PREDIVNE FERETKE-vesele svojom ljepotom i razigranosti.

PREDIVNE FERETKE-vesele svojom ljepotom i razigranosti.
 KAKVA SAM MAZA.


Tvorovi ili feretke su životinje koje se lagano uvuku pod kožu. Prije nego se odlučite nabaviti ih kao kućne ljubimce znajte da su to zahtjevne životinje koje mogu živjeti i do 12 godina.

Tvorovi koji se drže kao kućni ljubimci nisu divlje životinje. Baš poput pasa i mačaka one uz čovjeka žive tisućama godina. U početku su im pomagali u lovu na zečeve ili ubijanje štakora i ostalih štetočina koje su bile prijetnja usjevima.
Tvorovi koji se drže kao kućni ljubimci uzgojeni su da budu uz čovjeka te nemaju veze s divljim tvorovima, poput primjerice crno – bijelih smrdljivaca. To znači da ne mogu preživjeti u divljini. Zato ih, ako vam dosade ne puštajte u prirodu.
Iako će mnogi pomisliti kako spadaju među glodavce tvorovi to nisu. Pripadaju zvijerima po načinu prehrane vrlo slične mačkama. Konkretnije, ako za ljubimca imate hrčka ili nekog drugog glodavca ne nabavljajte tvora.Jedna od početničkih pogrešaka kod kupovine tvora jest što se misli da oni nisu društveni poput psa ili mačke. To nije istina. 
Tvorovi se vežu uz svoje vlasnike, pogotovo ako imate samo jednog tvora. Ako imate puno obaveza, a baš želite imati tvora nabavite si dva kako im ne bi bilo dosadno.

Tvorovi su inteligentne životinje koje možete naučiti raznim trikovima. Možda neće naučiti naredbe poput sjedni, lezi i daj šapu, ali vrlo brzo naučit će odazivati se na svoje ime, gdje obavljati nuždu i slično. 
Poput pasa tvorovi se trude ugoditi čovjeku, ali također ako ih čovjek zanemaruje mogu bit neposlušni i testirati ljudsku strpljivost.

Iako se mladi tvorovi ponekad grubo igraju to ne znači da su agresivni prema ljudima. Naprotiv, to su zaigrane i prijateljski raspoložene životinje. 
Često se dobro slažu sa psima i mačkama. Agresivne postaju ako ih vlasnik zanemaruje, zlostavlja ili pak ako su bolesne.
Spomenuli smo već da mnogi misle kako su tvorovi glodavci. Samim time pretpostavljaju da poput hrčka ili zamorca većinu vremena mogu živjeti u kavezu te izlaziti kada se vlasnik s njima poželi maziti. To je pogrešan stav.
 Tvorovi zahtijevaju puno slobode, kretanja i vježbanja. Koliko? Minimalno tri do četiri sata dnevno trebaju bit izvan kaveza. Možete ih, baš poput psa voditi u šetnju na uzici. I to uglavnom noću jer tvorovi veći dio dana spavaju. 
Što ako im to ne omogućite? Umjesto veselog prijatelja dobit ćete mrzovoljnu životinju koja će početi raditi štetu u svom kavezu i izvan njega. 


Ako želite da vaš tvor bude zdrav obavezno ga morate kastrirati/sterilizirati. Naravno, to se ne odnosi na životinje koje mislite koristiti za uzgoj. Operativnim zahvatom koji treba napraviti između petog i šestog mjeseca života vaši ljubimci manje će označavati teritorij, a smanjit ćete ponekad neugodne mirise.
 Muški tvorovi koji nisu kastrirani mogu postati agresivni, a ženke koje se ne pare, a nisu sterilizirane mogu uginuti ili ozbiljno oboljeti. U SAD-u primjerice nemoguće je za kućnog ljubimca kupiti tvora koji nije kastriran.

KAKO DIVNO SPAVAM.

Tvorovi smrde! Prva je to asocijacija za većinu ljudi koji o tvorovima znaju uglavnom ono što vide u crtićima. Istina je potpuno drugačija. 
Tvorovi su čiste i uredne životinje koje zahtijevaju redovito čišćenje svojih nastambi. Istina je da neki tvorovi proizvode neugodne mirise, ali isti će u većini slučajeva nestati nakon kastracije/sterilizacije. 
Postoji izreka: Znatiželja je ubila mačku! Ona se može primijeniti na tvorove. Inteligentne su to životinje koje vole istraživati zato zahtijevaju stalni nadzor kako bi bili sigurni da vaš ljubimac nije zapeo iza ormara, iza štednjaka ili ne daj bože peći. 
Ako im ne napravite tunele kroz koje se mogu provlačiti svoje ljubimce često ćete uhvatiti u pokušajima da se provuku ispod trosjeda, a ako postoji šansa popet će se na najviši vrh u stanu. 
Tvorovi će se vrlo rado sakriti u košaru s rubljem ili vam pak ukrasti neki odjevni predmet. To ne rade iz zlobe, već sam pokazuju privrženost i žele vam se svidjeti. Ako mislite da to nećete podnijeti razmislite o nekom drugom kućnom ljubimcu.


Tvorovi teško podnose vrućine, a prijete im i neke tipično ljudske bolesti poput gripe i bakterijskih infekcija. Osim što ih treba kastrirati zbog njihove osjetljivosti preporučuje ih se cijepiti protiv bjesnoće i štenećaka.
 Prijete im također različite kronične bolesti, bolesti srca i karcinomi ( limfnih čvorova i gušterače). Velik problem, kada su tvorovi u pitanju jest nestručnost veterinara. 
Većina njih specijalizirala se za liječenje klasičnih ljubimaca poput pasa, mačaka, kunića, zamoraca...
Većina malih životinja poput raznih vrsta glodavaca živi nekoliko godina. S tvorovima nije tako. Ako su zdravi i ne pate od nekih kroničnih bolesti tvorovi mogu doživjeti 12 godina. 
Uzimajući to kao i sve do sada navedeno u obzir pitamo vas: Da li ste spremni na takvu obavezu i odgovornost?

Porjeklo arfičkog tvora vodi od domestificiranog europskog tvora (Mustela putorius). U SAD-u nalaze se na trećem mjestu po zastupljenosti kućnih ljubimaca odmah iza pasa i mačaka. One spadaju u domaće a ne divlje zivotinje i ne smiju se puštati u prirodu jer u njoj neće sami opstati.
Feretke su lijepi, veseli i zahvalni kućni ljubimci, neprave veliku buku, oglašavaju  se vrlo tiho,ali su i velika odgovornost. Vrlo okretne, spretne i inteligentne životinje koje  brzo uče. Njihovo držanje od vlasnika zahtijeva veliku pažnju , puno ljubavi, slobodnog vremena ali i novaca. Ne preporučuju se kao kućni ljubimci djeci ispod 10 godina starosti, ljudima koji često nisu kod kuće i nemaju dovoljno slobodnog vremena. S feretkama se potrebno baviti i družiti, igrati i zabavljati. Svu vašu pažnju vrati će vam i više nego dvostruko, a ako imate više od jednog – veselju i zabavi nikad kraja.

Kroz svoju povijest služili su za lov na zečeve, a u nekim dijelovima Engleske još se uvijek uzgajaju i treniraju u tu svrhu.
KARAKTERISTIKE – Feretka ima duguljasto i elastično tijelo obraslo mekanim krznom s kratkim i vrlo pokretnim nogama. Rep dugačak i obrastao krznom. Glava im je više četvrtasta, a njuška tupastija  pa se po tome razlikuju od kuna, uši su male i mekane, očnjaci su jaki, oštri, čvrsti sa jakim ugrizom. Njuh im je nevjerovatan, vid slab kao i sluh.
Dužina im je od 30 do 45 cm (bez repa) što varira zavisno od pola. Mužjaci su po  pravilu duplo veći i teži od ženki.
Najčešće se pojavljuju u dvije osnovne boje: sable (varijacije smeđe i crne boje krzna i crne oči) i albino (potpuno bijelo krzno i crvene oči). Postoje još u nekoliko boja i to: black sable, champagne, chocolate, cinnamon, dark-eyed white i dr.
Životni vijek ovih životinja je od 6-10 god. zavisno o brizi koja im je pružena od strane njihovih vlasnika, max 12. Izrazito su privržene vlasniku.

Tvorovi spavaju od 16-20 sati dnevno što predstavlja njihovu normalnu životnu aktivnost. Ostatak vremena provode u igri i zabavi. Obožavaju igru i glupiranje. Odlični su u igrama skrivača, odnošenja i skrivanja raznih stvari do kojih dođu. Od svojih vlasnika traže uključenje u igru. Iz kaveza ih  treba puštati svakodnevno na slobodu , najmanje 3 sata dnevno s njima provoditi kvalitetno vrijeme.
Komuniciraju potem zvukova i pokretima tijela, lako se odredi u kakvom su raspolozenju.
Tokom spavanja tvorovi imaju opušteno i mlitavo  tijelo, imaju čvrst san i nemojte ih  buditi jer vrlo često sanjaju.

To su osjećajne i inteligentne životinje. Tvor se pridržava na način da se jednom rukom uhvati  ispod prednjih nogu, a drugom rukom pridržavaju zadnje noge. Prilaziti mu treba lagano i bez naglih trzaja i vike. Kad se privikne na vlasnika, sam će tražiti od vlasnika da  ga mazi. Dok je tvor u rukama s njime se ne smije igrati, mora naučiti da su ruke mjesto za maženje i izmjenjivanje nježnosti.
Koristiti poslastice kao nagradu za dobro ponašanje.
Feretku treba  držati u kavezu što veći to bolji. Idealne mjere kaveza su: 60x60x80 cm može biti na jedan ili više spratova. Merdevine trebaju biti od drveta ili plastike. Nisu ljubimci koji mogu cijeli dan biti u kavezu. Na vrata kaveza obavezno se moraju staviti dodatne zaštitne bravice jer će inače tvor vrlo brzo pronaći način kako da otvori vrata . Kavez treba biti opremljen hranilicom, pojilicom (može i ona za glodare), WC-om, ležaljkom i ugodnim krevetom(od pamučne tkanine),tvor se voli uviti u nju.

Tvorovi nisu glodavci i neće glodati kablove i i razne žice, ali će se igrati sa njima i probati ih sakriti.
Tvorovi imaju specifični miris, sterilisanjem i kastriranjem se gubi taj miris. U vrijeme parenja miris je intenzivniji. Kako ipak spadaju u porodicu tvorova ponekad znaju upotrijebiti i svoje analne vrećice odnosno ispustiti «smradac». To će najčešće napraviti kada su prestrašeni, ljuti, uzbuđeni ili slučajno u snu.Tvorovi se ne smiju kupati često, samo dva do tri puta godišnje, čestim pranjem njihova koža počinje lučiti više masnoće što utiče na kvalitet i opadanje dlake i većim zaudaranjem. Prilikom kupanja koriste se šamponi namjenjeni za njih ili šamponi za malu djecu. Pošto imaju tjelesnu temperaturu višu od naše, voda u kojoj se kupaju treba biti jako topla tako da je nama skoro prevruća.
Noktiće-kandze im treba redovno rezati. Prilikom toga važno je pripaziti na žilu u kandži koja je crvene boje i lako uočljiva budući da su kandže prozirne. Nepodrezane kandže predstavljaju tvoru veliki problem jer će se početi listati i trgati, pa će se  njima zakačiti za svaki predmet. Uši se obavezno moraju čistiti redovno zbog velike mogućnosti nakupljanja i stvaranja gnjida ,jednom u dvije nedjelje. Za to se korist preparati za čišćenje ušiju životinja.

Tvorovi se linjaju dva puta godišnje, u proljeće i jesen, pa ih je tada potrebno četkati. Ukoliko se drže u stanu u kojem je centralno grijanje proces linjanja može kasniti pa je potrebno ovu činjenicu imati u vidu.
Feretke su pametne zivotinje i  treba ih učiti da nuždu obavljaju kao i mace u posebnu posudu za to namjenjenu-WC. Takođe se koristi i pjesak za mace. Ukoliko posudu ne koristi za obavljanje nužde, u pjesak je potrebno staviti komadić fekalije ili mokraće kako bi miris naveo tvora da  ubuduće tamo obavlja nuždu.
Tvorovi su ludi za svim vrstama igračaka. Idealne igračke su: papirne vreće, razne kutije, loptice od špage, ping-pong i tenis loptice, razne igračke za mačke napravljene od tvrde plastike, skvičave igračke i slično. Tvorovi obožavaju igre skrivača i zadirkivanja i uključuju vlasnika u njihovu igru. Tvor se može naučiti i nekim trikovima kao što je da prosi, da se kotrlja ili da dođe na poziv . Za ovakvo učenje potrebno je vremena i puno nagrađivanja, ali isto će donijeti veliko zadovoljstvo .

Tvor se može izvoditi u šetnju izvan prostora u kojem boravi. Pri tome treba obavezno povodac namjenjen tvorovima ili malim mačićima. Tokom šetnje  neće hodati uz nogu vlasnika kao npr. pas, već će htjeti zaviriti gdje god to može. Obožavaju snijeg pa se mogu izvesti na snježne igrarije.
ISHRANA – Oni su mesojedi hranite ih sirovim ili kuvanim pilećim ili ćurećim mesom, to zavisi o tvoru i njegovim prehrambenim navikama. Mogu se hraniti hranom namjenjenom samo njima, takođe im mozete davati i kvalitetnu hranu za male mačiće.Bitno je da njihova hrana sadržti više masnoća (min 22%)  i proteina (min. 34%). U ishrani se NE SMIJE  koristiti hrana za pse,slatkiši, velika količina voća i mlijeko takođe treba izbjegavati. Svježa voda i hrana trebaju im biti dostupne 24 sata. Kao nagradu, ali i za trening, koriste se razne poslastice ( koje nisu hrana i ne smiju se davati u velikim količinama) namjenjene njima. U nedostatku mozete koristiti poslastice za mace. Kao i mace oni imaju potrebu da izbace dlaku pa koristite  malt pastu.
Bilo koja promjena u njihovom ponašanju kao što su neaktivnost, odbijanje hrane ili promjene na krznu znak su da nešto nije u redu sa zdravljem životinjice i potrzite veterinara.Što se tiče zdravlja mogu oboljeti od ljudske gripe i prehlade, teško podnose vrućinu i najčešće njihove bolesti su: štenečak(100% smrtnost) zato ih obavezno vakcinišite, crjevna začepljenja (često pojedu ili progutaju nešto), bolesti nadbubrežne žlijezde (Adrenal Gland Disease) i poremećaj šećera u krvi.Vakcinacija protiv bjesnila je potrebna samo ako ga nosite preko granice.
Ako se ne zelite baviti razmnozavanjem tvorova savjetujemo kastraciju oba pola zbog neprijatnih mirisa i kod zenki promjena raspolozenja i smrtnosti.. Ako pak se odlučite na taj korak, zenke počinju tjeranje prvo proleće ili ljeto poslije svog rođenja .Sam graviditet traje 41-42 dana. Broj mladunaca u leglu može varirati od 2-14. Mladunci su po porodu goluždravi, bez zuba, slijepi i gluvi i u potpunosti zavise od majke. Nakon 5-6 nedelja počinju samostalno jesti i to je razdoblje kada se sa njima treba početi raditi na upoznavanju okoline , na ljudski dodir i učenje korištenja WC-a.  Sa 8 nedjelja mladunci su u potpunosti spremni na odvajanje od majke, samostalno jedu i piju, te su spremni za upoznavanje s novim vlasnicima.




Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Kunić lavlja glava- karakteristike ovog specifičnog kunića i kako se o njemu brinuti.

Ovnoliki-patuljasti-kunic-prava sam maza.

LAVLJOGLAVI KUNIĆI-ISHRANA MALIH MAZA.