ZAMORČIĆI ( guinea-pigs ), pravi ljepotani,držite nas u paru jer smo tako sretni.

ZAMORČIĆI ( guinea-pigs ), pravi ljepotani,držite nas u paru jer smo tako sretni.
Zamorac treba imati više od 3 do 4 tjedna prilikom nabavljanja, i morate biti sigurni da ga je majka odbila, jer iako se rađaju sa zubićima sišu mlijeko. I čim je odbijen od majke, sposoban je na samostalni život. Kada dovodite doma zamorčića mora imati sređena pitanja nastambe i hrane, te sve što je potrebno za njegov što ugodniji i uspješniji život.
Kada dođete doma sa zamorcem, stavite ga u njegov novi dom i pustite ga na miru, dok se ne privikne na novo okruženje. Par dana ga nemojte vaditi i držati po rukama, dok se životinjica ne privikne na novi dom i okruženje. U tih par dana prilazite kavezu i pričajte da se malo počne i privikavati na vašu prisutnost. Nemojte ga strašiti, i idite korak po korak kako bi se na vas naviknuo. 
 KAKVI SMO LJEPOTANI.

Kavez i lokacija kaveza: Kavez treba biti što veći i prostoran. Preko noći mogu izdržati i u manjim kavezima, ali se preporuča da ipak imaju veliki kavez, kako bi se mogli kretati. Ako niste u mogućnosti imati veliki kavez a želite da se vaš zamorčić kreće i bude aktivan i nemate srca gledati ga kako se gužva u kavezu, možete ga pustiti i po podu (kući, stanu), samo pripazite da se negdje ne zavuče, i ne počne nešto glodati (naročito plastiku, najlon, žice, jer se sa tim materijalima može zagušiti). 
Zamorca je potrebno držati pod budnim okom ako ga pustite da bezbrižno tumara stanom. Kavez bi se prema nekim preporukama trebao držati na povišenom mjestu, nikako na podu, jer su to iznimno strašljive životinje i reagiraju na najmanje vibracije. Mora biti na suhom mjestu, daleko od propuha i daleko od izravnog sunčevog svijetla (zato što od propuha i sunca mogu uginuti - infarkt). Naravno, treba imati bocu za vodu, i hranilicu iako ni ne smeta da bude razbacano po cijelom kavezu, to im je onda i veći gušt, kopati po sijenu i tražiti hranu. Podloga:Možete izabrati više podloga, počevši od sijena, piljevine do pijeska. Moja preporuka je definitivno NE sijenu. Sijeno jako smrdi pogotovo kad se zamorčić popiški po njemu i nije nimalo ugodno to mirisati. Novinski papir kao podlogu, također izbjegavati, jer sadrži olovo što je toksično za zamorca. Izbjegavati i sve materijale s kojima se mogu ugušiti - plastika, najlon i KARTON (papir) također. Najbolji izbor jest pijesak ili piljevina, ALI, zamorac može biti alergičan na nešto od tog dvoje, nije čest slučaj ali se može desiti. Pa ako primjetite da vam se zamorac na jednoj podlozi (piljevina ili pijesak) puno češka i kiše, podlogu PROMIJENITE! 
Podloga se mijenja po osobnoj procjeni, ne postoji neko pravilo. Kad postane nered, počne jako smrditi, to je već alarm za promjenu. Igračke:U svakom bolje opskrbljenom pet shopu postoje razne igračke za glodavce, također postoje i kamenja, minerali koji služe trošenju zubiju i nokta. Iako neki misle da su zamorci strašljive životinje, to vrlo ovisi od zamorca do zamorca i kako ga sam vlasnik navikne. 
 
Tako da i tu imate izbora, tako što zamorcu možete napraviti sklonište, gdje će se sakriti. Oni su ipak životinje koje imaju puno predatora i zato vrlo često znaju reagirati burno i bježeći kad krećete rukom prema njemu. Ali, prije će se naviknut na vas bez skrovišta, zato je možda bolje njega ni ne stavljati. Možete staviti i neki komad odjeće koji ima vaš miris, kako bi se tako zamorčić na vas naviknuo. Igračke nisu potrebne, i to ovisi o samom vlasniku ako je željan da mu zamorac ima neku zabavu. 
Aktivnost: Zamorac ne bi smio samo sjediti u kavezu, jer će onda samo jesti i debljat se i imat ćete bolesnog zamorčića. Treba ga puštati iz kaveza i posvetiti mu puno pažnje. Morate s njim oprezno rukovati, tako da ga čuvajte od visina i da vam slučajno ne ispadne iz ruke. Kotačić u kavezu? Nepotrebno, i većina zamoraca na to ne reagira. Kotačići su idealni za hrčke, ali ne i za zamorce. 
 
Higijena: Za kavez je sve rečeno, treba se redovito čistiti. Osobno ne bih preporučila kupanje, ali neki smatraju da ih se treba često kupati, dok je meni osobno veterinarka rekla da to nije najpametnija ideja, i ako ih se već kupa neka to bude što rijeđe, te nakon kupanja zamorca u mlakoj vodi treba umotati u ručnik, dok se potpuno ne osuši. Češljanje se preporuča kod dugodlakih zamoraca, a i kratkodlake je jednako kao i dugodlake i sve ostale vrste zamoraca potrebno pregledavati povremeno, kako bi provjerili ima li neka neobična oštećenja kože ili nametnike, koji se tada uklanjaju posjetom kod veterinara i drogeriji (naravno, na uputu veterinara). Nokti se mogu ali i ne moraju rezati, ovisno o tome koliko ih troši. Ako ćete rezati nokte, morate biti vrlo oprezni da ne bi ozlijedili svog zamorčića. U noktima imaju žilice koje se teško vide gdje završavaju ako zamorac ima tamne nokte; i možete režući nokte samo nanjeti nepotrebnu bol i krvarenje zamorčića.
Hrana: Zamorcu sijeno mora biti uuvijek dostupno, u neograničenim količinama! Povrće i voće može jesti, ali umjereno. Zamorci su navikli na rutinu stoga im se hrana (kao povrće, voće i sjemenke) mora davati svaki dan u isto vrijeme; i to postepeno. Znači, nećete mu dati odmah cijelu mrkvu, već ćete mu dati sitni komadić mrkve, i tako postepeno povećavati obroke tokom narednih dana. Također, ne smiju im se naglo mijenjati vrste povrća i voća zbog mogućnosti dobitka proljeva koji može voditi dehidraciji životinje i konačno, smrti.
Valja obratiti pažnju na tvrdoću i izgled stolice, kad mu se uvodi neka nova hrana, koju kako sam napisala, treba postepeno uvoditi. Stolica mora biti tvrđa i suha; ako mu je često "mokra" i mekana, nešto nije u redu. Meso i mesne proizvode, ni pod razno. Ako ćete kupovati gotovu hranu za zamorce - sjemenke i/ili mix sjemenaka, morate paziti da je to za zamorce, a ne za ostale glodavce, jer se s nekom hranom drugih glodavaca (čini mi se, zečeva) mogu lako zagušiti. Hrana koja se ne bi smjela uopće davati zamorcima: rabaraba (izuzetno toksično), krumpir, celer, grah. 
Hrana mora biti oprana i osušena (najbolje je "tuckati" a ne doslovce brisati, sa maramicom)!! To vrijedi za voće i povrće. Važno je prati zbog pesticida koji mogu naškoditi vašem zamorcu. Voda: Svaki dan mijenjati vodu koja obavezno mora odstajati bar 24 sata, zbog klora. Znači, ipak treba malo odstajati. U vodu možete ukapati vitamina C (nađe ih se u pet shopu, kao posebni preparati za zamorce), jer nemaju mogućnost sami sintetizirati C vitamin; no ako se dovoljno hrane sa voćem i povrćem, s tim ne bi trebali imati previše problema niti potrebe, ali neće mu biti ništa i da mu se ukapava; bolje spriječiti nego liječiti. 
Zamorac je glodavac koji ima u gornjoj i donjoj vilici po dva zuba glodnjaka. Ti zubi stalno rastu, a na brusnim pločama se stalno i troše. Tijelo mu je valjkasto izduženo, s kratkim nogama, dugo svega 25 cm. Na prednjim nogama ima četiri prsta, a na stražnjim samo tri. Nokti sliče kopitu, a tabanski jastučići dobro su izraženi. Oba spola imaju razvijen jedan par mliječnih žlijezda blizu stražnjih nogu.
 NEKOLIKO FOTKI:


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Kunić lavlja glava- karakteristike ovog specifičnog kunića i kako se o njemu brinuti.

Ovnoliki-patuljasti-kunic-prava sam maza.

LAVLJOGLAVI KUNIĆI-ISHRANA MALIH MAZA.