Lavljoglavi kunić-voli ljude, ljupkog je izgleda, lako se održava i jedan je od najdražih kućnih ljubimaca u svijetu kunića.



Lavljoglavi kunić -voli ljude, ljupkog je izgleda, lako se održava i jedan je od najdražih kućnih ljubimaca u svijetu kunića.
Izuzetno su pitomi. Morate ga stalno  zvati i priviknut će se na vas pa će stalno htjeti da se mazi.
Najviše sijena uvijek mu mora biti dostupno,hrana za kuniće,voda obavezno-do  5 mjeseci starosti, a poslije mu se polako počne uvoditi voće i povrće u ishranu.
Kako stvoriti kontakt i vezu s kunićima? Najbitnije od svega je da ne forsirate, ne dižete ih i ne spuštate naglo, te da pustite njih da naprave ''prvi korak''. Legnite na pod i jednostavno ih gledajte. Spustite se na njihov nivo, oči u oči, i nježno im pričajte. Isprva će se bojati, pravit će se da vas ne vide i ''radit'' će svoje. Neće se približavati. Ali na kraju će njihova beskonačna znatiželja pobijediti. Prvo će vas nježno dodirnuti njuškicom i pobjeći. Pa će drugi put to malo potrajati. Pustite ih, nemojte raditi nagle pokrete i ne pokušavajte ih zgrabiti. Neka slobodno njuškaju i istražuju. Odjednom će vam skočiti na leđa... I tako malo po malo njihovo povjerenje će rasti, osjećat će se sve sigurnije uz vas i onda će krenuti puse.
Ako imate sreće i dobijete malu ''ljubilicu'' puse će krenuti odmah, a ako ste naletjeli na tvrd orah morat ćete ih''zaslužiti''. Polako razvijajte odnos pun povjerenja, pustite ih da vas upoznaju i da shvate da im ne prijeti nikakva opasnost. Ponekad to traje malo kraće, a ponekad duže ali na kraju sve dođe na svoje. Treba uložiti truda, kao i u sve vrijedne stvari u životu, ali u svakom slučaju se isplati.

Patuljsti kunići uzgajaju se samo kao kućni ljubimci. Imaju iste karakterne osobine kao i ostali odomaćeni kunići, s malo više temperamentne osobine. Energetični su i osetljivi (lako ih možemo uznemiriti). Uglavnom se drže u kućnim uslovima i mogu se prilagoditi društvu kućnog psa i mačke, ali i drugih kućnih ljubimaca. Veoma su krhke životinje i podložne stresu.

Treba ih razlikovati od zečeva. Dugi su 34-45 cm. Čistokrvni patuljasti kunići teški su od 500 g do 1400 g; veći pripadnici vrste teže od 1400 g do 1800 g. Žive od 10 do 12 godina. Neke od boja su crna, plava, čokoladna, jorgovan (bledoljubičasta), čeličnosiva, vidra, srneća, ris, opal, žućkastosmeđa (zagasito), takođe i beli crvenooki (rubin) i plavooki.
Hrane se travom, žitaricama i raznim sočnim zelenilom. Njihov sistem za varenje je slabiji od njihovih većih rođaka i lisnato povrće poput salate i kupusa mogu im zadati zdrastvene probleme. Veliki deo njihove ishrane čini sijeno, koje je vrlo važno za varenje.

Lavljoglavi kunić je uzgojen u Belgiji, zatim je uvezen u Englesku gde je naknadno ukršten s određenim rasama patuljastih kunića i dobijen je tzv. Evropski lavljoglavi kunić koji u SAD-u nije priznat kao uzgojna rasa. Ova rasa kunića je vrlo jedinstvena i jedan je od bitnijih i novijih ukršenih vrsta. Težina odraslog lavljoglavog kunića se kreće od 1,2 kg do 2,5 kg, a životni vijek mu je oko 6 godina-prosjek, s time da dužina života, a i težina, kunića zavisi od načina držanja (ishrana, puštanje iz kaveza po stanu ili vrtu). Životni  do 8 godina uz dobru njegu.
Voli ljude, ljupkog je izgleda, lako se održava i jedan je od najdražih kućnih ljubimaca u svetu kunića. Prepoznatljiv je po svojoj grivi, koja podsjeća na mužjaka afričkog lava, a grivu imaju i mužjak i ženka ove rase, dok je ostatak tijela prekriven krznom normalne dužine. Uši su nešto kraće nego kod ostalih rasa kunića.
I upravo je u tome glavna razlika izmeću ove dvije rase kunića, u njihovom spoljašnjem izgledu, posebno u dužini krzna. Lavlja glava ima duže krzno, koje na glavi formira karakterističnu "grivu" po čemu su i dobili naziv. To onda znači da ga morate češće češljati u odnosu na patuljastog kunića koji ima kraće krzno.

Što se tiče ostalih karakteristika one su uglavnom iste za obije rase. Isto se odnosi i na tijelesnu težinu odraslih jedinki jer i jedni i drugi pripadaju patuljastim kunićima.
Ova pasmina kunića je vrlo jedinstvena i jedan je od bitnijih i novijih križanaca, nakon Havanskog kunića, dobiven u 20-tom stoljeću.
Postoji 6 priznatih boja ovog kunića koji se izlažu u Engleskoj.
Težina odraslog kunića se kreće od 1,2 kg do 2,5 kg, za razliku od Belgijskog orijaša koji teži i do 12 kg.





Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Kunić lavlja glava- karakteristike ovog specifičnog kunića i kako se o njemu brinuti.

Ovnoliki-patuljasti-kunic-prava sam maza.

LAVLJOGLAVI KUNIĆI-ISHRANA MALIH MAZA.