HRČAK ( HAMSTER ),slatki mali ljubimac,predivan sam.

HRČAK ( HAMSTER ),slatki mali ljubimac.
DIVNI MALECKI.



Ovaj maleni simpatični mišić koji plijeni svojom ljepotom vrlo je inteligentan. Kada jednom budete vidjeli ovu životinjicu nalik pufnastoj loptici, nećete moći da se odvojite od njega i poželjećete da hrčak kao kućni ljubimac bude dio i vašeg doma.

Hrčak kao kućni ljubimac veoma je popularan posljednjih godina. On gotovo da se gaji u jednakom broju kao i psi i mačke, s tim što hrčak kao kućni ljubimac ne može nikako živjeti zajedno sa pomenutim životinjama, jer mu u suprotnom prijeti opasnost da bude njihov dezert poslije činije toplog mleijka. On je i više nego umiljat, a ne treba da brinete ako mislite da ćete imati problem sa njegovim pripitomljavanjem.

Ako ste se odlučili da udomite slatkog hrčka, prije nego što ga kupite, obezbijedite mu adekvatan prostor u kome će boraviti. Terarijum mora biti predviđen upravo za hrčka, a ako ne znate kakav treba da odaberete, posavjetujte se sa radnicima nekog od pet shopova. Ako niste dovoljno upoznati i sami se odlučite za neki svoj stari akvarijum od čega ćete nešto da imrovizujete, vrlo lako se može dogoditi da on ne bude dovoljno dobro osiguran, pa da vam hrčak pobjegne.

Njegov svijet u malom treba da sadrži i obavezne elemente ka što su kućica, posuda iz koje će jesti i kolut u kome će se igrati trčeći besciljno u njemu. To mu je naprosto jedna od omiljenih zabava. Umjesto tepiha, njemu je potrebna piljevina posuta po površini po kojoj se kreće, kako bi mu bilo prijatnije, ali i toplije.

Potrudite se da njegov “namještaj” ne bude od drveta, jer će ga u suprotnom izgrickati. Terarijum obezbijedite adekvatnim poklopcem zahvaljujući kome neće moći da pobjegne iz njega, ali i poklopac koji neće sprečavati dovod vazduha. Ma kako vam se terarijum činio visok i iako je od stakla po kome mislite da vaš hrčak neće moći da se penje, znajte da je i više nego sposoban i da će ako ne stavite siguran poklopac sigurno uspjeti da izađe.
Hrčak obožava da jede sjemenke svih vrsta, ali i korjenasto povrće. U pet shopovima ih možete kupiti, ali se tamo i posavjetovati šta je to što biste i sami mogli da mu pripremite. No, veliki je obožavalac voća poput jabuke i banane. Nikako mu ne smijete davati ostatke svoje hrane, kao ni šećer. A ako se pitate koliko ovaj mali stvor može pojesti, reč je o 20 grama hrane, što će reći jedna supena kašika.

Ako ne pojede sve što ste mu dali prethodnog dana, izbacite tu hranu prije nego što mu date novu, a svježe vode mora uvijek imati.
U terarijum mu obavezno ubacite parčence drveta na kome će oštriti svoje zubiće i tako se istovremeno i igrati, ali i snabdjevati mineralima.
Hrčak je jedna prava spavalica kada je u pitanju dan, ali je zato noću hiperaktivan. Ako poželite da se poigrate sa njim baš u vrijeme kada spava, suzdržite se i nemojte ga buditi. Time ćete mu narušiti bioritam, što će vrlo loše uticati kako na njegovo raspoloženje, tako i na zdravlje.

U početku će biti stidljiv i obazriv. Pažljivo će njuškati kako vas, tako i sve po kući kada ga pustite. Ali kada se oslobodi, shvatićete da voli da se zavlači ispod kreveta, iza ormana, po raznoraznim ćoškovima. Zato je potrebno da ga kvalitetno dresirate. Ako ste ga naučili lijepom ponašanju, nećete stići do kraja da izgovorite njegovo ime, a on će već pojuriti ka vama, ma gdje prethodno se nalazio. Kada ga pustite, sve prozore i sva vrate držite zatvorene kako ne bi pobjegao.


Mazite se sa njim i dopustite da se penje svuda po vama. Na taj način ispoljava svoju ljubav i sreću. On vas neće ugristi osim ako ga naglo ne probudite, povrijedite ili ga prekinete usred objedovanja.
Ne kupujte hrčka starijeg od dva mjeseca. Ako kupite mužjaka i ženku, očekujte svaka dva mjeseca prinovu, a ako se odlučite za dva hrčka istog pola, obavezno se posavetujte sa profesionalcima da li je moguće držati ih zajedno bez neželjenih posljedica. Možda ne vidite problem u tome što ste se previše vezali za svog hrčka, ali loša vijest je da živi vrlo kratko – svega dvije godine.
BIRANJE HRČKA
Budući da je hrčak noćna životinja,danju treba imati svoj odmor i mir. Pokušajte vidjeti hrčke u pet shopu navečer. Također bi bila dobra ideja provesti nešto vremena promatrajući kako se hrčci igraju i zaključiti koliko oko njih treba brige.
Iako je izgled najčešće ključ odluke kojega hrčka kupiti,važno je da vlasnik isto pogleda i karakteristike zdravog hrčka.
KARAKTERISTIKE ZDRAVOG HRČKA
1.Zdravi hrčak je aktivan, radoznao i energičan.
2.Zdravi hrčak ima sjajne i čiste oči.
3.Nos zdravog hrčka trebao bi biti čist i suh.
4.Krzno bi trebalo biti puno dlaka, čisto i sjajno.
5.Tijelo ne bi trebalo imati izbočine i kvrge.
6.Zdravi hrčak ima okruglo i široko tijelo. 
STVARI NA KOJE MORAMO PAZITI PRI KUPNJI HRČKA
1.Starost
Većina hrčaka žive samo 2-3 godine,i zato je najbolje kupiti mladog hrčka da možete uživati u dugoj vezi sa svojim ljubimcem. Mlade hrčke također je lakše pripitomiti od starijih.
2.Parenje
Općenito,nema velike razlike u parenju hrčaka i ostalih glodavaca. Najbolje je da kupujete hrčke o kojima najviše znate. Ako kupujete više hrčaka,pazite da ne stavite mužjaka i ženku zajedno u isti kavez da ne bi dobili neplanirano potomstvo.
3.Cijena
Hrčci najčešće ne koštaju puno, prava cijena je u kućici, hrani i kavezu, a i mogući veterinarski troškovi mogu biti uzeti u obzir. Naravno,trebat ćete provesti neko vrijeme sa svojim hrčkom da bi ga pripitomili i redovito čistiti kavez da vam hrčak ostane zdrav.
4.Prirodni neprijatelji
Mnogi kućni ljubimci, poput pasa i mačaka, su prirodni neprijatelji hrčcima. Držite ih dalje od hrčaka da spriječite ozljede ili moguću smrt svoga maloga ljubimca.
5.Alergija na dlaku
Ako ste vi ili bilo koji od ukućana alergičan na dlaku, uzmi rukavice kada uzimate hrčka u ruke. Kratkodlaki hrčci će biti poželjniji izbor nego dugodlaki. Neka drugi ukućani čiste kavez redovito kako bi se njegovo krzno održalo čisto.
6.Hrčci su noćne životinje
Hrčci su noćne životinje, zato izbjegavajte buditi ga danju zbog igre. Buđenjem i uzimanjem dok je pospan, činte ga ljutim, i moguće je da vas ugrize.
7.Hrčci su samotnjaci
Hrčci su samotne životinje i zato nemojte stavljati više hrčaka u jedan kavez. Tu vrijedi pravilo jedan hrčak - jedan kavez. Neke vrste, poput ruskog standard hrčka, mogu živjeti zajedno. No, uvijek imajte poseban kavez, za svaki slučaj.
8.Biranje vrste
Ima mnogo vrsta hrčaka za biranje. Naprimjer, roborovski hrčci su brzi i živahni, i zato je teže uhvatiti ih. Međutim, njihova živahnost čini ih zabavnim za gledanje. Izaberite hrčka koji vam se najviše sviđa (i izgledom i ponašanjem).
9.Djeca
Maloj djeci odrasli ne bi trebali davati hrčka da bi osigurali sigurnost i djeteta i hrčka. 

Prehrana hrčaka
Hrčci su svejedi,što znači da jedu i biljke i meso. U prirodi se hrane zrnjem,sjemenkama,povrćem i kukcima,i zato vole kukuruz,zob i žito.
Gotova hrana iz pet shopa većinom sadrži sve hranjive sastojke potrebne za život hrčaka.
Njihova najdraža hrana je najčešće suha hrana,poput sjemenki. Zbog proteina i ponekad jedu i malene kukce. Hrčci vole povrće i voće,ali njihova prehrana se ne smije temeljiti samo na tome. Da bi ostao zdrav,mora se hraniti raznolikom hranom.
Nemojte ga hraniti čokoladom i drugim slatkim stvarima. Hrčka možete hraniti svaki dan u isto vrijeme,ili mu ostaviti hranu stalno u kavezu. Hrčci će često prenijeti hranu u ličnim vrećicama na neko skrovito mjesto i spremiti je za kasnije.
Nemojte zaboraviti da hrana neće biti dugo svježa. Očistite kavez i skrivenu hranu najmanje jednom tjedno. Stavljajte hranu u tešku keramičku ili plastičnu posudu(da ju ne može prevrnuti) i čistite ju jednom tjedno.
Hrčci trebaju imati dostupno vodu cijelo vrijeme. Najbolji izbor je pojilica koja se zakvači na kavez. Najbolje su pojilice koje imaju široko grlo i metalni vrh jer su lake za čišćenje,a očistite ju svaki drugi dan.
Hrčak će ju vrlo brzo naučiti koristiti. 
Uzgajanje hrčaka
Ženka hrčka spolno sazrije već sa 6-8 tjedana starosti.
Hrčci imaju najmanji period trudnoće u svijetu sisavaca-samo 16 dana,i može imati čak 17 mladih.
Odrasla ženka se pari svaka 4 dana. Ako je stavljena u kavez sa mužjakom,parit će se skoro odmah ako je vrijeme za to.
Ako nije pravo vrijeme,potući će se. U tom slučaju vratite ženku u njezin kavez.
Probajte ih sljedeći dan ponovno staviti zajedno. Ako se ne budu tukli,ostavi ju par sati(ali morate biti sigurni da se neće potući!) i tada je vrati u njezin kavez.
Ako se opet budu tukli,probajte sljedeći dan ponovno. Često se mužjaci i ženke prilagode jedno drugome i mogu biti zajedno nekoliko sati. Ipak,ženka se nakon parenja mora odvojiti.
U njezin kavez stavite malu kutiju ili posudicu da bi mogla u njoj napraviti gnijezdo.
Ženka će trebati suhu hranu,vitaminske dodatke za vodu, posudicu za gnijezdo i upijajući pamuk,tkaninu ili papir kao i uobičajene zalihe.
Marljivo će skupljati i zakopavati hranu, kopati više nego obično i graditi svoje gnijezdo.
Nemojte ju uzimati dok ima male. 16 dana kasnije imati će od 1-17 mladih. Prosječno ih bude 7.
Nemojte pokušati vidjeti male, uzimati novu mamu,niti čistiti kavez prvih 5 dana. To vrijeme je kritično.
Ako je majka preplašena ili osjeti da su njezini mladi ugroženi,probati će ih sakriti i zaštititi ih stavljajući ih u lične vrećice.
Sitni mladunci,koji teže samo 2 grama,često će uginuti od grubog uzimanja. Panična majka ponekad će i pojesti svoga mladunca.
Naravno,majka mora imati potpuni mir i biti bez posjetitelja nekoliko dana. 
Bijeg hrčaka
Ako vam hrčak pobjegne,pokušajte ga naći noću zato što je tada veća šansa da ga vidite(hrčci su noćne životinje).
Budite sigurni da ne može izaći iz kuće/stana i da ga druge životinje ne mogu ozlijediti.
Ako čujete neke čudne zvukove u sobi,zatvorite sva vrata i detaljno pretražite sobu.
Stavite malo njegove hrane(voće ili nešto što jako voli),vodu i gnijezdo u kutiju,tako da hrčak može ući,a ne može izaći.
Možda će po noći izaći iz skrovišta i prespavati u kutiji. Ako se to dogodi,ujutro ćete ga pronaći tamo. 

Hrčak je mali glodavac.Postoji mnogo različitih vrsta i boja hrčaka:bijela, smeđa, siva, krem,...Također, krzno može biti kratko ili dugo.Znanstveno ime Zlatnog Hrčka je MESOCRICETUS AURATUS AURATUS, ili kraće CRICETUS AURATUS. Težina odraslih hrčaka:
muško 85-140g, žensko 95-120g. Životni vijek: prosječno dvije, a najviše tri godine(neki su doživjeli pet godina). Što se vode tiče, hrčci mogu dugo izdržati bez nje, ali bez obzira na to, ona im uvijek mora biti dostupna. Dnevno im treba otprilike 10-15g hrane, ovisno o aktivnosti hrčka. Toplina hrčkovog tijela je 36.2-37.5º C.
Ponašanje: Aktivni su noću, no ima iznimki.
Hiberniraju kad temperatura padne ispod 5ºC, možete ga probuditi primjenom topline.Po prirodi su radoznali.
Kavezi za hrčke
Kavez za vašeg hrčka je vrlo važan. Minimalna veličina je 50cm x 35cm. Nesmije biti ovalnog ili okruglog oblika jer bi hrčak mogao izgubiti orijentaciju i poludjeti.Razmak između rešetka neka bude najviše 0.5cm za patuljaste hrčke i 1cm za sirijske hrčke, u protivnom hrčak će pobjeći iz kaveza. U prodavaonicama se mogu naći
kavezi s cijevima. Oni su jako dobri, budući da u prirodi hrčci rade gnijezda u tunelima. Kupite najmanje jedan kavez sa rešetkama, pa će vaš hrčak moći disati normalno i dobivat će više svježeg zraka.
U svom kavezu, hrčak treba imati kućicu i kotač za vrtenje. Naravno, postoje i mnogi drugi proizvodi koje možete kupiti svom malom ljubimcu. 
Kupovanje hrčka
Evo nekih stvari koje morate uzeti u obzir kada kupujete hrčka:
Hrčak ne smije biti premlad(najmanje tri tjedna) ili prestar(ne više od tri mjeseca). Ako kupite hrčka starog dva tjedna najvjerojatnije će umrijeti, jer se još ne može samostalno hraniti. Sa više od dva mjeseca, ženka hrčka može biti trudna.Jako mlada "majka" nije zdrav hrčak. Također, mlade hrčke je lakše pripitomiti.Kupnju hrčka obavite poslije podne kako biste mogli vidjeti koliko su aktivni. Možda će vam prodavač nuditi bolesnog ili ozlijeđenog hrčka po jeftinijoj cijeni, no nikad nemojte kupiti takvog hrčkač. Oči hrčka trebaju biti čiste, a krzno suho. Ova obilježja govore dali je hrčak bolestan ili ne.
Hrčci nisu društvene životinje i zato kupite samo jednog.
Želite li uzgajati hrčke morate držati mužjaka i ženku u posebnim kavezima(Izuzetak su patuljasti hrčci, ako su iz istog legla). 

Ruski hrčak, simpatična mala životinjica

Ruski hrčak je mala životinjica loptastog oblika koja spada u porodicu Cricetidae, red Phodopus. Upola je manji od Sirijskog hrčka, najpoznatijeg i najpopularnijeg hrčka među kućnim ljubimcima.
Njegova osnovna karakteristika jest tamnosiva leđna pruga i siva boja krzna, koja u zimskim mjesecima prelazi u bijelu. Porijeklom je iz Kazahstana, Mongolije i Sibira gdje obitava u poljima pšenice i na livadama.
Kao kućni ljubimac, ruski hrčak pokazuje različite varijatete u boji krzna. Tako uz najčešćeg sivog, vrlo su česte jedinke bijele i plave boje (svi imaju tamnosivu prugu na leđima). Njihova sezona parenja u zatočeništvu traje tijekom cijele godine i za razliku od jedinki u prirodi, ne spavaju zimski san. Izrazito je uredna i čista životinja.
Odrasli hrčci su veličine 8 do 10 cm, i težine 50 do 75 grama. Spolno su zreli već u dobi od 6 tjedana, no bilo bi poželjno da se prvo parenje ne dogodi prije nego li dosegnu veličinu odrasle jedinke.
Kao i sirijski hrčak, i ovi hrčci najbolje funkcioniraju ukoliko žive sami. Ukoliko se u kavezu drže dva mužjaka, vrlo često dolazi do tuče koja može u najgorijim slučajevima i kobno završiti. Čak i između mužjaka i ženke vrlo često dolazi do agresije i to pogotovo u vrijeme dok ženka nije u spolnom ciklusu i odbija parenje.
Estrus se u ženke ponavlja svakih 4 dana, pa je to i glavni razlog njihovog čestog i mnogobrojnog potomstva. Graviditet traje 18 do 21 dan nakon čega ženka u gnijezdo napravljeno od piljevine, vate, sijena i sl. izlegne obično 4 do 8 mladih.
Mladunci su potpuno goli i slijepi sve do desetog dana kad počinju gledati i polako napuštati gnijezdo u potrazi za krutom hranom. S dvadesetak dana, majka ih odbija od sise i kao takvi sposobni su za samostalan život.
Može ih se držati u kavezima ili akvarijima. Na dno se stavlja piljevina i sijeno. Zanimljivo kod njih je to da nuždu obavljaju uvijek na istom mjestu, najčešće u određenom kutu kaveza.
Ruski hrčak je noćna životinjica, te će svoju aktivnost početi pokazivati u ranovečernjim satima, dok će tijekom dana večinom spavati. U nastambu je obvezno staviti kolut, na kojem hrčak zadovoljava svoje dnevne potrebe za aktivnošću.
Što se prehrane tiče, najbolje je hrčku davati kupovnu mješavinu zrnja s mineralno-vitaminskim dodatkom. Svježe voće i povrće je obvezno, ali u umjerenim količinama. Životni vijek ruskog hrčka iznosi oko 2 godine.
Jedna od velikih zabluda vezano za ove hrčke je ta što se u zoo shopovima vrlo često prodaju pod nazivom kineski hrčak. To je potpuno netočno, jer je kineski hrčak na prvi pogled sličan ruskom, no ima jako dug rep i dolazi iz drugog podneblja. Svakako nabavite ovog malog slatkog glodavca.







Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Kunić lavlja glava- karakteristike ovog specifičnog kunića i kako se o njemu brinuti.

Ovnoliki-patuljasti-kunic-prava sam maza.

LAVLJOGLAVI KUNIĆI-ISHRANA MALIH MAZA.