Zamorci, kada se naviknu na čovjeka ( dok su mali plašljivi su i treba malo strpljenja ), prave su maze, imaju nekoliko znakova oglašavanja, kojima znaju reći kako se osjećaju.



Zamorci- kada se naviknu na čovjeka ( dok su mali plašljivi su i treba malo strpljenja ), prave su maze, imaju nekoliko znakova oglašavanja, kojima znaju reći kako se osjećaju.
 SIMPATIČNI GLODARI OSVAJAJU SRCA
Zamorci  žive od 5- 8 dodina u uslovima kućnih ljubimaca, što dosta zavisi od uslova života u ranoj dobi i kasnije o vašoj brizi.
Čovjek s njim može uspostaviti fin odnos. Zamorac prihvata bioritam vlasnika, ne vole često mijenjati rutinu, ali će prihvatiti vaše vrijeme ustajanja, za prvo hranjenje i smiriti se naveče kad se ukućani smire.
Zamorci, kada se naviknu na čovjeka ( dok su mali plašljivi su i treba malo strpljenja ), prave su maze, imaju nekoliko znakova oglašavanja, kojima znaju reći kako se osjećaju.
Ishrana im nije komplikovana, sijeno je osnova, onda povrće i voće, te suha hrana, samo se ne smije pretjerivati, prave su izjelice pa im treba ograničiti hranu. C  vitamin im je izuzetno važan, tako da se preporučje dnevni dodatak. 25mg dnevno ( isitnjena tableta namazana na krastavac - obožavaju krastavac ).
Zamorcu treba veliki kavez. Odrastao mužijak zamorca teži do 1200 gr, ženka do 1000 gr.
Kavez se ne smije nalaziti na podu, propuhu, izložen direktnoj vručini i suncu.
Preporučuje se svakodnevno puštanje iz kaveza, u neki ograđeni prostor ili sobu koja nema puno čoškova za zavući se i kablova za pregristi.
Preporuka je da se zamorac drži sa barem još jednim zamorcem budući da oni u prirodni žive u velikim grupama.
A, tu se postavlja pitanje potomstva. Dakle, postoji nekoliko mogućih scenarija:
-mješoviti par što znači puno malih zamoraca,
-držanje životinja istog pola,
-kastracija mužjaka u slučaju mješovitog para.
Treba razmisliti i o raspoloživom prostoru jer je strašno tužno držati zamorce u malenim kavezima i nikada ih ne puštati da protegnu nogice.
Zamorci su izrazito društvene životinje i bolje ih je držati više, ali nije obavezno ako im se može posvetiti dosta vremena. Generalno, im ne godi da su usamljeni, postanu depresivni. 
Ako se  radi o različitim polovima tu se definitivno mora razmisliti o sterilizaciji, ako ne želite potomke. Ženke mogu skupa, mužijaci jedino ako su braća i ako oko njih nema ženki, da se ne bi tukli. Dok su mali teže je odrediti pol-česte su greške. 
Lakše je sterilizirati mužijaka, mada se preporučuje sterilizacija i ženki i mužijaka, jer se tako izbjegavaju razne bolesti.
Mogu se toliko pripitomiti  da ga pustite iz kaveza i zovete ga, on sve za vama kroz kuću. Ma simpatične su životinjice definitivno. Stavljati mu pilotu ili sijeno kao podlogu u kavezu, čistiti jednom u 2 dana bar. Uvijek svježe vode da mu je blizu. Specijalna suhe hrane iz kutije-prava poslastica za njih. Najveći problem je to što kod nas veterinari malo znaju o njima i o liječenju njihovom, pa to na kraju zna i da se završi loše po njih. 
Prvih nekoliko dana ga pustite da se adaptira u novu sredinu, tj. nemojte imati nikakvog fizičkog kontakta s njim, osim mijenjanja vode i hrane. Naravno, već nakon nekoliko sati što je stigao u novi dom, možete se polako približiti kavezu i pričati mu. Uskoro možete uzeti sitno nasjeckanu jabuku u ruke te mu dati da je jede iz nje, s tim da pripazite da se ruka previše ne približi i da miruje. Kasnije ga možete pokušati maziti, a kada vidite da je sve obavljeno uspješno, istim principom ga namamite da stane u  ruke/krilo i sl. Svakako  ga treba pustiti u sobu da se istrči  i to kada vidite da se lagano prilagodio novom okruženju. Početak pripitomvljavanja obavezno je u kavezu, a tek kasnije i izvan njega.
Pripremite  se na rad i strpljenje jer će vam za pripitomljavanje biti potrebno barem mjesec/mjesec i po, ako ne i više. Zavisi od zamija do zamija. 
Kod zamorčeta je obavezna kontrola noktiju jer ako previše izrastu otežavaju životinji kretanje. Ukoliko ne postoje prirodni uslovi za trošenje noktiju, kao što je kamenita podloga, morate ih povremeno skratiti koristiteći specijalna klješta-makaze. Ako vam procedura nije poznata neka je prvi put obavi veterinar koji će vam detaljno objasniti čitav postupak-jer  ne želite da povrijedite živac koji se nalazi ispod nokta i često je teško uočljiv.
Zamorci samo u paru ili – haremu.
Zamorci su glasni, naročito kad prose hranu pa skviče kad čuju da otvarate hladnjak ili šuškate vrećicom.
Simpatični glodari porijeklom iz južne Amerike omiljeni su kućni ljubimci. No, o njima treba odgovarajuće brinuti, što je vrlo često nepoznanica među novim vlasnicima.
To su vrlo društvene životinjice koje se nikako ne drže same. Izuzetno  je zadovoljstvo posmatrati ih. Zamorci nisu ljubimci za maženje i držanje, treba uživati u njihovim ludorijama po kavezu, a trebaju i dosta prostora.
Zamorce tokom lijepog vremena možete odnijeti  u vrt, u poseban ograđeni prostor. To im je prilika da se malo istrče i potroše višak energije i sala koje nakupe uživajući u hrani.
Prije nego odlučite nabaviti zamorca, dobro razmislite da li ta životinjica odgovara vašim očekivanjima i da li mu možete pružiti sve potrebno za sretan zivot. Nažalost, mnogi drže zamorčiće po jednoga, što je vrlo loše. Kad ste odlučili nabaviti zamoraca za početnike to nije uvijek jednostavno. Razumljivo je da mnogi ljubitelji žele mladunce, ali ukoliko se oni rano odvoje od odraslih životinja, često se razviju u vrlo plašljive jedinke. Za početnike je najbolje uzeti dvije odrasle i socijalno razvijene životinjice. Idealne su, na primjer, grupe od 2 mladunca, jednom odraslom ženkom i odraslim, kastriranim mužjakom. Ukoliko se odlučite za par ili jednu poželjnu harem-grupu, mužjak mora biti kastriran. Kad zamorčići stignu s njima treba razgovarati kako bi se naviknuli na vaš glas. Zamorci su plahi i uvijek spremni na bijeg. Neki zamorčići su od samog početka neustrašivi i ne boje se ruku ni ljudi, čak jedu iz ruke. 




Što treba uzeti u obzir
Zamorci mogu doživjeti osam godina.
Treba uzeti najmanje dva, a još bolje 4 zamorca.
Potrebno im je najmanje pola  metra kvadratnog  prostora po jedinki.
Zamorci se ne mogu naučiti da obavljaju nuždu na samo jednom mjestu.Mogu djelimično i pojedinačno.
Aktivni su u jutarnjim i večernjim satima. Ko je osjetljiv na zvukove, neće se veseliti zamorcima kao ljubimcima.
Prilikom puštanja po sobi i stanu, treba računati na to da je moguće da će zaprljati i gricnuti tepihe, namještaj, podne lajsne i predmete koji im se nađu na putu.
Okolina zamoraca je često zaprljana piljevinom i sijenom. Kad su visoke temperature i pored redovnog čisćenja, može se dogoditi da im kavez ima jači miris.
Zamorci vole biti u čistom, najmanje jednom sedmično treba temeljito očistiti kavez.
Zamorce treba hraniti više puta na dan. Čak i zimi im je potrebno svakodnevno osigurati svježe porcije povrća i zelenila. Glavna i osnovna hrana im je sijeno. Kupite sa zamorcicima i hranu na koju su naviknuti te ih jako polagano privikavajte na raznovrsnu hranu. Kad zamorčići upoznaju svojeg hranitelja svaki će vas put pozdraviti veselim skvičanjem.



 













Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Kunić lavlja glava- karakteristike ovog specifičnog kunića i kako se o njemu brinuti.

Ovnoliki-patuljasti-kunic-prava sam maza.

LAVLJOGLAVI KUNIĆI-ISHRANA MALIH MAZA.