Briga o patuljastim kunićima- Šta smijete, a šta ne smijete.



Briga o  patuljastim  kunićima- Šta smijete, a šta ne smijete.
PRIPAZITE na ove stvari kako bi vaš ljubimac bio što sretniji. 
Što smijete?
 1. Odaberite kavez koji je najmanje 4-5 puta veći od vašeg kunića.
 2. Kavez opremite prije nego vaš ljubimac stigne kući.
 3. Pripazite da je na dnu kaveza uvijek dovoljno debeli sloj podloge.
 4. Koristite teže zdjele za hranu i vodu, kako ih kunić  ne bi mogao prevrnuti.
 5. Podrezujte mu redovno nokte, kako oni ne bi previše narasli. U suprotnom, vaš bi ljubimac njima mogao zapeti za žice od kaveza te se ozlijediti.
 Što ne smijete?
 1. Ne stavljajte njegov kavez u zabačeni dio, jer kunićima je potrebna interakcija s ljudima.
 2. Nemojte koristiti jaka sredstva za čišćenje oko svog ljubimca ili njegovog kaveza.
 3. Odvojite na dnevnoj  dovoljno vremena za igru s njim, ali ne zaboravite i na igračke unutar kaveza, kako vašem ljubimcu ne bi bilo dosadno dok vas nema. 
Izvan kaveza puštajte ga tek onda kad napravite sljedeće 3 stvari:
 1. Maknete biljke izvan njegovog dohvata.
 2. Maknete sve električne kabele izvan njegovog dosega.
 3. Onemogućite mu pristup do namještaja, tepiha i sličnih objekata u kući.
Sve rase kunića, koje kao odrasle jedinke ne prelaze težinu od 2 kg, nazivaju se patuljasti  kunići. Najpoznatija rasa je holandski patuljasti kunić, pored njega tu su i lavlja glava, patuljasti ovnoliki, patuljasti obojeni, i drugi. Patuljasti kunići uglavnom su evropskog porijekla.
Odlika im je valjkasto tijelo sa kratkim nogama. Dugi su 34-45 cm. U odnosu na tijelo glava i oči su neproporcionalno velike. Uši su kratke. U zavisnosti od rase patuljastog kunića uši mogu da budu spuštene ili uspravne. Krzno im je dobrog kvaliteta. U poređenju sa kunićima, patuljasti kunići su dosta manji. Tjelesna masa varira od 0,7 do 1,5 kg.
Polnu zrelost patuljasti kunići dostižu veoma rano, ali za parenje se preporučuju jedinke sa navršenih 5-6 mjeseci. Ženke su dobre majke. Graviditet  traje 30 dana, kao i kod kunića. Plodnost patuljastih rasa je mala. Po leglu se dobija 2-4 mladunca. Mladi su vrlo osjetljivi na kokcidijozu, tako da su česta uginuća u uzrastu od 3 do 10 dana. Životni vijek patuljastih kunića je od 10 do 12 godina.
Patuljasti kunići hrane se raznim žitaricama, travama i zeljastim biljkama. Sijeno je najvažnija hrana, koje možete davati u neograničenim količinama. Ljubitelji su voća, ali morate voditi računa da im dajete u malim količinama. Ne preporučuje se uključivanje lisnatog povrća u ishranu (kupus, salate), jer zbog njihovog slabijeg sistema za varenje može doći do raznih komplikacija. Ako se uvode nove namirnice u ishranu to treba uraditi postepeno. Sviježa voda mora biti uvijek dostupna. Čuvaju se u kavezima.
Dimenzije ne smeju biti manje od 120×60 cm. Potrebno je obezbijediti prateću opremu kao što je wc za glodare, pojilica i hranilica. Pod treba prekriti slamom ili steljom. Veoma su uredni, tako da morate voditi računa o čistoći kaveza.
Uzgajaju se samo kao kućni ljubimci. Imaju iste karakterne osobine kao i ostali domesticirani kunići, s malo više temperamenta. Energični su i osjetljivi (lako se mogu uznemiriti). Mogu biti za kuću i mogu se prilagoditi društvu kućnog psa i mačke, ali i drugih kućnih ljubimaca. Vrlo su osjetljive životinje i podložni su stresu.
Dugi su 34-45 cm. Čistokrvni patuljasti kunići teški su od 500 g do 1400 g. Veći pripadnici vrste teže od 1400 g do 1800 g. Žive od 10 do 12 godina.
Neke od boja: crna, plava, čokoladna, jorgovan (blijedoljubičasta), čeličnosiva, vidra, srneća, ris, opal, žućkastosmeđa (zagasito), također i bijeli crvenooki (rubin) i plavooki.
Patuljasti kunić sve je češće izbor onih ljudi koje traže simpatičnog, malenog i „nezahtjevnog“  kućnog ljubimca.
Patuljasti kunić poznat je kao vrlo društvena životinjica, a zahvaljujući simpatičnom izgledu i malom rastu zanimljiv je svima. Zbog divnog temperamenta i poslušnosti pomalo podsjeća na psa. Takođe je vrlo prilagodljiv, što znači da se dobro slaže s ostalim kućnim ljubimcima kao što su mačke ili psi.
Postoji  mnogo različitih vrsta patuljastih kunića, a najpopularniji su zasigurno hermelin, rex, angora i ovnoliki mini kunići. Svaki od njih ima karakterističan izgled po kojem se razlikuje od ostalih.
Kavez se ne preporučuje stavljati na propuh, u neposrednu blizinu radijatora ili uz sam prozor. Važno je naglasiti da barem nekoliko puta dnevno svojeg ljubimca trebate iznijeti van kako bi se razgibao i rastrčao. Naime, baš kao i svima nama, tako je i njemu potrebna dnevna rekreacija.













Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Kunić lavlja glava- karakteristike ovog specifičnog kunića i kako se o njemu brinuti.

Ovnoliki-patuljasti-kunic-prava sam maza.

LAVLJOGLAVI KUNIĆI-ISHRANA MALIH MAZA.