Pustinjska lisica /fenek/ male su životinjice, neobičnog izgleda, sa izrazito “toplim” i umiljatim očima, velikim ušima, razigrane i socijalne.

Pustinjska lisica /fenek/ male su životinjice, neobičnog izgleda, sa izrazito “toplim” i umiljatim očima, velikim ušima, razigrane i socijalne.
I ove životinje možete imati kao kućne ljubimce. Pored pasa, mačaka i pojedinih egzotičnih životinja, postoje i one za koje možda niste ni znali da mogu da se čuvaju kao kućni ljubimci. Mala egzotična ljubimca i stvari koje morate znati prije nego ih nabavite.
Pustinjska lisica ili Fenek (lat. Vulpes zerda) je mala lisica koja živi u pustinji Sahari i u Sjevernoj Africi. Mužjak teži jedan i po kilogram, a ženka oko 800 grama. Dobro podnose visoke temperature, a velike uši, osim što čuju kretanje ispod zemlje, služe im i za termoregulaciju. U svom prirodnom staništu po danu se pustinjska lisica odmara i krije od sunca u svojoj jami u tlu, ispod žbunja čije korjenje vezuje prhko pustinjsko zemljište pa ne dolazi do obrušavanja prokopanih tunela. Osim što su razvili odličan sluh, feneci imaju i sposobnosti koje im omogućavaju da prežive s manje vode te gustu dlaku koja po danu odbija sunce, a po noći ih grije. 
Poznata je kao lisica koja se može pripitomiti i u nekim krajevima drže je kao kućnog ljubimca, ali uz potrebnu dozvolu za držanje. Treba paziti da ne bude previše aktivna jer može izgubiti energiju i ne smije joj se davati previše hrane. Potrebno ih je hraniti miševima, insektima, jajima i dehidriranom hranom za pse – to trebaju biti hrane s visokim udjelom mesa, bez žitarica.
Male su životinjice, neobičnog izgleda, sa izrazito “toplim” i umiljatim očima, velikim ušima, razigrane i socijalne.
Pustinjska lisica ili fenek (latinski - Vulpes zerda) je mala lisica koja živi u pustinji Sahari i u Severnoj Africi. Njeno ime potiče od arapske riječi koja u prevodu znači “lisica”. Feneci su manji sisari iz porodice zvijeri, a poznate su i kao najmanje lisice na svijetu. 
Majušna pustinjska lisica je veoma spretna i otporna na surove uslove života. U stanju je da u toku života ne okusi ni kap vode. Jedina tečnost koja joj je u Sahari uvek na raspolaganju potiče iz rijetkog rastinja, mesa i jaja, gmizavaca i ptica kojima se hrani. Poslije sumraka, kad vrelina umine, ogladnjela kreće u lov. Iako je društvena životinja, kad lovi, najčešće je sama. Dok vreba plijen, samo joj oči svijetle u mraku. Uvijena u svoj dugi topli rep od guste dlake, može satima da čeka žrtvu, uprkos hladnim saharskim noćima. Njene kratke noge sa širokim šapama, prekrivenim gustom dlakom, prilagođene su kretanju kroz pijesak. Ogromne uši, dugačke i po 15 centimetara, najviše joj pomažu pri lovu. Zahvaljujući njima, može da pronađe gmizavce koji se kreću duboko ukopani u pustinjski pijesak. I pored toga što je viješt lovac, lisica često ostane bez ulova, tako da višak hrane zakopava. 
Hrane se miševima, insektima, jajima i keksićima za pse. Mogu da se pripitome i u nekim krajevima svijeta ih drže i kao kućne ljubimce, ali je za to potrebna posebna dozvola države. Dobro podnose visoke ljetnje temperature jer im je postojbina Sahara, a velike uši im, pored toga što omogućavaju da čuju čak i kretanje insekta ispod zemlje, služe i za termo regulaciju. Zahvaljujući njima ispuštaju suvišnu toplotu iz tijela. 
Ova životinja se u dnevnim časovima odmara i krije od sunca u svojoj jami ukopanoj u tle. Njen dom najčešće se nalazi ispod polusasušenog žbunja, čije korjenje vezuje rastresito pustinjsko zemljište, ne dozvoljavajući dugačkim tunelima lisičijeg doma da se obruše. U jami, pored para pustinjskih lisica, obično žive i njihovi mladunci i potomci iz nekoliko prethodnih generacija, koji pomažu roditeljima u odgajanju mladih.Vrijeme parenja započinje u januaru ili martu. Trudnoća ženke traje 52 dana i na svijet donese od dva do pet mladih, koji se prvih mjeseci hrane mlijekom. 
Majušna pustinjska lisica je izuzetno slatka, spretna i veoma otporna na surove uslove života.
 Ove lisice borave u malim čoporima, od po deset "članova". Mužjaci označavaju teritoriju urinom i postaju veoma agresivni u nadmetanju sa drugim mužjacima, kada dođe sezona parenja... Kada se radi o hrani, uglavnom tragaju za biljkama, ali takođe jedu glodare, jaja, reptile i insekte. Kao i mnoge pustinjske životinje, razvili su veliku sposobnost da duže vrijeme izdrže bez vode.
Njihov simpatičan izgled ih čini jednom od najomiljenijih životinja za kućne ljubimce.




Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Kunić lavlja glava- karakteristike ovog specifičnog kunića i kako se o njemu brinuti.

Ovnoliki-patuljasti-kunic-prava sam maza.

LAVLJOGLAVI KUNIĆI-ISHRANA MALIH MAZA.