AFRIČKI PATULJASTI JEŽ-NEODOLJIVI KAO KUĆNI LJUBIMCI.

AFRIČKI PATULJASTI JEŽ-NEODOLJIVI KAO KUĆNI LJUBIMCI.


ŠUME prestonice dom su i malim bodljikavim stvorenjima koja se ovih dana mogu vidjeti više nego uobičajno. Belogrudi ježevi već odavno uživaju ugled, ne treba remetiti njihov „kućni red“.
 OPŠTE O JEŽEVIMA:

Ježevi su dosta aktivni, pred period hibernacije tokom zimskih dana. Jesen je rezervisana za nagomilavanje sala obilnijom ishranom. Oni spadaju u zaštićenu životinjsku vrstu, uslovno rečeno divlju, pošto su sada već gradske životnje, s obzirom na to da su se prilagodili na urbane uslove života. Svakako, namjerno uništavanje ježeva je zabranjeno.
Iako je teško odoljeti slatkim njuškicama koje izviruju iz klupka igala, ne treba ih odvajati od prirodnog staništa kako bi dom dobio novog ljubimca.

Čak i da je zalutalo mladunče, veće su mu šanse da preživi u naručju šume, nego čovJeka, jer je to njegov dom, a i sigurno se u blizini nalazi leglo njegove porodice.
Ako, bi, pak, neko i želio da podijeli svoj dom sa ovakvim stvorenjem, u mnogim pet šopovima može se naći simpatični afrički patuljasti jež. Malo je drugačije fizionomije od našeg domaćeg ježa, ali sa sličnim životnim navikama, naročito u ishrani.
Svi ježevi su bubojedi, ali za svog mezimca ne morate ići u lov na insekte. Kao zamjena koriste se granule za mačke, ali mnogi pet šopovi imaju specijalnu hranu koja može podmiriti njihove potreba za bjelančevinama i vitaminima.

Prvi kontakt obično je „bolan“, kada zbog straha od nepoznatog nakostriješi bodlje, ali treba biti strpljiv dok ne nauči miris svog vlasnika. Previše zajedničkog igranja ne treba očekivati, jer je jež aktivan tokom noći, ali mogu biti prave maze.

Da bi ježu nov dom bio udoban, potrebno je obezbijediti komotan terarijum sa igračkama i mjestima za skrivanje, kao i grijače, jer ne treba zaboraviti da su mu korjeni iz toplih krajeva. Kavez nije preporučljiv, zato što ova životinjica može zaglaviti nogu između rešetaka, pa je čak može i polomiti. Kupanje je obavezno, kako zbog bodlji koje su idealne za nastanjivanje krpelja, buva i grinja, tako i zbog neprijatnog mirisa koji nikome od ukućana neće biti mio. 

PRENOSE BUVE, ALI I INFEKCIJE
KOLIKO god da su neodoljivi, divlji ježevi često nose veći broj uzročnika zaraza i infekcija, od gljivičnih do salmoneloze, zbog čega od njih treba se drže podalje i ljubimci, ali i ljudi. Dok se gljivične infekcije prenose direktnim kontaktom sa ježom, ostale se prenose putem njegovog izmeta. Salmoneloza najčešće uzrokuje upalu sluznice crijeva, od koje najčešće može da oboli pas zbog njuškanja po šumi, a prvi simptomi su proliv, smanjen apetit i grčevi.
Tu su i drugi paraziti i bakterije, ali i buve, sa kojima je jež naučio da živi, ali ne i čovjek i kućni pas. Ugriz ježa ili ubod bodlje može uzrokovati lokalne kožne infekcije.
Neodoljivi bodljikavi kućni ljubimac: Afrički patuljasti jež.
Šta kažete na jednog pomalo neobičnog, ali sasvim neodoljivog bodljikavog kućnog ljubimca – afričkog patuljastog ježa? Ako zadovoljavate sljedeće tri uslove, možda je ovaj maleni ljepotan pravi izbor za vaš dom!

Afrički patuljasti jež, sisar i "bubojed", već je godinama izrazito popularan u svijetu kućnih ljubimaca. Ako vam pobjegne u kući - on neće pojesti kablove, što je definitivno veliki plus. Takođe, afrički patuljasti jež ne cvili kada vas nema, a nije zločest i zahtijevan. Ali, ukoliko se odlučite da nabavite ovu životinju morate da zadovoljite tri uslova:

1. S obzirom da se radi o životinji koja dolazi iz tropskih dijelova Afrike, temperatura u prostoriji u kojoj boravi trebalo bi da bude 20°C.
2. Žive isključivo u zatvorenom prostoru koji nije na promaji (a poznato je da je promaja najveći neprijatelj!). Svakako bi trebalo da pripremite kućicu u terariju u kojem su smješteni.
3. Ne smeju biti izloženi direktnom suncu.
Ova životinjica koju su još u IV veku pre n.e. pripitomili Rimljani ne oboljeva često, a bolesti su najčešće rezultat grešaka u držanju. Kvalitetna hrana za mačke, slatko voće i "domaći" insekti njihova su ihrana, ali kako su skloni debljanju potrebno je da se vodi računa o njihovoj težini koja ne bi trebala da bude veća od 500 grama.
U kontaktu s drugim životinjama izrazito je miroljubiv, a odnos s decom poželjan je uz prisustvo odrasle osobe.

Afrički patuljasti jež, sisavac i kukcojed, već je godinama izrazito popularan u svijetu kućnih ljubimaca.
"Razmišljate li o kućnom ljubimci, a nemate previše slobodnog vremena razmislite o afričkom patuljastom ježu"
'Ako vam pobjegne u kući neće pojesti kablove, što je definitivno veliki plus. Neće cviliti niti plakati kada vas nema. Također nije zločest niti zahtjevan'  što su prednosti su ove životinjice. 
 FOTO GALERIJA:





Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Kunić lavlja glava- karakteristike ovog specifičnog kunića i kako se o njemu brinuti.

Ovnoliki-patuljasti-kunic-prava sam maza.

LAVLJOGLAVI KUNIĆI-ISHRANA MALIH MAZA.