EUROAZIJSKA VIDRA-ta predivna ljupka životinja.

EUROAZIJSKA VIDRA-ta predivna ljupka životinja.
Vidra pripada porodici kuna i najveći je pripadnik te porodice. Ima vitko, izduženo tijelo sa gustim smeđim krznom i kratkim nogama. Ima dugi vretenasti rep, a na šapama ima po pet prstiju.Živi u jezerima, ribnjacima i potocima. Pliva brže od većine riba, a živi u jazbini koju gradi uz obalu, obično s dva izlaza, jedan na suho i jedan pod vodom.Hrani se ribama i manjim barskim pticama. Ležaj oblaže travom i mahovinom. Uglavnom izlazi predveče i noću. Glasa se tihim jasnim zviždukom, a kad je ugrožena reži. Ženka obično ima 1-2 mladunca koji ostaju s njom oko godinu dana.Kako je vidra vrlo cijenjena zbog krzna u nekim je područjima gotovo istrijebljena. 
Osnovne informacije o vidri: 
Razred:sisavci (mammalia) 
Red:zvijeri (carnivora)
Porodica:kune (mustelidae)
Znanstveno ime:Lutra lutra
Veličina:do 75 cm (s repom do 120 cm), težina do 11 kg
Hrana:ribe, rakovi, žabe, manji sisavci
Životni vijek: 16 godina
Prebivalište:jezera, ribnjaci, potoci
Stanište:Europa, sjeverna Afrika, Azija, Daleki istok
Status: zaštićena
Euroazijska vidra je sisar iz porodice kuna (lat. Mustelidae) čije se područje rasprostranjenosti proteže na čak tri kontinenta –Europu, Aziju i dio sjeverne Afrike, a staništa koje primarno koristi su slatke vode.
Vidra je u potpunosti prilagođena životu u vodenom okolišu i pod vodom je izuzetno spretna. Njeno tijelo je vitko, rep dug i mišićav, a na kratkim nogama nalaze se plivaće kožice među prstima. Gusto, dvoslojno krzno služi kao izolator i štiti vidru od hladnoće te odbija vodu jer je premazano izlučevinama žlijezda lojnica. Ono je s leđne strane smeđe boje, dok je na trbuhu svjetlije, sivo do bijelo.Vidra ima dobro razvijena čula (vid, sluh i njuh), a pod vodom, u uslovima slabije vidljivosti, služi se i brkovima koji su osjetljivi na dodir i pomoću kojih može detektirati plijen. Vidre se u vodenom ekosustavu nalaze na vrhu hranidbenog lanca te imaju važnu ulogu u održavanju ekološke ravnoteže. U njihovoj ishrani s 80% preovladavaju ribe, dok su rakovi i vodozemci znatno manje zastupljeni. Aktivna je uglavnom noću, dok danju boravi u brlogu pod zemljom ili u skloništu iznad zemlje u blizini vode.
Vidra je teritorijalna i samotnjačka životinja koja se s jedinkom suprotnog pola sastaje samo u vrijeme parenja. Ženka obično nosi 2-3 mlada koje nakon okota podiže sama. Nakon što napune godinu dana, mlade vidre postaju samostalne te odlaze u potragu za vlastitim teritorijem. Odrasla vidra doseže dužinu od 80 do 120 centimetara, zavisno o polu i u prirodi prosječno može doživjeti starost do oko 4 godine.
Zbog izrazito negativnog uticaja, koji je posljedica intenzivnog lova vidri te ljudskog zadiranja u staništa u kojem živi (onečišćenje voda teškim metalima i pesticidima, kanaliziranje obala i uklanjanje obalne vegetacije, izgradnja brana i isušivanje močvara, nedostatak hrane-ribe), brojnost vidri je u Europi sredinom 20. stoljeća bila znatno smanjena, no danas se populacije obnavljaju.
Vidra je strogo zaštićena vrsta. Zbog svog položaja i uloge u ekosustavu štiteći vidru štitimo i vodena staništa te brojne druge vrste koje u njima borave.
Vidra je najveća europska kuna koja živi vodi. Tijelo joj je vitko, izduženo, s kratkim nogama, a postiže težinu do 11 kilograma. 
Vidra (Lutra lutra) zvijer je iz porodice kuna (Mustelidae). Najveća je europska kuna. Tijelo joj je vitko, izduženo s kratkim nogama. Dužina tijela kreće se od 100 do 120 cm, a dužina pljosnatog repa 35 do 55 cm. Dostiže težinu od 11 kg. Krzno joj je na leđima tamnosmeđe, a na vratu, prsima i trbuhu nešto svjetlije boje. Prilagođena je životu u vodi, uključujući i more. Ima male uši sa zaliskom koji zatvara ulaz u uši i kožice za plivanje. Vidra ima debeo sloj masti ispod kože i gusto i masno krzno što je štiti od hladne vode. Njuh joj je vrlo oštar, a čulne dlake na njuški su izuzetno osjetljive na dodir i omogućuju joj da pronađe hranu i u mutnoj vodi. Oči su joj smještene blizu vrha lobanje te vidi i iznad površine kada pliva plitko zaronjena iako su joj čula vida i sluha slabije razvijena. Glasa se tihim jasnim zviždukom, dahtanjem, skvičanjem i režanjem. Jazbinu, s izlazom pod vodom, gradi na mirnim riječnim obalama obraslim gustim rastinjem ili podno starih stabala s golim korijenjem zaronjenim u vodi. Aktivna je u sumrak i noću. Hrani se ribama, rakovima, školjkašima, žabama, malim sisarima i drugim vodenim životinjama. Životni vijek vidre je od 12 do 20 godina. Prirodni neprijatelji vidre su sve veće zvijeri. Vrsta je danas ugrožena uglavnom zbog uništavanja povoljnih staništa, onečišćenja voda, uznemiravanja i krivolova.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Kunić lavlja glava- karakteristike ovog specifičnog kunića i kako se o njemu brinuti.

Ovnoliki-patuljasti-kunic-prava sam maza.

LAVLJOGLAVI KUNIĆI-ISHRANA MALIH MAZA.