KUNIĆI SU VRLO pitomi, dragi, veseli, i inteligentni kućni ljubimci.Društveni su i vole da žive u paru.

KUNIĆI SU VRLO pitomi, dragi, veseli, i inteligentni kućni ljubimci.Društveni su i vole da žive u paru. 
Vole društvo ljudi, a mogu se čak i pomalo dresirati. Iako naizgled isto izgledaju, kunić i zec su dvije različite vrste. Divlji zec živi u skloništima iznad zemlje, vrlo je plah, te ima duže uši i stražnje noge od kunića. Iako se mladi zec može pripitomiti, nikad ne gubi svoju izrazitu plahost. Zečevi koji se prodaju u pet shopovima, zapravo su kunići. Kunići mogu biti divlji i pitomi. U prirodi žive u skloništima koje sami iskopaju ispod zemlje. Sitnije su građe od zeca, znatno pitomiji, spretniji, a neki kažu i inteligentniji. Postoji mnogo rasa kunića – patuljasti, orijaši, ovnoliki (sa spuštenim ušima), dugodlaki, kratkodlaki, i dr.
 Dolaze u mnogobrojnim kombinacijama boja. Ponekad je teško odrediti rasu, pa vam često čak ni trgovac u pet shopu neće znati objasniti koja je to rasa koju prodaje. Četiri najpopularnije rase, unutar kojih postoji još nekoliko vrsta, su: Patuljasti (Dwarf), Ovnoliki (Lop), Angora i Rex. Kao i sve druge životinje, kunići zahtijevaju određenu brigu i njegu. Pitomi kunići ne mogu samostalno preživjeti u prirodi. Slično psima i mačkama, i njihove rase dobijene su raznim ukrštanjima. Životni vijek im je oko 10 godina. Kunići se ne bi trebali odvajati od majke prije nego navrše osam sedmica.
Patuljasti kunić kao kućni ljubimac, će pružiti mnogo ljubavi.
Patuljasti kunić, posebna je vrsta evropskog kunića, a zbog svoje razigranosti i umiljatosti jedan je od omiljenijih kućnih ljubimaca. Patuljasti kunić kao kućni ljubimac vrlo je privržen svojim vlasnicima i članovima porodice. Umiljatog je karaktera.
Patuljasti kunići uglavnom se drže u kavezima, u kojima im je obavezno potrebno osigurati mjesto za hranu, vode, igranje,spavanje i wc. Na samo dno kaveza najbolje je staviti piljevinu ili slamu koje možete bez problema nabaviti u svakoj trgovini za kućne ljubimce. Pobrinite se da kavez vašeg kućnog ljubimca uvijek bude čist, a najbolje ga je čistiti nekoliko puta sedmično.
Kunići najviše vole svježe sijeno koje mu možete davati u neograničenim količinama. Osim toga, svom krznenom ljubimcu s vremena na vrijeme smijete dati svježe voće kao što su jabuke, kruške, banane, šljive i breskve. Najvažnija hrana mu je sijeno koje može da jede neograničeno. Svakog mu dana treba dati i malo svježeg voća, bilja i povrća - vole šargarepu, peršun, listove brokolija, kelj, blitvu, djetelinu, cvjetove i listove maslačka, jabuke kruške, banane, šljive, breskve. Jedu i gotove mješavine sjemenki. Nove namirnice treba uvoditi postepeno, posebno kod mladunaca.
Da biste svog kunića održali zdravim, redovno mu režite nokte te ga vodite veterinaru. Iako ova vrsta životinje nije osjetljiva, s godinama se znaju pojaviti određene bolesti. Kod kunića je vrlo važno paziti na zdravlje i „trošenje“ zubića zbog čega je bitno da u kavezu uvijek ima nešto što može grickati.
Postoji deset rodova kunića. Ima ih i divljih i pitomih, a kao ljubimci su najpopularnije razne rase patuljastih i malih kunića (ovnoliki, rex, angora i hermelin kunići).
Zavisno o rasi, može biti u različitim bojama i različitog tipa krzna. Po dlaci je najpoznatiji angora kunić od čije se dlake pravi vrlo cijenjena vuna. Sitnije su građe od zečeva i imaju kraće uši i kraće zadnje noge. Patuljasti su prosječno teški od 0,8 do 2,5 kilograma, mali od 2,5 do četiri kilograma, a veliki od četiri kilograma naviše. Prosječno žive 10 godina, ali i to zavisi od rase kunića i brige vlasnika.
Kunići su kao ljubimci vrlo privrženi i pitomi, ali i plahi pa nisu uvijek spremni na igru pa se ne preporučuju kao ljubimci za malu dijecu koja vole da ih vuku za uši, grle i stežu. U tom bi slučaju mogao da ogrebe ili gricne osobu koje se uplašio pa će mu trebati dugo vremena da pobijedi strah i prestane da biježi. Vole da se maze i drže u krilu, ali se preporučuje da se na to navikavaju od najranijih dana. Inteligentan je. 
Kunići mogu dobro živjeti u stanu, slobodno ili u kavezu (na manjem od 60x60 centimetara). Iako nisu glodari, vole da žvaću i grickaju pa kada ga puštate iz kaveza pazite na kablove, drveni namještaj, knjige, otrovne biljke i slično. Važno je da mu uvijek budu dostupne grančice (preporučuju se jabuka i lješnik) na kojima će oštriti zube. Društveni su i vole da žive u paru. U kavezu treba da imaju hranu vodu, mjesto za spavanje, prostor za kretanje i ugao za wc. Na dno je najbolje staviti piljevinu ili slamu. Ne vole vrućinu pa pazite da nisu na suncu, ali ni promaju. 
Ako ne želite da ih razmnožavate, sterilizujte ih, tj. kastrirajte. Ako želite, imajte na umu da ženka nosi mladunce oko 30 dana i u jednom okotu može na svijet da donese do osam mladunaca, što znači da ćete uskoro biti zatrpani kunićima. Zajedno može da živi i par istoga pola, ali kastriran ili sterilizovan jer inače može doći do agresije. 

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Kunić lavlja glava- karakteristike ovog specifičnog kunića i kako se o njemu brinuti.

Ovnoliki-patuljasti-kunic-prava sam maza.

LAVLJOGLAVI KUNIĆI-ISHRANA MALIH MAZA.