Patuljasti kunići lavlja griva-glava su poznati po kosici ili šiškama izmedju ušiju.Imaju to još kao mali.

Patuljasti kunići lavlja griva-glava su poznati po kosici ili šiškama izmedju ušiju.Imaju to još kao mali. 
To su veoma čiste životinjice.
Osnovni savjeti.
Patuljasti kunići su jako pametni i uopšte ne smrde kao što ljudi znaju da kažu. Ono što se kod njih osjeti je mokraća i to ako nemaju odgovarajuću podlogu. Piljevina nije baš najbolji izbor jer ne upija baš najbolje (barem jednom dnevno mora da se mijenja) dok su drveni peleti fenomenalna stvar.
Ako ste kunića naučili na wc onda je još lakša stvar jer ne mora da se stavlja podloga po cijelom kavezu nego samo u wc. 
Najvažnija je ishrana, žitarice nikako jer nemaju nikakve hranljive vrijednosti i samo goje.
Jedna od najboljih gotovih hrana je versele laga Cuni Complite i Cuni pro. Isto tako nikakav zeleniš do 5-6 mijeseci starosti jer nažalost kod nas se kunići odvajaju prerano od majke i imunitet im nije najbolje razvijen pa zeleniš ne podnose najbolje.
Sijeno treba da bude 80% ishrane i igra jako važnu ulogu što se zdravlja zubića i stomaka tiče. 
Smijete da mu dajete grančice lješnika, jabuke, kruške..

Bez obzira na to koliki kavez ima kunić treba da bude pušten minimalno 2 sata dnevno da bi protegao noge. 
Osnovne stvari koje će Vam trebati jesu:
-kavez (ukoliko ne želite da kunić bude svo vrijeme pušten,što se ne preporučuje makar ne po noći jer bi mogao pronaći nešto što ne treba,pojesti ga i uginuti),
-pojilica (lakše je sa njom kako ti ne bi prosipao ako ima činijicu),
-wc za kuniće (treba ga redovno čistiti-znači iz wc izvadite dio gdje se popiški i.. i dodate malo čiste piljevine,
-malu činiju gdje bi mu stavili one njihove sjemenkice..mada to može da bude i neki stari poklopac od tegle ili mala pepeljara,
Hrana: 
-sijeno-nešto što je najvažnije u ishrani kunića...realno to je logično jer to je osnovna hrana svih kunica i zečeva- SIJENO odnosno trava. Nije sigurno šargarepa kao dušku dugoušku,
-sjemenkice ima raznih proizvodjača-paziti,
-sjemenke neka služe kao nagradice ili kao ,,užina'',
-povrće i pomalo voće- ali se ne preporučuje prije 5-6 mjeseci i uvodi se postepeno,
-patuljasti kunići su divni ljubimci-mislim da nema ljepših i pametnijih sitnih ljubimaca,
-i naravno sve bez primjene ikakve sile koja treba apsolutno da bude zabrenjena- to su plahe zivotinje i sa njima samo na fino, ako se popiški van kaveza samo uz pljesak ruku i glasno ,,ne'' i vratiti u kavez..i naravno ukapira u svoju malu glavu da je će biti zatvoren ako to radi,
-no ima i onih tvrdoglavih... ali kao i svaka životinja onakva je kakvom je vlasnik napravi.
Sve je stvar odgoja kao kod svake životinje- treba raditi s njima.
Jako su umiljati, traže pažnju kao i svaka životinja. Urin može smrditi kada postanu polno zreli ali zato se oni kastriraju ili steriliziraju ako ne mislite imati potomke.
Kunić uopšte nije ljubimac za malu djecu. To je previše plaha i osjetljiva životinjica. 
Lavljoglavi kunić je uzgojen u Belgiji, zatim je uvezen u Englesku gdje je naknadno križan s određenim rasama patuljastih kunića i dobijen je tzv. Europski lavljoglavi kunić koji u SAD-u nije priznat kao uzgojna rasa. Ova rasa kunića je vrlo jedinstvena i jedan je od bitnijih i novijih križanaca, nakon Havanskog kunića, dobijen u 20-tom vijeku.
Postoji 6 priznatih boja ovog kunića koji se izlažu u Engleskoj.
Voli ljude, ljupkog je izgleda, lako se održava i jedan je od najdražih kućnih ljubimaca u svijetu kunića. Prepoznatljiv je po svojoj grivici koja podsjeća na mužjaka afričkog lava, a grivicu imaju i mužjak i ženka ove rase, dok je ostatak tijela prekriven krznom normalne dužine. Uši su nešto kraće nego kod ostalih rasa kunića.
Težina odraslog kunića se kreće od 1,2 kg do 2,5 kg.
Životni vijek mu je u prosjeku 6 godina, s time da dužina života, a i težina, kunića zavisi o načinu držanja (ishrana, puštanje iz kaveza po stanu ili vrtu).
Ovu vrstu najlakše ćete prepoznati po tome što ima grivu na glavi, nalik onoj mužjaka afričkog lava, a ona krasi i muške i ženske primjerke te je nastala mutacijom gena. Obično je dugačka oko 5-7 centimetara. Ona mora biti u neprekinutom krugu oko glave, a završava u obliku slova "V" na vratu. Ona takođe zahtijeva posebnu njegu te se treba češljati gotovo svakodnevno.
Ostatak tijela prekriven im je krznom uobičajene dužine, samo su još uši nešto kraće, nego kod ostalih vrsta kunića. Lako se održavaju i jako vole ljude, što ih čini jednima od najpopularnijih kućnih ljubimaca. Težina odraslog kunića iznosi od 1,3 do 2,5 kilograma, a životni vijek im je u prosjeku 6-8 godina.
Vrlo su inteligentne i živahne životinjice, koje zahtijevaju dosta pažnje.



Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Kunić lavlja glava- karakteristike ovog specifičnog kunića i kako se o njemu brinuti.

Ovnoliki-patuljasti-kunic-prava sam maza.

LAVLJOGLAVI KUNIĆI-ISHRANA MALIH MAZA.