ZAMORCI MALENI LJUBIMCI: Društveni, dobroćudni, a i prave su maze.




ZAMORCI MALENI LJUBIMCI: Društveni, dobroćudni, a i prave su maze.

 

 Zamorci su simpatični i dobroćudni čupavci, zabavljači s kojima nikada nije dosadno. Vole ljude, uživaju u hrani, a briga oko tih neodoljivih glodavaca vrlo je jednostavna. U današnje vrijeme ta mala slatka stvorenja sve više osvajaju srca ljudi. Zamorci su porijeklom iz Južne Amerike i mogu težiti i do 3 kilograma-uobičajenoženke: 700 - 1200 g, mužjaci: 800 - 1600 g  . Krzno im je različitih boja i šara, a postoje dugodlaki i kratkodlaki zamorci. Životni vijek im je 6-8  godina u prosjeku.
Zamorčići su jedni od najdobroćudnijih kućnih ljubimaca. Ta životinjica vrlo je plaha te je treba naučiti na ljudski dodir, ali jednom kad vas prihvati, postat će prava mala mazilica. Važno je naglasiti kako zamorci gotovo nikada ne pokazuju agresivnost pa se ne morate bojati neočekivanih ugriza. Njihov je karakter vrlo jednostavan. Ako im se ne svidi vaše ponašanje, oni će vam to pokazati tihim predenjem ili će šutke zbrisati u svoju kućicu. Oni su i pravi zabavljači. Obožavaju društvo i pašnju i vole se igrati. Ako nemate vremena za svoje životinjice, preporuka je da kupite dva zamorca jer će tako biti mnogo sretniji.

Kako bi bili zdravi i sretni zamorcima je potrebno osigurati dovoljno veliki smještaj. Nije im potrebna nikakva rešetka, samo plastična, četvrtasta posuda dubine 15 do 20 centimetara jer se oni, za razliku od kunića, ne penju i ne skaču. Ne treba ih četkati (osim dugodlakih) niti kupati, a odlazak kod veterinara nije potreban ako je životinja u kući, jede i vesela je.Kavez je bolje na povišenom mjestu, jer su jako bojažljivi.
Zamorci su pravi gurmani, a ishrana im je vrlo raznolika. Glasanjem će vam dati do znanja da je vrijeme za hranjenje. No, trebate biti umjereni jer te simpatične izjelice vole grickati do mile volje. Glavna hrana (80 posto dnevne ishrane) im je sijeno koje moraju imati stalno, i to u neograničenim količinama, te gotova dehidrirana hrana (bez žitarica). Važno je i da svojim slatkim ljubimcima svaki dan omogućite svježe voće ( voće  poput jabuke, kruške, jagode, naranče, mandarine,... i povrće (sve osim žitarica, mahunarki i ljutog povrća poput češnjaka, đumbira, luka i papričice). Namirnice moraju biti oprane, svježe i suhe. 

Zamorci su ljubimci koji ne traže mnogo, a svakoj će porodici pružiti ljubav i mnogo zabave. No, da biste sačuvali njihovo zdravlje, važno je pripaziti i na ishranu.
Zamorci su simpatične životinjice koje pripadaju porodici glodara, a zahvaljujući tome što nisu zahtjevni i za njih je lako brinuti, sve su češće izbor za kućnog ljubimca u mnogim porodicama.
U životu zamorca vrlo je bitna pravilna ishrana od koje zavisi koliko će dugo vaš ljubimac živjeti te kakv će mu biti kvalitet života. Njegovo zdravlje zavisi o tome čime hranite svog ljubimca pa je vrlo važno da dobiva sve potrebne hranjive sastojke.
 
Što se tiče ishrane, zamorci su biljojedi, a suho sijeno mora im uvijek biti dostupno, jer je to baza njihove ishrane. Osim gotove hrane za zamorce, svog ljubimca trebali bi svakodnevno hraniti i voćem i povrćem, jer su to izvori vitamina C, koji mu je jako potreban. S kriškom jabuke/kruške/banane/dinje/lubenice/naranče/breskve nećete pogriješiti, kao ni sa listom zelene salate/radiča/matovilca/špinata/blitve, a voljet će i peršin, celer, korabu, krastavac i mrkvu. Iz voća uvijek maknite koštice, a od povrća izbjegavajte kelj, brokulu, cvjetaču, prokulicu i zelje, jer napuhuju.
Probava zamorca funkcionše samo ako stalno jede pa mu obroci moraju biti razdijeljeni tokom cijelog dana. Najbolje je hraniti ga 3 puta na dan, npr. ujutro prije posla, nakon što dođete kući i prije spavanja. Takvo hranjenje ne izaziva kod njih proždrljivost, već se najedu u miru i bez stresa.
Što više različite hrane, to bolje. U svakom trenutku vaša životinjica mora imati mogućnost izbora što mu se jede, što je jako važno za pravilnu i uravnoteženu ishranu. Takođe, sve ostatke hrane, koju ne pojede preko noći ili duži dio dana, trebate maknuti iz kaveza i zamijeniti je svježom. Vole rutinu pa ih treba hraniti svakodnevno u približno isto vrijeme.
Što se hrane tiče, kao i kod većine životinja, najbolje je koristiti hranu koja je namijenjena isključivo njima. U njihovu ishranu mora biti uključeno i sijeno zbog trošenja zuba i probave. Njihova omiljena prirodna hrana je trava pa u nju možete dodati i list maslačka. Najbolje je hraniti ga dva puta dnevno u određenim dozama, ali je važno i osigurati zamorcu dovoljno vode. Od domaćih namirnica jedu voće i povrće, naročito ono koje je bogato vitaminom C. 
Važno je znati da su zamorci biljojedi, a suho sijeno  je njihova omiljena hrana. Upravo zbog toga, sijeno bi uvijek trebalo biti u njegovom kavezu da ga može grickati kad god poželi. Sijeno je važno za zdravlje njegove probave i zuba.
Osim sijena, zamorci vole jesti gotovu, sušenu hranu posebno namijenjenu isključivo za njih. Gotovu hranu možete kupiti u svakoj boljoj trgovini za životinje, a cijene joj nisu previsoke. No, ove životinjice nisu previše izbriljive što se tiče hrane.
Zamorci takođe obožavaju voće i povrće, a prihvaćaju gotovo sve - od špinata, celera, rajčice, mrkve, paprike, dinje, breskve, jabuke, jagoda, krušaka pa sve do lista maslačka. Hranu je najbolje davati dva do tri puta dnevno, a uz hranu potrebno im je osigurati i dovoljnu količinu vode.
Zamorci su poznati po tome što vole mnogo jesti, pa je važno pripaziti na količine obroka kako se ne bi udebljali. Naime, dosta su skloni debljanju zbog čega može doći do zdravstvenih problema. 


Zamorac kao kućni ljubimac je najpopularnija životinja za mlađe uzraste, prvenstveno zbog svoje dobroćudnosti i veličine. Oni su jedni od najumiljatijih i najpitomijih kućnih ljubimaca. Nemaju agresivan karakter i rijetko kad će vas gricnuti, ako im nešto nije po volji. Međutim, oni su takođe plahe životinje pa ih upočetku treba naučiti na ljudski dodir, ali kad vas prihvati, postat će prava maza.
Zamorci potiču iz Južne Amerike i danas ih ne možete pronaći u prirodi, nego isključivo u pet trgovinama ili kod ljudi koji se bave njihovim uzgojem. Nakon što se zamorac navikne na vas, on postaje jako privržen. Zamorci kao kućni ljubimci često se vole zavlačiti u male, uske prostore, vole se maziti i igrati i jako vole ljudsko društvo. Zato, ako vas često nema kod kuće, pobrinite se da vaš zamorac ima još jednog zamorca s kojim se može družiti. 
Kod odabira kaveza za  zamorca, vodite računa da on ne smije biti manji od dimenzija 60x60 te je uz njega potrebno kupiti i posude za hranu i vodu. Kavez zamorca snabdijte slamom jer će od nje napraviti svoje novo mjesto za spavanje. Ovi mališani su osjetljivi na propuh pa izbjegavajte takve pozicije.
Kavez zamorca takođe treba biti ispunjen piljevinom, i trebate se pobrinuti da je on čist i da ima dovoljno svježe hrane i vode. Piljevinu trebate mijenjati minimalno jedanput u sedmici, zavisno o čistoći i mirisu. Imajte na umu da podlogu ispod piljevine ne čine novine koje su pune olova, a ono je otrovno. Zato morate pažljivo birati koju ćete podlogu odabrati jer zamorci često znaju grickati stvari oko sebe. Zamorac kao kućni ljubimac nije zahtjevna životinja i ne zauuzima puno prostora pa je idealan za manje prostore. 

Morsko prase je vrsta glodara koja potiče s Anda, a u Europu je stiglo u 16.stoljeću kada su ga Španjolci brodovima prevezli.
Morsko prase je glodar duguljastog zdepastog tijela bez repa, koje ima izduženu glavu s izraženom njuškom i malim vilicama te kratkim nogama. Odrasli mužjak morskog praseta naraste do 30 centimetara i teži oko 1 kilograma, dok je ženka morskog praseta nešto manja, a životni vijek im je od 6 do 8 godina.
Ove životinje koriste pregršt zvukova za komunikaciju te su nježne i društvene prirode. Morsko prase nije agresivno te su strpljivi i idealni ljubimci za djecu. Kada su sami postaju depresivni, kraće žive i odbijaju hranu. 

Zamorčića treba čuvati u kavezu, te im treba osigurati jednostavan životni prostor koji će biti dobro osvijetljen, no ne direktno izložen suncu.  Po prirodi čista životinja. Podlogu od piljevine treba im mijenjati svaka tri do četiri dana, a ljeti i češće.
Nokte im treba skraćivati jednom mjesečno, ili im u kavez postavite neki komad drveta za penjanje i glodanje jer time prirodnim putem troše svoje zube i nokte. Kupati ih treba po potrebi, a nakon kupanja ih je potrebno dobro osušiti kako se ne bi prehladili.
Zamorčić je biljojed kojem je osnovna hrana sijeno. Takođe, vole jesti voće i povrće, no unos voća i povrća treba biti maksimalno tri do četiri puta sedmično. Zamorčić ne proizvodi vitamin C, pa mu je potrebno davati hranu bogatu ovim vitaminom, te ga povremeno treba pustiti iz kaveza kako bi se istrčao. 
Zamorci (engl. Guinea pig), spadaju u porodicu glodara, ali se za razliku od hrčaka i činčila razlikuju po tome što nisu noćne životinje, već su idealni za druženje tokom dana. 
 Zamorci obožavaju grickati. Zato u kavez obavezno stavite komadiće suhog drveta za grickanje. Takođe,  možete kupiti i specijalni kamen za glodare za oštrenje zubića, koji je ujedno i dobar izvor kalcija i drugih minerala.

Anatomija domaćeg zamorčića (Cavia aperea (porcellus)).


Fiziološki podaci:

Dužina tijela:
odrasle životinje 20-35 cm
Težina:
ženke: 700 - 1200 g
mužjaci: 800 - 1600 g
Temperatura tijela:
37,4 do 39,5° C
Udisaji u minuti:
100 - 150/min
Otkucaji srca:
230 - 380/min
Količina hrane:
10 - 16 g po 100 g težine tijela na dan (čista masa bez vode!)
Polna zrelost:
nakon 28. - 35. dana života sposobni za razmnažanje
potpuna navršena spolna zrelost sa odprilike 8 tjedana

Polni ciklus:
14 - 18 dana u trajanju od 6-11 sati
Zrelost za parenje:
nakon 3 mjeseca
Skotnost:
59 - 72 dana (u prosjeku 68 dana)
Veličina legla:
1 - 6 mladih
Dobna zrelost:
između 8 - 12 mjeseci
Spuštanje testisa:
sa ca 6 tjedana
Životna dob:
prosjećno 6 - 8 godina (u iznimnim slučajevima i do 15 godina)


Dnevna potreba hrane:
6g / 100g tjelesne mase na dan
Dnevna potreba vode:
5 - 10ml / 100g tjelesne mase na dan


Osjetila
Oči/vid:
Zamorčići svojim očima, koje su postavljene daleko jedno od drugog sa svake strane glave, ne mogu dobro razlikovati ni raspoznati udaljenosti. Zamorčići su kratkovidni, ali svoju okolinu relativno dobro mogu razaznati. Imaju široki vidokrug koji im omogućava pravovremeno uočiti prirodne neprijatelje. Boje mogu razlikovati, ali nije poznato na koji ih način percepiraju. Mogu vidjeti plavu, plavo-ljubičastu i plavo-zelenu boju. Oči su već 14 dana prije okota u uterusu otvorene.
Uši/sluh:
Zamorčići imaju jako dobar sluh. Čuju tonove koje čovjek ne može čuti. Frekvencije koje čuju su od 200 Hz do 45 kHz (7,8 oktava). To čini zamorčiće jako osjetljivima na glasne zvukove i kod držanja se mora uzeti u obzir (ne ih držati uz tv ili radio/HiFi!)
Njuh:
Zamorčići imaju jako dobro razvijeni osjećaj njuha i on im je jedan od najvažnijih osjeta. Svoju okolinu razaznaju preko različitih mirisa. Njuh im je naročito važan u potrazi za hranom.
Osjetne dlačice:
Zamorčići posjeduju osjetne dlačice i brkove kojima se mogu u mraku prostorno orjentisati. 

























Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Kunić lavlja glava- karakteristike ovog specifičnog kunića i kako se o njemu brinuti.

Ovnoliki-patuljasti-kunic-prava sam maza.

LAVLJOGLAVI KUNIĆI-ISHRANA MALIH MAZA.