Afrički jež je najbolja egzotična životinja koja spada u red sisara. Ne gricka sve i svašta kada je van svog prostora kao glodari.

Afrički jež je najbolja egzotična životinja koja spada u red sisara. Ne gricka sve i svašta kada je van svog prostora kao glodari.

Uopšte nisu kao ovi našI domaći, ne plaše nešto i znaju da se ljute. Laki su za održavanje ali mora da im se održava čisto da ne zarade parazite. Vole da cunjaju i da se zavlače svuda. Znaju da se maze. Jedu granula mačije hrane, bijelo meso i povrće, vole i insekte naravno.
Što se tiče bolesti kao i bilo koja druga životinja mogu da prenose svašta, ako se ne vodi računa o higijeni. Dobra strana je što se generacijama drže u kućnim uslovima tako da ćete prije vi njemu prenijeti neku boleštinom. On tebi i tvojima mala šansa.
Kao i sve životinje nije preporučiv za malu djecu. Razlog jer će njega povrijediti mala dijeca.
Bodlje nisu otrovne pa je isto nabo se neko na bodlju ili nešto drugo u kući. Ove bodlje su i zaštita od male dijece...
Sve što obavlja nuždu pravi smrad. Oni ne smrde.
Aktivni su predveče, a nekada i u toku dana. Kada se probude na silu jedno vrijeme su nervozni ali se poslije rasane i razigraju. Ubacite hranu oni odu da jedu u međuvremenu se razbude i možete ih dirati!!.
Svaki ima svoj karakter koji nije vezan za pol ali se radom može popraviti.

Drže se na piljavini, teško se nalazi piljavina koja je stvarno bez prašine - najveći problem u držanju. Papir isjeckan manje praši ali se pre usmrdi.
Jež je najbolja egzotična životinja koja spada u red sisara. Ne gricka sve i svašta kada je van svog prostora kao glodari.
Mana je što traži dosta veliku posudu za držanje ako hoćete da bude zdrav i proživi pun vijek.
Kupa se u mlakoj vodi, korišćenje šampona i sapuna skida zaštitni sloj na koži pa može doći do kožnih bolesti (internet-poštovao i nisam imao problema). To važi i za pse i mačke tako da...
Morate ga redovno čistiti,a ako zapustite počne da kašlje i glasno diše - pošto njuška stalno miris izmeta i mokraće- kao i produkti njihovi mu smetaju - čista i fina životinja.
Ježevi su sitni sisari iz familije Erinaceinae, čija je osnovna karakteristika prisustvo bodlji.
Postoji 16 vrsta ježeva podjeljenih u 5 rodova. Oni žive širom Europe, Afrike, Azije i na Novom Zelandu. Dvije su glavne grupe ježeva, a to je: evropski jež koji je i zakonom zaštićen, i afrički jež, najčešće držan kao kućni ljubimac.
Afrički patuljasti ježevi se u svom prirodnom okruženju hrane prvenstveno bubama, paucima, puževima i drugim insektima. U uslovima držanja ježa kao kućnog ljubimca, preporučuje se gotova hrana za mačke superpremium kvaliteta jer jedino takve hrane ježu osiguravaju kvalitetan izvor bjelančevina koje njihov metabolizam zahtijeva, s obzirom na njihovu prirodnu ishranu insektima.
Količina hrane koja bi zadovoljila potrebe ježa zavisi od kvaliteta hrane. Dovoljno je da jež svakog dana ima na raspolaganju dvije supene kašike superpremijum hrane za mačke light kategorije.
Što se tiče žive hrane, iz prirode se savjetuje uzimanje samo onih primjeraka insekata koji žive na nezagađenim područjima. Dakle, nikako na prostorima ili livadama uz saobraćajnice i slično.
Međutim, kako se ježevi kao kućni ljubimci hrane gotovo isključivo hranama za mačke, a hrana se obogaćuje sa sviježom hranom (povrćem i voćem), tako i vi povremeno možete nagraditi svog ljubimca živom hranom, crvićima.
Kavez za patuljastog ježa svakako ne bi smio da bude premali jer su ipak životinjice koje se u svoje aktivno vrijeme mnogo kreću. Vole da se ukopaju u kavez, pa bi trebalo da bude primjerene dubine. Stoga, preporučuje se kavez dimenzija od min. 80x48, 5x42 cm.
Ne postoji konkretna dresura za vršenje nužde ježa, ali bi jež svakako mogao naučiti da vrši nuždu u jednom dijelu kaveza. Takođe, ne bi trebalo dozvoliti ježu da koristi cio prostor stana za svoje aktivnosti dok se prethodno ne formira navika vršenja nužde u dijelu kaveza. Savjetuje se da ježu ne dajete punu slobodu kretanja u stanu dok nije pod nadzorom drugih lica.
Jež po pravilu sam održava svoje tijelo i čisti ga lizanjem i trljanjem. Nokti se ježevima mogu skraćivati makazicama za male životinje.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Kunić lavlja glava- karakteristike ovog specifičnog kunića i kako se o njemu brinuti.

Ovnoliki-patuljasti-kunic-prava sam maza.

LAVLJOGLAVI KUNIĆI-ISHRANA MALIH MAZA.