ZAMORCI- To su vrlo društvene životinjice i patit će ako nemaju društvo.



ZAMORCI- To su vrlo društvene životinjice i patit će ako nemaju društvo.
Podlogu- piljevinu,  mijenjti svaki dugi dan.Voće i povrće im treba davati svaki dan i što više raznovrsno. Sijena neka imaju uvijek - u neograničenim količinama. Voda isto svaki dan svježa. Što se tiče suhe hrane, najbolje je kupiti  gotovu mješavinu ( Xtra Vital ili Prestige ).Ima raznih vrsta hrane i  poslastica i sl . - ali one su uglavnom praktično otrov (previše masnoće i sl.) i bacanje novca. Puno sijena, povrća, voća (manje voća zbog puno šećera), voda i uz to kupljena hrana ujutro jedna kašika i naveče.
Najbolje ih je držati u kavezu, s rešetkama ili bez njih (onaj plastični kavez koji izgleda kao lavor ).
Podloga - sijeno nikako jer će biti cijelo popišano i fuj, novinski papir takođe ni u ludilu, jer sadrži olovo i zamorac se može otrovati; najbolja je ili piljevina ili pijesak, no problem je što zamorac može biti alergičan na nešto od to dvoje, pa pratite kako se ponaša, ako često kiše i češka se, znači da mu podloga ne odgovara.
Hrana - sijeno neka mu uvijek bude dostupno, u neograničenim količinama. Povrće i voće mu možete davati ali umjereno, i svaki dan u isto vrijeme (vole rutinu). Nemojte mu davati odmah pola  jabuke npr. ili pola mrkve, već vrlo sitne komadiće, i postepeno mu povećajte obroke. Nemojte mu naglo mijenjati vrste povrća i voća jer će imati proljev, i može ti dehidrirati i uginuti. Obratite pažnju i na tvrdoću stolice kad mu budete postepeno uvodili neku određenu hranu. Meso mu ni pod razno ne možete dati.
I pazitr da kupujete hranu za zamorce, a ne za druge glodare.
Ovu hranu nikako nemojte davati zamorcu, kao ni previše zelenih biljaka jer može dobiti proljev: rabaraba (izuzetno otrovno), krumpir, celer, grah.
Hrana mora biti oprana i osušena.To vrijedi za voće i povrće.
Stolica mu mora biti tvrđa i suha, to je u principu, "najzdravija" stolica; ako mu je često "mokra" i mekana, nešto nije u redu.
Voda - svaki dan svježa voda (pojilica,-nemojte  je cijelu napuniti, već koliko je dosta za jedan dan),a u vodu ukapajte  vitamina C (imate u pet shopu  kupiti posebne preparate s vitaminima baš za zamorčad), jer oni nemaju mogućnost sami sintetizirati C vitamin.
Nemojte da vam zamorac cijelo vrijeme sjedi u kavezu i jede iz dosade jer će ti brzo doći stvarno kao prasac. Pustite ga iz kaveza i malo se poigrajte sa njim.Pazite da vam ni pod razno ne ispadne iz ruku i da ne skače sa visokih mjesta. Kotačić u kavezu, nije potreban. Humano ih je držati u paru.
Lokacija njegovog doma (kaveza) - na povišenom mjestu, nikako na podu, jer su to izuzetno strašljive životinje i reagiraju i na najmanje vibracije. Mora biti na suhom mjestu, daleko od propuha i daleko od izravnog sunčevog svijetla (mogu dobiti infarkt ako predugo budu na jakom suncu, i mogu umrijeti od propuha). Podlogu (zavisno  - piljevinu ili pijesak) mijenjajte često ( svaka 2-3 dana) i svake najviše 2 sedmice ispraznite cijeli kavez i detaljno ga očistite.
Kupanje i higijena -  ne  preporučuje se kupanje, a ako to i činite neka bude što rijeđe, i neka bude u mlakoj vodi, a kasnije ga umotajte u ručničić. Nokte mu možete  sami rezati, no to se  ne preporučuje jer za laika je to jako teško i opasno, pošto mu možete ozlijediti žilice u njima i može doći do krvarenja. Češljanje se preporučuje pogotovo kod dugodlakih zamoraca, jer prilikom toga možete i pogledati da li ima parazita ili neka oštećenja kože.
Bolesti - dok je živahan, dok jede, ima normalnu stolicu, kreće se, dlaka je zdrava, oči zdrave, nema parazita, ima normalnu stolicu i mokraću bez čudnih ili neobičnih boja, sve je ok.
Igračke i neki drugi materijali - u svakom bolje opskrbljenom pet shopu imate razne igračke za glodare (samo naznačite da se radi o zamorcu). Imate i minerale i kamenje koji služe trošenju zuba i noktiju, i sl.
Preporučuje se  još da mu stavite nešto kao sklonište gdje bi se mogao zavući kad se uplaši (jer su jako strašljivi). I da mu možda stavite neki komad odjeće ili krpe koji će biti "natopljen"  vašim mirisom, kako bi se što prije navikao na vašu prisutnost.
Glasanje- zvižukanje je za njih svojstveno i može svašta značiti, a najčešće reagiraju na zvuk vrećice (ako mu iz toga dajete hranu).
Ako je zamorac još mali, ne  puštajte ga po stanu. U početku je  plašljiv no s vremenom se privikne, a nakon još nekog vremena upadne u neku rutinu.
Ipak je on znatno veći od hrčka pa ga neće biti problem naći, ice ne grizu ali ipak pripazite.
Što se tiče zvukova.......kad radi onaj tihi brrrrrr zvuk kao da prede, onda je zadovoljan i sve ok.......kad počne pijukati onda obično traži hranu- počne trčkarati uzbuđeno po kavezu i onda se s 2 noge digne na ulaz u kavez i čeka. Uplašen je kad počne prodorno pijukati.
Poželjna starost i pol zamorčića prilikom nabavke.
Kod držanja mužjaka morate se pridržavati određenih pravila i za početnike to nije uvijek jednostavno. Ženkice su nešto manje problematične.
Takođe morate razmisliti koliko stare/mlade želite zamorčiće. Razumljivo je da mnogi ljubitelji životinja žele mladunce, ali oni nose i probleme sa sobom. Mlade životinje trebaju najmanje u prvih 10 sedmica života jednu stariju životinju uz sebe od koje bi naučile pravila socijalnog ponašanja, te da im ova pruži osjećaj sigurnosti i upozna ih sa svijetom. Ukoliko se mladunci, kako je to nažalost uobičajeno, već sa 3 sedmice odvoje od odraslih životinja, često se razviju u vrlo plašljive jedinke koje se jedva usude svoju okolinu istražiti, te ostanu i socijalno nerazvijeni. Upravo radi toga bi se početnici morali odlučiti za dvije odrasle i socijalno razvijene životinjice. Ukoliko su to mlađe jedinke, ne bi smjele biti mlađe od 4 sedmice i težiti manje od 300 g. Tada je poželjno još najmanje jednu odraslu jedinku uzeti kako bi mladima pokazala svijet i pružila im osjećaj sigurnosti. Idealne su, na primjer, grupe od 2 mladunca, jednom odraslom ženkom i odraslim, kastriranim mužjakom.
Kada zamorčić negoduje, prede ili ispušta isprekidani duboki glas, onda to znači kao: "to mi je sada malo previše i smeta me", ili zamorčić počne skakati i tresti ruku sa sebe. Skakutanje ili pop-cornanje je jedna vrsta "otresanja" koje znači kao: "ne mislim ništa loše, ali dosta mi je".
Prije nego se zamorčić podigne, ne smije  se po kavezu natjeravati i sl. Zamorčići koji nisu navikli da se diraju, bježe kada im se odpozadi približavate.
Prvi dan kad stignu zamorčići u kuću, s njima bi  trebali razgovarati kako bi se naviknuli na Vaš glas. Nemojte uzimati stvari direktno ispred ili iza njih, ili rukama ići od gore prema njima i izbjegavajte glasne zvukove jer se time životinjice jako preplaše. Zamorčići su životinjice-plijen, uvijek spremne na bijeg - i to će uvijek i ostati. Njihovi glavni neprijatelji su ptice grabljivice, te stoga panično bježe na sve što se iznad njih naglo pomiče. Njihov vid nije naročit, ali nagle pokrete i sjene uočavaju u velikom vidokrugu te na nepoznato panično bježe. Ako zamorčiće na početku držite u velikom  kavezu, najbolje bi bilo taj kavez smjestiti tako da su na povišenom, u visini Vašeg struka. Tek kad se priviknu na ukućane i Vas, onda je moguće kavez staviti na pod, kako bi im se otvorila vratašca da dobiju svoje dnevno istrčavanje.
Otvorite vrata kaveza, kad su životinjice budne, te ih izmamite sa komadićem krastavca u ruci. Nemojte biti razočarani ako odmah ne dođu, to može i potrajati. Neki zamorčići su od samog početka neustrašivi i ne boje se ruku ni ljudi, čak će uzimati hranu iz ruke, dok pak druge životinjice trebaju zaista dugo da bi Vam počele pokazivati povjerenje.
Kad Vam životinjice počnu iz ruke jesti, možete ih i početi puštati izvan kaveza. Pazite pri prvom izletu da zamorčići mogu sami lagano natrag u svoj kavez kako bi se mogli sakriti u slučaju da ih nešto preplaši. U početku im dajte samo malo prostora za izlazak. Poslažite prepreke, cca 20-25 cm visoke kako bi ostatak prostora zagradili. Ni jedan zamorčić ne skače preko takvih prepreka, jer ne zna što ga iza nje čeka. Možete pokušati na mjesta na kojima najčešće obavljaju nuždu postaviti toalete napunjene sa steljom ili sl, iako je zamorčiće na to jako teško priviknuti. 
 
Ono što je važno pri nabavci zamorca je to da mu treba poklanjati pažnju,posebno ako uzimate samo jedan primjerak. To su vrlo društvene životinjice i patit će ako nemaju društvo. No u početku budite vrlo strpljivi jer dok se ne naviknu na vaše društvo mogu doživljavati vrlo teške šokove, budite
pžaljivi i njženi. U istraživanjima se pokazalo da su zamorci u stanju izgubiti i do 50 grama težine dnevno ako su izloženi stresnim situacijama.
Zamorca čim prije naviknite na kvalitetnu hranu i nemojte mu često mijenjati ishranu jer to ne podnose baš najbolje. Ukoliko je to već potrebno onda prilikom promjene ishrane dodajte i alfalfa pelete u umjerenim količinama.
Tako ćete zamorcu olakšati probavu i omogućiti lakše privikavanje na novu hranu. Zamorcu barem jednom sedmično pregledajte zube i uvjerite se da normalno jede (dakle da ne slini odnosno da nema problema sa žvakanjem hrane). Izbjegavajte sve u ljuskama jer neki zamorci imaju veći raspor
izmedju zubića i kada im to upadne može izazvati infekcije, a i zamorac vrlo lako može sam sebi zadati ozljede kandžicama kada pokuša izvaditi ljusku zapalu medju zubićima.
Kandžice kod manjih zamoraca ne predstavljaju problem, no nakon par mjeseci će najvjerojatnije trebati obaviti prvo rezanje noktića. To se obavlja i običnom noktaricom, no ne pod uglom od 90 stepeni, već skroz u koso, tako da im noktići uvijek ostaju približno prirodnog oblika jer će to spriječiti širenje krvne žilice prema naprijed, a time i produživati nokte odnosno
granicu dokle se noktići mogu rezati.
Zamorčić će brzo sam ostaviti trajan miris u steljici i isto tako brzo naučiti da obavlja nuždu samo u gajbici. Prvih mjesec/par mjeseci (zavisno o volji zamorca i drugim faktorima) ne ostavljajte zamorca u jednom navratu van kaveza predugo vremena, već mu dajte da se pomokri u svojoj kućici tako što
ga češce ubacujete u nju. Tada će naučiti bez problema i kada ga nakon nekog vremena bude "stislo" počet će vas nježno grickati i time pokazati kako želi obaviti nuždu u kavezu. Kod mladih zamoraca boja urina puno brže hemijski reaguje sa zrakom i dosta često postane crvenkasta (žućkasta-smedjkasta), ali nipošto crveno - krvava već prozirno crvena.







Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Kunić lavlja glava- karakteristike ovog specifičnog kunića i kako se o njemu brinuti.

Ovnoliki-patuljasti-kunic-prava sam maza.

LAVLJOGLAVI KUNIĆI-ISHRANA MALIH MAZA.