puta dnevno - ujutru i uveče (jedna ili dve šake hrane je dovoljna količina).
Ukoliko želite, možete joj davati i orahe, lješnike, bademe, kikiriki, sjemenke suncokreta, kao i musli.
Voli i sviježu biljnu hranu – maslačak, zelenu salatu, kao i razne druge biljke. 
Činčila je glodar, što znači da ima prednje zube koji stalno rastu i mora da ih troši. Potreban joj je komad ili grana drveta koju će ona po potrebi grickati.
Kao posudica za hranu, najbolje je da posluži glinena tacna neke manje saksije, piksla ili neki sličan predmet koji je dovoljno težak, tako da životinja neće moći da ga prevrne. Plastiku vrlo lako oštete zubima, a lagane i slabo pričvršćene posudice lako prevrnu.
Što se pojilice tiče, najbolji izbor je balončić od plastike ili stakla, na čijem je zatvaraču metalna cijev sa kuglicom, koju oni mogu da okreću i uzmu tačno količinu vode koja im je potrebna, bez prosipanja. Otvorene posude sa vodom se lako zaprljaju ili prevrnu.
Narav životinje
Kao i sve životinje, svaka činčila ima drugačiju narav. Neke su živahnije, neke su mirnije. Generalno, sve činčile vole da se s njima postupa pažljivo. Plašljive su, kao i sve divlje životinje.
Nemojte ih hvatati za krzno, jer ga onda odbacuju, jer osjećaju da su u opasnosti.
Vrlo su brze životinje, i najbolje je da ih ne puštate da same trče po vašoj kući, već da im kupite točak, u kome će one potrošiti višak energije. Ukoliko ih puštate da trče po sobi, učinite to tamo gdje nema predmeta ispod kojih se mogu sakriti i odakle ih teško možete vratiti u kavez/terarijum. 
Dopustiće da ih mazite samo koliko njoj prija. Kad počne da joj smeta, staviće vam to do znanja tako što će svojim šapicama „gurati“ vaše ruke. Ukoliko to ne shvatite, ugrišće vas, blago, za prst. A ako i taj znak ne budete shvatili, može vas ugristi vrlo jako, čak i tako da vam poteče krv.
Ženke se brane i mokrenjem. Može vas popiškiti ako je uplašite, a niste joj dovoljno blizu da bi mogla da vas ugrize. Opet, neće sve ženke da vas upiške, to zavisi od njihovog karaktera. U svakom slučaju, morate biti pažljivi da biste zadobili njihovo povjerenje.





Činčile su socijalne životinje, tj, vole društvo. Ukoliko nemate vremena da joj često poklanjate pažnju i za nju postanete „druga činčila“, najbolje za životinju je da joj nabavite društvo u vidu još jedne činčile.
Tako će ona dobiti svu pažnju koja joj je potrebna, a vi ćete uživati dok ih gledate srećne.
Ukoliko upoznajete dve činčile, nemojte ih odmah staviti u isti kavez. Neka se prvo gledaju iz različitih kaveza ili igraju pod nadzorom. Tako će se navići jedna na drugu i neće biti borbe između njih kad ih spojite.
Ovo su samo smjernice, a svaka činčila je ličnost za sebe, tako da je o njima moguće pisati mnogo više.





OSNOVNA NEGA ČINČILE



Pored obezbijeđivanja adekvatne ishrane, u smislu njege činčile kao kućnog ljubimca najvažije je održavanje higijene samog ljubimca i prostora u kojem živi. Činčile su izuzetno čiste životinje, vole da budu čiste i na čistom. Zbog toga kavez treba svakodnevno čistiti, i promijeniti stelju koju su pomokrile. Pored toga vlažna podloga može da bude izvor različitih bakterijiskih, virusnih ili parazitskih infekcija. 
 Činčile se ne smeju kupati u vodi! Činčile svoje krzno održavaju čistim svakodnevnim kupanjem u vulkanskom pijesku, koji se može nabaviti u prodavnicama sa opremom za kućne ljubimce.  Činčile ne posjeduju lojne žljezde, zbog čega nema ni neprijatnog mirisa, pa ni to nije razlog za kupanje.
Pored toga, ove simpatične glodare nije potrebno ni češljati. Iz jedne folikule izraste između 30 i 80 dlačica, tako da je njihovo krzno jako gusto. Ako se dogodi da se dlaka zapetlja, činčila će je sama izvaditi. Češljanje nije dobro i zbog toga što činčila kada je u opasnosti ispušta krzno. Naime, dio dlake koju je uhvatio “neprijatelj” će otpustiti, a činčila pobjeći.
Činčile teško podnose vrućinu i visoku vlagu. Optimalna temperatura za ove male životinje je 24 stepena, a iznad 30 stepeni, činčila je u opasnosti. Zbog ovoga, ljeti treba više pažnje posvetiti smeštaju kaveza i pravilnoj cirkulaciji vazduha.

Oprema za držanje činčil e
Činčile koje se drže kao kućni ljubimci treba da žive u kavezu koji bi trebalo prilagoditi njihovom načinu života. Kako su činčile jako živahni ljubimci, kavez bi trebao biti što veći. Pored kaveza postoji i oprema koja vam je potrebna za držanje činčile. Pod opremom se podrazumevaju posude za hranu i vodu, igračke, kamen za brušenje zuba, adekvatna podloga, kada za kupanje u vulkanskom pijesku.
Posude za hranu i vodu
Posude za hranu i vodu stavljate u kavez. Posuda za hranu bi trebalo da bude teška kako ih one ne bi prevrnule. Preporučuje se od keramike i dubine oko 5 cm, nikako od plastike jer bi je činčile izgrickale. Možete uzeti i hranilice koje se kače na rešetke kaveza. Za vodu je potrebna posudica sa pipkom koja se takođe kači na kavez, a svakodnevno je treba dobro oprati. Posuda sa cjevčicom je zatvorena tako da se ne može prosuti. Činčila pije vodu tako što je isisava kroz cjevčicu
Oprema za kavez činčile
Kamen za brušenje zuba
Činčilama jako brzo rastu zubi, pa je potrebno da ih svakodnevno troše. Ukoliko to ne bi radile njeni zubi bi prerasli i došlo bi do ozbiljnih zdravstvenih problema. Zato one non-stop nešto glodju. Pored sijena i grančica voćnog drveća, preporučuje se da se obezbijedi kamen za brušenje zuba.
Podloga
Podloga u kavezu je takođe važan dio opreme koji će pružiti zaštitu nogama vaših ljubimaca. Preporučuje se stelja odnosno podloga od slame i sijena za činčile. Izbjegavajte mrežaste podloge kako se vaši ljubimci ne bi povrijedili. Poželjno je da se dno kaveza može vaditi kako bi se podloga lakše mijenjala i čistila.


Kupanje činčila u vulkanskom pijesku
Činčile se nikako ne smeju kupati u vodi. One svoje krzno odrzavaju čistim i mekanim tako što se svakodnevno kupaju u posebnom vulkanskom pijesku. To je pijesak koji se može nabaviti u prodavnicama za kućne ljubimce. Pijesak za kupanje treba staviti u posudu za kupanje koja može biti od metala, plastike ili drveta važno je da bude duboka. Pijesak treba staviti u posudu tako da prekrije dno i pustiti činčilu unutra. Ona će biti jako srećna valjaće se, okretati izvoditi razne pokrete. Da bi vaš ljubimac uvijek bio mekan i čist trebalo bi da se kupa dva puta dnevno.


ISHRANA ČINČILE

Činčile su biljojedi, tako da hrana koju jedu, mora da sadrži veliku količinu sirovih vlakana – celulozu, da bi se proces varenja odvijao nesmetano. Osnovni sastojci hrane za činčile su bjelančevine, ugljeni hidrati, masti, sirova vlakna i vitamini.  Dobar izvor bjelančevina za činčile je sijeno lucerke, a najviše sirovih vlakana nalazi baš u kvalitetnom sijenu. Ishrana činčila je veoma jednostavna, a sastoji se od gotove hrane, briketa (peleta), sijena i vode. Činčile se hrane uveče i jedna činčila bi trebalo da dobije otprilike oko 20 g briketirane hrane i šaku kvalitetnog sijena. Veoma je važno da se činčile hrane u isto vrijeme i samo gotovom hranom koja je namjenjena isključivo njima, odnosno ne može im se davati hrana namjenjena drugim životinjama (na primjer za kuniće).
Sijeno koje se koristi u ishrani ne smije biti svježe, preciznije – svježe pokošeno sijeno se ne daje činčilama. Sijeno mora dobro da odstoji i daje se tek poslije 5 mjeseci. Zato je najsigurnije davati činčili gotovo sijeno koje je namjenjeno kućnim ljubimcima. Dnevna porcija sijena je oko 30 g. Osim gotove hrane i sijena, činčilama se mogu davati i poslastice kao što su suvo grožđe, malo sušene jabuke ili šargarepe. Količine su veoma male – nekoliko zrna suvog grožđa ili komadić jabuke ili šargarepe, a daju se samo jednom ili dvaput nedeljno.

PNEUMONIJA KOD ČINČILE


Postoji nekoliko respiratornih bolesti od kojih pate činčile. Najviše njih izazivaju bakterijske infekcije, gljivice ili virusi. Jedna od veoma čestih respiratornih bolesti činčila je pneumonija odnosno upala pluća. Usled loših uslova života i nehigijene, dolazi do pada imuniteta i do razvoja bakterija koje se veoma brzo šire i mogu da inficiraju pluća. Zbog svoje veličine, činčile su podložne brzom razvoju bakterija i njihovom širenju na bilo koji deo tijela, pa je neophodno što prije reagovati kada dođe do upale pluća.
Simptomi
Najčešći simptomi koji se odmah javljaju kada je upala pluća u pitanju su visoka temperatura, otežano disanje i kijavica. Iz nosa se luči dosta žute sluzi, što ometa pravilno disanje. Usljed toga, može se javiti i infekcija na očima. Zatim dolazi do gubitka apetita, pa samim tim i tjelesne težine. Činčila postaje letargična, depresivna i odbija da jede. Može da se čuje šištanje u plućima dok diše.
Dijagnoza i liječenje
Sa pojavom prvih simptoma, treba odmah reagovati i odvesti činčilu kod veterinara. Osim očiglednih kliničkih znakova da je došlo do upale pluća, veterinar dijagnozu postavlja na osnovu mikroskopskih nalaza brisa iz nosa ili očiju, kao i slušanjem pluća stetoskopom. Na osnovu pregleda brisa otkriva da li su bakterije, gljivice ili virusa inficirali pluća. minerala radi stabilizovanja i podizanja imuniteta kod bolesne činčile. U toku terapije, činčilu treba s
Terapija protiv upale pluća uglavnom se sprovodi primjenom antibiotika. Lijekovi mogu da se daju injekciono ili oralno. Takođe se pribjegava i intravenskom davanju vitamina i mjestiti na toplo i suvo mjesto, obezbijediti joj adekvatne uslove i ishranu propisanu od strane veterinara.

Prevencija
Činčilu treba uvijek držati na toplom, suvom i čistom mjestu u stanu ili kući, daleko od promaje. Tako će se spriječiti razvoj bakterija ili gljivica i pad imuniteta. Adekvatna ishrana i besprekorna higijena činčile i prostora u kome boravi su najbitnije stavke koje treba ispuniti kada je u pitanju zdrav život. Treba redovno čistiti kavez, dezinfikovati prostor, redovno provjetravati i obijezbediti činčili zdravu sredinu bez stresa. Ishrana bogata vitaminima i mineralima je neophodna za dobar imunitet. Ukoliko se drži više činčila, treba ih razdvojiti u slučaju ovog oboljenja da bi se spriječilo širenje infekcije.
FOTO  GALERIJA:
 LJEPOTICE.
ZABAVNA SAM.





 
MALECKA







 



Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Kunić lavlja glava- karakteristike ovog specifičnog kunića i kako se o njemu brinuti.

Ovnoliki-patuljasti-kunic-prava sam maza.

LAVLJOGLAVI KUNIĆI-ISHRANA MALIH MAZA.