Hrčak-hamster-je jako skromna i zahvalna životinjica kao ljubimac-njegov kavez je tada njegov svijet.



Hrčak-hamster-je jako skromna i zahvalna životinjica kao  ljubimac-njegov kavez je tada njegov svijet.
Kućni ljubimci su živa bića i  treba im mnogo brige i pažnje. Za skroman životni prostor , hrčak je idealno rješenje za vaš dom.Hrčci su čiste životinjice i uopšte ne smrde.
Mali glodar potiče iz različitih krajeva Azije. Tako sirijski ili zlatni hrčak potiče iz Sirije, ruski hrčak  iz centralne Azije, Rusije i Mongolije, kineski hrčak iz Mongolije i sjeverne Kine, a sibirski hrčak potiče iz istočnog Kazahstana i sjeverozapadne Rusije. Kao kućni ljubimac najčešći je zlatni hrčak.
Ova životinjica je jako skromna i zahvalna je kao kućni ljubimac ali joj treba posvetiti mnogo ljubavi i pažnje. Lako ga je pripitomiti ali mu ipak treba ostaviti dovoljno vremena da se privikne na sredinu u kojoj živi i na svoje vlasnike. 
Hrčak voli da spava danju što znači da je po noći aktivan. Na žalost, njegov životni vijek je kratak, živi svega dvije do tri godine. Temperatura tjela mu je 37,5 °C a broj otkucaja srca 275 do 425 otkucaja u minuti.
U prirodi, hrčci žive u podzemnim rupama koje sami kopaju. Hrčka smjestite u kavez, drvenu kutiju ili akvarijum čije dimenzije minimalno moraju iznositi min. 35x25x20 cm-bolje je veći. Treba voditi računa da kavez sa hrčkm smjestite na mjesto gdje nema previše sunca, promaje i gdje neće smetati kako ga ne bi stalno pomjerali. Najviše mu odgovara sobna temperatura bez prevelikih oscilacija.
Njegov kavez je sada njegov svijet. Uredite ga tako da mu izgleda što udobnije i da se osjeća sigurno u njemu. Na dno obavezno stavite piljevinu ili slamu kako bi mogao od nje da pravi gnjezdo, a u ugao stavite nešto što bi moglo biti kao njegova kućica gdje bi vaš hrčak mogao da po danu drijema.  Kućica može biti i od drveta, ali uvijek postoji mogućnost da vaš ljubimac počne da je gricka.
Naravno tu je neizostavna posuda za vodu i hranu, drvo ili igračka za igru i oštrenje zuba. Posuda za hranu bi trebala da bude keramička dok adekvatnu posudu za vodu potrazite u pet šopu. Za glodanje, preporučuju se grančice jabuke, lješnika, lipe, jasena. Možete mu staviti i sipinu kost. Nemojte pretjerivati sa igračkama i dekoracijama, hrčak je skromna životinjica i tako treba i da ostane. Kao igračka najčešče se uzima kolo u kome hrčak može da trči. Na taj način stiče kondiciju a ukućanima, posebno djeci, njegovo trčanje uvijek će izmamiti osmijeh.
U pet šopovima takođe možete pronaći razne konstrukcije, merdevine i tunele, po kojima hrčak može da se penje, zavlači i tako zadovolji svoju znatiželjnu i vragolastu prirodu. Na taj način osjećaće se kao u prirodi.
Nije preporučljivo držanje više hrčaka u jednom kavezu, jer prisustvo više hrčaka stvara među njima netrpeljivost i sukobe.
Kada se navikne na vas, možete ga slobodno pustiti i da šeta po stanu. Ipak, pripazite da vam ne gricka namještaj. Ukoliko se desi da se  zagubi, ostavite otvoren kavez jer će se sigurno vratiti po hranu i vodu.
Njegov skromni dom važno je redovno održavati i čistiti. Dovoljno je da to uradite svaki treći dan ali i po potrebi. Čišćenje podrazumijeva pranje posude za vodu i hranu te promjenu piljevine. Povremeno, u kavez stavite posudu sa pjeskom kako bi se vaš hrčak mogao “okupati“. To je njegov prirodan način pranja i svakako ga treba poštovati. Ne preporučuje se pranje vodom jer bi se na taj način iz njegovog krzna uklonila masnoća koja štiti kožu od infekcija.
Njegova omiljena poslastica su žitarice. U pet šopovima možete kupiti mješavinu zrnjevlja suncokreta, pšenice i kukuruza. Osim toga voli da gricka i orahe, lješnike, suvo groždje. Ove poslastice mogu vam poslužiti da ga razmazite i lakše pripitomite. Uz pomenute žitarice, kao redovnu ishranu, treba mu davati svježe voće i povrće poput mrkve, jabuke, zelene salate i sl. Ponekad, možete skuvati i jaje i ponuditi mu da pojede.
Zanimljivo je pomenuti da je u prirodi redovan gost vrtova i žitnih polja gdje sebi skuplja zimnicu. Hrčak napuni obrazne kese zrnevljem koje nosi u svoju podzemnu ostavu. 
Hranu treba ostavljati uveče jer,  hrčci su aktivni noću. Višak hrane treba uklanjati iz kaveza svaki dan, i to treba činiti kada je hrčak van kaveza. Nemojte mu davati ostatke ljudske hrane i slatkiše jer štete njegovom zdravlju.
Svaka promjena na hrčku u vidu odbijanja hrane, suznih očiju, slinavog nosa i kašljucanja ukazuje da nešto nije u redu. U tom slučaju obavezno potražite pomoć veterinara.
Odaberite mladunče staro od četiri do osam nedjelja jer je u tom periodu već sposoban za samostalan život. Vodite računa da je  hrčak živahan, sjajne, prilegle dlake i bistrih, sjajnih, širom otvorenih očiju.
Možete mu dati kao izvor prirodne hrane sve oblike mješavina zrnja (suncokret, kukuruz, pšenica...) kao osnovnu hranu,a kao dodatak razno voće i povrće.Povremeno mu možete dati i malo krtog mesa kao izvor bjelančevina. Od biljaka možete mu jelovnik uvijek obogatiti i s crvenom djetelinom, korijenom i listm repe, maslačkom. Osim klasične industrijske hrane od induastrijskih hrana možete mu dati i peletiranu suhu hranu za pse s obzirom da je ta hrana obično bolje kvalitete i strožije kontrolisane kvalitete.
-Može li je se ostaviti koji dan s dovoljno hrane i vode sam u stanu?
-Smeta li im malo prašine koja se zna nakupiti pomalo na podu ili u stanu?
-Koliko vode piju? 
Možete  hrčka ostaviti koji dan s vodom i hranom. (ne preporučuje se, no može se). Naravno, ostavite  mu i nešto svježe, npr. malo mrkve...
Prašina? Kavez na podu ili? Pa,sve normalno i uobičjeno hrčku ne smeta.
Oko vode - oni ponekad niti ne popiju kap cijeli dan! No, zato im trebate davati svježije hrane (mrkva, jabuka, kruška...). No, ako ne pojede sve, ne zaboravite izvaditi ostatke iz kaveza, jer ne želite da se naprave bakterije!
Vodu  u posudicu? Ne,-time više igrati nego piti.Samo u pojilicu.
Možete hrčka ostaviti par dana samog u stanu samo obratite pažnju na to da mu pojilica radi i da ima dovoljno hrane te da nema opasnih mjesta u kavezu na kojima bi se mogao povrijediti (pasti, zapeti ili pobjeći iz kaveza).
Ne smeta im prašina, ali bi bilo bolje da je nema i da hrčka držite na mjestu gdje ga najbolje i uvijek možete vidjeti, a i on nanjušiti vas.
Hrčci u principu ne piju puno vode (zavisi o kojoj se vrsti radi), ali im uvijek mora biti dostupna i to najbolje u pojilici, a ne zdjelici. Vodu dobivaju i iz voća i povrća.
Hrčci ne smiju jesti čokoladu niti bilo koje druge slatkiše - nikada!
Postoje vitaminski bomboni baš za glodare.
Mlijeko i meso nije njihova prirodna hrana pa im se ne preporučuje davati. Bjelančevine možete nadoknaditi davajući mu ponekad crve brašnare-njihove larve, a povremeno (posobito nakon terapije - ako je bio bolestan) može dobiti malo jogurta (ACIDOFIL- npr. sadrži njima potrebne mikroorganizme) ili komadić sira.
Danas postoji  mnogo različitih mješavina sjemenki za hrčke.
Što se tiče voća i povrća, mogu ga dobiti par puta sedmično (sviježe i oprano) i u malim količinama, ne pretjerujte sa djetelinom.
Obavezno stavite hrčku mineralni kamen u kavez i provjerite uvijek da li pojilica radi.
Za glodanje mu možeš kupiti komadiće drva baš za njih, ili 2 do 3 lješnjaka da ih glođu i tako bruse zube.













































Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Kunić lavlja glava- karakteristike ovog specifičnog kunića i kako se o njemu brinuti.

Ovnoliki-patuljasti-kunic-prava sam maza.

LAVLJOGLAVI KUNIĆI-ISHRANA MALIH MAZA.