VIDRE-Za ljubimce najčešće se uzimaju azijske vidre, druželjubive životinjice koje se vole igrati i koje provode više vremena na kopnu od ostalih vidri.

VIDRE-Za ljubimce najčešće se uzimaju azijske vidre, druželjubive životinjice koje se vole igrati i koje provode više vremena na kopnu od ostalih vidri.
Simpatične vidre rasprostranjene su po cijelom svijetu, a članovi su porodice Mustelidae u koju spadaju sisari poput lasica, tvorova i jazavaca.
Imaju vrlo brz metabolizam, hrane se uglavnom ribom, žabama i morskim račićima, a neke vidre usavršile su se i u otvaranju školjki.
Za ljubimce najčešće se uzimaju azijske vidre, druželjubive životinjice koje se vole igrati i koje provode više vremena na kopnu od ostalih vidri.
Azijske patuljaste vidre u odrasloj su dobi dugačke svega 60-ak centimetara-bez repa, a zahvaljujući preslatkim njuškicama, kratkim nožicama i dugačkom tijelu, pravi su neodoljivi ljepotani. 
 Azijske patuljaste vidre su najmanja vrsta vidre na svetu i žive na području južne i jugoistočne Azije. Odrasle jedinke su dugačke do 90 cm i teške do 5 kg.  U divljini, mužjak nabavlja hranu za ženku i mladunce, ali oba roditelja se brinu za njih i odgajaju ih sve dok ne nauče da plivaju i jedu čvrstu hranu. Azijske patuljaste vidre su društvene, vole se igrati i odlično vide izvan vode i u vodi te provode više vremena na kopnu od ostalih vrsta vidri.
Najmanja su vrsta vidre na svijetu i žive na području južne i jugoistočne Azije.
Imaju izuzetno kratke kandže, a plivaće kožice im dosežu samo do polovine prstiju i zato su nevjerovatno spretne s prednjim šapama te njima love plijen, umjesto ustima.
Žive u porodičnim grupama koje mogu brojati i do dvanaestak jedinki, a samo se dominantni par razmnožava. Partneri ostaju zajedno do kraja života u slozi i međusobnom pomaganju. Mužjak često nabavlja hranu za ženku i mladunce, ali oba roditelja se brinu za njih i odgajaju ih. Azijske patuljaste vidre su društvene, vole se igrati i odlično vide izvan vode i u vodi te provode više vremena na kopnu od ostalih vrsta vidri.

Vidre ta lijepa životinju pripada porodici kuna.
Ona je jedna od najljupkijih životinja koja lovi živi plijen. Ona se posve prilagodila na riblju hranu. Iako glavninu ishrane čini riba, najomiljenija hrana vidre su jegulje ali neće poprijeko gledati na žabe, kukce ili jaja ptica. Najviše love u močvarnim područjima uz potoke i rijeke. Poznato je kako su životinje koje se hrane ribom manje krvoločnije od onih koje love drugi plijen ali uzrok tome još nije poznat. Vidra je još jedan primjer koji ide u prilog ovoj teoriji.


Život životinja je prije svega zauzet borbom za hranu, a zatim i za sve ostale potrebe. Vidre u trenutcima opuštanja traže zabavu. Love se, hrvaju, i uživaju u simuliranju lova. Klizanje spada u najomiljeniju razbibrigu. Za klizalište izabere brežuljak ili obalu koja se spušta u vodu. Površina izlizana od upotrebe pretvara se u glatki žlijeb koji postaje posebno zabavan kada padne snijeg. Tada vidre koje obožavaju spuštanje dolaze na ovakve tobogane i zajedno se spuštaju. Tada se hitro spuštaju jedna za drugom u vodu te brzo izađu i vraćaju se na početak. Jedna drugu love, sopću od veselja, a izgleda kao da nastoje spustiti se čim više puta niz brdo.
Ovo pokazuje koliko su vidre radosne i u potpunosti predane svojoj igri.





Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Kunić lavlja glava- karakteristike ovog specifičnog kunića i kako se o njemu brinuti.

Ovnoliki-patuljasti-kunic-prava sam maza.

LAVLJOGLAVI KUNIĆI-ISHRANA MALIH MAZA.