Kunići- Ako želite da vam skoći u krilo dok čitate knjigu ili gledate televizor, naučite ga da vam može vjerovati.

Kunići- Ako želite da vam skoći u krilo dok čitate knjigu ili gledate televizor, naučite ga da vam može vjerovati. 
Kunići su individualci i vrlo je različito kada će dopustiti mažeje.
Kunići su svi prekrasni, ovnoliki, lavljoglavi, angore, obični patuljasti, mali, veliki... Kavez kupite što veći mogući. Ako kupujete malog kunića, moguće je da mu prodavač neće znati odrediti pol... Razlog za agresiju je u prvom redu strah i osjećaj ugroženosti. Kunići su teritorijalna bića i brane svoje, a u pubertetu se to sve može pojačati zbog hormona i polnog sazrijevanja. Kunići su individualci i vrlo je različito kada će dopustiti mažeje. Treba ih u početku pustiti na miru, da se upoznaju sa okolinom i da oni sami izaberu kada će prići čovjeku. Najbolje da dno kaveza nije pokriveno piljevinom jer se ljepi za šape, raznosi i prlja stan, nepraktično je za čišćenje. Većina koristi drvene pelete za ogrijev koje stavljamo samo u wc, a ostatak kaveza je nepokriven. Bebe kuniće treba naučiti koristiti wc. 
Sve je važno što se tiče njege kunića, pogotovo bebe kunića. Ishrana, higijena, ponašanje, zdravlje...
Život malog kunića zavisi o vama, a budući su jako osjetljivi, i mogu umrijeti brzo zbog začepa, trovanja hranom prskanom pesticidima, šokova uzrokovanih vrućinom ili ako dožive veliki strah, morate ozbiljno shvatiti što znači odgovornost za kunića.
Lavoglavlji i ovnolikih, su dostupni,ali i nekako su najdrazi... Nekim kunićima treba dosta da se prilagode,a neki se odmah opuste.
ZAŠTO NE SIJETE KUPITI PREMLADOG KUNIĆA
Pokušat ću ovdje samo u kratko objasniti zašto je kunićima važno majčino mlijeko, te zbog čega ih prije 8 sedmica starosti ne bi trebalo odvajati od majke. 
Vitaminska kakica je od životne važnosti svakom kuniću, jer preko nje dobija i vitamine i probiotike, koje organizam u tom obliku može najbolje preuzeti. Međutim mehanizam stvaranja vitaminske kakice počinje se razvijati tek sa 3 sedmice starosti i treba mu otprilike još 3 sedmice da bi se razvio. Da bi taj mehanizam proradio, bebi kuniću nužno je majčinsko mlijeko, ali dodatno i vitaminska kakica od mame, koju bebe počinju jesti s otprilike 3 sedmice starosti. Zašto majčinsko mlijeko? Bebe kunića imaju pH-faktor želuca 5 - 6,5. Kod tog pH-faktora, bakterije koje uđu na usta mogu neometano proći kroz želudac i izazvati enteritis i druge probleme. Međutim, majčinsko mlijeko uz pomoć enzimske reakcije u želucu bebe kunića, stvara tzv. "mliječno ulje" koje kontroliše nivo mikroba u želucu i spriječava nastajanje enteritisa. 
Zašto vitaminska kakica od mame? Da bi caecum (slijepo crijevo) bebe kunića došao u funkciju i mogao početi proizvoditi vlastitu vitaminsku kakicu, treba ga prvo naseliti sa zdravim bakterijama, a njih će beba kunić pronaći u vitaminskoj kakici od majke.
Taj proces stvaranja zdrave crijevne flore počinje oko treće i traje do otprilike šeste sedmice starosti. Kada se crijevna flora razvije i nakon prestanka dojenja, pH-faktor u želucu jednog kunića će pasti na 1 - 2, što je okolina u kojoj nepoželjne bakterije ne mogu opstati, pa time ni doprijeti do crijeva. Tek kada odrasli kunić uzima vlastitu vitaminsku kakicu, pH-faktor poraste na 3 kako bi zdrave i za crijeva poželjne bakterije, želudac propustio dalje.
Razvoj imuno sistema usko je povezan i zavisan o zdravim probavnim organima. 
Stres je nešto što negativno utiče na imunitet, a zapravo je stres nešto što se kuniću dešava kada se transportuje od uzgajivača u prodavnicu ili novi dom, pa onda i po drugi put, iz prodavnice u novi dom. 
Ne treba zaboraviti ni socijalnu komponentu u razvoju jedne bebe. Ona treba od majke ponešto i naučiti, a igra s braćom je takođe važna kao priprema za budući sretan život jednog kunića - u već poznatom ili novom društvu. 
Eto tako se dolazi do tih 8 odnosno 10 sedmica starosti. Niko ne kaže da je bebi 10 ili 8 sedmica neophodno dojenje, ali isto tako ne znači - da je kunić koji je završio period dojenja - automatski spreman za odlazak od kuće, od roditelja, od braće...
A znate i sami, da odlazak iz roditeljskog doma nema nikakve veze sa prestankom dojenja.
PONAŠANJE KUNIĆA
Kunići su vrlo društvena, umiljata i zaigrana stvorenja. Ipak, najveći dio dana i noći provode u spavanju ili dremuckanju. Najzaigraniji su predveče i tokom večeri. Tada im svakako treba omogućiti slobodno kretanje. Vole kada se diraju i maze, a ponekad znaju biti vrlo uporni ako nisu dobili svoju dnevnu porciju nježnosti (guranje njuškice pod vašu šaku je najočitiji znak).
Neki kunići mogu biti i agresivni, pa ponekad čak i ugristi. Takvo ponašanje im nije urođeno, nego je rezultat neprimjerenog postupanja prema njima. Da bi se to spriječilo, potrebno je vašeg malog kunića od malih nogu što više držati u rukama ili krilu, iskazivati mu ljubav i nježnost. Najčešće će agresivni biti oni kunići koji najveći dio vremena provode zatvoreni u kavezu i koji su vrlo malo u kontaktu sa ljudima. Kunići su glodari. Grickanje im je urođena potreba i predstavlja im pravo zadovoljstvo. Ako im ne omogućite dovoljno igračaka i materijala za grickanje najvjerojatnije da će se na udaru naću vaš namještaj ili kablovi. Što su pogodne stvari za grickanje? Mlade, neprskane grančice voćke jabuke su idealne. Ostale voćke mogu biti toksične ako se otrgnute grančice nisu duže vrijeme sušile (najmanje dva mjeseca). Zatim, komadić starog tepiha pod uslovom da ne guta otkinute dijelove, razne mineralne ili voćne tvrde pločice koje se mogu kupiti u pet shopovima, prešani štapići lucerne, grančice vrbe, lješnjaka, sijeno i sl. 
Kao i sva druga živa bića i kunići imaju potrebu za komuniciranjem. Ono se naravno, odvija bez riječi. Pažljivo posmatrajte njihov govor tijela iz kojeg ćete sve razumijeti. Ako se "otima" dok ga pokušavate uzeti u ruke, to je očiti znak da mu se u tom trenutku to ne sviđa. Rašireno je mišljenje da kuniće ne boli ako se podižu hvatajući ih za uši ili kožu iza vrata. To nije točno. Pravilan način je taj da ih sa jednom rukom obuhvatite oko donjeg dijela leđa (stražnjica), a sa drugom ispod prsa. Brzo ih podignite i čvrsto prislonite na svoja prsa. To će im dati oslonac, jer postaju nervozni ako im šapice slobodno vise u zraku. Oni se boje visine, tako da će sakrivati glavicu pod vašu ruku dok ih budete nosali. Ako želite kunića koji će vam skakati u krilo dok čitate knjigu ili gledate televizor, naučite ga da vam može vjerovati. Nemojte ga podizati protiv njegove volje. Vole kada ih milujete po leđima, po glavici i obrazima, oko ušiju, trljajte se "nos uz nos"... Kunić koji voli da se miluje, ponekad zna i zagrepsti ako vam pažnja odluta, pa ga na trenutak zanemarite. On vas ne želi ozlijediti, nego vas samo pokušava podsjetiti da nastavite sa započetim "poslom". Izmislite razne igrice kojima se možete zajedno zabavljati. Ponekad će vam i on sam pokazati što bi želio raditi.
Omiljena igra im je igra "lovice", a igra se tako da vi trčiti po stanu, a oni vas u stopu prate. Na taj vam način iskazuju svoju ljubav i privrženost. Sluh im je izuzetno oštar. Nemaju bez razloga tako velike uši . Mogu ih vrtiti u svim smjerovima (osim ovnolike rase), a osim toga, mogu pomicati jedno uho neovisno o drugome i tako istovremeno primati zvukove iz dva različita smjera. Velike oči, smještene sa strane, omogućavaju im vidokrug od skoro 360 stepeni. Udaljene objekte vide oštro (u prirodi pomoć pri uočavanju grabežljivaca), dok one koji su im vrlo blizu ne vide najjasnije. Imaju tzv. slijepu točku ispred nosa. Zbog toga ponekad ne vide komadić hrane koji im se nalazi ravno pred nosom. Vide bolje od nas pri slabom svjetlu, a boje, najvjerovatnije, ne raspoznaju. Njuh im je izuzetno osjetljiv, a nosnice su gotovo stalno u pokretu (oko 20-120 puta u minuti), no kada su potpuno opušteni mogu se i potpuno smiriti. Njuh je među kunićima glavni oblik komunikacije. Iz njega razaznaju starost, pol, društveni i reproduktivni status druge jedinke. On im pomaže i pri prepoznanju ljudi. Dugačkim brkovima i obrvama služe se pri istraživanju stvari koje im se nalaze pred njuškicom, kao i pri snalaženju u mraku. Cijelo tijelo im je vrlo osjetljivo na dodir. Što se ukusa tiče, to im nije jača strana. Iako mogu raspoznati različite ukuse i razviti sklonosti prema određenoj vrsti hrane, nisu u stanju razlikovati otrovne biljke ili tvari od onih koji su pogodni za ishranu. Zbog toga će pojesti gotovo sve što im servirate, pa je vaša odgovornost za njihovu pravilnu ishranu time veća. Kao i sve druge životinje, različiti kunići imaju različit karakter. Neki vole da se diraju, nosi i gladi, a neki ne. To ne znači da su ovi drugi neprijateljski raspoloženi. Neki će biti razigrani, drugi će više vremena provoditi u dremuckanju i izležavanju. Na pruženu ljubav i pažnju, kunić će jednako uzvratiti. Naravno, najlojalniji su "ruci koja ih hrani", no prijateljstvo će iskazivati i ostalim ukućanima, a ponekad i strancima. Pošto su pomalo plaha i osjetljiva bića, pokazivanje naklonosti možda nije tako očito kao kod pasa ili mačaka. Da biste stekli njihovo povjerenje, izlazite u susret njihovim potrebama, budite strpljivi i nježni.






Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Kunić lavlja glava- karakteristike ovog specifičnog kunića i kako se o njemu brinuti.

Ovnoliki-patuljasti-kunic-prava sam maza.

LAVLJOGLAVI KUNIĆI-ISHRANA MALIH MAZA.