KUNIĆI su preslatke životinjice koje je lako voljeti i zato ne čudi što se njihov broj kao kućnih ljubimaca povećao.


KUNIĆI su preslatke životinjice koje je lako voljeti i zato ne čudi što se njihov broj kao kućnih ljubimaca povećao. 
Vaš je ljubimac kunić, a star je oko 3 mjeseca te prema tome spada još u vrlo mlade kuniće čija je osnovna hrana sirova vlaknina; sijeno, suha trava; posebno važno u periodu odrastanja i sazrijevanja do 4 mjeseca starosti. Kunić voli i mora tokom dana nešto "žvakati" pri čemu u jednoj minuti napravi 120 pokreta vilicom. Najviše jedu u jutarnjim i večernjim satima, a nakon 3-8 sati od konzumiranja hrane javlja se koprofagija koja je normalna u svijetu glodara, što znači da jedu svoj izmet (male smeđe formirane kuglice - izgled zdravog izmeta) odnosno u istom se nalazi ne do kraja svarena hrana poput sjemenja i suhe trave koju će kunić u ovom drugom pokušaju svariti do kraja i dobiti iz nje nužne vitamine i ostale hranjive sastojke.
Kunić u prosjeku može popiti vode u količini od 50-150ml po jednom kilogramu tjelesne težine.
Težina odraslog kunića  može biti od 0,5-2,5 kg za patuljaste kuniće.
S kunićem treba postupati strpljivo i nježno dok se ne nauči na novog vlasnika. Vrlo lako se uznemiri kada se osjeti ugrožen pri čemu dolazi do porasta tjelesne temperature, srce brzo i učestalije kuca, disanje se ubrzava. Ako to primjetite kod svog ljubimca, ostavite ga neko vrijeme da se smiri. Preporučuje se prve sedmice  po dolasku u kuću ne previše uznemiravati i dirati kunića, ne nosti ga u rukama jer se uopšteno boje visine. Nemojte ga na silu izvlačiti iz kaveza, pustite da sam izađe, a Vi za to vrijeme legnite na pod da budete što bliže njegovom nivou  (pogledu). U početku će Vas ignorisati, a zatim se polako približavati, njuškati i lickati i na kraju popeti na Vas.
Uši kunića čine 12% od ukupne površine tijela. Nikada ga nemojte hvatati za uši koje su ispunjene sitnim kapilarama te mogu popucati pri grubom hvatanju za iste, a stvori se veliki hematom ili podljev koji zahtjeva hirurško liječenje.
Zbog anatomskog položaja očiju, kunić ima dio vidnog polja koji ne može vizualizirati (ne vidi predmete koji su vrlo blizu njuškice) te se zbog toga više oslanja na senzore osjetljivosti koju su smješteni u usnicama i na taj način "opipava i degustira" ponuđenu i nađenu hranu (od tuda prozlazi prepoznatljivo neumorno mrdanje njuškicom).
Glodari teško podnose toplinu ambijenta od 26-28°C, lakše podnose hladnoću i to do 5°C.
Da kuniću ne bude dosadno tokom dana, možete iskoristiti razne igračke za mačke i pse (loptice čvršćeg materijala, tuneliće);od igračka za kuniće možete nabaviti lopte koje se napune poslasticama ili hranom za glodare koje će polako ispadati iz nje pri guranju iste. Iskoristite razne plastične cijevi i kartonske kutije u koje se kunići vole zavlačiti, ali uz Vaš nadzor; čim primjetite da ga pomalo grickaju i uništavaju, oduzmite mu ovu igračku i priuštite novu poput drvenih kućica, debljih grana, klipova kukuruza.



Briga za kunića kroz dvanaest mjeseci.
KUNIĆI su preslatke životinjice koje je lako voljeti i zato ne čudi što se njihov broj kao kućnih ljubimaca povećao. Kako bi znali kada i kako pravilno brinuti o svom kuniću,pročitajte...
Januar
Ovo je pravo vrijeme za pregled kandži i njihovo rezanje. Posebnu pažnju obratite na unutrnju kandžu na prednjoj šapi, koja se zna zaokrenuti i urasti u meso ako se ne kontroliše.
Februar 
Februar je mjesec u kojem  linjanje dostiže svoj maksimum pa je potrebno dodatno četkanje.Kako je linjanje pretjerano, dosta se stare dlake zadrži na krznu, što izaziva probleme s kožom, a i kunić može progutati dlaku što je često jako opasno.
Mart
Vaš kunić treba redovnto vakcinisanje protiv miksomatoze. 
April
Dolazi toplije vrijeme, a s njime i muhe i insekti. Nabavite ekološki raspršivač protiv muha i redovnto kontrolišite kunića, jer ugriz buhe za njega može biti smrtonosan ukoliko dođe do trovanja krvi i stanja šoka.
Maj
Kako se bakterije bolje razvijaju po toplom vremenu, vrijeme je da dobro pregledate i očistite kavez u kojem kunić boravi. Dezinficirajte kavez s vodom u koju ste dodali octa ili limuna kako bi bili sigurni da će se kukci držati podalje.
Jun
S vrućinama za kunića raste i opasnost od toplotnog udara. Kunići u prirodi kopaju jazbine i skrivaju se ispod zemlje gdje je mnogo hladnije. Domaći kunići nemaju tu mogućnost, pa im osigurajte hlad i hladnu prostoriju koliko je to moguće.Stavite im veću posudu s vodom i redovno je mijenjajte.
Jul
Vrijeme je za provjeru zubića. Lagano podignite gornju usnu kod kunića da vidite prednje zube. Moraju biti simetrični, bijele ili žućkaste boje. Gornji zubi moraju imati plitku vertikalnu udubinu. Ako na zubima primijetite horizontalna udubljenja znači da su zubi predugački. Za pregled zadnjih zubića treba  posjetiti veterinara. 
Avgust
Temperature su u ovo doba godine najviše pa se pobrinite za dodatno rashlađenje. Stavite ventilator blizu kaveza ili smrznite boce s vodom, umotajte u ručnik i stavite u kavez. Tako će kunić ležati pored njih i hladiti se. Provjerite kunića da budete sigurni da nema buhe ili krpelje.
Septembar
Ako je ljeto bilo vlažno, vjerojatnoća za krpeljima je veća. Budite na oprezu.
Oktobar
U ovo vrijeme kunić se najviše linja, zato je važno redovino četkanje. 
Novembar
Temperature u ovo doba godine padaju ispod 6 stepeni. Kunići se dobro prilagođavaju niskim temperaturama ali je ipak važno da imaju dovoljne količine sijena u kavezu ako borave na otvorenom. Pojačajte im i ishranu, jer više nemaju svježe trave kojom bi mogli obogatiti svoju ishranu. 
Decembar
Ovo doba godine je najhladnije pa se često zna desiti da se boce s vodom smrznu. Redovno ih kontrolišite i po potrebi dolijevajte tople vode kako bi izbjegli smrzavanje. Pobrinite se da nisu na propuhu. Ako se kunić nalazi u kući pripazite da mu ne bude prevruće zbog centralnog grijanja.
 






 




Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Kunić lavlja glava- karakteristike ovog specifičnog kunića i kako se o njemu brinuti.

Ovnoliki-patuljasti-kunic-prava sam maza.

LAVLJOGLAVI KUNIĆI-ISHRANA MALIH MAZA.