Zamorci su slatke male zivotinje, glodari, u raznim bojama i dužinama dlake-glasni, naročito kad prose hranu pa skviče kad čuju da otvarate hladnjak ili šuškate vrećicom.



Zamorci  su slatke male zivotinje, glodari, u raznim bojama i dužinama dlake-glasni, naročito kad prose hranu pa skviče kad čuju da otvarate hladnjak ili šuškate vrećicom. 
Simpatični glodari porijeklom iz južne Amerike omiljeni su kućni ljubimci. O njima treba odgovarajuće brinuti, što je vrlo često nepoznanica među novim vlasnicima.
Savjet je da se te vrlo društvene životinjice nikako ne drže same. Izuzetno  je zadovoljstvo posmatrati  ih. Zamorci nisu ljubimci za maženje i držanje, treba uživati u njihovim ludorijama po kavezu, a trebaju i dosta prostora.
Zamorce tokom lijepog vremena možete odnijeti u vrt, u poseban ograđeni prostor- da se malo istrče i potroše višak energije i sala koje nakupe uživajući u hrani.
Prije nego odlučite nabaviti zamorca, dobro razmislite da li ta životinjica odgovara vašim očekivanjima i da li mu možete pružiti sve potrebno za sretan zivot. Mnogi drže zamorčiće po jednoga, što je vrlo loše.
Razumljivo je da mnogi ljubitelji žele mladunce, ali ukoliko se oni rano odvoje od odraslih životinja, često se razviju u vrlo plašljive jedinke. Ukoliko se odlučite za par ili jednu poželjnu harem-grupu, mužjak mora biti kastriran. Kad zamorčići stignu s njima treba razgovarati kako bi se naviknuli na vaš glas. Zamorci su plahi i uvijek spremni na bijeg. Neki zamorčići su od samog početka neustrašivi i ne boje se ruku ni ljudi, čak jedu iz ruke. 
Moglo  bi se reći da nema prevelike brige sa zamorcima.Kavez sa zamorcem treba postaviti na mjesto zaštićeno od kiše, sunca i hladnog vjetra.Prilikom izbora kaveza treba imati na umu da li želite imati samo jednog zamorca ili više njih. Nemojte kavez sa zamorcem nikada stavljati na pod dobro bi bilo da je kavez na povišenom mjestu tako da se i sam zamorac osjeća sigurnije i sretnije. U  kavezu morate osigurati mjesto za spavanje, vodu, mjesto za posudicu sa sjemenkama i malo slobodnog prostora za samo kretanje zamorca.Materijal od kojeg je napravljen krevet za spavanje zamorca neka bude od mekanog i toplog materijala. Najbolje bi bilo da je krevet napravljen od drvene hoblovine jer dobro upija i tekućinu i mirise. Nikako nemojte na dno kaveza stavljati novinski papir jer je olovo sa novinskog papira vrlo toksično. Stelja tj. zamorčićev krevet treba svakodnevno čistiti kako bi izbjegli neugodne mirise i pojavu bolesti.
Zamorci su poznati kao veliki izjelice pa će jesti doslovno sve dok ih hranite. To naravno nije dobro za njihovo zdravlje pa treba imati mjeru, jer u suprotnom lako može doći do pretjerane težine.Najbolje je da svog zamorca hranite umjereno slijedećim vrstama hrane;ŠPINAT, CELER, RAJČICA, MRKVA, PAPRIKA, KRASTAVAC, JABUKA, DINJA, NARANČA, BRESKVE, GROŽĐE, JAGODE, KRUŠKE, TRAVA NEMOJTE IH HRANITI JEDINO SA RABARBAROM.
Osigurajte svom zamorcu sve potrebno za kvalitetan život od  navedenih stvari i možete biti sigurni da će on doživjeti mnogo sretnih trenutaka.Ukoliko posumnjate da vam se zamorac razbolio odmah ga odvedite veterinaru i tačno mu opišite simptome.Ako morate svoga zamorca nekuda transportovati najbolje bi bilo da to bude u većoj prozračnoj PVC kutiji ili slično.Prilikom nošenja bitno je da ga nosite nježno kako ga nebi preplašili. Najbolje bi bilo da ga stavite u dlan i tako prenesete sa jednog mjesta na drugo.Nemojte dozvoliti  da se oko kaveza motaju mačke ili psi- zamorac se lako preplaši pa i vas može lako ogrepsti.
Ako želite da vam zamorac bude pitom nemojte vikati na njega- nećete ga ničemu naučiti samo ćete ga preplašiti.
Uživajte sa svojim zamorcem kupujte ga samo kod provjerenih ljudi ili uzgajivača i budite sigurni da ćete provesti mnoge sretne i vesele sate i sate u društvu svoga malog zamorca.









Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Kunić lavlja glava- karakteristike ovog specifičnog kunića i kako se o njemu brinuti.

Ovnoliki-patuljasti-kunic-prava sam maza.

LAVLJOGLAVI KUNIĆI-ISHRANA MALIH MAZA.