Tužna sudbina kunića nastavlja se i danas, a kako su to drage i inteligentne životinjice. NE IDITE U ZOO ZAGREB.....

Tužna sudbina kunića nastavlja se i danas, a kako su to drage i inteligentne životinjice.
NE IDITE U ZOO ZAGREB.....
Tužna sudbina kunića nastavlja se i danas, gdje ih farmaceutska industrija nemilice iskorištava kao pokusne životinje. Posebno ih često koriste u kozmetičkoj industriji za testiranje raznih sapuna, parfema, šampona i sličnih proizvoda, zbog činjenice da ne mogu stvarati suze i time ispirati hemikalije koje im se ukapavaju u oči. Takođe, koriste ih za ispitivanje raznih hemikalija na koži, a duhanska ndustrija ide čak tako daleko da, iako je bezbroj puta dokazano da pušenje izaziva rak i mnogobrojne druge bolesti, oni i dalje eksperimentišu na životinjama ne bi li dokazali suprotno.
Opisivanje postupaka kojima se podvrgavaju i njihovih posljedica svakako nije za senzibilne duše i samo možemo zamisliti kroz kakve muke kunići, kao uostalom i druge pokusne životinje, prolaze u raznoraznim laboratorijima. Užas je time veći što danas postoje nebrojeno dokazanih alternativnih metoda ispitivanja novih proizvoda. Svakako je ohrabravajuće što svijest običnih ljudi i potrošaća svakim danom postaje sve veća i što žele biti informisani o proizvodima koje kupuju. Veliku ulogu u tome imaju i mnogobrojne svjetske organizacije i za zaštitu životinja. Jedna od najpoznatijih i najradikalnijih je https://www.peta.org/ američka, koja svojim kampanjama i aktivnostima neprestano razotkrivaja nehumane logokorporacije. 
Slatkog zeku uskoro čeka grozna sudbina: Kako mu možete pomoći.
TRIDESET posto kunića kupljenih uoči Uskrsa zbog neodgovarajuće brige ugine već nekoliko sedmica nakon dolaska u novi dom. Mislite li da ostatak čeka sretan život u krivu ste.
Prema podacima Utah Humane Societyja uspiju li preživjeti duže od tih nekoliko sedmica, nakon što djeci prestanu biti slatki velika je vjerojatnća da većinu ( 60 do 70 posto) čeka grozna sudbina - kao neželjeni ljubimci ako imaju sreće završit će u skloništima gdje će se o njima neko ipak brinuti.
Ako nemaju sreće bivši vlasnici pustit će ih u prirodu. Naravno, budući da su ih kupili kako bi razveselili najmlađe, bez da su se prije toga informisali o njihovim potrebama ne znaju da kunići koji se uzgajaju kao ljubimci ne mogu preživjeti u divljini.
Ako ne uginu od gladi, velika je vjerojatnća da će ih ubiti neka druga životinja. Ukratko, manje od 10 posto kunića poklonjenih za Uskrs uspije preživjeti.
Zato ako ne želite da slatkog kunića dočeka grozna sudbina djetetu kao uskrsni poklon umjesto ljubimca kupite čokoladnog kunića.Zato nemojte da ga kupovinom osudite na smrt.
Napomena: Sve navedeno za kuniće vrijedi i za ostale životinje (piliće i pačiće) koje se poklanjaju uoči Uskrsa.
Devedeset posto kunića kupljenih uoči Uskrsa ne doživi svoj prvi rođendan. Slična sudbina očekuje i piliće. Spadate li i vi među roditelje koji razmišljaju o živim iznenađenjima za djecu, pozivamo vas da dobro razmislite i zapitate se što će sa životinjama biti nakon što Uskrs prođe, a vi shvatite da mali i slatki kunići/pilići kakve ste kupili postaju sve veći, nuždu obavljaju gdje god stignu, grickaju namještaj, a uz sve navedeno još ih morate hraniti i kupiti im skupu opremu za kućne ljubimce.
Umjesto odgovora na navedena pitanja navest ćemo poražavajuće statistike Utah Humane Societyja, organizacije koja se bavi zaštitom životinja, a koje kažu da samo 10 posto kunića kupljenih uoči Uskrsa živi duže od godinu dana. 
Čak trideset posto kunića, kupljenih uoči Uskrsa, zbog neodgovarajuće njege ugine nekoliko sedmica nakon kupovine.
Većina završava u prirodi gdje ih neodgovorni vlasnici puštaju, čime ih vlasnici praktički osuđuju na smrt. Ako ih ne ubiju druge životinje, uginut će od gladi jer riječ je o životinjama iz uzgoja koje se u prirodi ne znaju same prehranjivati. Dio pak završava u skloništima za neželjene životinje, gdje provode ostatak života.
O kojem god scenariju se radilo, 90 posto kunića kupljenih uoči Uskrsa ne doživi svoj prvi rođendan. Slična sudbina očekuje i piliće.


 Zato, ako želite razveseliti dijete nekim od simbola Uskrsa, umjesto životinjom, iznenadite ga čokoladom i/ili igračkom.

 
Zagrebački ZOO zatražio 2000 kunića: Poslužit će ih zvijerima ZOO. Traži dobavljača 1270 kunića od 2,5 do 3 kg te još 660 kunića teških do kilograma. U godinu dana predatori iz ZOO-a pojest će 4000 kilograma kunićeva mesa
Slatki, meki, patuljasti i čupavi ili orijaški kunići plijene pažnju djece i odraslih gdje god se pojave, no zbog svog mesa s visokim postotkom bjelančevina i malom količinom masti omiljena su poslastica grabežljivaca. 
Na jelovniku su zmija, tigrova i drugih predatora, pa je zbog toga zagrebački Zoološki vrt objavio najtečaj kojim potražuju gotovo 2000 živih kunića. Prema uslovima natječaja izabrani dobavljač dostavit će tokom godine dana oko 1270 živih kunića, koje će dovoziti u ZOO jednom sedmično. Svaki od tih kunića mora biti težak od 2,5 do 3 kg. Uz to, ZOO traži još oko 660 kunića teških od pola kilograma do kilograma. U godinu dana predatori iz zagrebačkog ZOO-a pojest će 4000 kilograma kunićeva mesa.
Do prije nekoliko godina u zagrebačkom ZOO-u su živim kunićima ili pilićima hranili zvijeri pred posjetiocima.
Kunići su posljednjih godina sve češće i na jelovniku Hrvata. Njihovim uzgojom bavi se malo ljudi, a tvrde kako bi mogli prodavati i četiri puta više.Bolje evropljani jedite i pasite travu, što vas uskoro i čeka.
Slatki, meki, patuljasti i čupavi ili orijaški kunići plijene pažnju djece i odraslih gdje god se pojave.
Plešu zecoples kad su sretni i ližu vlasnika kojeg vole Kunići obožavaju društvo i bilo bi idealno da su u paru. Najbolje se slažu mužjak i ženka. Ljubav pokazuju tako da jedan drugome čiste krzno.
Iako ih u slikovnicama i animiranim filmovima prikazuju s četiri zuba, kunići ih zapravo imaju 28. Stalno im rastu novi pa bi ove životinjice uvijek trebale imati neograničenu količinu sijena i grančica kako bi ih sami kratili.
Kunići obožavaju društvo i bilo bi idealno da su u paru. Najbolje se slažu mužjak i ženka. Ljubav pokazuju tako da jedan drugome čiste krzno, a vlasnicima kojima su posebno privrženi ližu ruke.
Kad je sretan, kunić skače visoko u vis i izvodi piruete u zraku. Takvo kretanje zove se zecoples. Njuškica mu je u pokretu kad nešto istražuje i kad je uzbuđen, a ako nosić miruje, to je znak da je vaš ljubimac smiren.
Krzno mu uvijek mora biti glatko i sjajno pa ga treba redovno češljati. Kunići su plahe životinjice koje se lako preplaše novih zvukova i okoline. Ne vole visinu pa ih treba nositi čvrsto stisnute uz grudi kako bi se osjećali sigurno.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Kunić lavlja glava- karakteristike ovog specifičnog kunića i kako se o njemu brinuti.

Ovnoliki-patuljasti-kunic-prava sam maza.

LAVLJOGLAVI KUNIĆI-ISHRANA MALIH MAZA.