KUNIĆI-RABBIT-NAJMILIJI, NAJDRAŽI, NAJČISTIJI,NAJNJEŽIJI,NAJDRUŠTVENIJI LJUBIMCI.



KUNIĆI-RABBIT-NAJMILIJI, NAJDRAŽI, NAJČISTIJI,NAJNJEŽIJI,NAJDRUŠTVENIJI LJUBIMCI.
Kavez  bi trebao biti dovoljno velik da se kunić može barem malo kretati ( barem metar sa pola metra ) dok je zatvoren. Oni su u kavezima obično kad nikog nema doma, a kad ste doma onda su u vašoj  sobi slobodni. Ako vas često nema doma, bilo bi dobro kupiti veliki kavez i humano bi bilo držai ih u paru.
 Kunići sa 8 mjeseci ulaze u rasplodni cilus, sa 6 su zreli, ali za zdravu jedinku bi bilo dobro pričekati  do 8 mjeseca.
Zvanični veterinarski normativ kaže ovako:
- mladi kunići moraju biti u leglu do 30 dana starosti (minimum), uzgajivaći ostavljaju 5-7 tjedana (više zbog ženki nego zbog mladunaca).
Dakle mali kunići počinju gickati izvan kotilice nakon 20-30 dana, ali majka ih i dalje doji, pa onda hranite ovako uvijek prvo suho (sijeno) po mogućnosti bi najbolje bilo da ga imaju cijelo vrijeme, u periodima kad mladi počinju jesti onda upotrebljavajte kaloričnije sijeno, lucerkino ili djetelinske smjese.
Zdravi odrasli kunić smije dobiti dnevno 600-800 g trave u dva obroka i jako treba paziti da na vrućini ne povene i na hladnoći ne smrzne.
Malim životinjicama smijete davati oprezno zeleno, ali ako kunić tek počinje jesti onda je njemu za obrok dosta dva lista radića ili jedan list korabe ili 3 koluta mrkvice ili tanka kriška jabuke i mora prije toga jesti sjeno. Voće samo kao poslasticu.
Postoji i nešto što se zove "izmjena sezona", ako je bila zima i kuniči su jeli samo sijeno ne možete onda odmah dati 0,5 kg zelenog čim ga ima, treba početi sa malim obrocima 5 -10 dkg i postepeno povećavati obrok kroz 3 sedmice.
Nikako ne smijete davati: mekane salate, zeleno od paprike, paradajza (plod kao poslastica da), luka, graha (kuhana zrna posušena da malo poslastica), krastavaca (da ploda malo), tikvica (da ploda - zgodan je za dodavanje soli i vitamina tanku šniticu popaprite sa tim).
Kunić smije jesti skoro svo voće , trešnje, jagode, višnje, jabuke (višak možete osušit i namočit pa dat namočene - ali ne mokre), jezgričavo voće (orasi, lješnjaci, kikiriki, bajame) moraju bit očišćeni, rajčice, breskve, lubenice sve i kora, olupine od graška, listovi od artičoka, kruške, - ali to su sve poslastice toga dajete malo. Suho voće je prekalorično,  ne bi davati više od jedne supene kašike dnevno.
Kunići su vrlo čiste životinje te gotovo da nemaju nikakav miris ukoliko se redovno čiste. Većinu svoga vremena provode u čišćenju svoga krzna. Mnoge vlasnike zabrinjava problem oko vršenja nužde. Po tom pitanju ne bi trebalo biti problema, jer kunići su genetski predisponirani da svoje fiziološke potrebe obavljaju na jednome mjestu. Obično izaberu uglove gdje će vršiti nuždu, a jednostavno ih je i naučiti na to.
Pravilo je da stariji kunići brže uče od mladih, iako će već i kunić od nekoliko sedmica steći tu naviku. Kao stelju možete koristiti sijeno, hablovinje, piljevinu ili pjesak za kuniće. Pijesak za mačke takođe može poslužiti, ali radije to izbjegnite ako je moguće, jer bi u suprotnome pri udisanju prašine iz pjeska moglo doći do zdrastvenih problema u vidu alergija.
Pijesak možete staviti u posebne plastične posude, tzv. wc za kuniće, bez obzira da li boravi u kavezu ili je slobodan. Ako kunić boravi u kavezu, posudu je najbolje smjestiti na mjesto koje njemu najviše odgovara, odnosno gdje se prvi puta pomokri. U suprotnom ako je kunić slobodan, posudu smjestite u prostorijama gdje najviše boravi. Možete postaviti i više posuda. Kada Vaš kunić stekne tu naviku, strpljivo će čekati da ga pustite u prostoriju (ako je zatvorena) u kojoj se nalazi posuda.
Posude za obavljanje nužde potrebno je redovno čistiti, jednom dnevno ili prema potrebama Vašeg kunića. U protivnom, kako su oni čiste životinje, neočišćena posuda ih može odbijati.
Ako bi Vaš kunić obavljao nuždu izvan predviđenoga mjesta, neka Vas to ne zabrinjava, već budite strpljivi i uporni. To je najčešće znak kojim kunići obilježavaju svoj teritorij. No, to je mala cijena koju ćete plaćati za zadovoljstvo koje će Vam kunić pružiti.
Navikavanje kunića na obavljanje nužde u posudama počinje s kavezom i držanjem posudice u njemu. Povremeno ga puštajte van, a prije toga postavite jednu ili dvije posudice izvan kaveza. Kako će se s vremenom sve više navikavati na posudice, nastojte mu omogućiti sve više slobodnoga prostora. Ako mokri u uglu gdje se ne nalazi posudica, premjestite je na to mjesto. Na početku posmatrajte svoga kunića što je više moguće te kada primjetite da zauzima položaj karakterističan za vršenje nužde nježno ga podignite i stavite u posudu. Nakon što prvi put upotrijebi posudu pohvalite ga i nagradite ga sa nekom od njegovih omiljenih poslastica. Kako se bude privikavao smanjite i broj posudica.
Budite spremni i na to da će , ponekad i obavljati nuždu na drugim mjestima kako bi, obilježio svoj teritorij. To su problemi s kojima se susreću i vlasnici pasa i mačaka.
Ukoliko ne želite da parite  kunića preporuka je  da kastrirate životinju, čime ćete eliminisati polni nagon i samim tim i ponašanje koje prati polni nagon. Vlasnici se za kastraciju odlučuju i zbog toga što nekastrirani mužjak kunić obelježava urinom svoju teritoriju te može postati vrlo teritorijalno posesivan, a time i agresivan.
Kastracija kunića je zahvat koji zahtijeva vrlo obazriv i pažljiv pristup kuniću kao pacijentu. Prije same operacije preporučuje se gladovanje od 6 sati prije operacije, mada neki autori navode da  može imati na raspolaganju sijena prije operacije. Vodu mora imati na raspolaganju svo vrijeme. Vrlo je važno prije i poslije operacije sprovesti terapiju protiv bolova jer su kunići jako osjetljivi na bol i često nakon uspješne operacije prestanu jesti zbog bolova. S obzirom da anestezija snižava tjelesnu temperaturu, kunića bi trebalo za vrijeme operacije držati na jastuku koji greje.
Nakon kastracije kunić će se lakše socijalizovati, biće Vam privrženiji pa ćete lakše uspostaviti odnos sa njim.
Kunića nije moguće naučiti da ne ide na mjesta gdje su žice i kablovi. Takva mjesta ogradite ili zaštitite ili jednostavno podignete na nivo (ako je to moguće) do kog kunić ne može doći. Nikako ga nemojte puštati iz kaveza dok Vas nema kod kuće kako biste ga mogli imati pod stalnom kontrolom.
Ako imate dvorište poželjno je da kunića povremeno pustite na "zrak" da se iskače i potroši kandže na prirodnom terenu. Kunići se ne ponašaju kao psi, zato nemojte očekivati da će se u dvorištu držati u Vašoj blizini. Ako Vam dvorište nije ograđeno, a cesta je blizu dvorišta,  kupite  vodilicu za kunića ili ogradu.
Komuniciranje kunića se odvija bez glasanja. Trebate pratiti njegov govor tijela.























Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Kunić lavlja glava- karakteristike ovog specifičnog kunića i kako se o njemu brinuti.

Ovnoliki-patuljasti-kunic-prava sam maza.

LAVLJOGLAVI KUNIĆI-ISHRANA MALIH MAZA.