Zamorac kao kućni ljubimac je najpopularnija životinja za sve uzraste, prvenstveno zbog svoje dobroćudnosti i veličine.

Zamorac kao kućni ljubimac je najpopularnija životinja za sve uzraste, prvenstveno zbog svoje dobroćudnosti i veličine.
Oni su jedni od najumiljatijih i najpitomijih kućnih ljubimaca. Nemaju agresivan karakter i rijetko kad će vas gricnuti, ako im nešto nije po volji. Međutim, oni su takođe plahe životinje pa ih isprva treba naučiti na ljudski dodir, ali kad vas prihvati, postat će prava maza.
Zamorci potiču iz Južne Amerike i danas se ne mogu pronaći u prirodi, nego isključivo u trgovinama ili kod ljudi koji se bave njihovim uzgojem. Nakon što se zamorac navikne na vas, on postaje jako privržen. Zamorci kao kućni ljubimci često se vole zavlačiti u male, uske prostore, vole se maziti i igrati i jako vole ljudsko društvo. Zato, ako vas često nema kod kuće, pobrinite se da vaš zamorac ima još jednog zamorca s kojim se može družiti.
Što se hrane tiče, kao i kod većine životinja, najbolje je koristiti hranu koja je namijenjena isključivo njima. U njihovu ishranu mora biti uključeno i sijeno zbog trošenja zuba i probave. Njihova omiljena prirodna hrana je trava pa u nju možete dodati i list maslačka. Najbolje je hraniti ga dva puta dnevno u određenim dozama, ali je važno i osigurati zamorcu dovoljno vode. Od domaćih namirnica jedu voće i povrće, naročito ono koje je bogato vitaminom C.
Kod odabira kaveza za vašeg zamorca, vodite računa da on ne smije biti manji od dimenzija 60x60 cm te je uz njega potrebno kupiti i posude za hranu i vodu. U kavez zamorca stavite slamu jer će od nje napraviti svoje novo mjesto za spavanje. Ovi mališani su osjetljivi na propuh pa izbjegavajte takve pozicije.
Kavez zamorca takođe treba biti ispunjen piljevinom, a vi se trebate pobrinuti da je on čist i da ima dovoljno svježe hrane i vode. Piljevinu treba mijenjati minimalno jedanput sedmično, zavisno o čistoći i mirisu. Imajte na umu da podlogu ispod piljevine ne čine novine koje su pune olova, jer ono je otrovno. Zato morate pažljivo birati koju ćete podlogu odabrati jer zamorci često znaju grickati stvari oko sebe. Zamorac kao kućni ljubimac nije zahtjevna životinja i ne zauuzima puno prostora pa je idealan za manje prostore.
NAJBOLJE što možete učiniti za svog zamorca, jeste nabaviti mu društvo.
Zamorci su vrlo društvene životinje, koje žive u kolonijama u divljini. Upravo zato, i domaći zamorci bit će najsretniji ako imaju društvo u kavezu. Najbolje će se slagati oni, koji su od samog početka zajedno te oni sterilizirani. No, naučit će se slagati i oni, koji se upoznaju u nešto starijoj dobi.
Ono što treba znati, prije nego stavite dva zamorca u kavez, jeste da ih prije toga morate pravilno upoznati. Počnite tako što ćete ih držati u odvojenim kavezima, jednog pored drugog, tako da se mogu vidjeti i namirisati. Ostavite kaveze tako sedmicu ili dvije, kako bi se navikli jedan na drugoga. Nakon toga, pustite ih u jednu osiguranu prostoriju van kaveza ili u kavez koji nije poznat niti jednom od njih. To neutralno područje može im pomoći da postanu međusobno teritorijalni. Nakon što primijetite da se ne tuku i ne svađaju te se snalaze sasvim dobro u takvoj situaciji, možete ih početi držati zajedno. 
Ako imate samo jednog zamorca i ne planirate uzimati još jednog ili više njih, pobrinite se da se svakodnevno poigrate s njim, jer vi ste mu jedini izvor zabave. Možete ga samo nositi i maziti ili se poslužiti raznim igračkama.
Ako pak imate više zamoraca, budite sigurni da provedete neko individualno vrijeme sa svakim od njih, kako bi se povezali s vama. Iako oni jesu jedni drugima društvo, itekako će cijeniti kvalitetan odnos s vlasnikom. Ako ste povezani s njima, i vama će biti puno lakše i ugodnije rukovati s njima. 
Evo nekoliko zabavnih činjenica o ovim glodarima:
-zamorci predu poput mačaka, kada su sretni,
-ženke svoje male nose 70 dana,
-oni imaju po 4 prsta na svakoj od prednjih nogu i po 3 na svakoj od zadnjih,
-mogu živjeti i do 8 godina, a svjetski rekord drži jedan zamorac, koji je doživio 15 godina,
-zamorci obožavaju hlad, jer ne mogu znojenjem regulisati vlastitu tjelesnu temperaturu-oni se uopšte ne znoje,
-njihovi zubi nikada ne prestaju rasti, oni se samo troše, uz pomoć grana, igračaka i ostalih stvari,
-vrlo su čiste životinje, koje provode puno vremena u dotjerivanju,
-vrlo su društveni i žele što je više moguće vremena provesti s vama, vole i kad ih držite, ali samo ako ste jako nježni, 
-zamorci nemaju nikakve veze sa svinjama, bez obzira na engleski naziv guinea pigs-oni su samo glodari,
-zamorci su potpuno pripitomljene životinje i ne postoje u divljini.
Nekoliko stvari koje obavezno morate znati o njegovoj ishrani.
Zamorci (engl. Guinea pig), spadaju u porodicu glodara, ali se za razliku od hrčaka i činčila razlikuju po tome što nisu noćne životinje, već su idealni za druženje tokom dana. Prosječno životni vijek im je između 5 i 6 godina.
Što se tiče ishrane, zamorci su biljojedi, a suho sijeno mora im uvijek biti dostupno, jer je to baza njihove ishrane. Osim gotove hrane za zamorce, svog ljubimca trebali bi svakodnevno hraniti i voćem i povrćem, jer su to izvori vitamina C, koji mu je jako potreban. S kriškom jabuke/kruške/banane/dinje/lubenice/naranče/breskve nećete pogriješiti, kao ni sa listom zelene salate/radiča/matovilca/špinata/blitve, a voljet će i peršin, celer, korabu, krastavac i mrkvu. Iz voća uvijek maknite koštice, a od povrća izbjegavajte kelj, brokulu, cvjetaču, prokulicu , jer napuhuju.
Probava zamorca funkcionira samo ako stalno jede pa mu obroci moraju biti razdijeljeni tokom cijelog dana. Najbolje je hraniti ga 3 puta na dan, npr. ujutro prije posla, nakon što dođete kući i prije spavanja. Takvo hranjenje ne izaziva kod njih proždrljivost, već se najedu u miru i bez stresa.
Što više različite hrane, to bolje. U svakom trenutku vaša životinjica mora imati mogućnost izbora što mu se jede, što je jako važno za pravilnu i uravnoteženu ishranu. Sve ostatke hrane, koju ne pojede preko noći ili duži dio dana, trebate maći iz kaveza i zamijeniti jue svježom. Vole rutinu pa ih treba hraniti svakodnevno u približno isto vrijeme.
Zamorci obožavaju grickati. Zato u kavez obavezno stavite komadiće suhog drveta za grickanje.U radnjama za kućne ljubimce možete kupiti i specijalni kamen za glodare za oštrenje zubića, koji je ujedno i dobar izvor kalcija i drugih minerala.


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Kunić lavlja glava- karakteristike ovog specifičnog kunića i kako se o njemu brinuti.

Ovnoliki-patuljasti-kunic-prava sam maza.

LAVLJOGLAVI KUNIĆI-ISHRANA MALIH MAZA.