BEBE AZIJSKE VIDRE, ULJEPŠAT ĆE VAM JEDAN DIVAN DAN.

BEBE AZIJSKE VIDRE, ULJEPŠAT ĆE VAM JEDAN DIVAN DAN.


Vidrice  ostaju sa svojim mamama dok ne napune 12-15 mjeseci tako da je dugoročna obveza. Mogu izgledati vrlo slatko, ali ne grizu.
Kad su malene, one mogu biti  na zamjenskom mlijeku - vidre ne mogu uzimati laktozu tako da zahtijevaju posebno mlijeko.
Orijentalna kratkonokta vidra-poznata je pod imenom azijska kratkonokta vidra. Najmanja je vidra na svijetu.
Orijentalnu kratkonoktu vidru moguće je pronaći u močvarama mangrova i svježim močvarnim područjima Bangladea, južne Indije, Kine, Tajvana, Indokine, zapadne Malazije, Indonezije i Filipina.
Odrasle jedinke ove vrste vidre mogu narasti u dužinu otprilike 0.9 metara (tijelo 60 cm, a rep 30 cm ) od nosa do vrha repa, i težiti otprilike 5 kilograma. Hrane se ribama, žabama, rakovicama,slatkovodnim   rakovima i školjkašima- neke vidre usavršile su se i u otvaranju školjki.



Ova vrsta vidre upečatljiva je po svojim prepoznatljivim šapama: njihove kandže ne pružaju se preko mesnatih jastučića njihovim prstiju. Ovakvi atributi daju ima učinkovitost nalik ljudima pri hvatanju i koordinaciji do točke korištenja svojih šapa pri hranjenju rakovicama, glavonošcima i ostalim manjim vodenim životinjama.
Orijentalna kratkonokta vidra živi u proširenim porodičnim zajednicama sa samo jednim alfa parom koji se pari, dok prethodni odrasli mladunci pomažu u podizanju nove mladunčadi.
Mladuncu se rođaju slijepi,a nakon 20 dana otvaraju oči.  
U divljini, mužjak nabavlja hranu za ženku i mladunce, ali oba roditelja se brinu za njih i odgajaju ih sve dok ne nauče da plivaju i jedu čvrstu hranu. Azijske patuljaste vidre su društvene, vole se igrati i odlično vide izvan vode i u vodi te provode više vremena na kopnu od ostalih vrsta vidri.
Simpatične vidre rasprostranjene su po cijelom svijetu, a članovi su porodice Mustelidae u koju spadaju sisavci poput lasica, tvorova i jazavaca.
Za ljubimce najčešće se uzimaju azijske vidre, druželjubive životinjice koje se vole igrati i koje provode više vremena na kopnu od ostalih vidri.
Pravi su ljepotani,zahvaljujući preslatkim njuškicama, kratkim nožicama i dugačkom tijelu.

Imaju neobične prednje šape, poput ruku, te kratke kandže. 





Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Kunić lavlja glava- karakteristike ovog specifičnog kunića i kako se o njemu brinuti.

Ovnoliki-patuljasti-kunic-prava sam maza.

LAVLJOGLAVI KUNIĆI-ISHRANA MALIH MAZA.