Mali afrički patuljasti ježić- Hedgies- životinjica koja polako postaje sve češći kućni ljubimac.



Mali afrički patuljasti ježić- Hedgies- životinjica koja polako postaje sve češći kućni ljubimac. 
Ježić treba puno aktivnosti, bez obzira radilo se o trčanju izvan kaveza ili u kolutu postavljenom u kavezu. Ne smiju se udebljati jer lako mogu dobiti srčani udar.
Za razliku od "divljih" ježeva koji žive u prirodi i zaštićeni su oni se uzgajaju kako bi bili nečiji ljubimci.
Kažu on je idealan ljubimac. Preko dana spava i budi se samo kad jede. Kad čvrsto spava čak zacvili od zadovoljstva. Aktivan je pred veče kad  dođemte kući. Noćna je životinja koja po noći trči i skače po kavezu.
U dnevnom boravku može pod nadzorom da šeće, ali kad ga naučite da koristi svoj wc. Kablove ne grize. Kako ne bi išao na tepih postavite mu ogradu. Obožava se maziti,kad se dobro pripitomi. Kavez za glodavre je obavezan. Što veći to bolji, minimalno 90x60x40- jer su ipak životinjice koje se u svoje aktivno vrijeme mnogo kreću. Vole da se ukopaju u kavez, pa bi trebalo da bude primjerene dubine.Potrebne su posude za vodu, suhu hranu i voće, kućica za ježa, kolut za trčanje...voli cijevi i kuhinjsku rukavicu u kojoj se sakriva. Na dno kaveza ide piljevina za glodare.
Hrani se suhom hranom za mačke, crvićima brašnarima, voćem, povrćem ( osim kelja i kupusa koji ih napuhuje). Voda i hrana u posudici uvijek moraju biti svježi.
 Ježevi su sitni sisari iz familije Erinaceinae, čija je osnovna karakteristika prisustvo bodlji. Postoji 16 vrsta ježeva podeljenih u 5 rodova. Oni žive širom Europe, Afrike, Azije i na Novom Zelandu.


Dvije su glavne grupe ježeva: evropski jež ( zakonom zaštićen) i afrički jež (najčešće držan kao kućni ljubimac).
Afrički patuljasti jež se u svom prirodnom okruženju hrani prvenstveno bubama, paucima, puževima i drugim insektima. U uslovima držanja ježa kao kućnog ljubimca, preporučuje se gotova hrana za mačke superpremium kvaliteta jer jedino takve hrane ježu osiguravaju kvalitetan izvor bjelančevina koje njihov metabolizam zahtijeva, s obzirom na njihovu prirodnu ishranu insektima.
Količina hrane koja bi zadovoljila potrebe ježa zavisi od kvaliteta hrane. Dovoljno je da jež svakog dana ima na raspolaganju dvije supene kašike superpremijum hrane za mačke light kategorije.
Što se tiče žive hrane, iz prirode se savjetuje uzimanje samo onih primjeraka insekata koji žive na nezagađenim područjima. Dakle, nikako na prostorima ili livadama uz saobraćajnice i slično.
Kako se ježevi kao kućni ljubimci hrane gotovo isključivo hranama za mačke, a hrana se obogaćuje sa sviježom hranom (povrćem i voćem), tako i Vi povremeno možete nagraditi svog ljubimca živom hranom, crvićima.





Ne postoji konkretna dresura za vršenje nužde ježa, ali bi jež svakako mogao naučiti da vrši nuždu u jednom dijelu kaveza. Takođe, ne bi trebalo dozvoliti ježu da koristi cio prostor stana za svoje aktivnosti dok se predhodno ne formira navika vršenja nužde u dijelu kaveza. Ježu ne dajite punu slobodu kretanja u stanu dok nije pod nadzorom drugih lica.
Bodlje kod ježa su preoblikovana dlaka i iznutra su šuplje. Svaka bodlja ima poseban mišić koji upravlja njenim položajem. Kad su ugroženi, ježevi se sklupčaju u kuglu. To zahtijeva kompleksnu "saradnju" brojnih mišića. Ježevi nemaju bodlje na trbuhu, licu i udovima.
Jež po pravilu sam održava svoje tijelo i čisti ga lizanjem i trljanjem, tako da nije potrebno kupanje. za ovakvom vrstom higijene. Nokti se ježevima mogu skraćivati makazicama za male životinje.
Ježić treba puno aktivnosti, bez obzira radilo se o trčanju izvan kaveza ili u kolutu postavljenom u kavezu. Ne smiju se udebljati jer lako mogu dobiti srčani udar. Temperatura prostorije u kojoj živi zimi mora biti od 18 do 20 stepeni. U suprotnom jež bi mogao zaspati zimski san. Ljeti ga možete puštati i  da šeće ispred zgrade, ali pod  nadzorom jer ježevi su jako brzi. Prepoznaje vas po glasu i mirisu, dok mu je vid slabiji.
Kupuje SVOJE KUĆNE LJUBIMCE od privatnih uzgajivača, a ne iz pet centara. Malo oni o tim životinjicama znaju. Bitno da ih prodaju. Po velikim pet centrima je večina životinja bolešljiva i smještena u nehumanim uslovima. 



 





Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Kunić lavlja glava- karakteristike ovog specifičnog kunića i kako se o njemu brinuti.

Ovnoliki-patuljasti-kunic-prava sam maza.

LAVLJOGLAVI KUNIĆI-ISHRANA MALIH MAZA.