Pustinjska lisica- Fennec Fox-predivna malena životinjica.


Pustinjska lisica- Fennec Fox-predivna malena životinjica.
Najmanja lisica na svetu poznata nam je pod jedinstvenim imenom pustinjska lisica.
Ova pripadnica roda pasa toliko je mala da najkrupniji mužjaci teže svega kilogram i po, a ženke ne više od 800 grama. Ono po čemu je pustinjska lisica poznata jeste činjenica da je to jedina vrsta lisice koja može da se pripitomi.
Pustinjska lisica ili Fenek (lat. Vulpes zerda) je mala lisica koja živi u pustinji Sahari i u Sjevernoj Africi.Dobro podnose visoke temperature, a velike uši, osim što čuju kretanje ispod zemlje, služe im i za termoregulaciju.  U svom prirodnom staništu po danu se pustinjska lisica odmara i krije od sunca u svojoj jami u tlu, ispod žbunja čije korjenje vezuje prhko pustinjsko zemljište pa ne dolazi do obrušavanja prokopanih tunela. Osim što su razvili odličan sluh,  imaju i sposobnost koja im omogućavaju da prežive s manje vode te gustu dlaku koja po danu odbija sunce, a po noći ih grije. 
Poznata je kao lisica koja se može pripitomiti i u nekim krajevima drže je kao kućnog ljubimca, ali uz potrebnu dozvolu za držanje. Treba paziti da ne bude previše aktivna jer može izgubiti energiju i ne smije joj se davati previše hrane. Potrebno ih je hraniti miševima, insektima, jajima i dehidriranom hranom za pse – to trebaju biti hrane s visokim udjelom mesa, bez žitarica.
Za držanje ovakvog ljubimca, morate imati posebnu dozvolu nadležnog ministarstva.
Prema aktuelnim zakonskim odredbama, pojedina biljna i životinjska vrsta koja ima zaštitu Države je vrsta koja je zaštićena ili ugrožena ili rijetka. Strogo je zabranjena svaka radnja kojom  se ometa i uznemiruje u njenom prirodnom životu i slobodnom razvoju (rastjerivanje, proganjanje, hvatanje, držanje, ozljeđivanje i ubijanje, te oštećivanje njihovih gnijezda ili legla i obitavališta). Zabranjeno je i prikrivanje, prodaja, kupovina i otuđivanje ili pribavljanje na drugi način zaštićene biljke i životinje, kao i prepariranje.

Pustinjska lisica je manji sisar iz porodice zvijeri težak 1,5kg. Velika je oko 40 cm. Ima rep dug 25 cm i glavu s ušima koje su velike 15 cm, pomoću kojih izvrsno čuje i najmanji šum te ih može čak i micati. Za razliku od ušiju, oči su male i njima se slabo služi i loše vidi pa se najradije oslanja na svoj inače izvrstan sluh. Ima krzno boje pijeska i dobro se prilagođava pustinjskom životu.
Može izdržati nekoliko dana bez  vode i hrane u pustinji, no ipak joj je voda i hrana prijeko potrebna za život. Uglavnom je aktivna noću te se hrani kukcima, pticama, jajima, pustinjskim gušterima i glodarima, pošto je njoj potrebna visokoproteinska ishrana.
Vrijeme parenja započinje u januaru ili februaru. Trudnoća ženke traje 52 dana i na svijet donese 2-5 mladih pustinjskih lisica koje će se hraniti majčinim mlijekom nekoliko mjeseci. O mladima brinu oba roditelja  još oko 6 mjeseci.
Fenek lisice ostaju zajedno čitav život,a potomci iz jednog legla mogu ostati s porodicom, čak i nakon rođenja mališana iz idućeg legla. Dok je ženka trudna, njezin partner donosi svu hranu te je vrlo zaštitnički nastrojen prema njoj. Fenek lisice mogu živjeti do 10 godina u divljini te do 14 u zatočeništvu.


Pustinjska lisica može biti i kućni ljubimac i treba joj se dati nešto kukaca, mesa itd. Treba paziti da ne bude previše aktivna jer može izgubiti energiju i ne davati joj previše hrane.
U nedostatku pitke vode jede i biljnu hranu poput lišća, korijenja ili plodova te na taj način zadovoljava potrebu za vodom. Ova vrsta lisice živi u malim grupama.
Majušna pustinjska lisica je veoma spretna i otporna na surove uslove života. U stanju je da u toku života ne okusi ni kap vode. Jedina tečnost koja joj je u Sahari uvijek na raspolaganju potiče iz rijetkog rastinja, mesa i jaja, gmizavaca i ptica kojima se hrani. Poslije sumraka, kad vrelina umine, ogladnjela lija kreće u lov. Iako je društvena životinja, kad lovi, najčešće je sama. Dok vreba plen, samo joj oči svijetle u mraku. Uvijena u svoj dugi topli rep od guste dlake, može satima da čeka žrtvu, uprkos hladnim saharskim noćima. Njene kratke noge sa širokim šapama prekrivenim gustom dlakom prilagođene su kretanju kroz pijesak. Ogromne uši, dugačke i po 15 centimetara, najviše joj pomažu pri lovu. Zahvaljujući njima, može da pronađe gmizavce koji se kreću duboko ukopani u pustinjski pijesak. I pored toga što je vješt lovac, lisica često ostane bez ulova. Zato, kao i njeni rođaci psi, višak hrane zakopava.
U toku dana uši pustinjske lisice služe kao klima-uređaj uz pomoć kojeg ispušta suvišnu toplotu iz tijela. Ova životinja se u dnevnim časovima odmara i krije od sunca u svojoj jami ukopanoj u tlo. Njen dom najčešće se nalazi ispod polusasušenog žbunja, čije korenje vezuje rastresito pustinjsko zemljište, ne dozvoljavajući dugačkim tunelima lisičijeg doma da se obruše. U jami, pored para pustinjskih lisica, obično žive i njihovi mladunci i potomci iz nekoliko prethodnih generacija, koji pomažu roditeljima u odgajanju mladih.
Prema gore navedenim podacima, ove lisice su manje od prosječne kućne mačke, a osim što nose titulu najmanje vrste lisica na svijetu, drže i titulu životinja s najvećim ušima u odnosu na veličinu tijela.One su izvrsni skakači u dalj, kada treba uloviti ukusnu večeru ili izbjeći predatora. Teško su uhvatljive, što znači da njihovoj vrsti prijeti tek nekoliko predatora, kao što su orlovi, sove i ljudi, naravno.
15 centimetara duge uši, odlični su alat za osluškivanje plijena. One, micanjem glave lijevo-desno, zapravo određuju točnu lokaciju insekata, glodavaca, gmazova i drugih ukusnih jela, koja se često skrivaju ispod pijeska. No, ove velike uši, služi i za hlađenje u vrućim pustinjskim uvjetima. Za razliku od ušiju, oči su male te se njima slabo služe, jer loše vide.
Zbog eskstremnih vrućina, ove životinje imaju dodatnu dlaku na svojim šapicama, kako bi mogle hodati po užarenom pijesku. Gusto krzno olakšava im manevrisanje po labavom pustinjskom pijesku te dinama.
Malene fenek lisice izrazito su društvene, a u igri uživaju čak i kada postanu odrasle. Žive u grupama do 10 jedinki, a veličina grupe uglavnom je određena količinom hrane, koja je dostupna na određenom teritoriju.
Ova vrsta je i vrlo izdržljiva, kada su u pitanju hrana i voda, a mogu izdržati i do nekoliko dana bez njih. Veći dio vode, fenek lisica dobiva iz lišća, korijena, voća, jaja te životinjskog plijena.

Kao i većina pustinjskih životinja, i one su aktivne noću. Tako se, među ostalim, spašavaju od najgorih vrućina. Ako ih vidite u nekom od Zooloških vrtova, u doba kada ste vi tamo, ona će najvjerojatnije drijemati te skupljati energiju za uzbudljive noćne igre.
 







Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Kunić lavlja glava- karakteristike ovog specifičnog kunića i kako se o njemu brinuti.

Ovnoliki-patuljasti-kunic-prava sam maza.

LAVLJOGLAVI KUNIĆI-ISHRANA MALIH MAZA.