Zamorčić-Malo debelo klupko- Glodar-upoznajte male maze.

Zamorčić-Malo debelo klupko- Glodar-upoznajte male maze.
 
Zamorčić, glodar  porijeklom iz Južne Amerike. Ima sveukupno devet vrsta, ali je najpoznatija C. porcellus, domaći zamorčić.
Znanstveni naziv: Cavia
Životni vijek: Domaći zamorčić: 4 – 8 godina
Trajanje gestacije: Domaći zamorčić: 59 – 72 dana
Masa: Domaći zamorčić: 0,7 – 1,2 kg
Duljina: Domaći zamorčić: 20 – 25 cm
Viša klasifikacija: Caviinae.
Prosječan životni vijek ovog popularnog kućnog ljubimca je od četiri do osam godina. Oni dolaze iz Južne Amerike i danas se mogu naći u pet trgovinama i kod njihovih uzgajivača. Zamorcei nemaju agresivan karakter i gotovo nikad vas neće gricnuti. No, zamorci su takođe male i plahe životinje pa ih isprva treba navikavati na ljudski dodir. Ali, kad vas prihvati, maženju neće biti kraja.
Ove umiljate životinje jako se vole zavlačiti u uske, male prostore i uvijek su spremni za igru i ljudsko društvo. Ako vas po nekoliko dana nema kod kuće, pobrinite se da vašem zamorcu dodate još jednog koji će mu praviti društvo, kako se ne bi osjećao usamljeno. Zamorci postaju jako privrženi jednom kad se naviknu na svog vlasnika.
Životni vijek zamorca zavisi i o njihovoj ishrani. Kao i kod ostalih životinja, važno je da mu dajete hranu koja je namijenjena isključivo njemu. Zamorci jako vole grickati travu pa mu u nju možete dodati i list maslačka. Hranite ga dva puta dnevno i to prema određenim dozama, upute potražite na poleđini proizvoda. U prehranu uključite i svježe, oprano voće i povrće, posebno ono koje je bogato vitaminom C.
Higijena kaveza je jako važna ako želite osigurati kvalitetan životni vijek zamorcu. Čim primijetite da kavez smrdi, obavezno ga očistite kako se ne bi skupljale bakterije. Kod uređenja kaveza, važno je opskrbiti ga slamom i/ili piljevinom i osigurati mu posudice s hranom i vodom. Piljevinu trebate mijenjati minimalno jednom sedmično.
Zamorci su osjetljivi na propuh i zato, kod pozicioniranja kaveza, izbjegavajte takva mjesta. Oni nisu zahtjevne životinje i neće vam zauzimati puno prostora pa je zamorac idealan kućni ljubimac za one koji žive u stanu.
Zamorci su ljubimci koji ne traže mnogo, a svakoj će porodici pružiti ljubav i mnogo zabave. No, da biste sačuvali njihovo zdravlje, važno je pripaziti i na ishranu.
Zamorci su simpatične životinjice koje pripadaju porodici glodara, a zahvaljujući tome što nisu zahtjevni i za njih je lako brinuti, sve su češće izbor za kućnog ljubimca u mnogim porodicama.
U životu zamorca vrlo je bitna pravilna ishrana o kojoj zavisi koliko će dugo vaš ljubimac živjeti te kakva će mu biti kvaliteta života. Njegovo zdravlje zavisi o tome čime hranite svog ljubimca pa je vrlo važno da dobiva sve potrebne hranjive sastojke.
Važno je znati da su zamorci biljojedi, a suho sijeno bez dileme je njihova omiljena hrana. Upravo zbog toga, sijeno bi uvijek trebalo biti u njegovom kavezu da ga može grickati kad god poželi. Sijeno je važno za zdravlje njegove probave i zubića.
Osim sijena, zamorci vole jesti gotovu, sušenu hranu posebno namijenjenu isključivo za njih. Gotovu hranu možete kupiti u svakoj boljoj trgovini za životinje. Ove životinjice nisu previše izbriljive što se tiče hrane.
Zamorci takođe obožavaju voće i povrće, a prihvaćaju gotovo sve - od špinata, celera, rajčice, mrkve, paprike, dinje, breskve, jabuke, jagoda, krušaka pa sve do lista maslačka. Hranu je najbolje davati dva do tri puta dnevno, a uz hranu potrebno im je osigurati i dovoljnu količinu vode.
Zamorci su poznati po tome što vole mnogo jesti, pa je važno pripaziti na količine obroka kako se ne bi udebljali. Dosta su skloni debljanju zbog čega može doći do zdravstvenih problema. 
Podloga - sijeno nikako jer će biti cijelo popišano. Novinski papir takođe ne , jer sadrži olovo i zamorac se može otrovati; najbolja je ili piljevina ili pijesak, no problem je što zamorac može biti alergičan na nešto od to dvoje, pa pratite kako se ponaša, ako često kiše i češka se, znači da mu podloga ne odgovara.
Hrana - sijeno neka mu uvijek bude dostupno, u neograničenim količinama! Povrće i voće mu možete davati ali umjereno, i svaki dan u isto vrijeme (vole rutinu). Nemojte mu davati odmah pola jabuke npr. ili pola mrkve, već vrlo sitne komadiće, i postepeno mu povećavajte obroke. Nemojte mu naglo mijenjati vrste povrća i voća jer će imati proljev, i može dehidrirati i uginuti. Obratite pažnju i na tvrdoću stolice kad mu budete postepeno unosili neku određenu hranu.
Pazite da kupujete hranu za zamorce, a ne za druge glodare.
Ovu hranu nikako nemojte davati zamorcu, kao ni previše zelenih biljaka jer može dobiti proljev: rabaraba (izuzetno otrovno), krumpir, celer, grah.
Hrana mora biti oprana i osušena!! To vrijedi za voće i povrće.
Stolica mu mora biti tvrđa i suha, to je u principu, "najzdravija" stolica- ako mu je često "mokra" i mekana, nešto nije u redu.
Voda - svaki dan svježa voda (bocu, nemojte ju cijelu napuniti, već koliko je dosta za jedan dan)... u vodu ukapajte vitamina C (ima u pet shopu za kupiti posebne preparate s vitaminima baš za zamorčad), jer oni nemaju mogućnost sami sintetizirati C vitamin
Aktivnost - nemojte da zamorac cijelo vrijeme sjedi u kavezu i jede iz dosade jer će brzo doći stvarno kao prasac. Pustite ga iz kaveza i malo se poigrajte s njim. Nastojte da ni pod razno ne ispadne iz ruku i da ne skače sa visokih mjesta. Kotačić u kavezu, nije potreban, većini služi za ništa.
Lokacija njegovog doma (kaveza) - na povišenom mjestu, nikako na podu, jer su to izuzetno strašljive životinje i reaguju i na najmanje vibracije. Mora biti na suhom mjestu, daleko od propuha i daleko od direktnog sunčevog svijetla (mogu dobiti infarkt ako predugo budu na jakom suncu, i mogu umrijeti od propuha). Podlogu (zavisno koju si izaberete - piljevinu ili pijesak) mijenjajte često ( svakih 2-3 dana) i svakih najviše 2 sedmice ispraznite cijeli kavez i detaljno ga očistite.
Kupanje i higijena - ne preporučuje se kupanje, a ako to i činite neka bude što rijeđe, i neka bude u mlakoj vodi, a kasnije ga umotajte u ručničić. Uz to, nokte mu možešTE sami rezati, no to se isto ne preporučuje jer za laika je to jako teško i opasno, pošto mu možete ozlijediti žilice u njima i može doći do krvarenja. Češljanje se preporučuje pogotovo kod dugodlakih zamoraca, jer prilikom toga možete i pogledati da li ima nametnika ili neka oštećenja kože.
Bolesti - dok je živahan, dok jede, ima normalnu stolicu, kreće se, dlaka je zdrava, oči zdrave, nema nametnika, ima normalnu stolicu i mokraću bez čudnih ili neobičnih boja, sve je ok!
Igračke i neki drugi materijali - u svakom bolje opskrbljenom pet shopu imate razne igračke za glodare (samo naznačite da se radi o zamorcu). Imate i minerale i kamenje koji služe trošenju zuba i noktiju, i sl.
Preporuka je da mu stavite nešto kao sklonište gdje bi se mogao zavući kad se uplaši (jer su jako strašljivi). I da mu stavite neki komad odjeće ili krpe koji će biti "natopljen" vašim mirisom, kako bi se što prije navikao na tvoju prisutnost.
Glasanje -Zvižukanje je za njih svojstveno i može svašta značiti, a najčešće reagiraju na zvuk vrećice (ako mu iz toga dajete hranu).... 
Dok je još mali, ne puštajte ga po stanu. U početku su plasljivi no s vremenom se priviknu, a nakon još nekog vremena upadnu u neku rutinu....
Kad bude bio stariji-6 mjeseci- možete ga pustiti po sobi, ipak je on znatno veci od hrcka pa ga neće biti problem naci......ponekad otrci krug-dva oko sobe i onda ode ispod kauča i tamo bude neko vrijeme.....žice ne grize ali ipak pripazite.Što se tiče zvukova.......kad radi onaj tihi brrrrrr zvuk kao da prede, onda je zadovoljan,......kad počne pijukati onda obično traži hranu-počne trćkarati uzbuđeno po kavezu i onda se s 2 noge digne na ulaz u kavez i čeka. Uplašen je kad počne prodorno pijukati,.......no te stvari s vremenom shvatite.Zna koji put grickati rešetke od kaveza....uglavnom kad je nervozan. 

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Kunić lavlja glava- karakteristike ovog specifičnog kunića i kako se o njemu brinuti.

Ovnoliki-patuljasti-kunic-prava sam maza.

LAVLJOGLAVI KUNIĆI-ISHRANA MALIH MAZA.