Afrički patuljasti ježiči- su nevjerovatno lijepi, tako su neodoljivo šeprtljavi i ljupki dok znatiželjno guraju nos u sve što im se nađe na putu.



Afrički patuljasti ježiči- su nevjerovatno lijepi, tako su neodoljivo šeprtljavi i ljupki dok znatiželjno guraju nos u sve što im se nađe na putu.
Graviditet kod afričkog patuljastog ježa traje 30-40 dana nakon čega dolazi do okota. Broj mladunaca po okotu varira i kreće se od 4 do 6 ježića. Po rođenju, njihova tjelesna težina se kreće oko 10 grama.
Mladunci dolaze na "ovaj svijet" zatvorenih očiju. Oni otvaraju oči u dobi od 14 do 18 dana starosti kada im i počinje rasti krzno koje im prekriva trbuh. Sa 18-20 dana života postepeno prestaju sisati, a u dobi od 5 do 6 sedmica života postupno napuštaju leglo.
Kako se približava vrijeme okota kao i vrijeme nakon okota izrazito je bitno vezano uz manipulaciju s ljubimcima.
Naime, ovdje se savjetuje da se što manje dira i manipulira s ježićem (ježićima) kako bi spriječili da majka odbaci ježiće (najčešće se dovodi u vezu s promjenom mirisa ježića). Osim toga, majku nemojte uznemiravati više nego je potrebno, odnosno jedino mijenjati vodu i hranu svakodnevno. U dobi od tri sedmice, mladunci počinju izlaziti van gnijezda i istražuju okolinu oko sebe. U toj dobi uopšte ne liče na svoje roditelje, sa nekoliko su mekih bodlji na tijelu, a tek u dobi od 30-35 dana počinju se pojavljivati trajne bodlje. U tom vremenskom periodu oni postižu tjelesne težine i od 100 grama. Mladi ostaju sa majkom sve do onog trenutka dok u potpunosti samostalno ne jedu krutu hranu. U tom se trenutku istovremeno ojačava majčina teritorijalnost i tjeranje mladih od sebe što se ne pripisuje osobini loše majke, već njihovom normalnom prirodnom ponašanju.
Adekvatnom brigom za majku velika je vjerovatnoća da će cijeli period othranjivanja mladunaca majka obaviti sama i bez nekih većih problema. U slučaju bilo kakvih problema, obratite se svojem veterinaru.
Ishrana – Ježevi spadaju u insektivore po prirodi pa ih možete hraniti raznim paucima i insektima, puževima poznato je da mogu jesti jaja, male sisare, ptice, žabe, reptile ali najbolja alternativa ishrane u kućnim uslovima je granlirana hrana za mačke koja sadrži sastojke koji su neophodni ovim životinjama. Voda uvijek treba da je sviježa, najbolje putem pojilice, posude nisu praktične jer ih uvijek prevrnu svojom njuškicom.
Smestaj –Ježića možete držati u kavezu ili terarijumu naravno što većih dimenzija to bolje. Kao podlogu koristite piljevinu koju treba često menjati. Vašeg  jezića možete slobodno puštati da se kreće po stanu bez straha da će vam nešto izgrickati, ali pod nadzorom i kad ga naučite na wc. Kod smeštaja samo treba obratiti pažnju da kavez ili terarijum nije  na direktnom suncu ili promaji, a najviše im pogoduje sobna temperatura. U kavez im možete obezbijediti i neku kućicu mada najviše vole da se ušuškaju u deblji sloj piljevine.
Karakteristično je da ježevi po mirisu prepoznaju osobu koja ih najčešće hrani, prema nepoznatim osobama znaju biti odbojni tako što se sklupčaju i nakostriješe bodlje i tada ispustaju karakterističan zvuk sličan nekom dubokom šištanju koji kombinuju uz poskakivanje tjelom i upozoravaju da mu se ne priblizavate. Što se više radi sa njima ovo ponašanje se sve manje ispoljava. Prilikom uzimanja ježa u ruke držite ga sto bliže zamlji jer mogu da iskoče i da se povrijede.
Razmnožavanje – Ženke rađaju 2 puta godišnje, u maju i septembru. Trudnoća zavisi od vrste i traje 35 – 45 dana, rađaju u prosjeeku 5 – 6 mladih. Gnjezdo se sastoji od hrpe lišća ili deblje piljevine koje same naprave.
Afrički patuljasti bijelotrbi jež –Erinaceus albiventris,je sve popularniji egzotični sisar na našem podneblju. Vrlo interesantan kućni ljubimac koji ne zahtijeva puno brige i pažnje. Spadaju u  noćne životinje i živnu u večernjim satima pa su pogodni kao kućni ljubimci za osobe koje nemaju baš puno vremena.
Oni su nevjerovatno lijepi, tako su neodoljivo šeprtljavi i ljupki dok znatiželjno guraju nos u sve što im se nađe na putu. Životni vijek ove životinjice je u prosjeku oko 7 -9 godina. Težina koju dostižu je do 500 grama, a dužina oko 16 -17cm. Ježevi su sitni sisari iz bubojedske porodice Erinaceinae čija je osnovna karakteristika prisustvo bodlji koje su u stvari tvrde šuplje dlake, načinjene od keratina i dugačke su do 3 cm. Rađaju se sa malim i veoma mekanim bodljama. 
Nakon šest nedjelja prve bodlje otpadaju da bi izrasle nove, prave bodlje. Odrasli ježevi imaju na sebi i do 5.000 bodlji koje im služe prvenstveno kao zaštita. Bodlje nisu otrovne i ne mogu se lako odstraniti od tijela. Bodlje može odbaciti u slučaju stresa i bolesti. Kod svih vrsta ježeva bodlje su namjenjene u odbrambene svrhe, usmjerene su ka spoljašnjosti, a ježevi imaju sposobnost da to obezbijede umotavanjem tijela u lopticu. Ježevi posjeduju prirodan imunitet na zmijski otrov, zahvaljujući erinacinu – proteinu smještenom u mišićima. Donji dio tijela, noge i njuškica prekriveni su finim krznom bijele boje. Karakteriše ih ovalan oblik tijela, kratak repić, na prednjim šapama imaju 5 prstiju, dok zadnje noge završavaju sa po 4 prsta sa dugim noktima koji neprestani rastu. Najrazvijenije im je čulo mirisa i imaju odličan sluh. Mogu prepoznati i najmanji šum. Svojstvena im je hibernacija ali ne svima, a to zavisi od temperature i rasprostranjenosti hrane i same vrste.
 










Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Kunić lavlja glava- karakteristike ovog specifičnog kunića i kako se o njemu brinuti.

Ovnoliki-patuljasti-kunic-prava sam maza.

LAVLJOGLAVI KUNIĆI-ISHRANA MALIH MAZA.