AFRIČKI TVORIĆ-FERETKA-RAZLOZI ZBOG KOJEG ĆETE GA ZAVOLJETI.

AFRIČKI TVORIĆ-FERETKA-RAZLOZI ZBOG KOJEG ĆETE GA ZAVOLJETI.
Feretka (afrički tvor) (Mustella putorius furo) je naziv za domesticiranu podvrstu evropskog tvora (Mustella putorius). Feretke su dimorfični grabežljivci kod kojih su mužjaci veći od ženki. Obično imaju crnu, smeđu, bijelu i višebojnu dlaku, prosječno su dugi 51 cm, uključujući 13 cm dugi rep, teže između 0,7 i 2 kg, te imaju prosječni životni vijek od 7 do 10 godina.
Vjeruje se da su bili pripitomljeni prije 2500 godina, i to prvenstveno radi lova na zečeve, odnosno njihovog uklanjanja kao poljskih štetočina. Danas se uglavnom drže kao kućni ljubimci.
Feretke su zapravo domestificirana podvrsta evropskog tvora. Feretke, iako to mnogi pogrešno misle, nisu glodari. Afrički tvor, kako je još nazivaju, je mesojed i pripada porodici divljih krznašica u koje spadaju i kune. Pretpostavlja se da su feretke pripitomljene pre 2.500 godina, a u SAD-u se nalaze na trećem mjestu po zastupljenosti kućnih ljubimaca, odmah iza pasa i mačaka.
Feretke su vesele, živahne i vrlo zahvalne kao kućni ljubimci. Oglašavaju se tiho, pa ne prave buku, i vrlo su inteligentne.  Vežu se za osobu koja se o njima brine i posvećuju joj pažnju. Pokazuju sklonost prema samo jednoj osobi. Životni vijek im je relativno dug, 7 – 10 godina.
Feretke obično imaju crnu, smeđu, bijelu ili višebojnu dlaku, prosječno su duge 50 cm, uključujući 13 cm dugi rep. Teže između 0,7 i 2 kg. Zbog niskog držanja tijela i kratkih nogu mnogi ih miješaju sa lasicama. Feretke spavaju od 16 do 20 sati dnevno što predstavlja njihovu normalnu životnu aktivnost. Ostatak vremena provode u igri i zabavi. Odlični su u igrama skrivača, odnošenja i skrivanja raznih stvari do kojih dođu, na šta treba  obratiti pažnju ako se drže kao kućni ljubimci. Vole da sakrivaju svoj plijen.
 

Feretke, kao kućni ljubimci, od svojih vlasnika traže učešće u igri. Iz kaveza ih  treba puštati svakodnevno na slobodu i najmanje tri sata dnevno sa njima provoditi kvalitetno vrijeme.




Komuniciraju putem zvukova i pokretima tijela, lako se odredi u kakvom su raspoloženju. Tokom spavanja feretke imaju opušteno i mlitavo  tijelo, imaju čvrst san i ne treba ih buditi jer vrlo često sanjaju. Vrlo se brzo navikava na druge životinje koje se drže kao kućni ljubimci, kao što su pas ili mačka, i sasvim se dobro slažu ukoliko se dobro socijalizuje.
Oprema
Za držanje feretke kao kućnog ljubimca potrebno je nabaviti žičani kavez koji ima više nivoa. Kavez mora biti prostran, lako održiv, dobro ventiliran, mora imati dovoljno uske rešetke i mora da sadržti pojilicu, keramičku posudicu za hranu, posudu za obavljanje nužde i ležaljku.
Ishrana
Feretke su potpuni mesojedi i nisu sposobne za varenje proteina biljnog porjekla. Nemaju slepo crijevo, metabolizam im je jako brz i potrebno im je davati hranu više puta dnevno. Ako su ovo i vaši kućni ljubimci, treba da znate da je do 3 – 4 godine starosti preporučljivo hraniti ih najkvalitetnijom hranom za mačiće, jer sadrži više masti i proteina. Kada feretke navrše 4 godine, mogu se hraniti hranom za odrasle mačke. Svakako se preporučuje da ovi kućni ljubimci jedu dehidriranu hranu zbog higijene zuba i desni (suva hrana i nije lako kvarljiva), a mekanu hranu (konzerve, paštete) je potrebno davati samo prilikom odbijanja mladunaca od dojenja. Posebna su im poslastica kuvano meso bez kostiju, tvrdo kuvana jaja, i sir. Feretke ne smeju jesti slatkiše, kosti, mlijeko niti hranu bogatu vlaknima, jer je ne mogu svariti.

Feretke nisu zahtjevni kućni ljubimci
Njega
Veoma je važno da feretke budu sterilisane, odnosno kastrirane, pijre dostizanja polne zrelosti. Ženke mogu da obole od aplastične anemije i uginu, ukoliko nisu sterilisane niti parene. Takođe, ovaj zahvat će smanjiti neprijatan miris po kome su ovi kućni ljubimci prepoznatljivi. Kao kućni ljubimci nisu zahtjevni, što se njege tiče, jer se mogu kupati jednom mjesečno šamponom za pse, mačke ili tvorove. Potrebno ih je četkati u periodu linjanja jer se lizanjem mogu sakupiti trihobezoari ( kuglice od dlake ) koji mogu dovesti do opstrukcije rada crijeva. Nokte je potrebno redovno skraćivati. Uši se obavezno moraju čistiti redovno, zbog velike mogućnosti nakupljanja i stvaranja gnjida, jednom u dvije nedjelje.
Zdravlje 
Feretke su vrlo osjetljivi kućni ljubimci, podložni prehladi, a mogu oboljeti od štenećaka i drugih bolesti. Potrebno ih je vakcinisati protiv bjesnila, ukoliko izlaze van kuće ili su u kontaktu sa drugim životinjama kao što su psi i mačke. Zdrav afrički tvor ima bistre oči, čiste uši, vlažnu njušku, ružičasti jezik, normalno jede i pije i obavlja nuždu, razigran je i veseo.
Razmnožavanje
Tvorovi su polno zreli sa 6 – 8 mjeseci starosti. Ženka feretke je poliestrična, pa ako se ne pari može uginuti od iscrpljenosti. Zato se tvorovi koji se ne koriste za rasplod sterilišu. Graviditet kod tvorova traje 38 – 44 dana. Ženka može okotiti od 1 do čak 18 mladunaca. Nedjelju dana prije poroda ženka počinje da se linja i pravi gjnezdo od dlake. Ženka tvora ima 5 – 9 mlečnih žljezda. Bebe tvorovi se rađaju bez dlake, gluvi i slijepi. Tvorići se od majke odvajaju sa 6 nedjelja.
Igra i zabava
Feretka obožava igru! Kada je budna, u stanju je da se igra satima. Za igru joj je dovoljna obična kartonska kutija ili kesa, a preporučuju se: loptice od kanapa, ping-pong i tenis loptice, razne igračke za mačke napravljene od tvrde plastike, skvičave igračke i slično. Može se naučiti i nekim trikovima kao što su, da moli, da se kotrlja ili da dođe na poziv . Feretka ne zna za riječ “ne” pa će posle grdnje, čim joj okrenete leđa, uraditi isto to, zbog čega je bila do prije minut opomenuta.
 Žive oko 6-8 godina (ponekad i do 11-12)
Mužjaci su krupniji od ženki (duži i teži). Ženke su dugačke oko 33-35 cm, a teške oko 340 g – 1.20 kg, dok su mužjaci dugački oko 38 cm-40 cm, a teški oko 1-1.5 kg ukoliko su sterilisani, a ukoliko nisu, mogu da budu i teži – oko 2 kg (pa i više).
Većina feretki porjeklom iz Sjeverne Amerike je prethodno sterilisana u ranom životnom dobu.
Feretke uglavnom spavaju preko dana, i do 18 sati. Prirodno su najaktivnije u sumrak i zoru, ali se često adaptiraju i prilagođavaju vrijeme spavanja i aktivnosti prema svom vlasniku.
Vole da se igraju, i veoma su interesantne za posmatranje.
Feretke imaju slab vid, ali im je razvijeno čulo mirisa i sluh im je prilično dobar.
U Americi feretke imaju status domaćih životinja preko 2000 godina, ali se kupuju kao ljubimci preko 300 godina. Na nekim mjestima još uvijek nisu priznate kao domaće životinje, zbog zakona o čuvanju životinja. Nekada ih mješaju sa divljim feretkama.
Da li feretke imaju neprijatan miris?
Neosnovano se smatra da feretke imaju neprijatan miris. Prisutan je diskretan mošusni miris, koji nije previše napadan. Ovaj mošusni miris dolazi iz njihovih lojnih žljezda i prisutan je bilo da su sterilisane ili ne. Preporučuje se povremeno kupanje, ali ne prečesto, jer se na taj način neće redukovati miris, već će pogoršati situaciju, budući da će koža postati suva, a lojne žljezde će proizvoditi više masnoće kako bi spriječile da se koža osuši.
Feretkama u Sjevernoj Americi prilikom sterilizacije, uklanjaju i žljezde slične onima koje kod tvorova ispuštaju sadržaj istih kada se osjete ugroženo. Međutim, kod feretki ove žljezde imaju znatno umjereniju sekreciju, a neprijatan miris se brzo rasipa i nestaje. Postavlja se pitanje da li je potrebno uklanjanje ovih žljezda, koje se najčešće rutinski vrši u Sjevernoj Americi, budući da mošusni miris nema veze sa ovim žljezdama, a da je sama sekrecija iz žljezda minoran problem.
Da li ste znali?
Riječ “feretka” ima latinsko porjeklo, i znači ”lopov”. Vlasnici feretki mogu da potvrde da je ovo ime zasluženo, budući da će feretke vrlo rado ukrasti sve što mogu da uhvate šapama, i da sakriju u svoje skrovište.
Feretke potiču iz iste porodice (Mustelidae) kao jazavci, vidre, kanadske kune, lasice, divlje feretke, žderavci i tvorovi.
Daleko porjeklo feretki je donekle misterija, iako su vrlo bliske evropskim tvorovima.
 ISHRANA
Feretke imaju jedinstvene zahjteve u ishrani, koji su u posljednje vrijeme i komercijalno ispraćeni u prehrambenoj industriji za kućne ljubimce. Feretke su isključivo mesožderi, i vrlo brzo vare hranu. Takođe, nemaju sposobnost da apsorbuju hranljive materije iz biljne hrane. Iz tog razloga, ishrana feretki mora da bude bogata životinjskim proteinima, mastima, i sa smanjenom količinom vlakana. Sva hrana, uključujući hranu predviđenu isključivo za feretke, nije uvijek odgovarajuće sačinjena, pa vodite računa prije kupovine.
Dostupnost hrane u svakom trenutku
Feretke imaju brz metabolizam, pa je neophodno da često jedu (obično na svaka 3-4 sata). Najbolje bi bilo da im je hrana stalno dostupna. Većina feretki će jesti onoliko koliko im je potrebno da zadovolji svoje potrebe, i neće se ugojiti uprkos stalnoj dostupnosti kvalitetne hrane.
Takođe je neophodno obezbijediti svježu, čistu vodu. Ukoliko primjetite da Vaša feretka dobija na težini, konsultujte se sa veterinarom oko dijete i savjeta u vezi sa ishranom. Češća fizička aktivnost je obično bolje rješenje za gojaznost, nego teška dijeta.Suva hrana je odgovarajući izbor, jer im može biti stalno na raspolaganju, i sa njom nema straha od kvarenja. Konzervisana hrana se može povremeno davati, ali kao poslastica ili dodatak ishrani, ne kao kompletan obrok.
Osnovni nutritivni zahtevi:
– Visok nivo proteina – 30-40%
– Proteini moraju biti visoko kvalitetni, svarljivi, životinjskog porekla (ne biljnog)
– Visok nivo masti (najmanje 20%-30%)
– Nizak nivo ugljenih hidrata i vlakana (manje od 3% vlakana).
Proučite sastav gotove suve hrane
Nažalost, nutritivni prikaz na pakovanju hrane ne govori mnogo. Trebalo bi da proučite listu sastojaka, budući da kvalitet i dostupnost proteina može prilično da varira. Međutim, čak je i lista sastojaka varljiva. Sastojci koji su na vrhu liste imaju najveći udio u ishrani, ali Vi ne možete znati koliki je zaista procenat u pitanju. Vodite računa o svim sastojcima na listi, budući da se nekada mogu na dnu liste naći slični, ali manje poželjni sastojci, koji ukoliko se kombinuju mogu da imaju procentualno visok udio u ishrani (npr. sojino brašno).
Izvori proteina
Bolje je kupiti meso i mesne obroke nego ”nus-proizvode”. Ovakvi nus-proizvodi su ostaci koji se ne koriste u ljudskoj ishrani, i mogu biti teško svarljivi, zbog čega zaista ne predstavljaju dobar izvor proteina. Proteini iz jaja spadaju u visoko kvalitetne. Potražite meso ili obroke od mesa, ili jaja kako biste obezbijedili prva tri sastojka (rjetko kada ćete pronaći hranu koja ispunjava ovaj zahtjev – ali, definitivno izbjegavajte bilo koju koja ne sadrži kvalitetne proteine ili masti najmanje u prvih šest sastojaka).
 LJEPOTICA.
Hrana ne bi smjela da sadrži kukuruzni gluten, sojino brašno, pirinčani gluten, ili druge biljke i žitarice na bazi proteina, koje mogu da povećaju sadržaj proteina, ali koji nisu korisni za feretke. Obratite pažnju i na dodati šećer (sahoroza, fruktoza, kukuruzni sirup, itd.).
Napomena: feretke možda neće biti oduševljene hranom sa ukusom ribe (koja takođe može uticati na neprijatan miris činijica za hranjenje), iako su neke hladnovode ribe, poput lososa, odličan izvor masnoća.
Masti
Potražite visoko kvalitetne izvore omega 6 i omega 3 masnih kiselina (meso živine je obično dobar izvor). Iako će biti teško da se utvrde izvori sa liste sastojaka ili nutritivnih tabela, treba da znate da je i kvalitet masnih kiselina podložan obradi.
Hrana za feretke
Postoji nekoliko vrsta hrane za feretke, i neke su, naravno, bolje od drugih. Kvalitetna hrana je često skupa, ali je bolje platiti više i znati da je u pitanju dobra hrana. Na tabeli ćete vidjeti da nijedna hrana nije idealna – samo nekolicina proizvođača pravi hranu koja je dovoljno blizu kompletnim nutritivnim potrebama feretki.
Zaista je bitno izabrati hranu koja će najviše odgovarati Vašem ljubimcu. Nedostatak hrane koja potpuno odgovara feretkama je jedan od razloga što je povećano interesovanje za prirodnije načine ishrane.
Svaka promjena ishrane mora biti ispraćena postepeno, mješanjem nove hrane sa starom i postepenim redukovanjem količine stare hrane. Uvijek je dobra ideja koristiti mješanu hranu dok su feretke mlade, budući da neke mogu da postanu rezervisane prema novoj hrani, što može stvoriti probleme ukoliko je hrana koju trenutno jedu nedostupna. Najbolje bi bilo da uvijek u rezervi imate bar još jednu alternativnu hranu koju će feretke jesti.

Hrana za mačke
Dugo godina je uobičajena preporuka bila da se feretke hrane suvom hranom za mačke ili mačiće, iako se to danas smatra zastarjelim. Budući da su unapređena znanja iz oblasti veterinarske dijetetike, postavlja se pitanje da li je premium hrana dobar izbor za ishranu feretki. Ukoliko ne možete da pronađete odgovarajuću hranu za feretke (razmislite i o online kupovini) možda ćete morati da potražite hranu za mačke. Ukoliko baš morate, odlučite se za premium hranu (npr. Eukanuba, Innova).


Koristite hranu za mačiće, bogatu proteinima, ali kada feretka napuni četiri godine, pređite na hranu za odrasle. Provjerite nutritivne tabele, i izaberite hranu kojoj su pri vrhu visoko kvalitetni životinjski proteini, masti i u kojoj nema žitarica, šećera i vlakana. Izbjegavajte manje kvalitetnu hranu, koja je često jeftinija, ali ne i odgovarajuća za feretke.
Poslastice
Poslastice bi trebalo davati umjereno. Postoje vitaminski suplementi za feretke koji su i ukusne, i istovremeno korisni. Bez obzira što su ovi suplementi zdravi, i njih treba davati u umjerenim količinama. Druge poslastice uključuju jaja (tvrdo kuvana), komadiće kuvanog mesa, ili suve džigerice. Možete koristiti i kupovne poslastice za feretke, ali samo ukoliko su na bazi mesa – izbjegavajte one sa žitaricama, na biljnoj bazi, kao i sa šećerom. Feretke vole slatkiše, ali nemojte odustati – izbjegavajte poslastice (uključujući suvo grožđe i drugo voće).
BIOGANCE Šampon za feretke My Ferret.
Hipoalergijski, bez parabena, boja, fenoksitanola i silikona.
My Ferret šampon je posebno formulisan od organskih i prirodnih sastojaka za ekstra blago čišćenje. Ova pH uravnotežena formula obogaćena je s organskim ekstraktom maslina koja pomaže prirodnoj barijeri kože i spriječava isušivanje, a ujedno i čini krzno mekšim i sjajnijim. Citrusna nota ostavlja delikatan miris čineći da Vaša feretka miriše svježe.UPUTSTVO ZA UPOTREBU: nanjeti na vlažno krzno, nježno utrljati pa dobro isprati. Ponoviti aplikaciju, ostaviti da djeluje dva minuta pa isprati.UPOZORENJE: Izbjegavati kontakt sa očima. Držati van domašaja djece. Isključivo za spoljnu upotrebu kod životinja.
ZEMLJA PORJEKLA: Francuska (EU). 




  Ako želite umiljatu i razigranu životinjicu, obožavaćete feretku!


Mnogi ljudi se, kada je u pitanju izbor kućnog ljubimca, često odlučuju za pse ili mačke. Međutim, ukoliko se malo bolje raspitate, vidjećete da pored njih možete da uzmete i mnoge druge umiljate životinje. Visoko na listi se definitivno nalazi i feretka - malo, razigrano čupavo stvorenje koje će vam brzo prirasti k srcu.


Veoma su inteligentne
Feretke se brzo prilagođavaju okolini. Nećete imati problema da je takoreći izdresirate i vrlo lako ćete ih naučiti da koriste posip. Takođe se dobro slažu i sa drugim životinjama.
Ne zahtjevaju mnogo prostora
Potrebno je da imaju svoj kavez, ali ne mora da bude velik. One ionako većinu svog vremena provode van kaveza, šetkajući se po stanu.

Nisu zahtjevne za održavanje Ne zahtjevaju mnogo hrane, nemaju neprijatan miris i ne linjaju se mnogo, ali im je potrebno redovno četkanje. Što se kupanja tiče, dovoljno je 3-4 puta godišnje.
Veoma su druželjubive i vole da se igraju
Iako znaju dugo da spavaju, kada su budne, veoma su razigrane. Ukoliko im uvrstite i neke igračkice, vidjećete koliko može da vam bude zabavno. Feretke generalno jesu kućne životinje, ali ukoliko poželite, slobodno možete da ih vodite napolje, u šetnju. Uzmite im odgovarajući povodac i uživajte u zajedničkoj šetnji.

Ne prave buku
Feretke su poprilično tihe životinje, a buku prave jedino kada su uplašene ili povređene.






Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Kunić lavlja glava- karakteristike ovog specifičnog kunića i kako se o njemu brinuti.

Ovnoliki-patuljasti-kunic-prava sam maza.

LAVLJOGLAVI KUNIĆI-ISHRANA MALIH MAZA.